Ázsiai Labdarúgó-szövetség

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ázsiai Labdarúgó-szövetség
Asian Football Confederation (AFC)
Az AFC tagszervezeteit rózsaszínnel jelöltük
Az AFC tagszervezeteit rózsaszínnel jelöltük

Alapítva 1954. május 8.
Típus sportszervezet
Székhely Malajzia, Kuala Lumpur
Tagság 47 tagország
Elnök Bahrein Salman Al-Khalifa

Az Ázsiai Labdarúgó-szövetség
Asian Football Confederation (AFC) weboldala
Commons

Az Ázsiai Labdarúgó-szövetség (hivatalosan Asian Football Confederation, röviden AFC) az ázsiai labdarúgást összekötő sportszervezet. 1954. május 8-án alapították Manilában, a Fülöp-szigeteken, és a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) hat kontinentális konföderációjának egyike. A szervezet székhelye Malajzia fővárosában, Kuala Lumpurban található. 2011 óta az elnöki tisztet a kínai Csang Csi-lung tölti be.

Az összes transzkontinentális ország, melynek területe mind Európára, mind pedig Ázsiára kiterjed (Azerbajdzsán, Grúzia, Kazahsztán, Oroszország, Örményország és Törökország) az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) tagja. Szintén UEFA-tagállam Izrael is annak ellenére, hogy az ország teljes egészében Ázsiában fekszik. 2006. január 1-je óta az Ázsiai Labdarúgó-szövetség kötelekébe lépett Ausztrália is, amely korábban az óceániai kontinens vezető labdarúgó-válogatottja volt.

Ázsiai labdarúgó-válogatottak a világbajnokságokon[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Eddig 10 ázsiai labdarúgó-válogatott vett részt világbajnokságon. A legjobb eredmény Dél-Korea 4. helyezése 2002-ben.

Tagországok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Eltérések Ázsia országai és az AFC tagországai között[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • A részben európai, részben ázsiai területtel rendelkező országok (Azerbajdzsán, Grúzia , Kazahsztán [2002-ben lépett át], Oroszország, Törökország) valamint a földrajzilag ázsiai, de történelmi és kulturális alapon Európához sorolt államok (Ciprus, Örményország) az UEFA tagjai.
  • Ausztrália 2007-ben átjelentkezett az OFC-ből az ázsiaiba.
  • Az Amerikai Egyesült Államok óceániai társult állama, az Északi-Mariana-szigetek, valamint szintén óceániai külbirtoka, Guam saját szövetséggel rendelkeznek az ázsiai szövetség tagjaként.
  • Az 1997 óta Kínához tartozó, azelőtt brit külbirtok Hongkong, valamint az 1999 óta Kínához tartozó, azelőtt portugál külbirtok Makaó önálló szövetséggel rendelkezik.
  • Szintén önálló szövetséggel rendelkezik a Kína által szakadár tartománynak tekintett, nemzetközileg vitatott státuszú Tajvan.
  • Izraelt 1976-ban kizárták az ázsiai szövetségből, ezután előbb az óceániai szövetség társult államaként működött, majd 1991-ben az európai szövetség tagja lett.
  • A bizonytalan státuszú Palesztina rendelkezik saját labdarúgó-szövetséggel.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]