Európa-liga

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Európa-liga
UEFAEuropaLeague.png

Soccerball current event.svg 2015–2016-os Európa-liga
Címvédő ESP Sevilla FC
Legtöbb győzelem 4x ESP Sevilla FC
Adatok
Sportág Labdarúgás
Résztvevők 48
(selejtezőben indult: 159)
Kontinens Európa (UEFA)
Alapítva 2009
(az UEFA-kupa utóda)
Első esemény 2009–2010

Honlap uefa.com

Az Európa-liga a labdarúgásban az UEFA második számú európai kupasorozata az UEFA-bajnokok ligája után. A kupát klubcsapatok számára rendezik minden szezonban. A csapatok a saját nemzeti bajnokságukon illetve nemzeti kupájukon keresztül szerezhetnek indulási jogot.

A kupának a 2009–2010-es szezonban volt az első kiírása. Korábban UEFA-kupa néven futott a sorozat, melynek a jogutódja lett az Európa-liga.[1][2][3] A kupa jogelődje 1955-ben indul el még vásárvárosok kupája néven, majd 1971-ben vette át a helyét az UEFA-kupa. Az újabb átszervezésre 2009-ben került sor, amely során az UEFA-kupa és az Intertotó-kupa megszüntetésével hozták létre az Európa-ligát.

Kvalifikáció[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A legtöbb nemzeti szövetség három csapatot indíthat, kivételt képeznek a következők:

 • az UEFA-együttható alapján készült rangsor 7-9. helyezettjei négy csapatot,
 • a rangsor utolsó két helyezettje két csapatot,
 • a nemzeti bajnokságot nem rendező Liechtenstein egy csapatot (a kupagyőztest),
 • az UEFA sportszerűségi rangsorának első három helyezettje további egy-egy csapatot (a saját sportszerűségi versenyéből a legjobb olyan csapat, amelyik más módon nem szerzett indulási jogot európai kupákban).

A főszabály szerint a bajnokok ligája-szereplést kivívó csapatok mögött végző bajnoki helyezettek, valamint a nemzeti kupák győztesei indulhatnak. Ha a kupagyőztes a bajnokok ligájába is kvalifikálja magát, az elsőbbséget élvez az Európa-ligával szemben. Amennyiben egy csapat duplán (bajnoki helyezés és kupaeredmény alapján) vívja ki részvételi jogot az európai kupákban, a nemzeti szövetség saját szabályai döntik el, hogy mellette a bajnoki sorrend vagy a kupaszerelés alapján indulhat-e a soron következő csapat. Angliából és Franciaországból a ligakupa győztese is jogosult az Európa-ligában való indulásra, emiatt viszont eggyel kevesebb csapat vívhatja ki a részvételt a bajnoki helyezés alapján. Amennyiben a címvédő egyik európai kupasorozatra sem szerez részvételi jogot, a nemzeti szövetség kérése alapján indulhat, de nem növelheti az adott országból induló csapatok számát.

A bajnokok ligájából három körben csatlakoznak kieső csapatok:

 • a bajnokok ligája 3. selejtezőkörének vesztesei az Európa-liga rájátszásában,
 • a bajnokok ligája rájátszásának vesztesei (10 csapat) az Európa-liga csoportkörében,
 • a bajnokok ligája csoportkörének harmadik helyezettjei (8 csapat) az Európa-liga egyenes kieséses szakaszában folytathatják.

Lebonyolítási rendszere[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az Európa-liga új rendszerét a következő hároméves ciklusra hirdették meg, melynek bemutatkozó idénye a 2009–2010-es volt.[4] A ligarendszer a selejtezőket követő csoportkörben valósul meg, ahol a részt vevő csapatok 12, egyaránt négycsapatos csoportban, oda-visszavágós rendszerben mérkőznek meg egymással.

Az induló csapatok selejtezőköri besorolását, illetve a részt vevő csapatok számát a nemzeti labdarúgó-bajnokságok UEFA-együtthatója alapján végzik. Liechtenstein, San Marino és Andorra csak a kupagyőztessel, míg a többi nemzet a nemzeti kupa győztesével együtt legalább három csapattal képviseltetheti magát. Az UEFA-sportszerűségi ranglista alapján továbbra is három csapat kap lehetőséget az első selejtezőkörben való részvételre.

Az alacsonyabb UEFA-együtthatóval rendelkező nemzeti labdarúgó-bajnokságok csapatainak számára három selejtezőkörön keresztül vezet az út a csoportkörbe, míg az egyre nagyobb UEFA-együtthatóval rendelkezők későbbi szinteken (selejtezőkörökben) kapcsolódnak be a küzdelmekbe.

A selejtezőkörök párosításait már a labdarúgócsapatok UEFA-együtthatója alapján végzik. A selejtezőkör csapatait UEFA-együtthatójuk alapján sorba rendezik, majd az így képzett ranglista alapján két csoportra bontják. A ranglista első felének csapatai képezik a kiemeléssel, míg a második felének csapatai a kiemelés nélküli csoportot. Sorsolás útján egy kiemeléssel rendelkező csapatot párosítanak egy kiemelés nélkülivel úgy, hogy adott nemzeti-bajnokságból érkező csapatok nem játszhatnak egymással.

A csoportkörbe csak az aktuális címvédő nyer kiemelést. Amennyiben a címvédő a bajnokok ligájában indul, vagy nem szerez jogosultságot európai kupaszereplésre, és a nemzeti szövetség nem kéri a részvételét, a számára fenntartott hely betöltetlen marad.

Az Európa-liga 12 csoportjából az első két helyen végzett csapat jut az egyenes kieséses szakaszba, ahol csatlakoznak hozzájuk a bajnokok ligája csoportkörének harmadik helyezettjei (nyolc csapat). Az elődöntőkig oda-visszavágós rendszerben zajlanak a küzdelmek, azonos nemzeti bajnokságból érkezett csapatok csak a negyeddöntőktől kezdve találkozhatnak. A döntő egy mérkőzésből áll, az UEFA által előre kiválasztott stadionban. A 2014–2015-ös szezontól a győztes részvételi jogot szerez a következő UEFA-bajnokok ligájára. Ha a BL győztese a bajnoki helyezése alapján megszerzi a csoportköri indulás jogát, akkor az EL győztese a csoportkörben indulhat, ellenkező esetben az EL győztese a rájátszásban indul.[5]

Döntők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A 2009–10-es szezon előtt UEFA-kupa néven létezett. Lásd: UEFA-kupa-győztesek listája

Szezon Helyszín Döntő
Győztes Eredmény Döntős
2009–2010 HSH Nordbank Arena,
Hamburg
Atlético de Madrid Spanyolország 2 – 1 (h.u.) Anglia Fulham
2010–2011 Aviva Stadion,
Dublin
FC Porto Portugália 1 – 0 Portugália SC Braga
2011–2012 Stadionul Naţional,
Bukarest
Atlético de Madrid Spanyolország 3 – 0 Spanyolország Athletic Bilbao
2012–2013 Amsterdam ArenA,
Amszterdam
Chelsea Anglia 2 – 1 Portugália Benfica
2013–2014 Juventus Stadion,
Torino
Sevilla FC Spanyolország 0 – 0 (h.u.)
(t.: 4 – 2)
Portugália Benfica
2014–2015 Nemzeti Stadion,
Varsó
Sevilla FC Spanyolország 3 – 2 Ukrajna Dnyipro Dnyipropetrovszk
2015–2016 St. Jakob-Park,
Bázel
? – ?

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 1. Uefa Cup gets new name in revamp. bbc.co.uk. (Hozzáférés: 2008. szeptember 26.)
 2. UEFA Cup to become UEFA Europa League. uefa.com. (Hozzáférés: 2008. szeptember 26.)
 3. UEFA: Eb 2016-tól 24 csapattal, átnevezik az UEFA-kupát”, nso.hu, 2008. szeptember 25. (Hozzáférés ideje: 2009. június 13.) 
 4. 2009/10 Competition format (angol nyelven), 2008. december 20. (Hozzáférés: 2009. június 13.)
 5. Loki, ETO, Fradi, DVTK, ilyen Európa vár rátok!. nemzetisport.hu, 2014. június 2. (Hozzáférés: 2014. június 2.)

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]