1934-es labdarúgó-világbajnokság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Labdarúgó-világbajnokság
(1934)
(Campionato Mondiale di Calcio)
Adatok
Rendező Olaszország
Dátummájus 27.június 10.
Csapatok16 (4 szövetségből)
(selejtezőben indult: 32)
Helyszínek8 (8 rendező városban)
HonlapHivatalos honlap

Címvédő Uruguay
Győztes Olaszország (1. cím)
Statisztika
Mérkőzések17
Gólok70 (átlag: 4,12)
Nézőszám
Összesen358 000 (átlag: 21 059)

GólkirályCsehszlovákia Oldřich Nejedlý
(5 gólos)

 ← 19301938 → 

Az 1934-es labdarúgó-világbajnokság a futball történetének második világbajnoksága volt, melyet 1934. május 27 és június 10. között rendeztek meg. A torna rendezési jogát Benito Mussolini Olaszországa kapta meg.

Ez volt az első olyan labdarúgó világbajnokság, melyre már kellett selejtezőket játszani és amelyen Magyarország csapata is részt vett. A világbajnoki címvédő Uruguay visszautasította a tornán való részvételt, a Dél-Amerikát képviselő csapatok pedig nem küldték Olaszországba a legerősebb összeállítású csapatukat, így a várakozásoknak megfelelően a torna az európai válogatottak fölényét hozta.

A kemény küzdelmek után az olasz válogatott kitartásának és játékosai vitathatatlan képességeinek köszönhetően megszerezte a világbajnoki címet, miután a döntőben 2–1 arányban legyőzte Csehszlovákiát.

Rendező[szerkesztés]

Olaszország 1932. október 9-én Stockholmban lett kiválasztva házigazdának. Svédország a szavazás előtt visszalépett[1]

Selejtezők[szerkesztés]

A selejtezőkben a 16 részvételi helyért 32 ország indult. A világbajnoki címvédő Uruguay nem volt hajlandó részt venni az eseményen, amit azzal indokolt, hogy négy évvel korábban számos európai válogatott nem vállalta be a Dél-amerikai utat, így az 1934-es világbajnokság volt az egyetlen, amin a címvédő nem volt jelen. Annak ellenére, hogy Olaszország rendezője volt a tornának, neki is selejtezőt kellett játszania. Ez volt az egyedüli alkalom, hogy a házigazda nem volt automatikusan a mezőny tagja.

A selejtezők földrajzi alapon zajlottak. Chile és Peru visszalépése következtében Argentína és Brazília játék nélkül jutott ki a világbajnokságra. A 16 részt vevő válogatottból 12 volt európai, 3 amerikai és 1 afrikai. A négy nem európai ország: Argentína, Brazília, az USA és Egyiptom voltak (Az első afrikai ország, mely világbajnokságon szerepelt). Az utolsó helyért az USA és Mexikó mindössze három nappal a torna kezdése előtt játszott egymással Rómában a részvételért, ahol az USA győzött. A 16 válogatott többségének ez volt az első világbajnoki szereplése, beleértve a 12 európai válogatott közül 9-et: Olaszország, Németország, Spanyolország, Hollandia, Magyarország, Csehszlovákia, Svédország, Ausztria és Svájc.

Résztvevők[szerkesztés]

Részt vevő országok

Az 1930-as, első világbajnokság olyan sikeres volt, hogy 1934-ben már 32 csapat adta be nevezését a tornára. Erre való tekintettel selejtező kiírására volt szükség, mivel a döntőben csak 16 csapat szerepelhetett. A címvédő Uruguay visszautasította a meghívást, mivel számos európai csapat visszalépett az 1930-ban Uruguayban rendezett világbajnokságon való részvételtől. Emellett Bolívia és Paraguay sem vett részt a világbajnokságon. Így Argentína és Brazília játszott mérkőzés nélkül jutott be a döntőbe, azonban ott ők sem a legerősebb összeállításban jelentek meg. Az európai csapatok kemény küzdelmet vívtak a döntőbe jutásért. Ekkor még a házigazdák sem jutottak automatikusan a döntőbe, így Olaszország is részt vett a selejtezőben. Az első mérkőzésen az olaszok 4:0-ra diadalmaskodtak a görögök ellenében, akik ezt követően azonnal visszaléptek. Európa két, a legerősebbek között számontartott csapata Ausztria és Magyarország szintén sikerrel vette az akadályokat.[2][3]

A döntőbe a következő országok jutottak be:[4]

Európa
Ausztria
Belgium
Csehszlovákia
Franciaország
Hollandia
Magyarország
Németország
Olaszország
Románia
Spanyolország
Svájc
Svédország
Afrika
Egyiptom
Dél-Amerika
Argentína
Brazília
Észak- és
Közép-Amerika
Egyesült Államok

Összegzés[szerkesztés]

A torna 1934. május 27-én kezdődött. A fenti körülményekre való tekintettel a várakozásoknak megfelelően csak európai csapatok jutottak be a legjobb négy közé. A nyolcaddöntőből gyakorlatilag kivétel nélkül az esélyesebb csapatok jutottak tovább. Olaszország 7:1-re diadalmaskodott az Egyesült Államok válogatottja felett. Magyarország pedig szintén magabiztosan jutott tovább Egyiptom ellenében. A negyeddöntőben Olaszország Spanyolországgal mérkőzött a továbbjutásért. A nagy hőségben lebonyolított találkozón a spanyolok keményen ellenálltak az agresszív olasz rohamoknak és a hosszabbítás végén 1:1 lett a mérkőzés végeredménye. Erre való tekintettel az összecsapást újra kellett játszani. Az olasz edző 5, a spanyol pedig 7 friss játékost vetett be a győzelem érdekében. A továbbjutást végül Giuseppe Meazza 11. percben szerzett találata döntötte el. Magyarország a vele azonos erősségű Ausztriával csapott össze. Eredetileg a belga Louis Baert volt a kijelölt játékvezető, de az osztrákok vezetője, a híres Hugo Meisl gyorsan elutazott Firenzébe, és a FIFA-nál elérte, hogy az olasz Francesco Mattea vezesse a mérkőzést. Az osztrákok végül 2:1-re diadalmaskodtak, Markos Imrét pedig a 63. percben kiállították. Az elődöntőben az olaszok ellenfele Ausztria volt. A találkozót végül az olaszok nyerték 1:0 arányban. A másik ágon Csehszlovákia játszott Németországgal. Az összecsapást a csehszlovákok meglehetősen magabiztosan nyerték 3:1-re.[3]

František Plánička és Gianpiero Combi kézfogása a döntő előtt Rómában.

A 3. helyért vívott összecsapáson a német csapat szoros, gólgazdag mérkőzésen diadalmaskodott 3:2-re az osztrák együttes felett. A döntőre június 10-én került sor Rómában, 50 ezer néző előtt. A találkozóból még 14 perc volt hátra mikor a csehszlovákok Antonín Puč találatával (szögletből) megszerezték a vezetést. Az olasz csapat azonban nem adta fel a küzdelmet és Orsi a 81. percben egyenlített. A hosszabbításban Maezza megsérült, azonban ennek ellenére Schiavióhoz juttatta a labdát, aki a 95. percben eldöntötte a találkozó és egyben a világbajnoki cím sorsát. Az olasz csapat mind kitartásával, mind játékosai képességeivel kitűnt a mezőnyből, így megérdemelten lett világbajnok.[3]

Helyszínek[szerkesztés]

A mérkőzéseket nyolc város (Bologna, Firenze, Genova, Milánó, Nápoly, Róma, Trieszt, Torino) nyolc stadionjában rendezték.

Bologna Firenze Genova Milánó
Littoriale Stadion Giovanni Berta Stadion Luigi Ferraris Stadion San Siro Stadion
Befogadóképesség: 50,100 Befogadóképesség: 47,290 Befogadóképesség: 36,703 Befogadóképesség: 55,000
1934-es labdarúgó-világbajnokság (Olaszország)
Nápoly Róma Trieszt Torino
Giorgio Ascarelli Stadion Nazionale PNF Stadion Littorio Stadion Benito Mussolini Stadion
Befogadóképesség: 40,000 Befogadóképesség: 47,300 Befogadóképesség: 8,000 Befogadóképesség: 28,140

Játékvezetés[szerkesztés]

A labdarúgó világbajnokságra 25 játékvezetőt és partbírót hívott meg a FIFA. A 25 játékvezetőből 1 volt Egyiptomból, 12 Olaszországból, 12 Európából. A bíróknak előzetesen több szakmai (elméleti, fizikai) felkészítést tartottak. A sportemberek közül 11 mérkőzésvezető volt, 5-en csak mérkőzést vezettek, 6-an a mérkőzés vezetésén túl, a FIFA korabeli elvárásának megfelelően partbírói feladatokat is elláttak. A legtöbb mérkőzést, 3-at a svéd Ivan Eklind és az olasz Rinaldo Barlassina vezetett. Összesen 16 + 1 = 17 mérkőzésre került sor, egy mérkőzést újra kellett játszani, hogy eldőljön, ki a továbbjutó válogatott. A 14 partbíró csak közreműködő, segítő volt. A legtöbb partbírói közreműködést, 4-et, a spanyol Pedro Escartín, a csehszlovák Bohumil Ženišek és a magyar Iváncsics Mihály végezte. Iváncsics Mihály volt a döntő találkozó, az Olaszország-Csehszlovákia (2:1) találkozó játékvezetőjének, a svéd Ivan Eklind-nek az egyik partbírója. A 14 partbíró és a besegítő 6 játékvezető összesen 34-szer működött közre partbíróként.

Játékvezetők[szerkesztés]

Európa[szerkesztés]

Partbírók[szerkesztés]

Európa[szerkesztés]

Afrika[szerkesztés]

Keretek[szerkesztés]

Eredmények[szerkesztés]

A csapatok az összes mérkőzést egyenes kieséses rendszerben játszották.[5]

NyolcaddöntőkNegyeddöntőkElődöntőkDöntő
május 27. – Róma
 Olaszország7
május 31. és június 1. – Firenze
 Egyesült Államok1
 Olaszország1 (1)
május 27. – Genova
 Spanyolország1 (0)
 Spanyolország3
június 3. – Milánó
 Brazília1
 Olaszország1
május 27. – Torino
 Ausztria0
 Ausztria (h.u.)3
május 31. – Bologna
 Franciaország2
 Ausztria2
május 27. – Nápoly
 Magyarország1
 Magyarország4
június 10. – Róma
 Egyiptom2
 Olaszország (h.u.)2
május 27. – Trieszt
 Csehszlovákia1
 Csehszlovákia2
május 31. – Torino
 Románia1
 Csehszlovákia3
május 27. – Milánó
 Svájc2
 Svájc3
június 3. – Róma
 Hollandia2
 Csehszlovákia3
május 27. – Firenze
 Németország1Bronzmérkőzés
 Németország5
május 31. – Milánójúnius 7. – Nápoly
 Belgium2
 Németország2 Németország3
május 27. – Bologna
 Svédország1 Ausztria2
 Svédország3
 Argentína2

Nyolcaddöntők[szerkesztés]

Olaszország 7–1  Egyesült Államok
Schiavio Gól : 18' 18' Gól : 29' 29' Gól : 64' 64'
Orsi Gól : 20' 20' Gól : 69' 69'
Ferrari Gól : 63' 63'
Meazza Gól : 90' 90'
(3–0)
Jegyzőkönyv
Donelli Gól : 57' 57'
Nazionale PNF Stadion, Róma
Nézőszám: 25 000
Játékvezető: René Mercet (svájci)
Asszisztensek: Pedro Escartín (spanyol), Bohumil Ženišek (csehszlovák)


Spanyolország 3–1 Brazília
Chato Gól : 18' 18' (11-esből) Gól : 25' 25'
Lángara Gól : 29' 29'
(3–0)
Jegyzőkönyv
Leônidas Gól : 55' 55'
Luigi Ferraris Stadion, Genova
Nézőszám: 21 000
Játékvezető: Birlem (német)
Asszisztensek: Ettore Carminat (olasz), Iváncsics Mihály (magyar)


Ausztria 3–2  (h. u.) Franciaország
Sindelar Gól : 44' 44'
Schall Gól : 93' 93'
Bican Gól : 109' 109'
(1–1, 1–1, 1–1)
Jegyzőkönyv
Nicolas Gól : 18' 18'
Verriest Gól : 116' 116' (11-esből)
Benito Mussolini Stadion, Torino
Nézőszám: 16 000
Játékvezető: Van Moorsel (holland)
Asszisztensek: Caironi Camillo (olasz) , Louis Baert (belga)


Magyarország 4–2 Egyiptom
Teleki Gól : 11' 11'
Toldi Gól : 31' 31' Gól : 61' 61'
Vincze Gól : 53' 53'
(2–2)
Jegyzőkönyv
Fawzi Gól : 35' 35' Gól : 39' 39'
Giorgio Ascarelli Stadion, Nápoly
Nézőszám: 9000
Játékvezető: Barlassina (olasz)
Asszisztensek: Generoso Dattilo (olasz) , Otello Sassi (olasz)


Csehszlovákia  2–1  Románia
Puč Gól : 50' 50'
Nejedlý Gól : 67' 67'
(0–1)
Jegyzőkönyv
Dobay Gól : 11' 11'
Littorio Stadion, Trieszt
Nézőszám: 9000
Játékvezető: Langenus (belga)
Asszisztensek: Giuseppe Scarpi (olasz), Raffaele Scorzoni (olasz)


Svájc  3–2  Hollandia
Kielholz Gól : 7' 7' Gól : 43' 43'
Abegglen Gól : 66' 66'
(2–1)
Jegyzőkönyv
Smit Gól : 29' 29'
Vente Gól : 69' 69'
San Siro Stadion, Milánó
Nézőszám: 33 000
Játékvezető: Eklind (svéd)
Asszisztensek: Alois Beranek (osztrák), Binivento Ferruccio (olasz)


Németország 5–2  Belgium
Kobierski Gól : 25' 25'
Siffling Gól : 49' 49'
Conen Gól : 66' 66' Gól : 70' 70' Gól : 87' 87'
(1–2)
Jegyzőkönyv
Voorhoof Gól : 29' 29' Gól : 43' 43'
Giovanni Berta Stadion, Firenze
Nézőszám: 8000
Játékvezető: Mattea (olasz)
Asszisztensek: Melandri Ermenegildo (olasz), Jacques Baert (francia)


Svédország  3–2  Argentína
Jonasson Gól : 9' 9' Gól : 67' 67'
Kroon Gól : 79' 79'
(1–1)
Jegyzőkönyv
Belis Gól : 4' 4'
Galateo Gól : 48' 48'
Littorale Stadion, Bologna
Nézőszám: 14 000
Játékvezető: Braun (osztrák)
Asszisztensek: Albino Carraro (olasz) , Giuseppe Turbiani (olasz)

Negyeddöntők[szerkesztés]

Olaszország 1–1  (h. u.) Spanyolország
Ferrari Gól : 44' 44' (1–1, 1–1, 1–1)
Jegyzőkönyv
Corso Gól : 30' 30'
Giovanni Berta Stadion, Firenze
Nézőszám: 35 000
Játékvezető: Baert (belga)
Asszisztensek: Zenisek W. (csehszlovák), Iváncsics Mihály (magyar)


Ausztria  2–1 Magyarország
Horvath Gól : 8' 8' Zischek Gól : 51' 51' (1–0)
Jegyzőkönyv
Sárosi Gól : 60' 60' (büntető)
Markos kiállítva 63′
Littorale Stadion, Bologna
Nézőszám: 23 000
Játékvezető: Mattea (olasz)
Asszisztensek: Pedro Escartín (spanyol), Alfred Birlem (német)


Csehszlovákia  3–2  Svájc
Svoboda Gól : 24' 24' Gól : 49' 49'
Nejedlý Gól : 82' 82'
(1–1)
Jegyzőkönyv
Kielholz Gól : 18' 18'
Jäggi Gól : 78' 78'
Benito Mussolini Stadion, Torino
Nézőszám: 12 000
Játékvezető: Beranek (osztrák)
Asszisztensek: Mohammed Youssof (egyiptomi), Jacques Baert (francia)


Németország 2–1  Svédország
Hohmann Gól : 60' 60' Gól : 63' 63' (0–0)
Jegyzőkönyv
Dunker Gól : 82' 82'
San Siro Stadion, Milánó
Nézőszám: 3000
Játékvezető: Barlassina (olasz)
Asszisztensek: René Mercet (svájci), Johannes van Moorsel (holland)


Újrajátszott mérkőzés:

Elődöntők[szerkesztés]

Olaszország 1–0 Ausztria 
Guaita Gól : 19' 19' (1–0)
Jegyzőkönyv
San Siro Stadion, Milánó
Nézőszám: 35 000
Játékvezető: Eklind (Svéd)
Asszisztensek: Louis Baert (belga), Zenisek W. (csehszlovák)


Csehszlovákia  3–1 Németország
Nejedlý Gól : 21' 21' Gól : 69' 69' Gól : 80' 80' (1–0)
Jegyzőkönyv
Noack Gól : 62' 62'
Nazionale PNF Stadion, Róma
Nézőszám: 15 000
Játékvezető: Barlassina (olasz)
Asszisztensek: Alois Beranek (osztrák), Pedro Escartín (spanyol)

Bronzmérkőzés[szerkesztés]

Németország 3–2  Ausztria
Lehner Gól : 1' 1' Gól : 42' 42'
Conen Gól : 27' 27'
(3–1)
Jegyzőkönyv
Horvath Gól : 28' 28'
Sesta Gól : 54' 54'
Giorgio Ascarelli Stadion, Nápoly
Nézőszám: 7000
Játékvezető: Carraro (olasz)
Asszisztensek: Caironi Camillo (olasz), Pedro Escartín (spanyol)

Döntő[szerkesztés]

Olaszország 2–1  (h. u.)  Csehszlovákia
Orsi Gól : 81' 81'
Schiavio Gól : 95' 95'
(0–0, 1–1, 2–1)
Jegyzőkönyv
Puč Gól : 71' 71'
Nazionale PNF Stadion, Róma
Nézőszám: 50 000
Játékvezető: Eklind (svéd)
Asszisztensek: Louis Baert (belga), Iváncsics Mihály (magyar)

Az 1934-es labdarúgó-világbajnokság győztese

OLASZORSZÁG
1. cím

Díjak[szerkesztés]

Aranycipő:
Oldřich Nejedlý

Gólszerzők[szerkesztés]

A tornán összesen 44 játékos volt eredményes.[6]

5 gólos
4 gólos
3 gólos
2 gólos
1 gólos

 

Végeredmény[szerkesztés]

Az első négy helyezett utáni sorrend nem tekinthető hivatalosnak, mivel ezekért a helyekért nem játszottak mérkőzéseket. Ezért e helyezések meghatározása a következők szerint történt:

  1. több szerzett pont,
  2. jobb gólkülönbség,
  3. több szerzett gól,
  4. nemzetnév.
Az 1934-es labdarúgó-világbajnokságon részt vevő országok helyezései
  A negyeddöntőben kiesett
  A nyolcaddöntőben kiesett
  4. helyezett
Helyezés Nemzet M Gy D V G+ G– Gk P
1  Olaszország 5 4 1 0 12 3 +9 9
2  Csehszlovákia 4 3 0 1 9 6 +3 6
3  Németország 4 3 0 1 11 8 +3 6
4  Ausztria 4 2 0 2 7 7 0 4
A negyeddöntőben estek ki
5  Spanyolország 3 1 1 1 4 3 +1 3
6  Magyarország 2 1 0 1 5 4 +1 2
7  Svájc 2 1 0 1 5 5 0 2
8  Svédország 2 1 0 1 4 4 0 2
A nyolcaddöntőben estek ki
9  Argentína 1 0 0 1 2 3 −1 0
 Franciaország 1 0 0 1 2 3 −1 0
 Hollandia 1 0 0 1 2 3 −1 0
12  Románia 1 0 0 1 1 2 −1 0
13  Egyiptom 1 0 0 1 2 4 −2 0
14  Brazília 1 0 0 1 1 3 −2 0
15  Belgium 1 0 0 1 2 5 −3 0
16  Egyesült Államok 1 0 0 1 1 7 −6 0

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. FIFA World Cup Host annoucement decision”. [2018. július 5-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2016. december 24.) 
  2. 1934 FIFA World Cup Italy:Preliminaries (angol nyelven). FIFA.com. [2008. szeptember 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. július 30.)
  3. a b c 1934 FIFA World Cup Italy:Overview (angol nyelven). FIFA.com. [2008. július 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. augusztus 4.)
  4. 1934 FIFA World Cup Italy:Teams (angol nyelven). FIFA.com. [2008. július 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. július 30.)
  5. 1934 FIFA World Cup Italy:Results (angol nyelven). FIFA.com. [2008. szeptember 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. július 31.)
  6. 1934 FIFA World Cup Italy:Top goals (angol nyelven). FIFA.com. [2008. június 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. augusztus 3.)

Források[szerkesztés]

Commons:Category:FIFA World Cup 1934
A Wikimédia Commons tartalmaz 1934-es labdarúgó-világbajnokság témájú médiaállományokat.