Skót labdarúgó-válogatott

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Skócia Skócia
Szövetség neveScottish Football Association
KonföderációUEFA (Európa)
Szövetségi kapitánySkócia Steve Clarke
CsapatkapitányAndrew Robertson
Legtöbb válogatottságKenny Dalglish (102)
Legtöbb válogatott gólKenny Dalglish
Denis Law (30)
StadionHampden Park
FIFA-kódSCO
Mezek
Hazai
Idegenbeli
Ranglista helyezések
FIFA-rang 39. (2024. ápr. 4.)[1]
Legmagasabb
FIFA-rang
13.
(2007. október)
Legalacsonyabb
FIFA-rang
88.
(2005. március)

Élő-rang 25. (2024. márc. 27.)[2]
Legmagasabb
Élő-rang
1.
(1876 – 1892, 1904.)
Legalacsonyabb
Élő-rang
64.
(2005. május)
Első hivatalos mérkőzés
1872. november 30., Skócia
 Skócia 0–0 Anglia 
Legnagyobb győzelem
1901. február 23., Glasgow, Skócia
 Skócia 11–0 Írország 
Legnagyobb vereség
1954. június 19., Bázel, Svájc
 Uruguay 7–0 Skócia 
Nemzetközi szereplések
Labdarúgó-világbajnokság
Részvételek8 (Először: 1954)
Legjobb eredményCsoportkör
Labdarúgó-Európa-bajnokság
Részvételek3 (Először: 1992)
Legjobb eredményCsoportkör

A skót labdarúgó-válogatott Skócia nemzeti csapata, amelyet a skót labdarúgó-szövetség (angolul: Scottish Football Association) irányít. A skót válogatott (Anglia mellett) a világ legidősebb nemzeti csapata. Ez a két ország játszotta a labdarúgás történetének első válogatott mérkőzését 1872-ben. A skót válogatott a hazai mérkőzéseit a Hampden Parkban játssza.

Skócia ugyan része az Egyesült Királyságnak, de önálló válogatottja és bajnoksága van. Ezért a különböző labdarúgó versenysorozatokban önállóan indul, kivéve az olimpiai játékokat, ahol a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjai között csak Nagy-Britannia szerepel.[3] Történetük során eddig nyolc világbajnokságon és két Európa-bajnokságon szerepeltek, de csoportkörnél tovább egyszer sem jutottak.

A csapat szurkolóit Tartan Army-nak nevezik; ősi riválisuk Anglia, akiket a skótok egyszerűen csak Auld Enemy-nek (ősi ellenségnek) neveznek.

A válogatott története[szerkesztés]

A kezdetek[szerkesztés]

Skócia és Anglia tudhatja magáénak a világ két legöregebb labdarúgó-válogatottját. Ez a két ország játszotta a labdarúgás történetének legelső válogatott mérkőzését 1872. november 30-án, amely 0–0-s döntetlennel ért véget. A következő negyven évben Skócia csak a brit házibajnokságban szereplő ellenfelek (Anglia, Wales, Írország) ellen lépett pályára. A rivalizálás Angliával gyorsan kialakult és tart a mai napig. A brit házibajnokságot 24 alkalommal nyerték meg, 17 alkalommal pedig megosztva lettek elsők. Nem a brit szigetekről származó ellenféllel először 1929-ben találkoztak, ekkor Norvégiát verték 7–3-ra.

Skócia a többi brit országhoz hasonlóan nem vett részt az első három világbajnokságon az 1930-as években. Ennek oka az volt, hogy a négy szövetséget kizárta a FIFA tagjai közül, mert az amatőr státuszban lévő játékosok szerepeltetéséről nem született megegyezés. A négy szövetség (beleértve a skótot is) a második világháború után lett ismét tagja a FIFA-nak.

1950–1978 közötti időszak[szerkesztés]

Az 1950-es világbajnokságra Skócia ugyan kijutott, azonban a skót Labdarúgó-szövetség döntése értelmében visszaléptek. A FIFA jelezte, hogy az 1950-es brit házibajnokság egyben selejtezőül is szolgál az 1950-es brazíliai vb-re, melyre az első két helyezett indulási jogot szerez. A skót szövetség álláspontja szerint csak abban az esetben voltak hajlandóak részt venni, hogyha első helyről kvalifikálják magukat. Az első két mérkőzésüket megnyerték, Angliától azonban 1–0-ra kikaptak és így csak a második helyen zártak. A vb-re tehát kijutottak, de nem kívántak élni a lehetőséggel. A skót szövetség helyette egy Észak-amerikai túrára küldte el a válogatottat.

Az 1954-es világbajnokságra is ugyanaz volt a sorrend, az 1954-es brit házibajnokság vb-selejtezőcsoport is volt egyben. Skócia ismét a második helyen végzett, de ezúttal a szövetség rábólintott az indulásra. A tornára nevezhető 22 játékos helyett a skótok mindössze 13 játékossal képviselték magukat. Első mérkőzésükön 1–0-ra kaptak ki Ausztriától. Ezt követte a világbajnoki címvédő Uruguay elleni találkozó, melyen 7–0-s vereséget szenvedtek.

Az 1958-as világbajnokságon 1–1-s döntetlent játszottak Jugoszláviával, Paraguay és Franciaország ellen pedig kikaptak és nem jutottak tovább.

Az 1960-as években egyetlen tornára sem sikerült kijutniuk. 1967-ben 3–2-re legyőzték a regnáló világbajnok Angliát. A győzelem hírére a skót szurkolók kijelentették, hogy ezzel Skócia lett a nem hivatalos világbajnok. Rangos nemzetközi tornán egészen az 1974-es világbajnokságig nem szerepeltek. A Nyugat-Németországban rendezett vb-n Zairét 2–0-ra verték, Brazíliával 0–0-s, Jugoszláviával pedig 1–1-s döntetlent játszottak. A továbbjutásról a rosszabb gólkülönbség miatt maradtak le.

Az 1978-as világbajnokságon Peru ellen 3–1-s vereséggel nyitottak, amit az Irán elleni 1–1-s döntetlen követett. A harmadik mérkőzésükön Hollandiát megverték 3–2-re. Ezen a találkozón Archie Gemmill két gólt szerzett, ebből a másodikat azután, hogy három holland védőt is kicselezett mielőtt a kapuba talált. A győzelem azonban nem volt elég a továbbjutáshoz, melyről ismét a rosszabb gólkülönbség miatt maradtak le.

Alex Ferguson irányította a válogatottat az 1986-os világbajnokságon.

1980-as évek[szerkesztés]

Az 1980-as Európa-bajnokságra nem jutottak ki, az 1982-es világbajnokságra azonban igen. Első találkozójukon Új-Zélandot 5–2-re verték. A Zicóval és Sócrates-szel felálló Brazíliától 4–1-s vereséget szenvedtek, végül a Szovjetunióval 2–2-s döntetlent játszottak.

Az 1986-os világbajnokság selejtezőinek utolsó mérkőzésen Wales ellen léptek pályára a skótok. A tét a csoport második helyének megszerzése volt, ami interkontinentális pótselejtezőt ért. A walesiek hamar 1–0-s előnyre tettek szert, de Davie Cooper révén sikerült egyenlítenie a skótoknak a 81. percben. Az 1–1-s döntetlen Skóciának kedvezett, de az örömöt beárnyékolta egy tragédia. A játékoskijáró előtt izguló szövetségi kapitány, Jock Stein egyszer csak összeesett, a szíve nem bírta az izgalmakat. Azonnal az orvosi szobába vitték, de már nem tudták megmenteni az életét.[4] Helyét az addigi segítője, Alex Ferguson vette át a kapitányi poszton. A skótok a vb-pótselejtezőn a magyar származású Árok Ferenc irányította Ausztráliával kerültek szembe, és a hazai 2–0-s győzelemmel, majd az idegenbeli 0–0-s döntetlennel kijutottak a vb-re.

A világbajnokságot a Dánia elleni 1–0-s és az NSZK elleni 2–1-s vereséggel nyitották, az Uruguay elleni gól nélküli döntetlen pedig kevés volt a továbbjutáshoz. Az 1988-as Európa-bajnokság selejtezőiben a negyedik helyen zártak, de az utolsó előtti mérkőzésükön a Bulgária elleni idegenbeli 1–0-s győzelmükkel hozzásegítették Írországot története első nemzetközi tornarészvételéhez.

1990-es évek[szerkesztés]

Az 1990-es világbajnokság selejtezőiben a második helyen végeztek csoportjukban Jugoszlávia mögött. A vb-n a C csoportba kerültek Brazília, Costa Rica és Svédország mellé. Első mérkőzésükön 1–0-ra kikaptak Costa Ricától, majd Svédországot 2–1-re ugyan legyőzték, de a Brazíliától elszenvedett újabb vereségnek köszönhetően lemaradtak a továbbjutásról.

1992-ben Skócia története első Európa-bajnokságán vett részt. Annak ellenére, hogy Hollandia és Németország ellen is jól játszottak végül vereségeket szenvedtek. A FÁK csapatát 3–0-ra megverték, de nem volt elég az elődöntőbe jutáshoz. 1994-es vb selejtezőiben csoportjuk negyedik helyén végeztek Olaszország, Svájc és Portugália mögött.

Skócia–Hollandia mérkőzés a Villa Parkban az 1996-os Európa-bajnokságon.

Az új szövetségi kapitány, Craig Brown irányításával kijutottak az 1996-os Európa-bajnokságra, ahol az A csoportba kerültek. Első mérkőzésükön 0–0-s döntetlent játszottak Hollandia ellen. A következő találkozójuk presztízscsatának számított, amikor a rendező Angliával találkoztak. Gary McAllister kihagyott egy tizenegyest, az angolok viszont két gólt is szereztek. A második mesterien kivitelezett, emlékezetes találatot Paul Gascoigne szerezte, miután beesernyőzte a Colin Hendry-t. Utolsó csoportmérkőzésükön 1–0-ra legyőzték Svájcot Ally McCoist góljával. Ez önmagában elég lett volna a továbbjutáshoz, mivel a csoport másik mérkőzésén az angolok 4–0-ra vezettek a hollandok ellen, de a végén sikerült a szépítés, ami azt eredményezte, hogy Skócia rosszabb gólkülönbsége miatt a csoport harmadik helyén végzett.

Az Európa-bajnokság után Craig Brown maradt a posztján és kivezette a válogatottat az 1998-as világbajnokságra. A torna nyitómérkőzését a skótok játszották a címvédő Brazília ellen. John Collins tizenegyesből még egyenlíteni tudott, de Tom Boyd öngóljával 2–1-s vereség lett a vége. A következő mérkőzésükön 1–1-s döntetlent játszottak Norvégiával. A harmadik találkozójukon 3–0-s vereséget szenvedtek Marokkó ellen és kiestek.

A 2000-es Európa-bajnokság pótselejtezőiben Anglia ellen léptek pályára. Az első mérkőzést az angolok Paul Scholes két góljával 2–0-ra megnyerték. A Wembley-ben játszott visszavágót a skótok végül csak 1–0-ra nyertek Don Hutchison találatával, így összesítésben 2–1 arányban alulmaradtak.

2000-es évek[szerkesztés]

A 2002-es világbajnokságra nem jutottak ki miután a harmadik helyen végeztek a selejtezőcsoportjukban Horvátország és Belgium mögött. A selejtezők után Craig Brown lemondott, helyére a német Berti Vogts lett kinevezve a kapitányi posztra. A 2004-es Európa-bajnokság pótselejtezőjében Hollandiával találkoztak. Az első mérkőzést a skótok 1–0-ra megnyerték a Hampden Parkban, de a visszavágón 6–0-s vereséget szenvedtek. A barátságos mérkőzéseken elért gyenge eredmények és a 2006-os világbajnokság selejtezőinek rossz kezdése miatt Berti Vogts 2004 végén lemondott. A selejtezők végén Olaszország és Norvégia mögött a harmadik helyen zártak.

A 2008-Európa-bajnokság selejtezőinek B csoportjában győzelmeket értek el Grúzia, Feröer, Litvánia, Ukrajna ellen, Franciaországot pedig oda-vissza sikerült megverniük 1–0-ra. Azonban az utolsó két mérkőzésüket elveszítették Grúzia és Olaszország ellen és emiatt két ponttal maradtak le a kijutást érő második helyről. A 2010-es világbajnokság selejtezőiben 1–0-s vereséggel kezdtek Macedóniában. A nyolc selejtezőből mindössze hármat tudtak megnyerni, egy döntetlen és négy vereség mellett.

2010-es évek[szerkesztés]

A 2012-es Európa-bajnokság selejtezőiben Csehország, Litvánia, Liechtenstein és az Eb-címvédő Spanyolország társaságában az I csoportban szerepeltek. A sorozat végén a pótselejtezőt érő második helyről két ponttal maradtak le. 2013 januárjában a korábbi válogatott labdarúgó Gordon Strachan lett kinevezve a szövetségi kapitányi posztra. A 2014-es világbajnokság selejtezőiben Skócia az A csoport negyedik helyén végzett. Horvátországot idegenben és hazai pályán is legyőzték. A 2016-os Európa-bajnokság selejtezőinek D csoportjában négy győzelemmel, három döntetlennel és három vereséggel a negyedik helyen zártak.

A 2018-as világbajnokság selejtezőiben egy csoportba kerültek az ősi rivális angolokkal, akikkel már 1999 óta nem találkoztak. 2016. november 11-én a Wembley-ben 3–0-ra győztek az angolok, a visszavágóra 2017. június 10-én kerül sor.

Nemzetközi eredmények[szerkesztés]

Regionális:

Brit házibajnokság
 • Győztes: 24 alkalommal (17 alkalommal megosztva)
Rous-kupa
 • Győztes: 1 alkalommal (1985)

Minitorna:

Kirin-kupa
 • Győztes: 1 alkalommal (2006)

Világbajnokság[szerkesztés]

A válogatott nyolc alkalommal kvalifikálta magát világbajnokságra, ám egyetlen esetben sem tudott túljutni az első fordulón. Először 1954-ben, legutóbb 1998-ban jutottak ki vb-re, előbbin mindkét meccsüket elvesztették, utóbbin egy döntetlen mellett kétszer kaptak ki.

Európa-bajnokság[szerkesztés]

Európa-bajnokságra háromszor jutott ki Skócia, de mindig kiesett a csoportkörben. Először 1992-ben jutottak ki.

      Egészben vagy részben hazai rendezésű

UEFA Nemzetek Ligája[szerkesztés]

Mezek a válogatott története során[szerkesztés]

A skót labdarúgó-válogatott hagyományos szerelése kék mez, fehér nadrág és piros sportszár. A váltómez pedig fehér mezből, kék nadrágból és fehér sportszárból áll, de gyakran változtatják a színét.

Hazai
1974
1978
1982
1986
1990
1992
1994-96
1996-98
2005-06
2008
2010
2012
2014-15
Idegenbeli
1990
2006
2007
2008
2010
2012
2014-15

Játékosok[szerkesztés]

Játékoskeret[szerkesztés]

A Skót válogatott kerete a 2020-as labdarúgó-Európa-bajnokság mérkőzéseire.

A pályára lépesek és gólok száma a 2021. június 18-i  Anglia elleni mérkőzés után lett frissítve.

Szám Poszt Név Szül. dát./Kor Vál. Gólok Klub
1 K David Marshall 1985. március 5. (39 éves) 46 0 ENG Derby County
12 K Craig Gordon 1982. december 31. (41 éves) 57 0 SCO Heart of Midlothian
21 K Jon McLaughlin 1987. szeptember 9. (36 éves) 2 0 SCO Rangers
2 V Stephen O'Donnell 1992. május 11. (32 éves) 21 0 SCO Motherwell
3 V Andrew Robertson Csapatkapitány 1994. március 11. (30 éves) 47 3 ENG Liverpool
5 V Grant Hanley 1991. november 20. (32 éves) 35 2 ENG Norwich City
6 V Kieran Tierney 1997. június 5. (26 éves) 22 0 ENG Arsenal
13 V Greg Taylor 1997. november 5. (26 éves) 5 0 SCO Celtic
15 V Declan Gallagher 1991. február 13. (33 éves) 9 0 SCO Motherwell
16 V Liam Cooper 1991. augusztus 30. (32 éves) 7 0 ENG Leeds United
22 V Nathan Patterson 2001. október 16. (22 éves) 1 0 SCO Rangers
24 V Jack Hendry 1995. május 7. (29 éves) 7 1 BEL Oostende
26 V Scott McKenna 1996. november 12. (27 éves) 21 0 ENG Nottingham Forest
4 KP Scott McTominay 1996. december 8. (27 éves) 25 0 ENG Manchester United
7 KP John McGinn 1994. október 18. (29 éves) 35 10 ENG Aston Villa
8 KP Callum McGregor 1993. június 14. (30 éves) 33 0 SCO Celtic
11 KP Ryan Christie 1995. február 22. (29 éves) 20 4 SCO Celtic
14 KP John Fleck 1991. augusztus 24. (32 éves) 5 0 ENG Sheffield United
17 KP Stuart Armstrong 1992. március 30. (32 éves) 27 2 ENG Southampton
18 KP David Turnbull 1999. július 11. (24 éves) 1 0 SCO Celtic
20 KP Ryan Fraser 1994. február 24. (30 éves) 19 4 ENG Newcastle United
23 KP Billy Gilmour 2001. június 11. (22 éves) 3 0 ENG Chelsea
25 KP James Forrest 1991. július 7. (32 éves) 38 5 SCO Celtic
9 CS Lyndon Dykes 1995. október 7. (28 éves) 14 2 ENG Queens Park Rangers
10 CS Ché Adams 1996. július 13. (27 éves) 6 2 ENG Southampton
19 CS Kevin Nisbet 1997. március 8. (27 éves) 5 1 SCO Hibernian

A válogatott bő keretéhez tartozó játékosok[szerkesztés]

Szám Poszt Név Szül. dát./Kor Vál. Gólok Klub
K Robby McCrorie 1998. március 18. (26 éves) 29 1 SCO Livingston
V Liam Palmer 1991. szeptember 19. (32 éves) 8 0 ENG Sheffield Wednesday
V Andrew Considine 1987. április 1. (37 éves) 3 0 SCO Aberdeen
V Paul Hanlon 1990. január 20. (34 éves) 1 0 SCO Hibernian
V Paul McGinn 1990. október 22. (33 éves) 0 0 SCO Hibernian
V Ryan Porteous 1999. március 25. (25 éves) 0 0 SCO Hibernian
KP Kenny McLean 1992. január 8. (32 éves) 20 1 ENG Norwich City
KP Ryan Jack 1992. február 27. (32 éves) 10 0 SCO Rangers
KP Ross McCrorie 1998. március 18. (26 éves) 0 0 SCO Aberdeen
CS Oliver McBurnie 1996. június 4. (27 éves) 16 0 ENG Sheffield United
CS Leigh Griffiths 1990. augusztus 20. (33 éves) 22 4 CRO Celtic
CS Callum Paterson 1994. október 13. (29 éves) 17 0 ENG Sheffield Wednesday
CS Oliver Burke 1997. április 7. (27 éves) 13 1 ENG Sheffield United
CS Lawrence Shankland 1995. augusztus 10. (28 éves) 4 1 SCO Dundee United

Válogatottsági rekordok[szerkesztés]

Az adatok 2018. március 23. állapotoknak felelnek meg.

 • A még aktív játékosok (Félkövérrel) vannak megjelölve.

Legtöbbször pályára lépett játékosok[szerkesztés]

Legtöbb gólt szerző játékosok[szerkesztés]

Kitüntetett játékosok[szerkesztés]

A Skót labdarúgó-szövetség 'dicsőséglistájára' azok a játékosok kerülnek fel, akik legalább 50 alkalommal pályára léptek a skót válogatottban. A legutóbbi belépő a Rangers védője, David Weir volt, aki 2006-ban lett ötvenedszer válogatott. A másik jelenleg is aktív tag a 2004-ben csatlakozott Christian Dailly. A lista jelenleg 50 futballistát számlál, akik között azonban – köszönhetően az ötvenszeres válogatottsági küszöbnek – nincs ott például Jimmy Johnstone, Jim Baxter vagy Billy McNeill.

A Skót labdarúgó-múzeum által mfenntartott Hírességek csarnokába bárki bekerülhet, aki dolgozott (és persze sokat tett) a skót labdarúgásban, nem feltétel a válogatottság. E társaságnak tagja például Gordon Strachan, Walter Smith és Alan Hansen.

Skócia sportminisztériuma a nemzet legnagyobb sportolóit tömöríti Hírességek csarnokába, akik között tizennégy labdarúgó vagy menedzser található, olyan nagy egyéniségek, mint Jock Stein, Kenny Dalglish, Bill Shankly vagy Matt Busby.

ismert játékosok[szerkesztés]

Kapcsolódó cikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. The FIFA/Coca-Cola World Ranking. FIFA
 2. World Football Elo Ratings. eloratings.net
 3. Megosztja az Egyesült Királyság tagországait a közös futballválogatott ötlete”, http://mult-kor.hu, 2011. szeptember 21. (Hozzáférés: 2017. február 20.) 
 4. A kispad mellett kapott szívrohamot Ferguson mentora”, Origo.hu, 2015. szeptember 10. (Hozzáférés: 2017. március 27.) 
 5. a b c d e f g h International Roll of Honour”, Scottishfa.co.uk, Scottish Football Association. [2010. október 11-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2011. november 12.) 
 6. Christian Dailly - A SquadScottishfa.co.uk”, Scottish Football Association (Hozzáférés: 2011. november 12.) 
 7. a b c d Top Goal Scorers”, Scottishfa.co.uk, Scottish Football Association. [2011. december 7-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2011. november 12.) 
 8. Hughie Gallacher Goals For Scotland. [2016. október 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. március 26.)
 9. Scotland - International Matches 1921-1930

További információk[szerkesztés]