Aston Villa FC

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Aston Villa
Csapatadatok
Teljes csapatnévAston Villa Football Club
BecenévThe Villans, "Oroszlánok"
SzékhelyAston, Birmingham, Anglia
Alapítva1874
StadionVilla Park
VezetőedzőESP Unai Emery
ElnökEGY Nasszef Szavirisz
BajnokságPremier League
Nemzeti sikerek
angol Bajnok7 alkalommal
angol Kupagyőztes7 alkalommal
angol Szuperkupa-győztes1 alkalommal
angol Ligakupa-győztes5 alkalommal
Nemzetközi sikerek
BEK1 alkalommal
Európai szuperkupa1 alkalommal
Csapatmezek
Hazai
Idegenbeli
Harmadik
Jelenlegi szezon
2023–2024-es szezon
A Wikimédia Commons tartalmaz Aston Villa témájú médiaállományokat.

Az Aston Villa Football Club angol futballcsapat Birmingham Aston nevű városrészében alakult. A csapat jelenleg a Premier League-ben játszik, miután a 2018–2019-es szezonban megnyerte az osztályozó mérkőzést és feljutott az első osztályba. 1874-ben alapították, 1897-től jelenlegi stadionjában, a Villa Parkban játszik. 1888-ban alapító tagja volt a futball ligának, 1992-ben pedig a Premier League-nek. A 2015-16-os idény végén 105 élvonalbeli idény után estek ki a másodosztályba.[1] 2006 és 2016 között Randy Lerner volt a klub elnöke.

A Villa az egyik legrégebbi és legsikeresebb csapat Angliában. Hétszer nyerték meg a bajnokságot, hétszer az FA Kupát és egyszer a BEK-et. Rajtuk kívül mindössze öt angol csapat volt képes Európa csúcsára kerülni. Történetük során kereken 20 nagy trófeát gyűjtöttek, bár ezek nagy része a második világháború előtt került a vitrinjükbe, a legutóbbi sikerüket pedig 1996-ban élhették át.

Legnagyobb riválisuk a Birmingham City, bár a West Bromwich Albion a hozzájuk földrajzilag legközelebb lévő profi csapat. A Villa-Birmingham rangadókat Second City Derby-ként emlegetik, az első ilyen meccs 1879-ben került megrendezésre. A klub játékosai hagyományosan bordó színű mezt viselnek égszínkék ujjal, fehér sorttal és égszínkék sportszárral. A címerük egy támadó oroszlánt ábrázol világoskék háttér előtt, felül a nevük rövidítése (AVFC), alul pedig a mottó, "Prepared" (Felkészültünk, Készen állunk) olvasható.

Klubtörténet[szerkesztés]

Az Aston Villa csapata a 19. század végén

Az Aston Villát 1874 márciusában alapították a Villa Cross Wesleyan Kápolna tagjai Astonban, mely ma Birmingham része. A négy fő alapító Jack Hughes, Frederick Matthews, Walter Price és William Scattergood volt. Első meccsüket a helyi Aston Brook St Mary's nevű rögbicsapat ellen játszották. Ez egy rendkívül érdekes találkozó volt, hiszen az egyik félidőben a futball, a másikban a rögbi szabályai szerint játszottak a csapatok. A Villa hamar Anglia Midlands régiójának egyik legerősebb klubja lett, első trófeájukat 1880-ban nyerték a Birmingham Senior Cup elhódításával. A kapitány ekkor George Ramsay volt.

A csapat első FA Kupáját 1887-ben nyerte Archie Hunter kapitánysága alatt, aki a futball egyik első közismert játékosa volt. 1888-ban a Villa is alapító tagja lett az Angol Labdarúgó Ligának, ami annak is köszönhető, hogy a klub egyik befolyásos tagja, William McGregor is közreműködött a liga létrehozásában. A viktoriánus korszak volt a csapat egyik legjobb időszaka, 1897-ben duplázniuk is sikerült, azaz a bajnokságot és az FA Kupát is megnyerték. Ebben az évben költöztek be a Villa Parkba is, mely máig az otthonuk.

A gárda 1920-ban már a 6. FA Kupáját nyerte, de ezt követően hanyatlás következett be a házuk táján. Anglia és a világ egyik legerősebbnek tartott klubja 1936-ban kiesett a másodosztályba. Ezt egy negatív rekord eredményezte, az előző szezonban ugyanis 110 gólt kaptak. Ebből hetet az Arsenal játékosa, Ted Drake szerzett, amikor a Villa otthon 7-1-es vereséget szenvedett az Ágyúsoktól. A második világháború alatt a csapat több játékosa is elesett vagy a kiesett idő alatt túl idős lett a folytatáshoz. Az újjászervezést egy korábbi játékos, Alex Massie kezdte meg. Az 1958/59-es szezon egy nem várt remek FA Kupa-menetelést hozott, melynek végén a gárda megverte a Manchester Unitedet, így 37 év után ismét trófeával gazdagodott. Két szezonnal később kiestek, de 1960-ban megnyerték a Second Divisiont és feljutottak, egy évvel ezután pedig hazavitték a Ligakupát.

Az 1982-es BEK-győztesek ünneplik a hőstett 25. évfordulóját

Az 1960-as évek második fele főként menedzserváltásokkal telt és a szurkolói nyomás hatására új tulajdonos is érkezett. Az egész úgy kezdődött, hogy 1967-ben a Villa kiesett az élvonalból Dick Taylor irányítása alatt. A drukkerek a vezetőség leváltását követelte, miután a csapat 16. helyen végzett a másodosztályban. Az adósságok egyre halmozódtak és a gárda képtelen volt elmozdulni a tabella aljáról, így a vezetők leváltották Tommy Cummings menedzsert, majd néhány héten belül ők is távoztak. Hosszú találgatásokat követően végül egy londoni üzletember, Pat Matthews vásárolta fel a klubot és Doug Ellist nevezte ki elnöknek. Ennek ellenére a Villa kiesett a harmadosztályba, története során először. 1972-ben harmadosztályú bajnokként visszatértek a Second Divisonba. 1973-ban Ron Saunders lett a vezetőedző, aki 1977-ben visszavezette csapatát a First Divisonba és az európai porondra.

A birminghamiek visszatértek a legjobbak közé és az 1980/81-es évadban meg is nyerték a bajnokságot. A következő idényben Saunders meglepetésre lemondott, mivel összeveszett az elnökkel. Ekkora a csapat már a BEK elődöntőjében volt. Tony Barton lett az új menedzser, aki alatt a rotterdami fináléban 1-0 arányban megverte a Bayern Münchent a Villa, így története során először és máig utoljára felülhetett Európa csúcsára. Rajtuk kívül csak a Liverpool, a Manchester United, a Nottingham Forest és a Chelsea volt képes erre Angliában. Az 1980-as évek további részében egyre romlott a teljesítményük, 1987-ben pedig ki is estek. Ezt követően rögtön visszajutottak, majd második helyen futottak be.

A Villa 1992-ben alapító tagja lett a Premier League-nek és az új bajnokság első idényében ezüstérmesek lettek a Manchester United mögött. Az 1990-es években három különböző menedzserük volt és helyezéseik folyamatosan ingadoztak, bár két Ligakupát nyertek. 2000-ben az FA Kupa döntőjébe is bejutottak, de ott kikaptak a Chelsea-től. Ez volt az utolsó finálé, melyet a régi Wembley-ben játszottak. Doug Ellis úgy döntött, hogy eladja a csapatot egy amerikai üzletembernek, Randy Lernernek. A tulajdonosváltás után új éra kezdődött a klub történetében, legalábbis az új címer és az új mezszponzor szerződtetése ezt jelzi.

A menedzser, Martin O'Neill nagyszerű igazolásokkal erősítette alakulatát (pl. Brad Friedel, Richard Dunne, Ashley Young, James Milner stb.), így a Villa minden évben az európai kupaszereplést tűzheti ki célul, és a legerősebb csapatoktól is tud pont(ok)at elvenni.

Klubszínek és címerek[szerkesztés]

Team colours Team colours Team colours
Team colours
Team colours
A Villa 1886-os meze

Az Aston Villa játékosait ma már el sem lehet képzelni égszínkék ujjú bordó mez, fehér rövidnadrág és égszínkék sportszárak nélkül. Eleinte a csapat nagyon egyszerű szerelést használt, volt egyszínű fehér, szürke és sötétkék mezük is, melyhez fehér vagy fekete nadrágot viseltek. 1880 után a gárda meze fekete volt egy vörös oroszlánnal az elején, ezt William McGregor vezette be. Ezek hat évig maradtak használatban, aztán 1886. november 8-án a klub naplójába beírták, hogy ezentúl a mezszínek a csokoládé és az égszínkék lesznek, melyből két tucatot rendel a csapat. A csokoládé szín később bordó színűre módosult.

Senki nem tudja biztosan, hogy végül miért lettek ezek a végleges színek. A legvalószínűbbnek az a feltevés tűnik, hogy a skót benyomás hatására (George Ramsay és William McGregor is skótok voltak) alakultak így a dolgok és a dizájn a Hearts és a Rangers mezeinek ötvözéséből jött létre. Az Aston Villa példájára váltott bordó színre a Burnley és a West Ham United is.

A Villa legújabb címere 2007. május 2-án került bemutatásra és a 2007/08-as idénytől kezdte használni a csapat. Ez tartalmaz egy csillagot, utalván az 1982-es BEK-győzelemre. A háttér világoskék, melyen egy támadó oroszlán látható, felül az AVFC rövidítés, alul pedig a "Prepared" mottó olvasható. Randy Lerner a szurkolókat is megkérte, hogy segítsenek az új logó tervezésében.

Stadion[szerkesztés]

A Villa Park a Holte End lelátóról nézve

Az Aston Villa jelenlegi stadionja a Villa Park, mely négy csillagos besorolást kapott az UEFA-tól. Korábban az Aston Parkban (1874-1876) és a Perry Barrban (1876-1897) játszott a csapat. A Villa Park jelenleg Midlands legnagyobb és Anglia nyolcadik legnagyobb stadionja. 16 alkalommal az angol válogatott is fellépett itt, először 1899-ben, legutóbb pedig 2005-ben. Ez volt az első olyan létesítmény, melyben három különböző évszázadban is rendeztek válogatott meccset. A Villa Park az FA Kupa-elődöntők leggyakoribb helyszíne, eddig 55 ilyen jellegű találkozót rendeztek itt. A klubvezetés szeretné kibővíteni az északi lelátót, a tervek szerint az eddig üres sarkokat is feltöltik ülőhelyekkel, így körülbelül 51 000-es befogadóképességet érnek majd el.

A klub jelenlegi edzőpályája Bodymoor Heath-ben található, Warwickshire északi részén. A földterületet még Doug Ellis vásárolta az 1970-es évek elején egy helyi földművestől. Egészen az 1990-es évekig modern létesítménynek számított, de ezután idejétmúlttá vált. 2005-ben Ellis bejelentette, hogy egy 13 millió fontos, két fázisban végrehajtandó átalakítás veszi kezdetét. A munkálatok azonban félbe szakadtak az elnök pénzügyi gondjai miatt és csak Randy Lerner alatt kezdődtek újra. Lerner azt tűzte ki célul, hogy a világ egyik legkorszerűbb edzőkomplexumát hozza létre. 2007. május 6-án a menedzser, Martin O'Neill, a jelenlegi csapatkapitány, Gareth Barry és az egyik 1982-es BEK-győztes, Dennis Mortimer nyitotta meg.

Szurkolók[szerkesztés]

A Villa korábbi pénzügyi igazgatója, Richard FitzGerald hívta fel arra a figyelmet, hogy a csapat szurkolóinak 98%-a fehér. Az új vezetőség azt a célt tűzte ki maga elé, hogy szimpatikussá teszi a gárdát az egyéb etnikai csoportok körében is. Különböző csoportokat is létrehoztak, melyek arra törekednek, hogy felkeltsék az emberek érdeklődését a Villa iránt a környéken, ilyen például a Villa Pride. A "Villa a közösségben" elnevezésű program pedig a fiatalokat próbálja szurkolásra bírni. Az utóbbi években a drukkereknek egyre nagyobb beleszólásuk van a klub ügyeibe, az új címer tervezésénél is segítségül hívták őket.

Más angol csapatokhoz hasonlóan az Aston Villa körül is alakultak huligáncsoportok, például a Villa Youth, a Steamers, a Villa Hardcore vagy a C-Crew. Utóbbi az 1970-es és 1980-as években volt nagyon aktív. Mint mindenhol az országban, Birminghamben is felszámolták ezeket a csoportosulásokat. 2004-ben néhány Villa-fanatikus a Villa Park előtt összeverekedett a QPR híveivel, az incidensben egy rendőr életét vesztette. A Villának is vannak szurkolói klubjai, legnagyobb természetesen a Hivatalos Aston Villa Szurkolói Klub, melynek vannak kisebb-nagyobb különálló részei is. Korábban voltak független klubok is, de ezek Doug Ellis távozása után sorra felbomlottak. A csapatnak vannak saját szurkolói lapjai is, például a Heroes and Villains vagy a Holtenders in the sky.

A klub legnagyobb riválisa a Birmingham City, a két csapat összecsapásait Second City Derby-ként emlegetik. Manapság a West Brom, a Wolverhampton Wanderers és a Coventry City elleni találkozók már nem olyan parázs hangulatúak, mint korábban, de persze még mindig rangadónak számítanak. Korábban a West Bromwich volt a legnagyobb rivális, ami nem is csoda, hiszen földrajzilag ez a csapat van legközelebb a Villához, ráadásul a 19. század végén három FA-kupa-döntőt is játszottak egymás ellen.

Sikerlista[szerkesztés]

Játékoskeret[szerkesztés]

Utolsó módosítás: 2023. október 06.[2]

A vastaggal jelzett játékosok felnőtt válogatottsággal rendelkeznek.

A dőlttel jelzett játékosok kölcsönben szerepelnek a klubnál.

Mezszám  Név  Nemzetiség Születési hely  Születési idő (kor) Korábbi csapat Érték (€) Szerződés lejárta
Kapusok
1 Emiliano Martínez ARG Mar del Plata 1992. szeptember 2. (31 éves) ENG Arsenal FC 28 000 000 2027.06.30.
25 Robin Olsen SWE DEN Malmö 1990január 8. (34 éves) ITA AS Roma 1 500 000 Nem publikus
Védők
2 Matty Cash POL ENG Slough 1997. augusztus 7. (26 éves) ENG Nottingham Forest FC 25 000 000 2027.06.30.
3 Diego Carlos BRA SPA Barra Bonita 1993. március 15. (31 éves) SPA Sevilla FC 20 000 000 2026.06.30.
4 Ezri Konsa ENG COD London 1997. október 23. (26 éves) ENG Brentford FC 25 000 000 2028.06.30.
5 Tyrone Mings ENG BAR Bath 1993. március 13. (31 éves) ENG AFC Bournemouth 22 000 000 2026.06.30.
12 Lucas Digne Franciaország Meaux 1993. július 20. (30 éves) ENG Everton FC 15 000 000 2026.06.30
14 Pau Torres SPA Villarreal 1997. január 16. (27 éves) SPA Villarreal CF 45 000 000 2028.06.30.
15 Álex Moreno SPA Vilafranca del Penedès 1993. június 8. (30 éves) SPA Real Betis 15 000 000 2026.06.30.
16 Calum Chambers ENG Petersfield 1995január 20. (29 éves) ENG Arsenal FC 8 000 000 2025.06.30
17 Clément Lenglet Franciaország Beauvais 1995. június 17. (28 éves) SPA FC Barcelona 10 000 000 2024.06.30
30 Kortney Hause ENG BER Redbridge 1995. július 16. (28 éves) ENG Wolverhampton Wanderers FC 2 200 000 2025.06.30
Középpályások
6 Douglas Luiz BRA Rio de Janeiro 1998. május 9. (25 éves) ENG Manchester City FC 40 000 000 2026.06.30.
7 John McGinn Csapatkapitány SCO Glasgow 1994. október 18. (29 éves) SCO Hibernian FC 27 000 000 2027.06.30.
8 Youri Tielemans belga COD Sint-Pieters-Leeuw 1997. május 7. (26 éves) ENG Leicester City FC 25 000 000 2027.06.30.
22 Nicolò Zaniolo ITA Massa 1999. július 2. (24 éves) TUR Galatasaray SK 27 000 000 2024.06.30.
32 Leander Dendoncker belga Passendale 1995. április 15. (29 éves) ENG Wolverhampton Wanderers FC 15 000 000 Nem publikus
41 Jacob Ramsey ENG Birmingham 2001. május 28. (22 éves) Utánpótlásból került fel 42 000 000 2027.06.30.
44 Boubacar Kamara FRA Szenegál Marseille 1999. november 23. (24 éves) FRA Olympique de Marseille 30 000 000 2027.06.30.
47 Tim Iroegbunam ENG NGR Birmingham 2003. június 30. (20 éves) Utánpótlásból került fel 5 000 000 2027.06.30.
Csatárok
9 Bertrand Traoré Burkina Faso Bobo-Dioulasso 1995. szeptember 6. (28 éves) FRA Olympique Lyonnais 12 000 000 2024.06.30.
10 Emiliano Buendía ARG SPA Mar del Plata 1996. december 25. (27 éves) ENG Norwich City FC 28 000 000 2026.06.30.
11 Ollie Watkins ENG Torquay 1995. december 30. (28 éves) ENG Brentford FC 40 000 000 2028.06.30.
19 Moussa Diaby FRA Mali Párizs 1999. július 7. (24 éves) GER Bayer 04 Leverkusen 50 000 000 2028.06.30.
24 Jhon Durán Kolumbia Medellín 2003. december 13. (20 éves) USA Chicago Fire FC 12 000 000 Nem publikus
31 Leon Bailey JAM Kingston 1997. augusztus 9. (26 éves) GER Bayer 04 Leverkusen 28 000 000 2025.06.30.
Kölcsönadott játékosok
Név Poszt Nemzetiség Születési hely Születési idő (kor) Kölcsönben itt Érték (€) Kölcsön lejárta
Viljami Sinisalo Kapus finn Hyvinkää 2001október 11. (22 éves) ENG Exeter City FC 500 000 2024.05.31.
Morgan Sanson Középpályás FRA Saint-Doulchard 1994. augusztus 18. (29 éves) FRA OGC Nice 6 000 000 2024.06.30.
Philippe Coutinho Támadó BRA POR Rio de Janeiro 1992. június 12. (31 éves) QAT Al-Duhail SC 10 000 000 2024.06.30.

Jegyzetek[szerkesztés]