1954-es labdarúgó-világbajnokság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Labdarúgó-világbajnokság
(1954)
(Championnat du Monde de Football 1954)
Adatok
Rendező Svájc
Dátum június 16.július 4.
Csapatok 16 (4 szövetségből)
(selejtezőben indult: 45)
Helyszínek 6 (6 rendező városban)
Honlap Hivatalos honlap

Címvédő  Uruguay
Győztes  NSZK (1. cím)
Statisztika
Mérkőzések 26
Gólok 140 (átlag: 5,38)
Nézőszám
Összesen 880 000 (átlag: 33 846)

Gólkirály Magyarország Kocsis Sándor
(11 gólos)

 ← 1950 1958 → 

Az 1954-es labdarúgó-világbajnokság az 5. labdarúgó-világbajnokság volt, melyet Svájcban rendeztek június 16. és július 4. között. Az aranyérmet a német nemzeti tizenegy nyerte; a magyar Aranycsapat ezüstérmes lett.

Világbajnoki címért érkezett, de meg kellett elégednie a második hellyel a korszak kimagaslóan legjobb nemzeti tizenegyének, az Aranycsapatnak nevezett magyar válogatottnak. A Rimet-kupát az NSZK hódította el, miután a döntőben Helmut Rahn vezérletével 3:2-re győztek a mieink ellen a berni Wankdorf-stadionban.

Az Aranycsapat bukását hosszú évtizedekig nem tudta megemészteni a közvélemény: sokan keresték a rejtélyes okot, mellyel megmagyarázható lett volna a korábban elképzelhetetlen vereség, ám mai napig nem derült fény a "titokra": miért szenvedett vereséget a verhetetlennek hitt gárda.

Rövid összefoglaló[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1954-es labdarúgó-világbajnokságot Svájc rendezte meg. Négy darab 4-es csoportokba osztották szét a 16 részt vevő csapatot. A mi kvartettünkbe az NSZK, Törökország, és Dél-Korea csapata került. A torna abszolút favoritja a magyar csapat volt, mint az olimpiai címvédő és a legszebb és legtechnikásabb futballt játszó gárda. Világszerte biztosra vették az Aranycsapat diadalát.

A csoportban első ellenfelünk a Dél-Korea. Az ázsiaiak csak hírből hallottak a magyarokról és bizakodtak a mérkőzés előtt. Teljes mezőnyfölényben játszott a csapat, az ellenfél határozottan keményen, de sportszerűen védekezett. A szünetre már 4-0-s vezetésre tettünk szert. A második félidőre elfogytak a koreaiak és a mérkőzés lefújása után 9-0 lett az eredmény.

A csoportban a második ellenfelünk NSZK válogatottja volt. A németek hazai pályán érezhették magukat. A bázeli stadionban mintegy 40.000 német szurkoló akik a közeli világbajnokság miatt csak pár óra utazásnak köszönhetően ott lehettek. A német csapat korántsem legjobbjaival állt ki a mérkőzésre, ami a későbbiekben meg is hozza gyümölcsét. A félidőben 3-1-nél fordultunk. A két csapat nem volt egy súlycsoportban. A mieink egy összeszokott futballgépezet voltak, egyszerre mozogtak, szavak nélkül kommunikáltak és tudták milyen mozdulat mi követ. Ezzel szemben a B német csapat sosem szerepelt ebben a felállásban így nem is csoda a végeredmény. 8-3. A mérkőzés egy hatalmas szépségfoltja, hogy Liebrich teljesen ráállt Puskásra és 3-4 durva belépő után szétrúgta a klasszis lábát. A következő két mérkőzésen nem játszhatott. Így emberhátrányba (mivel nem létezett akkoriban a csere) játszottunk egy fél órát, amit a német csapat nem tudott kihasználni és csak így tudott két gólt szerezni.

Ez a magyar együttes sok évi elmélyült munka eredménye. Ezek a játékosok még éjjeli sötétségben is el tudják juttatni a labdát bármelyik társukhoz. Az az érzésem, hogy Baselban az új világbajnokot láttuk játszani. Ezt pedig úgy hívják: Magyarország.

külföldi sajtó véleménye

A negyeddöntőben Brazília ellen készülhettünk. Ez volt ez első összecsapás a két ország között. Puskás helyére Tóth II. József került. A dél-amerikai szurkolók (az uruguayiak is a brazilokat biztatták) pokoli hangulatot teremtettek a pályán. A mieink 10 perc után már 2-0-ra vezettek. A brazilok ezt nem tudták feldolgozni, idegesek lettek. Talán túlságosan is. A félidő közepén szépített a dél-amerikai csapat. Ez nem volt még elég hogy lehiggadjanak, a félidő végén Tóth II. veszélyesen támadott, Maurinho állította meg szabálytalanul, úgy hogy izomszakadása lett a vége. A játékost összedrótozták és folytatni akarta a játékot. Durva belépők és szabálytalanságok követték egymást. A harmadik gólunkat Lantos 11-esből szerezte meg, mivel de Santos kezelt a 16-oson belül. A 65. percben Santos belerúgott Bozsikba és összeverekedtek. A játékvezető mindkettőjüket kiállította. Pár percre rá Julinho bombájával 3-2-re módosult az eredmény. A lefújás előtt két perccel Kocsis megadta a kegyelemdöfést a braziloknak. 4-2. Szurkolók rohantak be a pályára és félbeszakadt a játék. Két perc hosszabbítás után a bíró lefújta a mérkőzést. Újra szurkolók rohantak be és elszabadult pokol. A brazil játékok a folyosón várták mieinket, ahol kiabáltak és Tóth Mihályt le ütötték. Czibor visszalépet és neki is nekimentek. Erre már a csapat többi tagja is kirohant és brazilok limonádés üvegekkel. Tulajdonképpen mindenki megsérült valamilyen szinten.

A brazilok nem tudnak veszíteni. A magyarok szívvel-lélekkel küzdöttek...

külföldi sajtó véleménye

A negyeddöntőre problémák sorozata merült fel. Puskás még mindig sérült volt Tóth II. aki helyettesítette ugyancsak kidőlt. Bozsik szerencsére ott lehetett a csapatban a kiállítása ellenére. A kétszeres világbajnok és címvédő Uruguay volt a következő ellenfél. Fizikailag és mentálisan is kimerülten várta a csapatunk az összecsapást. Egyesek szerint ez a mérkőzés lehetett volna a világbajnokság döntője is. Az összecsapás idegesen kezdődött, nagy támadások futottak és haltak el. A vezetést Czibor szerezte meg egy félre sikeredettnek tűnő lövésből. 1-0. A gól lendületet adott a meccsnek, minket megnyugtatott és elkezdtünk játszani míg az ellenfél az egalizálásra hajtott. A következő gólig a második félidő elejéig kellett várni. Bozsik megpattanó labdáját Hidegkuti előrevetődve gyötörte be. 2-0. Az uruguayiak nem törtek meg, fegyelmezetten és nagy irammal játszottak tovább. A 76. percben ez meg is hozta gyümölcsét, Hochberg a kifutó Grosics mellett begurította a labdát. 2-1. A lefújás előtt pár perccel egy bedobásból az uruk támadást indítottak aminek a vége az egyenlítő gól volt. 2-2. Hosszabbítás következett. Értelem szerűen az ellenfelünk kezdett nagyobb elánnal. A 112. percben Kocsis fejesével újra miénk a vezetés, majd öt perccel később ismételt. 4-2. A hosszabbítás rendkívül sokat kivett a csapatból, az öröm helyett irdatlan fáradság volt jelen az öltözőben. Többen nem tudták levenni még a cipőjüket sem, Grosics a vacsora helyett elaludt. A brazilokkal szemben az uruguayiak rendkívül sportszerűek voltak. A csapatkapitány az öltözőt is meglátogatta.

Még sohasem játszottam ilyen erős ellenfél ellen. Csodálatosan játszanak a magyarok.

Andrade, az uruguayiak egyik legjobbja

Szerintem egyetlen csapat sem tudott eddig Uruguay stílusában veszíteni. A magyarokat nem érhette nagyobb sportmegtiszteltetés annál, hogy ezt a tizenegy sportolót sikerült legyőzniük.

Bozsik József a mérkőzés után

A történelme során másodjára játszhatott világbajnoki döntőt a magyar futball-válogatott. Ráadásul a veretlenségi sorozata, ami 1952 óta tartott, az várt megvédésre. A sérülések és fejben fáradság ekkora csúcsára ért a csapatban. A világbajnokság kezdete óta nem nagyon vagy csak kényszerből változtatott Sebes a válogatotton. A döntő előtti éjszakán mégis azt fontolgatta hogy változtat a fáradt vagy sérült játékosokon. Friss gyors válogatott kellett a németek ellen, akik a csoportban elszenvedett vereség ellenére a döntőig verekedték magukat egy "könnyű" ágon.

Az a tény, hogy egy csapat, amely 8-3-ra kikapott, a döntőben újra játszhasson legyőzőjével, olyan következetlenség, amelyet csak a FIFA "bölcsei" találhattak ki.

korabeli lapvélemény

Puskás véleményét kikérte, mert a döntőre képes volt már pályára lépni, aki kifejtette hogy ha megbontja a csapatban honvédségi és belügyminiszteri csapatokban játszó játékosok arányát és kikap a döntőbe a csapat, akkor az otthon Magyarországon az ő jövőbeli élete és a családja élet meg lesz pecsételve. Puskás nem fenyegette, sőt kérte hogy ne változtasson hisz jó így a csapat. Sebes tovább töprengett. Az aranycsapat néhány tagja a döntő előtti éjszakán kimaradt ez Sebes észre is vette. Azzal fenyegette meg őket hogy mehetnek haza, a döntő kezdetére mégis ott voltak csapatban. Ráadásul a döntő előtti éjszakán a pihenni akaró többi játékost a szálloda előtt szurkolók dorbézoltak zenéltek hangoskodtak egészen hajnalig az ürügy a másnapi svájci ifjúsági fúvószenekari verseny volt és valami kifürkészhetetlen okból mind a magyar csapat ablakai alatt akart felkészülni a versenyre... Az eső elkezdett esni majd mire a csapat kiért a berni stadionba zuhogott. A német csapat buszát a bejáratig vezették míg a magyar csapatnak végig kellett verekedni a szurkolókon magukat és még a rendőrök se akarták beengedni a csapatot. így visszatekintve felettébb gyanús, de mindenképpen irreális körülmények egy világbajnoki döntő megrendezéséhez. A pálya talaja felázott, sáros, csúszós volt. A kezdeti gondok után a magyarok a pályán fergeteges játékba kezdtek. Puskás 8 méterről egy kipattanó labdát értékesített, utána Czibor résen volt, egy hazagurított labdát vétett el a kapus és azt kihasználva 2-0-ra változtatta az eredményt. 10 perc alatt két gól. Fellegekben jártak a csapat, talán túlságosan is megnyugodtunk. 11. percben egy ártatlannak látszó támadás indult amit a mieink nem tudtak megakadályozni és a vége gól lett. 2-1. A mérkőzés 20 percben a németek kiegyenlítettek. Német szögletnél a bíró nem vett észre, hogy Grosicsot a kapust lerántották. (Később a németek elismerték, hogy O. Walternak a szövetségi kapitány kifejezetten a kapus semlegesítését adta feladatul, a szögletrúgások esetére.) A továbbszálló labda német játékost talált és gól. A szabálytalanság ellenére megadták. Ez után keservesen küzdött a magyar csapat de hol kapufa hol Turek védett. 36. percben 11-es szituációra került sor. Kocsi kicselezte a német védelmet majd utolsó emberként Fritz Walter hátulról akasztotta, de bíró sípja néma maradt. A második félidőbe egyszerűen nem megy be a labda nagyobbnál nagyobb helyzetekben. Meccs hajrájában Bozsiktól erőszakosan vették el a labdát ismét néma síp után, a kivágott labdát Lantos Rahn elé fejelte aki meg se állta kapunkig és a következő gólig. 2-3. Rá pár percre Puskás egyenlített, amit a bíró megadott, de a partjelzője lest ítélt. (Később kiderült téves volt az ítélet)

A világbajnoki trófea és a két éves veretlenség is ugyancsak oda. A csapat lelki tartását mi sem bizonyítja jobban, hogy Puskás vezetésével gratuláltak a "jobbik" csapatnak, a világbajnoknak.

A világbajnokságon gólkirálya Kocsis Sándor lett 11 góllal.

Nyugat-Németország a világbajnok és Magyarország a világ legjobb csapata. A magyar csapatnak az lehet az elégtétele, hogy a világbajnokság legnagyobb fegyvertényét vitte végbe a brazil és az uruguayi csapat legyőzésével.

Willy Meisl, angol szakember

Állítom, hogy a magyarok idegfáradtságuk miatt vesztettek a döntőben a nyugatnémetek ellen. Ezt éreztük mi is az osztrákok elleni mérkőzésen. A kétórás megerőltető küzdelem nem múlhatott el nyom nélkül. A magyar csatároknak még így is rengeteg gólhelyzetük volt, de nem tudták kihasználni. A játékvezető is a magyarokat sújtotta téves ítéleteivel. A kiegyenlítő gól teljesen szabályos volt. A magyar válogatott kétségtelenül a torna erkölcsi győztese és méltán tartja őket egyhangúlag mindenki a világ legjobb csapatának.

Schiaffino, uruguayi labdarúgó

Az 1954-es világbajnoki torna színvonala lényegesen magasabb volt, mint az előző világbajnokságoké. Nyugat-Németország megérdemelten győzött, de a legjobb együttes minden kétséget kizárólag a magyar csapat volt. A legjobb mérkőzés, amely nyugodtan beillett volna döntőnek is, a Magyarország-Uruguay találkozó volt. A világbajnokság legjobb játékosa címet Puskás Ferenc, a magyar válogatott kapitánya érdemelte ki. Utána Juan Schiaffino és Kocsis Sándor a további sorrend. A világbajnokság lebonyolításának rendszerét a legközelebbi tornán meg kell változtatni, hogy elkerülhető legyen az, ami az V. világbajnokságon előadódott: Nyugat-Németország előbb vereséget szenvedett Magyarországtól, de mégis a döntőbe kerülve legyőzte a magyar csapatot.

A FIFA vezetői, M. Seeldrayers elnök, Rimmet díszelnök, Thommen és Rous alelnökök így értékelték a világbajnokságot

Sorozatterhelés. Ebben látták és látják napjainkban a hibát az aranycsapattal szemben. Egy meccsen mindenkit le tudtunk győzni (lásd a veretlenségi sorozatunk), de sorozatba pár nap alatt nem. 8 nap alatt a harmadik világbajnoki döntőjét játszotta a csapat és ez a fajta megerőltetés nem volt megszokott és a csapat fejben és fizikálisan fogyott el. Ehhez még hozzá lehet venni a döntő előtti éjszakai nagy zenebonát, a nehéz ágat a döntőig, az időjárást, Puskás sérülését. Ennek ellenére kétségtelen a magyar válogatott a világ legjobb csapat és mindenki olyan szeretettel és megbecsüléssel beszél róluk mintha világbajnokok lettek volna. Ennek ellenére a világ legjobb csapatának a kertek alatt kellett hazakullognia. Pesten egy kisebb spontán tüntetés tört ki ahol Sebes Gusztáv házát felforgatták, gyerekét megverték. Ezért Tatabányán leszálltak a játékosok. A propaganda kirakat csapata hitelét vesztette azzal, hogy a hároméves terv utolsó pontját nem tudta hozni. Politikai vereség volt ez és a Párt felelősöket keresett, de talán pont saját maga volt a felelős, mivel a sportot politikai célokra használta, a sportvezetők rettegtek a bábu szerepben és nem mertek dönteni.

Tehát a végén, majdnem azt lehet mondani, hogy semmi sem stimmelt. Magyarázhatja így az ember és úgy, de az igazságot kideríteni úgysem lehet. Sebes elméletileg jól sakkozott, de a gyakorlat nem őt igazolta.

Buzánszky Jenő

Ezen a vb-n szerepelt először a játékosok hátán mezszám.

A torna során 59 játékos talált a kapuba, ők összesen 140 gólt szereztek a 26 mérkőzésen. A legtöbb találat az Ausztria-Svájc (7:5) meccsen esett. Három kiállítás esett, mindegyik a Magyarország-Brazília találkozón.

A mérkőzések színhelyei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A következő városokban rendezték a mérkőzéseket:

Bázel, Bern, Genf, Lausanne, Lugano, Zürich

A részt vevő csapatok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1954 world cup.png

A következő 16 csapat jutott ki a világbajnokságra:

Európa (12)
Dél-Amerika (2)
Észak- és Közép-Amerika (1)

 Mexikó

Ázsia (1)

Játékvezetés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A FIFA Játékvezető Bizottságának döntése szerint a torna lebonyolításához szükséges 24 játékvezető közül 22 sportember az európai kontinensről lett kiválasztva. Két játékvezető Esteban Marino és Mario Viana Dél-Amerikából érkezett. A legtöbb mérkőzést, hármat nem a döntőt vezető William Ling vezette, hanem a Mervyn Griffiths. A legtöbb partbírói tevékenységet, hármat, kilenc játékvezető végzett. Függetlenül attól, hogy ebben az időben a FIFA még nem rendelte el a partbírói keretek megalakítását, több országban már működött ez a rendszer. Kilenc játékvezető közül, 8 svájci, akik a világbajnoki tornán csak partbíróként tevékenykedett. Öt játékvezető 5 mérkőzésen működött közre játékvezetőként vagy partbíróként.

Játékvezetők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Európa
Dél-Amerika

Lebonyolítási rendszer[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A 16 résztvevőt 4 négycsapatos csoportba sorsolták. Minden csoportban két kiemelt és két nem kiemelt csapat volt, és kiemelt csak nem kiemelttel, játszott. A csoportok első két helyezettje jutott be a negyeddöntőbe, pontegyenlőség esetén a második és a harmadik helyezett játszott még egyszer egymás ellen. Ha az első és a második helyezett között alakult ki pontegyenlőség, akkor sorsolással döntötték el a csoportelsőség kérdését. A negyeddöntőtől kezdve egyenes kieséses rendszerben zajlottak a küzdelmek.

Csoportmérkőzések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A csoport[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Csapat Pont Mérk Gy D V G+ G- +/-
 Brazília 3 2 1 1 0 6 1 +5
 Jugoszlávia 3 2 1 1 0 2 1 +1
 Franciaország 2 2 1 0 1 3 3 0
 Mexikó 0 2 0 0 2 2 8 -6

(Brazília sorsolással csoportgyőztes)

Brazília  5–0  Mexikó
Baltazar 24'
Didi 29'
Pinga 34', 43'
Julinho 69'
(4–0)
Charmilles stadion, Genf
Nézőszám: 13 000
Játékvezető: Raymon Wyssling svájc
Asszisztensek: Ernest Schonholzer svájci, Jose Da Costa Vieira portugál


Franciaország  0–1  Jugoszlávia
(0–1)
Milutinovics 14'
Olympique stadion, Lausanne
Nézőszám: 16 000
Játékvezető: Mervyn Griffiths wales
Asszisztensek: René Baumberger svájci, Manuel Asensi spanyol


Franciaország  3–2  Mexikó
Vincent 19'
Cardenas 46' (ög)
Kopa 88' (ti)
(1–0)
Lamadrid 54'
Balcazár 85'
Charmilles stadion, Genf
Nézőszám: 20 000
Játékvezető: Manuel Asensi spanyol
Asszisztensek: Laurent Franken belga, René Baumberger svájci


Brazília  1–1  Jugoszlávia
Didi 69' (0–0, 1–1)
Zebec 49'
Olympique stadion, Lausanne
Nézőszám: 23 000
Játékvezető: Charles Faultless skót
Asszisztensek: Arthur Ellis angol, Albert Von Gunter svájc

B csoport[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Csapat Pont Mérk Gy D V G+ G- +/-
 Magyarország 4 2 2 0 0 17 3 +14
 NSZK 2 2 1 0 1 7 9 -2
 Törökország 2 2 1 0 1 8 4 +4
 Dél-Korea 0 2 0 0 2 0 16 -16
 Magyarország 9–0  Dél-Korea
Puskás 11', 89'
Lantos 17'
Kocsis 24', 35', 50'
Czibor 58'
Palotás 76', 83'
(4–0)
Hardturm stadion, Zürich
Nézőszám: 18 000
Játékvezető: Raymond Vincentini francia
Asszisztensek: Albert Von Gunter svájc, Erich Steiner ausztria


NSZK  4–1  Törökország
Schäfer 12'
Klodt 51'
O. Walter 60'
Morlock 84'
(1–1)
Suat 3'
Stade de Suisse, Wankdorf stadion, Bern
Nézőszám: 39 000
Játékvezető: José Vieira da Costa portugál
Asszisztensek: Zsolt István magyar, Armand Merlotti svájci


 Magyarország 8–3  NSZK
Kocsis 2', 21', 68', 78'
Puskás 17'
Hidegkuti 52', 55'
Tóth J. 75'
(3–1)
Pfaff 25'
Rahn 78'
Herrmann 84'
St. Jakob stadion, Bázel
Nézőszám: 65 000
Játékvezető: William Ling angol
Asszisztensek: Werner Schicker svájc, Mervyn Griffiths wales


Törökország  7–0  Dél-Korea
Suat 10', 30'
Küçükandonyadis 24'
Sargun 37', 64', 70'
Keskin 76'
(4–0)
Charmilles, Genf
Nézőszám: 3 000
Játékvezető: Esteban Marino uruguay
Asszisztensek: Vincenzo Orlandini olasz, Ernest Schonholzer svájc

Rájátszás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

NSZK  7–2  Törökország
O. Walter Gól : 7' 7'
Schäfer Gól : 12' 12' Gól : 79' 79'
Morlock Gól : 30' 30'Gól : 60' 60'Gól : 77' 77'
F. Walter Gól : 62' 62'
(3–1)
Mustafa Gól : 21' 21'
Lefter Gól : 82' 82'
Hardturm Stadium, Zürich
Nézőszám: 18 000
Játékvezető: Raymond Vincentini francia

C csoport[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Csapat Pont Mérk Gy D V G+ G- +/-
 Uruguay 4 2 2 0 0 9 0 +9
 Ausztria 4 2 2 0 0 6 0 +6
 Csehszlovákia 0 2 0 0 2 0 7 -7
 Skócia 0 2 0 0 2 0 8 -8

(Uruguay sorsolással csoportgyőztes)

Ausztria  1–0  Skócia
Probst 32' (1–0)
Hardturm, Zürich
Nézőszám: 25 000
Játékvezető: Laurent Franken belga
Asszisztensek: Mario Viana brazil, Josef Gulde svájc


Uruguay  2–0  Csehszlovákia
Miguez 70'
Schiaffino 84'
(0–0)
Stade de Suisse, Wankdorf, Bern
Nézőszám: 20 000
Játékvezető: Arthur Ellis angol
Asszisztensek: William Ling angol, Werner Schicker svájc


Uruguay  7–0  Skócia
Borges 17', 48', 58'
Miguez 31', 82'
Abbadie 55', 84'
(2–0)
St. Jakob, Bázel
Nézőszám: 35 000
Játékvezető: Vincenzo Orlandini olasz
Asszisztensek: Raymon Wyssling svájc, Josef Gulde svájc


Ausztria  5–0  Csehszlovákia
Stojaspal 3', 65'
Probst 4', 21', 24'
(4–0)
Hardturm, Zürich
Nézőszám: 25 000
Játékvezető: Vasa Stefanović jugoszláv
Asszisztensek: Ernst Dörflinger svájc, Josef Gulde svájc


D csoport[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Csapat Pont Mérk Gy D V G+ G- +/-
 Anglia 3 2 1 1 0 6 4 +2
 Svájc 2 2 1 0 1 2 3 -1
 Olaszország 2 2 1 0 1 5 3 +2
 Belgium 1 2 0 1 1 5 8 -3
Svájc  2–1  Olaszország
Ballaman 18'
Hügi 79'
(1–1)
Boniperti 44'
Olimpique stadion, Lausanne
Nézőszám: 42 000
Játékvezető: Mario Viana brazil
Asszisztensek: Manuel Asensi spanyol, Esteban Marino uruguayi


Anglia  4–4  Belgium
Broadis 25', 62'
Lofthouse 37', 92'
(2–1, 3–3)
Anoul 6', 72'
Coppens 76'
Dickinson 93' (ög)
St. Jakob stadion, Bázel
Nézőszám: 15 000
Játékvezető: Emil Schmetzer NSZK-beli
Asszisztensek: Karl Buchmueller svájci, Wilhelm Rufli svájci


Olaszország  4–1  Belgium
Pandolfini 41' (te)
Galli 49'
Frignani 58'
Lorenzi 73'
(1–0)
Anoul 81'
Cornaredo stadion, Lugano
Nézőszám: 25 000
Játékvezető: Erich Steiner osztrák
Asszisztensek: Raymond Vincentini francia, Emil Schmetzer NSZK-beli


Anglia  2–0  Svájc
Mullen 43'
Wilshaw 69'
(1–0)
Stade de Suisse, Wankdorf stadion, Bern
Nézőszám: 45 000
Játékvezető: Zsolt István magyar
Asszisztensek: Jose Da Costa Vieira portugál , Vasa Stefanović jugoszláv

Mérkőzés a csoport második helyéért
Svájc  4–1  Olaszország
Hügi 14' , 85
Ballaman 48}'
Fatton 90'
(1–0)
Nesti 67'
Stade de Suisse, Wankdorf stadion, Bern
Nézőszám: 45 000
Játékvezető: Mervyn Griffiths walesi
Asszisztensek: Jose Da Costa Vieira portugál , William Ling angol

Egyenes kieséses szakasz[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Negyeddöntők Elődöntők Döntő
                     
június 26. - Lausanne        
 Svájc 5
június 30. - Bázel
 Ausztria 7  
 Ausztria 1
június 27. - Genf
     NSZK 6  
 NSZK 2
július 4. - Bern
 Jugoszlávia 0  
 NSZK 3
június 27. - Bern    
   Magyarország 2
 Magyarország 4
június 30. - Lausanne
 Brazília 2  
 Magyarország 4 Bronzmérkőzés
június 26. - Bázel
     Uruguay 2   július 3. - Zürich
 Uruguay 4
 Ausztria 3
 Anglia 2  
 Uruguay 1

Negyeddöntők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Svájc  5–7  Ausztria
Ballaman 16', 37'
Hügi 17', 19', 60'
(4–5)
Wagner 25', 28', 53'
A. Körner 26', 34'
Ocwirk 32'
Probst 77'
Olimpique stadion, Lausanne
Nézőszám: 32 000
Játékvezető: Charles Faultless skót
Asszisztensek: Manuel Asensi spanyol, Emil Schmetzer NSZK-beli


Uruguay  4–2  Anglia
Borges 5'
Varela 38'
Schiaffino 46'
Ambrois 77'
(2–1)
Lofthouse 15'
Finney 68'
St. Jakob stadion, Bázel
Nézőszám: 28 000
Játékvezető: Erich Steiner osztrák
Asszisztensek: Vasa Stefanović jugoszláv, Vincenzo Orlandini olasz


 Magyarország 4–2  Brazília
Hidegkuti 4'
Kocsis 7', 88'
Lantos 60' (te)
(2–1)
D. Santos 18' (te)
Julinho 65'
Stade de Suisse, Wankdorf stadion, Bern
Nézőszám: 60 000
Játékvezető: Arthur Ellis angol
Asszisztensek: William Ling angol, Raymon Wyssling svájci


NSZK  2–0  Jugoszlávia
Horvat 10' (ög)
Rahn 86'
(1–0)
Charmilles stadion, Genf
Nézőszám: 18 000
Játékvezető: Zsolt István magyar
Asszisztensek: Laurent Franken belga, Karl Buchmueller svájci

Elődöntők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 Magyarország 4–2  Uruguay
Czibor 12'
Hidegkuti 47'
Kocsis 109', 117'
(1–0, 2–2, 2–2)
Hohberg 76', 87'
Olimpique stadion, Lausanne
Nézőszám: 50 000
Játékvezető: Mervyn Griffiths walesi
Asszisztensek: Charles Faultless skót, Raymond Vincentini francia


Ausztria  1–6  NSZK
Probst 52' (0–1)
Schäfer 31'
Morlock 47'
F. Walter 56' (te), 65' (te)
O. Walter 61', 89'
St. Jakob stadion, Bázel
Nézőszám: 58 000
Játékvezető: Vincenzo Orlandini olasz
Asszisztensek: Arthur Ellis angol, Karl Buchmueller svájc

Harmadik helyért[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ausztria  3–1  Uruguay
Stojaspal 16' (te)
Cruz 59' (ög)
Ocwirk 79'
(1–1)
Hohberg 21'
Hardturm stadion, Zürich
Nézőszám: 32 000
Játékvezető: Raymon Wyssling svájci
Asszisztensek: Zsolt István magyar, Arthur Ellis angol

Döntő[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 NSZK 3–2  Magyarország
Morlock 11'
Rahn 18', 84'
(2–2)
Jegyzőkönyv
Puskás 6'
Czibor 9'
Wankdorf stadion, Bern
Nézőszám: 64 000
Játékvezető: William Ling (ENG)
Asszisztensek: Vincenzo Orlandini ITA, Mervyn Griffiths WAL

Góllövőlista[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

11 gól
6 gól
4 gól
Öngól
3 gól
2 gól

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz 1954-es labdarúgó-világbajnokság témájú médiaállományokat.
  • Labdarúgás - 1976. XXII. évfolyam 5. szám
  • World Cup 1954;rsssf.com