Motherwell FC

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Motherwell F.C.
Motherwell FC crest.svg
Csapatadatok
Teljes csapatnév The Motherwell Football & Athletic Club Ltd.
Becenév "The 'Well"
"The Steelmen" (Acélemberek)
SzékhelyMotherwell, Skócia
Alapítva1886. május 17.
Stadion Fir Park
Vezetőedző Skócia Mark McGhee
Bajnokság Scottish Premiership
Nemzeti sikerek
skót Bajnok1 alkalommal
skót Kupagyőztes1 alkalommal
Csapatmezek
Hazai
Idegenbeli
Hivatalos honlap
Motherwell F.C. honlapja
A Wikimédia Commons tartalmaz Motherwell F.C. témájú médiaállományokat.

A The Motherwell Football & Athletic Club Ltd. egy skót sportegyesület, mely a Scottish Premier League-ben szereplő labdarúgócsapatáról ismert leginkább. Ahogy azt nevük is mutatja, székhelyük Motherwellben van, stadionjukat Fir Parknak hívják.

Klubtörténet[szerkesztés]

Alapítás és az első lépések[szerkesztés]

1886-ban két amatőr csapatot (Glencaim F.C., Alpha F.C.) Motherwell gyártelepéről megkértek, hogy állítsanak ki egy gárdát legjobbjaikból, hogy a glasgowi legjobbakkal mérkőzzenek meg egy jótékonysági meccs keretében. Az ötlet annyira megtetszett a két klubnak, hogy 1886. május 17-én hivatalosan is egyesültek. Első mérkőzésüket a Hamilton Academical ellen játszották, melyet meg is nyertek 3-2 arányban. Az új csapat három évig az Alpha pályáját használta, de a környék fejlesztése miatt a város Airbles nevű kerületébe kellett költözniük. 1893-ban a vezetők összeültek és eldöntötték, hogy a Motherwell profi gárdává formálódik. Ugyanebben az évben kérvényezték felvételüket a skót ligába. A Skót Labdarúgó-szövetség elfogadta kérelmüket, így alapító tagjai lettek a másodosztálynak. 1896-ban ismét költözködtek, de nem kényszerből. A helyi báró a klubnak ajándékozta birtoka egy részét. Korábban az ő gyárának csapataként alakult a Glencaim. Ezen a területen épült meg a Fir Park. Tíz, másodosztályban eltöltött szezon után a Motherwell második helyen végzett (1902/03) és feljutott az élvonalba. Éppen ekkor emelték 20-ról 24-re a részt vevő csapatok számát. A The 'Well játékosai ebben az időben még kék mezt viseltek, de az 1912/13-as szezon kezdete előtt borostyán és vörösbor összeállításra váltottak. Ezek voltak Hamilton báró színei is.

A '20-as és '30-as évek sikerei[szerkesztés]

Az első világháború után a John Hunter által vezényelt gárda remekelni kezdett. Az 1919/20-as évadban harmadikok lettek, öt évvel később alig kerülték el a kiesést, de talpra álltak és a rá következő hét esztendőben mindig a legjobb három között végeztek. 1932-ben megnyerték első és máig egyetlen bajnoki címüket. Abban az idényben a Motherwell 38 meccséből 30-at megnyert és 119 gólt szerzett, ebből 52-t Willie MacFadyennek köszönhetett. Előbbi játékos összesen 251-szer talált be a csapat színeiben, amivel a legjobb góllövők közé tartozik. 1931-ben, 1933-ban és 1939-ben is bejutottak a Skót Kupa döntőjébe, de mindháromszor kikaptak.

A II. világháború utáni évek[szerkesztés]

A második világháború miatt a játékosok nagy része szétszéledt, így a csapat nem lett olyan hamar sikeres, mint az első világégés után. 1950-ben azonban begyűjtötték második trófeájukat, a Skót Ligakupát. A következő szezonban negyedszer is bejutottak a Skót Kupa döntőjébe, melyet ezúttal meg is nyertek. Első kiesésüket az 1952/53-as idényben szenvedték el a csapat, de a következő évben azonnal visszajutottak. 1955-ben Bobby Ancell lett a menedzser és az elnök is egy időre. Ekkoriban olyan neves skót válogatott játékosok erősítették a csapatot, mint Ian St. John vagy Charlie Aitken. St. John azonban nem maradt sokáig a Motherwell labdarúgója, a Liverpoolhoz került, állítólag magas áron. Ancell tízéves edzősége alatt a csapat semmit nem nyert, 1968-ban pedig ki is esett a Division One-ból.

A '70-es évek és a McLean-éra[szerkesztés]

A The 'Well 1969-ben már vissza is került az élvonalba, a következő években középcsapatnak számítottak. Az 1975/76-os szezonban - amikor a csapatok számát 18-ról 10-re mérsékelték - negyedikek lettek, de utána ismét visszakerültek a tabella közepére. Az 1980-as évek elején kétszer is kiestek, majd visszajutottak, utána Tommy McLean vette át az irányítást, aki alatt sikeres volt a csapat és 1991-ben meg is nyerte a Skót Kupát. A következő években kissé visszaesett teljesítményük, de a '90-es évek közepén sikerült egyszer-egyszer harmadik illetve második helyen végezniük. Ebben a keretben sem maradtak meg a válogatott játékosok, mint például Tom Boyd.

Pénzügyi gondok[szerkesztés]

Tommy McLean távozása után a játékosok egy része is szétszéledt, Phil O’Donnell például a Celtichez igazolt. Az érte kapott pénzt főként új játékosokra költötte a gárda. 1997-ben John Boyle felvásárolta a csapatot és Billy Daviest nevezte ki menedzserré. Davies igen magas átigazolási összegeket fizetett ki, leszerződtetett például két korábbi skót válogatott játékost, John Spencert és Andy Goramet. A befektetések azonban nem hoztak eredményeket a pályán, ezért pénzügyi gondok léptek fel. 2002 áprilisára a veszteségek már elérték az évenkénti 2 millió fontot, ami csődhelyzetnek számít. A Motherwell a tabella alsó felében küzdött és úgy próbált életben maradni, hogy 19 játékos szerződését felbontotta, akiket ifikkel és tartalékokkal pótoltak. A 2002/03-as szezonban az utolsó helyen végeztek, de végül nem estek ki, mert a Falkirk stadionja nem felelt meg a követelményeknek.

Megmenekülés a csődtől[szerkesztés]

A rossz körülmények ellenére az akkori menedzser, Terry Butcher visszahozta a reményeket azzal, hogy tehetséges saját nevelésű játékosokat adott el, például Stephen Pearsont és James McFaddent, így fontos összegek áramlottak a klubhoz. Boyle elnök a tartozások egy részét magára vállalta, ezzel a csapat pénzügyi jövője rendeződött és megmenekült a 10 pontos büntetéstől, melyet csődhelyzetben lévő gárdák kapnak. A pályán is javultak az eredmények, a Motherwell bejutott a Ligakupa döntőjébe, ahol kikapott a Rangerstől. A 2005/06-os szezonban Maurice Malpas ült le a kispadra, de 2007 májusában mennie kellett. Scott Leitch rövid időre menedzser lett, de Mark McGhee érkezése óta az asszisztens szerepét tölti be. A McGhee alatti stílus nagyon tetszik a szurkolóknak.

Rekordok és statisztikák[szerkesztés]

A Motherwell négy legnagyobb sikere az 1931/32-es bajnoki elsőség, a Skót Kupa megnyerése 1952-ben és 1991-ben, valamint Skót Ligakupa elhódítása 1950-ben. A másodosztályban szintén négyszer végeztek az élen (1953/54, 1968/69, 1981/82, 1984/85). Az ificsapat 1983-ban megnyerte a Tej Kupát.

A pályáralépési rekordot Bob Ferrier tartja, aki 626-szor öltötte magára a klub mezét a két világháború között. A gólcsúcs Hughie Ferguson nevéhez fűződik, aki 10 szezonon keresztül szolgálta a csapatot az 1910-es és 1920-as években. Egy évadon belül Willie MacFayden szerezte a legtöbb gólt, 52-t, ezzel egész Skóciában csúcstartó.

Az általuk legdrágábban vett játékos John Spencer volt, aki 1999-ben 500 000 fontért igazolt a The 'Wellhez. A legtöbb pénzt 1994-ben, Phil O’Donnell eladása után kapták, 1 750 000 fontot.

Játékosok[szerkesztés]

Jelenlegi keret[szerkesztés]

2009. július 7. szerint:

# Poszt Név
1 IRL K Darren Randolph
2 SCO V Steven Saunders
3 SCO V Steven Hammell
4 SCO V Mark Reynolds
5 NIR V Stephen Craigan (csapatkapitány)
6 ENG KP Tom Hateley
7 ENG KP Chris Humphrey
8 ENG KP Steve Jennings
9 SCO CS Jamie Murphy
11 ENG CS John Sutton
12 SCO K Lee Hollis
14 SCO KP Keith Lasley
# Poszt Név
15 SCO K Michael Fraser
16 SCO CS Robert McHugh
17 SCO KP Marc Fitzpatrick
18 SCO KP Ross Forbes
19 ENG V Shaun Hutchinson
20 ENG KP Jonathan Page
21 CYP V Angelis Charalambous
26 SCO KP Peter Innes
27 SCO KP Steven Meechan
28 SCO CS Mark Archdeacon
32 SCO CS Jamie Pollock
33 SCO CS Gary Smith

Edzők[szerkesztés]

Eredmények[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]