Európa-liga

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Európa-liga
Soccerball current event.svg 2018–2019-es Európa-liga
Címvédő ESP Atlético de Madrid
Legtöbb győzelem ESP Sevilla FC (5)
Adatok
Sportág Labdarúgás
Résztvevők 48
(selejtezőben indult: 159)
Kontinens Európa (UEFA)
Alapítva 2009
(az UEFA-kupa utóda)
Első esemény 2009–2010

Honlap uefa.com

Az Európa-liga a labdarúgásban az UEFA második számú európai kupasorozata az UEFA-bajnokok ligája után. A kupát klubcsapatok számára rendezik minden szezonban. A csapatok a saját nemzeti bajnokságukon, illetve nemzeti kupájukon keresztül szerezhetnek indulási jogot.

A kupának a 2009–2010-es szezonban volt az első kiírása. Korábban UEFA-kupa néven futott a sorozat, melynek a jogutódja lett az Európa-liga.[1][2][3] A kupa jogelődje 1955-ben indult el még Vásárvárosok kupája néven, majd 1971-ben vette át a helyét az UEFA-kupa. Az újabb átszervezésre 2009-ben került sor, amely során az UEFA-kupa és az Intertotó-kupa megszüntetésével hozták létre az Európa-ligát.

Kvalifikáció[szerkesztés]

Az, hogy adott nemzeti szövetség mely csapatokat indíthatja, az UEFA-együttható alapján felállított rangsortól függ. A kvalifikáció szabályai a 2015/2016-os kiírástól kezdve a következők:

 • a rangsor 1-3. helyezett nemzeti szövetségei: három csapat, a kupagyőztes és a bajnoki 5. helyezett automatikus résztvevő, a 6. helyezett selejtezőt játszik
 • 4. helyezett szövetség: három csapat, a kupagyőztes és a bajnoki 4. helyezett automatikus résztvevő, az 5. helyezett selejtezőt játszik
 • 5-6. helyezett szövetség: három csapat, a kupagyőztes automatikus résztvevő, a bajnoki 4-5. helyezett selejtezőt játszik
 • 7-12. helyezett szövetség: három csapat, a kupagyőztes automatikus résztvevő, a bajnoki 3-4. helyezett selejtezőt játszik
 • 13-15. helyezett szövetség: három csapat, a kupagyőztes és a bajnoki 3-4. helyezett selejtezőt játszik
 • 16-51. helyezett szövetség (kivéve Liechtenstein): három csapat, a kupagyőztes és a bajnoki 2-3. helyezett selejtezőt játszik
 • Liechtenstein: mivel nem rendez nemzeti bajnokságot, egy csapata, a kupagyőztes indulhat a selejtezőben
 • 52-53. helyezett szövetség: két csapat, a kupagyőztes és a bajnoki 2. helyezett selejtezőt játszik
 • 54. helyezett szövetség: egy csapat, a kupagyőztes selejtezőt játszik

A fentiektől a következő eltérések lehetnek:

 • az UEFA sportszerűségi rangsorának első három helyezettje további egy-egy csapatot indíthat (a saját sportszerűségi versenyéből a legjobb olyan csapat, amelyik más módon nem szerzett indulási jogot európai kupákban).
 • bizonyos országok a ligakupa győztesét is indítják az Európa-ligában (jelenleg Anglia és Franciaország él ezzel a lehetőséggel). Emiatt viszont eggyel kevesebb csapat vívhatja ki a részvételt a bajnoki helyezés alapján.
 • ha a nemzeti kupa győztese a bajnokok ligájába is kvalifikálja magát, az elsőbbséget élvez az Európa-ligával szemben. Amennyiben egy csapat duplán (bajnoki helyezés és kupaeredmény alapján) vívja ki részvételi jogot az európai kupákban, a bajnokság soron következő helyezettje indulhat az Európa-ligában (korábban szokás volt a kupagyőztes helyett a kupadöntő vesztesét indítani, de 2015/2016-tól ezt eltörölték). Ha az UEFA-rangsor 1-12. helyezett országának kupagyőztese a bajnokok ligájában indul, a csoportkörös helyét a soron következő ország kupagyőztese kapja meg.
 • az Európa-liga címvédője a 2015/2016-os szezontól a bajnokok ligájában jogosult indulni. Ha az Európa-ligába is kvalifikálta magát, az ottani helyét nem töltik fel az adott országból.
 • az UEFA-rangsor 1-3. helyezett szövetségei közül ugyanaz adná a bajnokok ligája és az Európa-liga győztesét, és egyik sem végez a bajnokság 1-4. helyezettje között, a bajnoki 4. helyezett a bajnokok ligája helyett az Európa-ligában indul.

A bajnokok ligájából három körben csatlakoznak kieső csapatok:

 • a bajnokok ligája 3. selejtezőkörének vesztesei (15 csapat) az Európa-liga rájátszásában,
 • a bajnokok ligája rájátszásának vesztesei (10 csapat) az Európa-liga csoportkörében,
 • a bajnokok ligája csoportkörének harmadik helyezettjei (8 csapat) az Európa-liga 3. körében (a 32 között) folytathatják.

Lebonyolítási rendszere[szerkesztés]

Az Európa-liga új rendszerét a következő hároméves ciklusra hirdették meg, melynek bemutatkozó idénye a 2009–2010-es volt.[4] A ligarendszer a selejtezőket követő csoportkörben valósul meg, ahol a részt vevő csapatok 12, egyaránt négycsapatos csoportban, oda-visszavágós rendszerben mérkőznek meg egymással.

Az induló csapatok selejtezőköri besorolását, illetve a részt vevő csapatok számát a nemzeti labdarúgó-bajnokságok UEFA-együtthatója alapján végzik. Liechtenstein és Gibraltár csak a kupagyőztessel, San Marino és Andorra két csapattal, míg a többi nemzet a nemzeti kupa győztesével együtt legalább három csapattal képviseltetheti magát. Az UEFA-sportszerűségi ranglista alapján továbbra is három csapat kap lehetőséget az első selejtezőkörben való részvételre.

Az alacsonyabb UEFA-együtthatóval rendelkező nemzeti labdarúgó-bajnokságok csapatainak számára három selejtezőkörön keresztül vezet az út a csoportkörbe, míg az egyre nagyobb UEFA-együtthatóval rendelkezők későbbi szinteken (selejtezőkörökben) kapcsolódnak be a küzdelmekbe.

A selejtezőkörök párosításait már a labdarúgócsapatok UEFA-együtthatója alapján végzik. A selejtezőkör csapatait UEFA-együtthatójuk alapján sorba rendezik, majd az így képzett ranglista alapján két csoportra bontják. A ranglista első felének csapatai képezik a kiemeléssel, míg a második felének csapatai a kiemelés nélküli csoportot. Sorsolás útján egy kiemeléssel rendelkező csapatot párosítanak egy kiemelés nélkülivel úgy, hogy adott nemzeti-bajnokságból érkező csapatok nem játszhatnak egymással.

A csoportkörbe csak az 1-3. helyezett ország bajnoki 5. helyezettje, a 4. helyezett ország bajnoki 4. helyezettje és az 1-12. helyezett ország kupagyőztese nyer kiemelést.

Az Európa-liga 12 csoportjából az első két helyen végzett csapat jut az egyenes kieséses szakaszba, ahol csatlakoznak hozzájuk a bajnokok ligája csoportkörének harmadik helyezettjei (nyolc csapat). Az elődöntőkig oda-visszavágós rendszerben zajlanak a küzdelmek, azonos nemzeti bajnokságból érkezett csapatok csak a negyeddöntőktől kezdve találkozhatnak. A döntő egy mérkőzésből áll, az UEFA által előre kiválasztott stadionban. A 2014–2015-ös szezontól a győztes részvételi jogot szerez a következő UEFA-bajnokok ligájára. Ha a BL győztese a bajnoki helyezése alapján megszerzi a csoportköri indulás jogát, akkor az EL győztese a csoportkörben indulhat, ellenkező esetben az EL győztese a selejtező rájátszásában indul.[5]

Döntők[szerkesztés]

A 2009–10-es szezon előtt UEFA-kupa néven létezett. Lásd: UEFA-kupa-győztesek listája

Szezon Helyszín Döntő
Győztes Eredmény Döntős
2009–2010 HSH Nordbank Arena,
Hamburg
Atlético de Madrid Spanyolország 2 – 1 (h.u.) Anglia Fulham
2010–2011 Aviva Stadion,
Dublin
FC Porto Portugália 1 – 0 Portugália SC Braga
2011–2012 Stadionul Naţional,
Bukarest
Atlético de Madrid Spanyolország 3 – 0 Spanyolország Athletic Bilbao
2012–2013 Amsterdam ArenA,
Amszterdam
Chelsea Anglia 2 – 1 Portugália Benfica
2013–2014 Juventus Stadion,
Torino
Sevilla FC Spanyolország 0 – 0 (h.u.)
(t.: 4 – 2)
Portugália Benfica
2014–2015 Nemzeti Stadion,
Varsó
Sevilla FC Spanyolország 3 – 2 Ukrajna Dnyipro Dnyipropetrovszk
2015–2016 St. Jakob-Park,
Bázel
Sevilla FC Spanyolország 3 – 1 Anglia Liverpool FC
2016–2017 Friends Arena,
Stockholm
Manchester United Anglia 2 – 0 Hollandia AFC Ajax
2017–2018 Parc Olympique Lyonnais,
Décines-Charpieu
Atlético de Madrid Spanyolország 3 – 0 Franciaország Olympique de Marseille
2018–2019 Olimpiai Stadion,
Baku
 
2019–2020 Stadion Energa Gdańsk,
Gdańsk
 

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Uefa Cup gets new name in revamp. bbc.co.uk. (Hozzáférés: 2008. szeptember 26.)
 2. UEFA Cup to become UEFA Europa League. uefa.com. (Hozzáférés: 2008. szeptember 26.)
 3. UEFA: Eb 2016-tól 24 csapattal, átnevezik az UEFA-kupát”, nso.hu, 2008. szeptember 25. (Hozzáférés ideje: 2009. június 13.) 
 4. 2009/10 Competition format (angol nyelven), 2008. december 20. (Hozzáférés: 2009. június 13.)
 5. Loki, ETO, Fradi, DVTK, ilyen Európa vár rátok!. nemzetisport.hu, 2014. június 2. (Hozzáférés: 2014. június 2.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]