Osztrák labdarúgó-válogatott

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ausztria Ausztria
Osztrák labdarúgó-szövetség
Adatok
Szövetség neve Österreichischer Fußball Bund
Konföderáció Európai Labdarúgó-szövetség (Európa)
Stadion Ernst Happel Stadion

Szövetségi kapitány Svájc Marcel Koller
Csapatkapitány Christian Fuchs

Legtöbb válogatottság Andreas Herzog (103)
Legtöbb válogatott gól Toni Polster (44)
FIFA-kód AUT
Ranglista helyezések
FIFA-rang 11. +/-
Legmagasabb
FIFA-rang
10.
(2015. november)
Legalacsonyabb
FIFA-rang
102.
(2008. április)

Élő-rang 60.
Legmagasabb
Élő-rang
1.
(1934. május)
Legalacsonyabb
Élő-rang
63.
(2007. október
2007. november)
Csapatmezek
Hazai
Idegenbeli
Első hivatalos mérkőzés
1902. október 12., Bécs, Ausztria
 Ausztria 5 – 0 Magyarország 
Legnagyobb győzelem
1977. április 30., Salzburg, Ausztria
 Ausztria 9 – 0 Málta 
Legnagyobb vereség
1908. június 8., Bécs, Ausztria
 Ausztria 1 – 11 Anglia 
Nemzetközi szereplések
Labdarúgó-világbajnokság
Részvételek 7 (Először: 1934)
Legjobb eredmény Bronzérmes (1954)
Labdarúgó-Európa-bajnokság
Részvételek 2 (Először: 2008)
Legjobb eredmény Csoportkör (2008)

Az infobox utoljára frissítve: 2014. október 16.

Az Osztrák labdarúgó-válogatott Ausztria nemzeti csapata, amelyet az Osztrák labdarúgó-szövetség (Németül: Österreichischer Fußball Bund) irányít.

Eddig hét alkalommal sikerült kijutnia labdarúgó-világbajnokságra, legutóbb 1998-ban. Legjobb eredménye egy harmadik helyezés 1954-ből.

Az Európa-bajnokságon először 2008-ban szerepelt, amikor Svájccal közösen voltak a torna házigazdái.

A válogatott története[szerkesztés]

A kezdetek[szerkesztés]

Az Osztrák labdarúgó-szövetséget 1904 március 18-án alapították az Osztrák–Magyar Monarchián belül. Az osztrák labdarúgásnak a Bécsben élő britek adták meg a kezdőlökést. Első hivatalos válogatott mérkőzésén 1902-ben az osztrák csapat 5–0-ra verte Magyarország válogatottját. Az Anglia-Skócia összecsapás után ez a világ második leggyakoribb nemzetközi mérkőzése. Az 1930-as évekre Európa meghatározó válogatottjai közé tartoztak és ekkor nevezték el őket Wunderteam-nek, azaz csodacsapatnak. A csapat legnevesebb játékosa Matthias Sindelar volt. 1931. október 16-án Ausztria volt az első európai válogatott, mely legyőzte Skóciát.

A csodacsapat (Wundermannschaft)[szerkesztés]

Akárcsak Magyarországon az Aranycsapat, Ausztriában is volt egy rövid fénykora a labdarúgó válogatottnak, mégpedig 1931 és 1932 folyamán. Ebben az időszakban 14 mérkőzésen maradt veretlen a csapat. Nagyarányú győzelmeket aratott, így Skócia ellen 5:0, Németország ellen 6–0 és 5–0, Svájc ellen 8–1, Magyarország ellen 8–2 arányban. 1934 nyaráig 30 mérkőzésen 101 gólt lőttek a játékosok, a világbajnokság favoritjának kiáltották ki őket.

Az 1934-es labdarúgó-világbajnokságon végül a negyedik helyen végeztek, miután az elődöntőben 1–0-ás vereséget szenvedtek Olaszország ellen, majd a harmadik helyért rendezett mérkőzésen Németország ellen maradtak alul 3–2 arányban.

Az 1936. évi berlini nyári olimpiai játékokon ezüstérmet szereztek, miután a döntőt 2–1-re elveszítették Olaszországgal szemben. Az osztrákok válogatott játékával lenyűgözte a világot. A rengeteg passzra, sok mozgásra épülő taktika a Wunderteam-Aranycsapat vonulat miatt kapta később a Dunai Iskola becenevet. A taktika a csapat mindenható menedzserét, Hugo Meislnek dicsérte, a csapat körüli mindenes szerepét is betöltő szakember vezette be a totális futball alapjaként is ismert játékrendszert az osztrák válogatottnál.

Az osztrák válogatott ezután kijutott az 1938-as világbajnokságra, de miután Ausztriát az Anschluss értelmében Németországhoz csatolták, nem vett részt a tornán. Március 28-án a FIFA-t értesítették, hogy az Osztrák Labdarúgó-szövetség, mint önálló szervezet, megszűnt létezni, ennek ellenére 1938. április 3-án Ausztria–Németország mérkőzést rendeztek a bécsi Práterben. Szűk egy hónappal az Anschluss után Adolf Hitler parancsára az osztrák válogatottat feloszlatták és utasították a játékosokat, hogy utazzanak a német válogatott edzőtáborába. Egy erős, egyesített német válogatottat szerettek volna indítani a világbajnokságon, melyben az osztrák játékosok ugyanúgy helyet kapnak, azonban a német válogatott szövetségi kapitányának Sepp Herbergernek nagyon kevés ideje maradt, hogy előkészítse és egyesítse a különböző játékstílusokat. Néhány osztrák játékos, ha nehezen is, de eleget tett a kérésnek, azonban nem sok köszönet volt a játékukban, az 1938-as világbajnokság a német válogatott történetének legrosszabb tornája volt. Külön említést érdemel még Matthias Sindelar esete, akit hiába kértek több alkalommal is, hogy csatlakozzon, határozott nemmel utasította el a németeket. 1939. január 23-án barátnőjével egyetemben holtan találták a lakásában.[1]

A világháborút követően[szerkesztés]

A második világháború után Ausztria ismét elnyerte függetlenségét. Az osztrák válogatott történetének legjobb eredményét 1954-ben érte el, amikor a világbajnokság elődöntőjében ugyan 6–1-es vereséget szenvedett az NSZK-tól, de a harmadik helyért rendezett mérkőzésen 3–1 arányban legyőzte Uruguay-t. Az 1958-as svédországi világbajnokságra szintén kijutott, de a csoportkör után búcsúzni kényszerült.

Ezután hosszú időszak következett, egészen az 1978-as labdarúgó-világbajnokságig egyetlen neves tornára sem sikerült kvalifikálnia magát az osztrák válogatottnak.

1970-es, 1980-as évek[szerkesztés]

Az 1978-as vb-n szereplő osztrák válogatott.

A Herbert Prohaska, Hans Krankl és Bruno Pezzey fémjelezte válogatott kijutott az 1978-as és az 1982-es világbajnokságra. Az 1978-as argentínai tornán az első csoportkör végén a csoportját megnyerve jutott tovább a második csoportkörbe, ahol ugyan két vereséget követően biztosan az utolsó helyen végzett, de sikerült legyőznie és egyben elütnie a továbbjutástól a végső győzelemre is esélyesnek tartott NSZK-t 3–2 arányban. A mérkőzés azóta legendává vált és Cordobai csodaként lett elnevezve. Ezen a mérkőzésen Krankl kétszer is eredményes tudott lenni.

Az 1982-es világbajnokságra már némileg visszaesett a teljesítménye az osztrák csapatnak. A németekkel ismét egy csoportba kerültek és az egymással lejátszott mérkőzésükön– mely 1–0-ás német győzelmet eredményezett– együttesen kiejtették Algériát.[2] Történt mindez úgy, hogy nagyon jól tudták csak ebben az esetben juthat tovább mindkét csapat. Horst Hrubesch 10. percben szerzett találatát követően már nem is történt semmi érdemleges a mérkőzésen. A labdarúgás történetének egyik legnagyobb szégyeneként lett aposztrofálva a mérkőzés.[3] Ezután döntöttek arról, hogy az utolsó csoportkör mérkőzéseit egy időpontban kell megrendezni.[4]

1990-es évek[szerkesztés]

Toni Polster

A Toni Polster vezette Ausztria nyolc év után tért vissza a világbajnokság mezőnyébe. Az 1990-es világbajnokságon annak ellenére, hogy 2–1 arányban legyőzte az Egyesült Államok válogatottját már a csoportkör után kiesett. Az 1992-es labdarúgó-Európa-bajnokság selejtezőiben bombameglepetésre 1–0-ás vereséget szenvedett a Feröer-szigetek ellen. A mérkőzést a svédországi Landskronaban rendezték, mivel Feröeren ekkor nem volt füves pálya. Minden bizonnyal ez osztrák válogatott történetének egyik legsötétebb napja.[5]

Az 1998-as világbajnokságon B csoportba került az osztrák csapat Chile, Olaszország és Kamerun társaságában. Első mérkőzésüket Kamerun ellen játszották és Pierre Njanka góljával az afrikaiak szereztek vezetést, amire Toni Polster válaszolt a 91. percben. Chile ellen meglehetősen hasonló volt a forgatókönyv. Marcelo Salas révén a chileiek jutottak előnyhöz, majd érkezett a csereként beállt Ivica Vastić és egyenlített. Utolsó csoportmérkőzésükön Olaszországtól szenvedett 2–1-es vereséget. Christian Vieri a 49., majd Roberto Baggio a 89. percben talált be, amire Andreas Herzog válaszolt büntetőből. Az osztrákok 2 ponttal zártak, ami kevés volt a továbbjutáshoz.

2000-es évek[szerkesztés]

Ausztria labdarúgó-válogatottja a Spanyolország elleni mérkőzésen 2009.11.18-án.
Ausztria labdarúgó-válogatottja 2010.03.03-án.
Ausztria labdarúgó-válogatottja a Svédország elleni mérkőzésen 2013.06.07-én.

Az 1998-as világbajnokságot követően a válogatott több meghatározó játékosa visszavonult. A nemzeti együttes komoly változásokon mente keresztül. A következő világbajnokságról és Európa-bajnokságról lemaradtak és közben súlyos (a Feröeri vereségükkel megegyező), nagy különbségű vereségeket szenvedtek el: Spanyolországtól 9–0-ra, Izraeltől 5–0-ra kaptak ki 1999-ben.

2006-ban Josef Hickersberger lett a szövetségi kapitány, akinek az irányításával sikerült 2006. végén legyőznie Svájcot, ezzel megszakítva egy rossz sorozatot.

A 2008-as labdarúgó-Európa-bajnokságon Ausztria társrendezőként, Svájc mellett automatikusan részt vett a tornán. A csoportkörben Horvátország, Lengyelország és Németország volt a három ellenfél. Azonban az automatikus részvételnek nem mindenki örült Ausztriában. Szurkolók egy csoportja kezdeményezést hozott létre, miszerint a gyenge játékerőt képviselő osztrák válogatott ne induljon el az Eb-n, ne rontsa el a rajongók örömét, pocsék játékával. A petíciót több, mint 10 000 szurkoló írta alá, de végül nem lett belőle semmi.[6] A válogatott az előzetes várakozásokkal ellentétben helyt állva szerepelt. A horvátoktól 1–0-ra kapott ki, a lengyelekkel 1–1-es döntetlent játszott. A németek elleni mérkőzésen még volt esélye akár a továbbjutásra is, de Michael Ballack szabadrúgásgóljával a németek nyertek 1–0 arányban.

A 2008-as Európa-bajnokságot követően Hickersberger lemondott, helyét a cseh válogatottól távozó Karel Brückner vette át. A 2010-es labdarúgó-világbajnokság selejtezőit vele kedte meg a válogatott, de nyolc hónap elteltével 2009. márciusában leváltották, az új kapitány Didi Constantini lett. Annak ellenére, hogy Ausztriának még a pót selejtezőt érő pozíciót sem sikerült elérnie, Brückner irányítása alatt Franciaországot egy emlékezetes mérkőzésen legyőzte 3–1-re. A franciáknak ez volt az egyetlen vereségük a selejtezőkben.

A 2012-es labdarúgó-Európa-bajnokság selejtezőiben Németország, Törökország és Belgium mögött a negyedik helyen végzett.

A 2014-es labdarúgó-világbajnokság selejtezőiben Németország és Svédország mögött a harmadik helyen zárt.

A 2016-os labdarúgó-Európa-bajnokság selejtezőjén[szerkesztés]

A G.csoport állása[szerkesztés]

Csapat M Gy D V G+ G– Gk P
 Ausztria 10 9 1 0 22 5 +17 28
 Oroszország 10 6 2 2 21 5 +16 20
 Svédország 10 5 3 2 15 9 +6 18
 Montenegró 10 3 2 5 10 13 –3 11
 Liechtenstein 10 1 2 7 2 26 –24 5
 Moldova 10 0 2 8 4 16 –12 2

Játékosok[szerkesztés]

Jelenlegi keret[szerkesztés]

A 2016. március 25-ei ALB Albánia elleni barátságos mérkőzés kerete. Az adatok a mérkőzés utáni állapotnak megfelelőek.[7]

Szám Poszt Név Szül. dát./Kor Vál. Gólok Klub
1 K Robert Almer 1984március 20. (32 éves) 27 0 AUT Austria Wien
12 K Heinz Lindner 1990július 17. (25 éves) 7 0 GER Eintracht Frankfurt
23 K Ramazan Özcan 1984június 28. (31 éves) 5 0 GER Ingolstadt 04
5 V Christian Fuchs 1986április 7. (30 éves) 73 1 ENG Leicester City (Csapatkapitány)
15 V Sebastian Prödl 1987június 21. (28 éves) 55 4 ENG Watford
3 V Aleksandar Dragović 1991március 6. (25 éves) 44 1 UKR Dinamo Kijiv
2 V Garics György 1984március 8. (32 éves) 40 2 GER Darmstadt 98
17 V Florian Klein 1986november 17. (29 éves) 34 0 GER Stuttgart
13 V Markus Suttner 1987április 16. (29 éves) 15 0 GER Ingolstadt 04
4 V Martin Hinteregger 1992szeptember 7. (23 éves) 11 0 GER Borussia Mönchengladbach
16 V Kevin Wimmer 1992november 15. (23 éves) 3 0 ENG Tottenham Hotspur
10 KP Zlatko Junuzović 1987szeptember 26. (28 éves) 45 6 GER Werder Bremen
8 KP David Alaba 1992június 24. (23 éves) 43 11 GER Bayern München
14 KP Julian Baumgartlinger 1988január 2. (28 éves) 43 1 GER Mainz 05
22 KP Jakob Jantscher 1989január 8. (27 éves) 20 1 SUI Luzern
20 KP Marcel Sabitzer 1994március 17. (22 éves) 16 3 GER RB Leipzig
6 KP Stefan Ilsanker 1989május 18. (27 éves) 13 0 GER RB Leipzig
18 KP Alessandro Schöpf 1994február 7. (22 éves) 1 0 GER Schalke 04
11 CS Martin Harnik 1987június 10. (28 éves) 56 14 GER VfB Stuttgart
21 CS Marc Janko 1983június 25. (32 éves) 51 26 SUI Basel
7 CS Marko Arnautović 1989április 19. (27 éves) 49 10 ENG Stoke City
9 CS Rubin Okotie 1987június 6. (28 éves) 15 2 GER 1860 München
19 CS Lukas Hinterseer 1991március 28. (25 éves) 7 0 GER Ingolstadt 04

A bő keret tagjai[szerkesztés]

A következő játékosok tagjai voltak az elmúlt 12 hónap mérkőzéseire kijelölt kereteknek.[8]

Szám Poszt Név Szül. dát./Kor Vál. Gólok Klub
K Andreas Lukse 1987november 8. (28 éves) 0 0 AUT Rheindorf Altach
V Michael Madl 1988március 21. (28 éves) 0 0 ENG Fulham
KP Florian Kainz 1992október 24. (23 éves) 1 0 AUT Rapid Wien
KP Karim Onisiwo 1992március 17. (24 éves) 1 0 GER Mainz 05
KP Robert Gucher 1991február 20. (25 éves) 0 0 ITA Frosinone
KP Stefan Schwab 1990szeptember 27. (25 éves) 0 0 AUT Rapid Wien
KP Yasin Pehlivan 1989január 5. (27 éves) 17 0 AUT Red Bull Salzburg
KP Philipp Schobesberger 1993október 12. (22 éves) 0 0 AUT Rapid Wien
KP Veli Kavlak 1988november 3. (27 éves) 31 1 TUR Beşiktaş
CS Andreas Weimann 1991augusztus 5. (24 éves) 13 0 ENG Derby County
CS Marco Djuricin 1992december 12. (23 éves) 2 0 ENG Brentford

Stadion[szerkesztés]

L'Ernst Happel Stadion

Az osztrák labdarúgó-válogatott első számú otthona az Ernst Happel Stadion (korábbi nevén: Práter Stadion), mely Bécsben a Práter nevezetű park közelében található.

Befogadóképessége 49 825 fő, mely egyike volt a Svájccal közösen megrendezett 2008-as labdarúgó-Európa-bajnokság helyszíneinek. A torna döntőjét is itt rendezték.

UEFA ötcsillagos besorolással Európa egyik legjobb és legmodernebb stadionja. Ez az egyetlen ötcsillagos labdarúgó-stadion, amely 50 000 nézőnél kevesebb befogadására alkalmas.

Szerelés[szerkesztés]

Austria Bundesadler.svg
Klasszikus

Ausztria hazai szerelése hosszú időn keresztül a fehér mez, fekete nadrág, fekete sportszár volt, ugyanúgy, ahogy a német válogatottnál, annyi különbséggel, hogy a németek fehér sportszárat viselnek. A megkülönböztetés érdekében, 2004-ben Hans Krankl szövetségi kapitányként javasolta, hogy az első számú szerelés az osztrák zászló színeinek megfelelően piros mezből, fehér nadrágból és piros sportszárból álljon.

A mezekre nem a Labdarúgó-szövetség címere van felhímezve, hanem Ausztria címerállatának számító fekete egyfejű sas piros, fehér, piros pajzson.

Az osztrák válogatottat jelenleg a puma látja el sportszerekkel.

1978
1982
1990
1992
1998
2008
2012

Nemzetközi eredmények[szerkesztés]

Labdarúgó-világbajnokság
 • Bronzérmes: 1 alkalommal (1954)
 • 4. helyezett: 1 alkalommal (1934)
Gold medal.svg Olimpiai játékok
 • Ezüstérmes: 1 alkalommal (1936)
Dr. Gerö kupa
 • Bajnok: 1 alkalommal (1931–1932)
 • Ezüstérmes: 2 alkalommal (1927–1930, 1933–1935)
 • Bronzérmes: 2 alkalommal (1948–1953, 1954–1960)

Világbajnoki-szereplés[szerkesztés]

Év Eredmény Hely M Gy D V Rg Kg
Uruguay 1930 Nem jutott be - - - - - - -
Olaszország 1934 Elődöntő 4. 4 2 0 2 7 7
Franciaország 1938 Kijutott, de visszalépett - - - - - - -
Brazília 1950 Visszalépett - - - - - - -
Svájc 1954 Bronzérmes 3. 5 4 0 1 17 12
Svédország 1958 Csoportkör 15. 3 0 1 2 2 7
Chile 1962 Visszalépett - - - - - - -
Anglia 1966 Nem jutott be - - - - - - -
Mexikó 1970 Nem jutott be - - - - - - -
NSZK 1974 Nem jutott be - - - - - - -
Argentína 1978 2. csoportkör 7. 6 3 0 3 7 10
Spanyolország 1982 2. csoportkör 8. 5 2 1 2 5 4
Mexikó 1986 Nem jutott be - - - - - - -
Olaszország 1990 Csoportkör 18. 3 1 0 2 2 3
USA 1994 Nem jutott be - - - - - - -
Franciaország1998 Csoportkör 23. 3 0 2 1 3 4
Dél-KoreaJapán 2002 Nem jutott be - - - - - - -
Németország 2006 Nem jutott be - - - - - - -
Dél-Afrika 2010 Nem jutott be - - - - - - -
Brazília 2014 Nem jutott be - - - - - -
Összesen 7/19 29 12 4 13 43 47

Európa-bajnoki-szereplés[szerkesztés]

Év Eredmény Hely M Gy D V Rg Kg
Franciaország 1960 Nem jutott be - - - - - - -
Spanyolország 1945 1964 Nem jutott be - - - - - - -
Olaszország 1968 Nem jutott be - - - - - - -
Belgium 1972 Nem jutott be - - - - - - -
Jugoszlávia 1976 Nem jutott be - - - - - - -
Olaszország 1980 Nem jutott be - - - - - - -
Franciaország 1984 Nem jutott be - - - - - - -
NSZK 1988 Nem jutott be - - - - - - -
Svédország 1992 Nem jutott be - - - - - - -
Anglia 1996 Nem jutott be - - - - - - -
BelgiumHollandia 2000 Nem jutott be - - - - - - -
Portugália 2004 Nem jutott be - - - - - - -
SvájcAusztria 2008 Csoportkör - 3 0 1 2 1 3
LengyelországUkrajna 2012 Nem jutott be - - - - - - -
Franciaország 2016 Bejutott
Összesen 2/15 3 0 1 2 1 3

Játékosok[szerkesztés]

Jelenlegi keret[szerkesztés]

Legtöbb válogatottság[szerkesztés]

Andreas Herzog a válogatottsági csúcstartó 103 mérkőzéssel.
# Név Időszak Vál. Gólok
1 Andreas Herzog 1988–2003 103 26
2 Toni Polster 1982–2000 95 44
3 Gerhard Hanappi 1948–1964 93 12
4 Karl Koller 1952–1965 86 5
5 Friedrich Koncilia 1970–1985 84 0
Bruno Pezzey 1975–1990 84 9
7 Herbert Prohaska 1974–1989 83 10
8 Christian Fuchs 2006– 72 1
10 Hans Krankl 1973–1985 69 34
Andreas Ivanschitz 2003– 69 12

Legtöbb gólt szerző játékosok[szerkesztés]

Anton "Toni" Polster 44 góljával jelenleg az osztrák válogatott történetének második legeredményesebb játékosa.
# Név Időszak Gólok Vál. Átlag
1 Toni Polster 1982–2000 44 95 0.46
2 Hans Krankl 1973–1985 34 69 0.49
3 Johann Horvath 1924–1934 29 46 0.63
4 Erich Hof 1957–1968 28 37 0.76
5 Anton Schall 1927–1934 27 28 0.96
6 Matthias Sindelar 1926–1937 27 43 0.79
7 Andreas Herzog 1988–2003 26 103 0.25
8 Marc Janko 2006– 25 50 0.50
9 Karl Zischek 1931–1945 24 40 0.60
10 Walter Schachner 1976–1994 23 64 0.36

Ismertebb játékosok[szerkesztés]

   

Lásd még[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

 • J. Skocek und W. Weisgram, Wunderteam Österreich, 1996.

Külső hivatkozás[szerkesztés]

Források és jegyzetek[szerkesztés]

 1. Nem lett náci az osztrák vébéhős”, http://sportgeza.hu/, 2010. május 14. (Hozzáférés ideje: 2014. október 16.) 
 2. A hanyatlás évei”, http://hir24.hu/, 2008. április 28. (Hozzáférés ideje: 2014. október 16.) 
 3. A futballtörténelem legsötétebb mérkőzése”, http://focitipp.hu/, 2008. június 5. (Hozzáférés ideje: 2014. október 16.) 
 4. A futballvébék legdurvább szívatása”, http://sportgeza.hu/, 2010. június 8. (Hozzáférés ideje: 2014. október 16.) 
 5. A feröeri diadal oly ritka, hogy még a riporter is eszét veszti”, http://nemzetisport.hu/, 2014. október 14. (Hozzáférés ideje: 2014. október 16.) 
 6. LABDARÚGÁS – Osztrák-svájci Európa-bajnokság az osztrák válogatott nélkül?”, http://boon.hu/, 2007. szeptember 20. (Hozzáférés ideje: 2014. október 16.) 
 7. http://www.oefb.at/the-nationalteam-pid778
 8. Der Grosskader des ÖFB Nationalteams (Austria nyelven). ÖFB. (Hozzáférés: 2013. február 12.)
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Osztrák labdarúgó-válogatott témájú médiaállományokat.