1954-es labdarúgó-világbajnokság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Labdarúgó-világbajnokság
(1954)
(Championnat du Monde de Football 1954)
Adatok
Rendező Svájc Svájc
Dátum június 16.július 4.
Csapatok 16 (4 szövetségből)
(selejtezőben indult: 45)
Helyszínek 6 (6 rendező városban)
Honlap Hivatalos honlap

Címvédő  Uruguay
Győztes  NSZK (1. cím)
Statisztika
Mérkőzések 26
Gólok 140 (átlag: 5,38)
Nézőszám
Összesen 880 000 (átlag: 33 846)

Gólkirály Magyar 1949-1956 Kocsis Sándor
(11 gólos)

 ← 1950 1958 → 

Az 1954-es labdarúgó-világbajnokság az 5. labdarúgó-világbajnokság volt, melyet Svájcban rendeztek június 16. július 4. között.

Világbajnoki címért érkezett, de meg kellett elégednie a második hellyel a korszak kimagaslóan legjobb nemzeti tizenegyének, az Aranycsapatnak nevezett magyar válogatottnak. A Rimet-Kupát az NSZK hódította el, miután a döntőben Helmut Rahn vezérletével 3:2-re győztek a mieink ellen a berni Wankdorf-stadionban.

Az Aranycsapat bukását hosszú évtizedekig nem tudta megemészteni a közvélemény: sokan keresték a rejtélyes okot, mellyel megmagyarázható lett volna a korábban elképzelhetetlen vereség, ám mai napig nem derült fény a "titokra": miért szenvedett vereséget a verhetetlennek hitt gárda.

Rövid összefoglaló[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1954-es labdarúgó-világbajnokságot Svájc rendezte meg. Négy darab 4-es csoportokba osztották szét a 16 résztvevő csapatot. A mi kvartettünkbe az NSZK, Törökország, és Dél-Korea csapata került. A torna abszolút favoritja a magyar csapat volt, mint az olimpiai címvédő és a legszebb és legtechnikásabb futballt játszó gárda. Világszerte biztosra vették az Aranycsapat diadalát.

A csoportban első ellenfelünk a Dél-Korea. Az ázsiaiak csak hírből hallottak a magyarokról és bizakodtak a mérkőzés előtt. Teljes mezőnyfölényben játszott a csapat, az ellenfél határozottan keményen, de sportszerűen védekezett. A szünetre már 4-0-ás vezetésre tettünk szert. A második félidőre elfogytak a koreaiak és a mérkőzés lefújása után 9-0 lett az eredmény.

A csoportban a második ellenfelünk NSZK válogatottja volt. A németek hazai pályán érezhették magukat. A bázeli stadionban mintegy 40.000 német szurkoló akik a közeli világbajnokság miatt csak pár óra utazásnak köszönhetően ott lehettek. A német csapat korántsem legjobbjaival állt ki a mérkőzésre, ami a későbbiekben meg is hozza gyümölcsét. A félidőben 3-1-nél fordultunk. A két csapat nem volt egy súlycsoportban. A mieink egy összeszokott futballgépezet voltak, egyszerre mozogtak, szavak nélkül kommunikáltak és tudták milyen mozdulat mi követ. Ezzel szemben a B német csapat sosem szerepelt ebben a felállásban így nem is csoda a végeredmény. 8-3. A mérkőzés egy hatalmas szépségfoltja, hogy Liebrich teljesen ráállt Puskásra és 3-4 durva belépő után szétrúgta a klasszis lábát. A következő két mérkőzésen nem játszhatott. Így emberhátrányba (mivel nem létezett akkoriban a csere) játszottunk egy fél órát, amit a német csapat nem tudott kihasználni és csak így tudott két gólt szerezni.

Ez a magyar együttes sok évi elmélyült munka eredménye. Ezek a játékosok még éjjeli sötétségben is el tudják juttatni a labdát bármelyik társukhoz. Az az érzésem, hogy Baselban az új világbajnokot láttuk játszani. Ezt pedig úgy hívják: Magyarország.

külföldi sajtó véleménye

A negyeddöntőben Brazília ellen készülhettünk. Ez volt ez első összecsapás a két ország között. Puskás helyére Tóth II. József került. A dél-amerikai szurkolók (az uruguayiak is a brazilokat biztatták) pokoli hangulatot teremtettek a pályán. A mieink 10 perc után már 2-0-ra vezettek. A brazilok ezt nem tudták feldolgozni, idegesek lettek. Talán túlságosan is. A félidő közepén szépített a dél-amerikai csapat. Ez nem volt még elég hogy lehiggadjanak, a félidő végén Tóth II. veszélyesen támadott, Maurinho állította meg szabálytalanul, úgy hogy izomszakadása lett a vége. A játékost összedrótozták és folytatni akarta a játékot. Durva belépők és szabálytalanságok követték egymást. A harmadik gólunkat Lantos 11-esből szerezte meg, mivel de Santos kezelt a 16-oson belül. A 65. percben Santos belerúgott Bozsikba és összeverekedtek. A játékvezető mindkettőjüket kiállította. Pár percre rá Julinho bombájával 3-2-re módosult az eredmény. A lefújás előtt két perccel Kocsis megadta a kegyelemdöfést a braziloknak. 4-2. Szurkolók rohantak be a pályára és félbeszakadt a játék. Két perc hosszabbítás után a bíró lefújta a mérkőzést. Újra szurkolók rohantak be és elszabadult pokol. A brazil játékok a folyosón várták mieinket, ahol kiabáltak és Tóth Mihályt le ütötték. Czibor visszalépet és neki is nekimentek. Erre már a csapat többi tagja is kirohant és brazilok limonádés üvegekkel. Tulajdonképpen mindenki megsérült valamilyen szinten.

A brazilok nem tudnak veszíteni. A magyarok szívvel-lélekkel küzdöttek...

külföldi sajtó véleménye

A negyedöntőre problémák sorozata merült fel. Puskás még mindig sérült volt Tóth II. aki helyettesítette ugyancsak kidőlt. Bozsik szerencsére ott lehetett a csapatban a kiállítása ellenére. A kétszeres világbajnok és címvédő Uruguay volt a következő ellenfél. Fizikailag és mentálisan is kimerülten várta a csapatunk az összecsapást. Egyesek szerint ez a mérkőzés lehetett volna a világbajnokság döntője is. Az összecsapás idegesen kezdődött, nagy támadások futottak és haltak el. A vezetést Czibor szerezte meg egy félre sikeredettnek tűnő lövésből. 1-0. A gól lendületet adott a meccsnek, minket megnyugtatott és elkezdtünk játszani míg az ellenfél az egalizálásra hajtott. A következő gólig a második félidő elejéig kellett várni. Bozsik megpattanó labdáját Hidegkuti előrevetődve gyötörte be. 2-0. Az uruguayiak nem törtek meg, fegyelmezetten és nagy irammal játszottak tovább. A 76. percben ez meg is hozta gyümölcsét, Hochberg a kifutó Grosics mellett begurította a labdát. 2-1. A lefújás előtt pár perccel egy bedobásból az uruk támadást indítottak aminek a vége az egyenlítő gól volt. 2-2. Hosszabbítás következett. Értelem szerűen az ellenfelünk kezdett nagyobb elánnal. A 112. percben Kocsis fejesével újra miénk a vezetés, majd öt perccel később ismételt. 4-2. A hosszabbítás rendkívül sokat kivett a csapatból, az öröm helyett irdatlan fáradság volt jelen az öltözőben. Többen nem tudták levenni még a cipőjüket sem, Grosics a vacsora helyett elaludt. A brazilokkal szemben az uruguayiak rendkívül sportszerűek voltak. A csapatkapitány az öltözőt is meglátogatta.

Még sohasem játszottam ilyen erős ellenfél ellen. Csodálatosan játszanak a magyarok.

Andrade, az uruguayiak egyik legjobbja

Szerintem egyetlen csapat sem tudott eddig Uruguay stílusában veszíteni. A magyarokat nem érhette nagyobb sportmegtiszteltetés annál, hogy ezt a tizenegy sportolót sikerült legyőzniük.

Bozsik József a mérkőzés után

A történelme során másodjára játszhatott világbajnoki döntőt a magyar futball-válogatott. Ráadásul a veretlenségi sorozata, ami 1952 óta tartott, az várt megvédésre. A sérülések és fejben fáradság ekkora csúcsára ért a csapatban. A világbajnokság kezdete óta nem nagyon vagy csak kényszerből változtatott Sebes a válogatotton. A döntő előtti éjszakán mégis azt fontolgatta hogy változtat a fáradt vagy sérült játékosokon. Friss gyors válogatott kellett a németek ellen, akik a csoportban elszenvedett vereség ellenére a döntőig verekedték magukat egy "könnyű" ágon.

Az a tény, hogy egy csapat, amely 8-3-ra kikapott, a döntőben újra játszhasson legyőzőjével, olyan következetlenség, amelyet csak a FIFA "bölcsei" találhattak ki.

korabeli lapvélemény

Puskás véleményét kikérte, mert a döntőre képes volt már pályára lépni, aki kifejtette hogy ha megbontja a csapatban honvédségi és belügyminiszteri csapatokban játszó játékosok arányát és kikap a döntőbe a csapat, akkor az otthon Magyarországon az ő jövőbeli élete és a családja élet meg lesz pecsételve. Puskás nem fenyegette, sőt kérte hogy ne változtasson hisz jó így a csapat. Sebes tovább töprengett. Az aranycsapat néhány tagja a döntő előtti éjszakán kimaradt ez Sebes észre is vette. Azzal fenyegette meg őket hogy mehetnek haza, a döntő kezdetére mégis ott voltak csapatban. Ráadásul a döntő előtti éjszakán a pihenni akaró többi játékost a szálloda előtt szurkolók dorbézoltak zenéltek hangoskodtak egészen hajnalig az ürügy a másnapi svájci ifjúsági fúvószenekari verseny volt és valami kifürkészhetetlen okból mind a magyar csapat ablakai alatt akart felkészülni a versenyre... Az eső elkezdett esni majd mire a csapat kiért a berni stadionba zuhogott. A német csapat buszát a bejáratig vezették míg a magyar csapatnak végig kellett verekedni a szurkolókon magukat és még a rendőrök se akarták beengedni a csapatot. így visszatekintve felettébb gyanús, de mindenképpen irreális körülmények egy világbajnoki döntő megrendezéséhez. A pálya talaja felázott, sáros, csúszós volt. A kezdeti gondok után a magyarok a pályán fergeteges játékba kezdtek. Puskás 8 méterről egy kipattanó labdát értékesített, utána Czibor résen volt, egy hazagurított labdát vétett el a kapus és azt kihasználva 2-0-ra változtatta az eredményt. 10 perc alatt két gól. Fellegekben jártak a csapat, talán túlságosan is megnyugodtunk. 11. percben egy ártatlannak látszó támadás indult amit a mieink nem tudtak megakadályozni és a vége gól lett. 2-1. A mérkőzés 20 percben a németek kiegyenlítettek. Német szögletnél a bíró nem vett észre, hogy Grosicsot a kapust lerántották. (Később a németek elismerték, hogy O. Walternak a szövetségi kapitány kifejezetten a kapus semlegesítését adta feladatul, a szögletrúgások esetére.) A továbbszálló labda német játékost talált és gól. A szabálytalanság ellenére megadták. Ez után keservesen küzdött a magyar csapat de hol kapufa hol Turek védett. 36. percben 11-es szituációra került sor. Kocsi kicselezte a német védelmet majd utolsó emberként Fritz Walter hátulról akasztotta, de bíró sípja néma maradt. A második félidőbe egyszerűen nem megy be a labda nagyobbnál nagyobb helyzetekben. Meccs hajrájában Bozsiktól erőszakosan vették el a labdát ismét néma síp után, a kivágott labdát Lantos Rahn elé fejelte aki meg se állta kapunkig és a következő gólig. 2-3. Rá pár percre Puskás egyenlített, amit a bíró megadott, de a partjelzője lest ítélt. (Később kiderült téves volt az ítélet)

A világbajnoki trófea és a két éves veretlenség is ugyancsak oda. A csapat lelki tartását mi sem bizonyítja jobban, hogy Puskás vezetésével gratuláltak a "jobbik" csapatnak, a világbajnoknak.

A világbajnokságon gólkirálya Kocsis Sándor lett 11 góllal.

Nyugat-Németország a világbajnok és Magyarország a világ legjobb csapata. A magyar csapatnak az lehet az elégtétele, hogy a világbajnokság legnagyobb fegyvertényét vitte végbe a brazil és az uruguayi csapat legyőzésével.

Willy Meisl, angol szakember

Állítom, hogy a magyarok idegfáradtságuk miatt vesztettek a döntőben a nyugatnémetek ellen. Ezt éreztük mi is az osztrákok elleni mérkőzésen. A kétórás megerőltető küzdelem nem múlhatott el nyom nélkül. A magyar csatároknak még így is rengeteg gólhelyzetük volt, de nem tudták kihasználni. A játékvezető is a magyarokat sújtotta téves ítéleteivel. A kiegyenlítő gól teljesen szabályos volt. A magyar válogatott kétségtelenül a torna erkölcsi győztese és méltán tartja őket egyhangúlag mindenki a világ legjobb csapatának.

Schiaffino, uruguayi labdarúgó

Az 1954-es világbajnoki torna színvonala lényegesen magasabb volt, mint az előző világbajnokságoké. Nyugat-Németország megérdemelten győzött, de a legjobb együttes minden kétséget kizárólag a magyar csapat volt. A legjobb mérkőzés, amely nyugodtan beillett volna döntőnek is, a Magyarország-Uruguay találkozó volt. A világbajnokság legjobb játékosa címet Puskás Ferenc, a magyar válogatott kapitánya érdemelte ki. Utána Juan Schiaffino és Kocsis Sándor a további sorrend. A világbajnokság lebonyolításának rendszerét a legközelebbi tornán meg kell változtatni, hogy elkerülhető legyen az, ami az V. világbajnokságon előadódott: Nyugat-Németország előbb vereséget szenvedett Magyarországtól, de mégis a döntőbe kerülve legyőzte a magyar csapatot.

A FIFA vezetői, M. Seeldrayers elnök, Rimmet díszelnök, Thommen és Rous alelnökök így értékelték a világbajnokságot

Sorozatterhelés. Ebben látták és látják napjainkban a hibát az aranycsapattal szemben. Egy meccsen mindenkit le tudtunk győzni (lásd a veretlenségi sorozatunk), de sorozatba pár nap alatt nem. 8 nap alatt a harmadik világbajnoki döntőjét játszotta a csapat és ez a fajta megerőltetés nem volt megszokott és a csapat fejben és fizikálisan fogyott el. Ehhez még hozzá lehet venni a döntő előtti éjszakai nagy zenebonát, a nehéz ágat a döntőig, az időjárást, Puskás sérülését. Ennek ellenére kétségtelen a magyar válogatott a világ legjobb csapat és mindenki olyan szeretettel és megbecsüléssel beszél róluk mintha világbajnokok lettek volna. Ennek ellenére a világ legjobb csapatának a kertek alatt kellett hazakullognia. Pesten egy kisebb spontán tüntetés tört ki ahol Sebes Gusztáv házát felforgatták, gyerekét megverték. Ezért Tatabányán leszálltak a játékosok. A propaganda kirakat csapata hitelét vesztette azzal, hogy a hároméves terv utolsó pontját nem tudta hozni. Politikai vereség volt ez és a Párt felelősöket keresett, de talán pont saját maga volt a felelős, mivel a sportot politikai célokra használta, a sportvezetők rettegtek a bábu szerepben és nem mertek dönteni.

Tehát a végén, majdnem azt lehet mondani, hogy semmi sem stimmelt. Magyarázhatja így az ember és úgy, de az igazságot kideríteni úgysem lehet. Sebes elméletileg jól sakkozott, de a gyakorlat nem őt igazolta.

Buzánszky Jenő

Ezen a VB-n szerepelt először a játékosok hátán mezszám.

A torna során 59 játékos talált a kapuba, ők összesen 140 gólt szereztek a 26 mérkőzésen. A legtöbb találat az Ausztria-Svájc (7:5) meccsen esett. Három kiállítás esett, mindegyik a Magyarország-Brazília találkozón.

A mérkőzések színhelyei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A következő városokban rendezték a mérkőzéseket:

Bázel, Bern, Genf, Lausanne, Lugano, Zürich

A részt vevő csapatok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1954 world cup.png

A következő 16 csapat jutott ki a világbajnokságra:

12 Európából  Anglia  Ausztria  Belgium  Csehszlovákia  Jugoszlávia
 Franciaország  Magyarország  NSZK  Olaszország  Skócia
 Svájc  Törökország
2 Dél_Amerikából  Brazília  Uruguay
1 Észak- és Közép-Amerikából  Mexikó
1 Ázsiából  Dél-Korea

Játékvezetés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A FIFA Játékvezető Bizottság döntése szerint a torna lebonyolításához szükséges 24 játékvezetőt elsősorban Európából hívták meg. Két játékvezető Dél-Amerikából érkezett, az uruguayi Esteban Marino és a brazil Mario Viana, 22 sportember az európai kontinensről lett kiválasztva. Érdekes, hogy a legtöbb mérkőzést, hármat nem a döntőt vezető angol, William Ling vezette, hanem a walesi Mervyn Griffiths, a legtöbb partbírói tevékenységet, hármat, kilenc játékvezető végzett. Függetlenül attól, hogy ebben az időben a FIFA még nem rendelte el a partbírói keretek megalakítását, több országban már működött ez a rendszer. Kilenc, ebből nyolc svájci játékvezetőt hívtak meg, akik a világbajnoki tornán csak partbíróként tevékenykedett. Öt játékvezető öt mérkőzésen működött közre játékvezetőként vagy segítő partbíróként.

Játékvezetők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Európa
Dél-Amerika

Lebonyolítási rendszer[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A 16 résztvevőt 4 négycsapatos csoportba sorsolták. Minden csoportban két kiemelt és két nem kiemelt csapat volt, és kiemelt csak nem kiemelttel, játszott. A csoportok első két helyezettje jutott be a negyeddöntőbe, pontegyenlőség esetén a második és a harmadik helyezett játszott még egyszer egymás ellen. Ha az első és a második helyezett között alakult ki pontegyenlőség, akkor sorsolással döntötték el a csoportelsőség kérdését. A negyeddöntőtől kezdve egyenes kieséses rendszerben zajlottak a küzdelmek.

Csoportmérkőzések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A-csoport[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Csapat Pont Mérk Gy D V G+ G- +/-
 Jugoszlávia 3 2 1 1 0 2 1 +1
 Brazília 3 2 1 1 0 6 1 +5
 Franciaország 2 2 1 0 1 3 3 0
 Mexikó 0 2 0 0 2 2 8 -6

(Jugoszlávia sorsolással csoportgyőztes)

június 16.
Brazília  5 – 0  Mexikó Charmilles stadion, Genf
Nézőszám: 13 000
Játékvezető: Raymon Wyssling svájc Svájc
Asszisztensek: Ernest Schonholzer svájci Svájc, Jose Da Costa Vieira portugál Portugál
Baltazar 24'
Didi 29'
Pinga 34', 43'
Julinho 69'
(4 – 0)

június 16.
Franciaország  0 – 1  Jugoszlávia Olympique stadion, Lausanne
Nézőszám: 16 000
Játékvezető: Mervyn Griffiths wales Wales
Asszisztensek: René Baumberger svájci Svájc, Manuel Asensi spanyol Spanyol
(0 – 1)
Milutinovics 14'

június 19.
Franciaország  3 – 2  Mexikó Charmilles stadion, Genf
Nézőszám: 20 000
Játékvezető: Manuel Asensi spanyol Spanyol
Asszisztensek: Laurent Franken belga Belga, René Baumberger svájci Svájc
Vincent 19'
Cardenas 46' (ög)
Kopa 88' (ti)
(1 – 0)
Lamadrid 54'
Balcazár 85'

június 19.
Brazília  1 – 1  Jugoszlávia Olympique stadion, Lausanne
Nézőszám: 23 000
Játékvezető: Charles Faultless skót Skót
Asszisztensek: Arthur Ellis angol Angol, Albert Von Gunter svájc Svájc
Didi 69' (0 – 0, 1 – 1)
Zebec 49'

B-csoport[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Csapat Pont Mérk Gy D V G+ G- +/-
 Magyarország 4 2 2 0 0 17 3 +14
 NSZK 2 2 1 0 1 7 9 -2
 Törökország 2 2 1 0 1 8 4 +4
 Dél-Korea 0 2 0 0 2 0 16 -16
június 17.
 Magyarország 9 – 0  Dél-Korea Hardturm stadion, Zürich
Nézőszám: 18 000
Játékvezető: Raymond Vincentini francia Francia
Asszisztensek: Albert Von Gunter svájc Svájc, Erich Steiner ausztriaAusztria
Puskás 11', 89'
Lantos 17'
Kocsis 24', 35', 50'
Czibor 58'
Palotás 76', 83'
(4 – 0)

június 17.
NSZK  4 – 1  Törökország Stade de Suisse, Wankdorf stadion, Bern
Nézőszám: 39 000
Játékvezető: José Vieira da Costa portugál Portugál
Asszisztensek: Zsolt István magyar Magyar, Armand Merlotti svájci Svájc
Schäfer 12'
Klodt 51'
O. Walter 60'
Morlock 84'
(1 – 1)
Suat 3'

június 20.
 Magyarország 8 – 3  NSZK St. Jakob stadion, Bázel
Nézőszám: 65 000
Játékvezető: William Ling angol Angol
Asszisztensek: Werner Schicker svájc Svájc, Mervyn Griffiths wales Wales
Kocsis 2', 21', 68', 78'
Puskás 17'
Hidegkuti 52', 55'
Tóth J. 75'
(3 – 1)
Pfaff 25'
Rahn 78'
Herrmann 84'

június 20.
Törökország  7 – 0  Dél-Korea Charmilles, Genf
Nézőszám: 3 000
Játékvezető: Esteban Marino uruguay Uruguay
Asszisztensek: Vincenzo Orlandini olasz Olasz, Ernest Schonholzer svájcSvájc
Suat 10', 30'
Küçükandonyadis 24'
Sargun 37', 64', 70'
Keskin 76'
(4 – 0)

Rájátszás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

június 23.
NSZK  7 – 2  Törökország Hardturm Stadium, Zürich
Nézőszám: 18 000
Játékvezető: Raymond Vincentini francia Francia
O. Walter gól : 7' 7'
Schäfer gól : 12' 12' gól : 79' 79'
Morlock gól : 30' 30'gól : 60' 60'gól : 77' 77'
F. Walter gól : 62' 62'
(3 – 1)
Jegyzőkönyv
Mustafa gól : 21' 21'
Lefter gól : 82' 82'

C-csoport[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Csapat Pont Mérk Gy D V G+ G- +/-
 Ausztria 4 2 2 0 0 6 0 +6
 Uruguay 4 2 2 0 0 9 0 +9
 Csehszlovákia 0 2 0 0 2 0 7 -7
 Skócia 0 2 0 0 2 0 8 -8

(Ausztria sorsolással csoportgyőztes)

június 16.
Ausztria  1 – 0  Skócia Hardturm, Zürich
Nézőszám: 25 000
Játékvezető: Laurent Franken belga Belga
Asszisztensek: Mario Viana brazil Brazil, Josef Gulde svájc Svájc
Probst 32' (1 – 0)

június 16.
Uruguay  2 – 0  Csehszlovákia Stade de Suisse, Wankdorf, Bern
Nézőszám: 20 000
Játékvezető: Arthur Ellis angol Angol
Asszisztensek: William Ling angol Angol, Werner Schicker svájc Svájc
Miguez 70'
Schiaffino 84'
(0 – 0)

június 19.
Uruguay  7 – 0  Skócia St. Jakob, Bázel
Nézőszám: 35 000
Játékvezető: Vincenzo Orlandini olasz Olasz
Asszisztensek: Raymon Wyssling svájc Svájc, Josef Gulde svájc Svájc
Borges 17', 48', 58'
Miguez 31', 82'
Abbadie 55', 84'
(2 – 0)

június 19.
Ausztria  5 – 0  Csehszlovákia Hardturm, Zürich
Nézőszám: 25 000
Játékvezető: Vasa Stefanović jugoszlávJugoszláv
Asszisztensek: Ernst Dörflinger svájc Svájc, Josef Gulde svájc Svájc
Stojaspal 3', 65'
Probst 4', 21', 24'
(4 – 0)

D-csoport[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Csapat Pont Mérk Gy D V G+ G- +/-
 Anglia 3 2 1 1 0 6 4 +2
 Svájc 2 2 1 0 1 2 3 -1
 Olaszország 2 2 1 0 1 5 3 +2
 Belgium 1 2 0 1 1 5 8 -3
június 17.
Svájc  2 – 1  Olaszország Olimpique stadion, Lausanne
Nézőszám: 42 000
Játékvezető: Mario Viana brazil Brazil
Asszisztensek: Manuel Asensi spanyol Spanyol 1945-1977, Esteban Marino uruguayi Uruguay
Ballaman 18'
Hügi 79'
(1 – 1)
Boniperti 44'

június 17.
Anglia  4 – 4  Belgium St. Jakob stadion, Bázel
Nézőszám: 15 000
Játékvezető: Emil Schmetzer NSZK-beli NSZK
Asszisztensek: Karl Buchmueller svájci Svájc, Wilhelm Rufli svájci Svájc
Broadis 25', 62'
Lofthouse 37', 92'
(2–1, 3–3)
Anoul 6', 72'
Coppens 76'
Dickinson 93' (ög)

június 20.
Olaszország  4 – 1  Belgium Cornaredo stadion, Lugano
Nézőszám: 25 000
Játékvezető: Erich Steiner osztrák Ausztria
Asszisztensek: Raymond Vincentini francia Francia, Emil Schmetzer NSZK-beli NSZK
Pandolfini 41' (te)
Galli 49'
Frignani 58'
Lorenzi 73'
(1 – 0)
Anoul 81'

június 20.
Anglia  2 – 0  Svájc Stade de Suisse, Wankdorf stadion, Bern
Nézőszám: 45 000
Játékvezető: Zsolt István magyar Magyar 1949-1956
Asszisztensek: Jose Da Costa Vieira portugál Portugál, Vasa Stefanović jugoszláv Jugoszláv
Mullen 43'
Wilshaw 69'
(1 – 0)

Mérkőzés a csoport második helyéért Svájc – Olaszország (4-1)

Játékvezető : Mervyn Griffiths walesi Wales Asszisztensek: Jose Da Costa Vieira portugál Portugál, William Ling angol Angol

Egyenes kieséses szakasz[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Negyeddöntők Elődöntők Döntő
                     
június 26. - Lausanne        
  Ausztria  7
június 30. - Bázel
  Svájc  5  
  Ausztria  1
június 27. - Genf
      NSZK  6  
  NSZK  2
július 4. - Bern
  Jugoszlávia  0  
  NSZK  3
június 27. - Bern    
    Magyarország  2
  Magyarország  4
június 30. - Lausanne
  Brazília  2  
  Magyarország  4 Bronzmérkőzés
június 26. - Bázel
      Uruguay  2   július 3. - Zürich
  Uruguay  4
  Ausztria  3
  Anglia  2  
  Uruguay  1

Negyeddöntők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

június 26.
Ausztria  7 – 5  Svájc Olimpique stadion, Lausanne
Nézőszám: 32 000
Játékvezető: Charles Faultless skót Skót
Asszisztensek: Manuel Asensi spanyol Spanyol 1945-1977, Emil Schmetzer NSZK-beli NSZK
Wagner 25', 28', 53'
A. Körner 26', 34'
Ocwirk 32'
Probst 77'
(5 – 4)
Ballaman 16', 37'
Hügi 17', 19', 60'

június 26.
Uruguay  4 – 2  Anglia St. Jakob stadion, Bázel
Nézőszám: 28 000
Játékvezető: Erich Steiner osztrákAusztria
Asszisztensek: Vasa Stefanović jugoszláv Jugoszláv, Vincenzo Orlandini olasz Olasz
Borges 5'
Varela 38'
Schiaffino 46'
Ambrois 77'
(2 – 1)
Lofthouse 15'
Finney 68'

június 27.
 Magyarország 4 – 2  Brazília Stade de Suisse, Wankdorf stadion, Bern
Nézőszám: 60 000
Játékvezető: Arthur Ellis angol Angol
Asszisztensek: William Ling angol Angol, Raymon Wyssling svájci Svájc
Hidegkuti 4'
Kocsis 7', 88'
Lantos 60' (te)
(2 – 1)
D. Santos 18' (te)
Julinho 65'

június 27.
NSZK  2 – 0  Jugoszlávia Charmilles stadion, Genf
Nézőszám: 18 000
Játékvezető: Zsolt István magyar Magyar 1949-1956
Asszisztensek: Laurent Franken belga Belga, Karl Buchmueller svájci Svájc
Horvat 10' (ög)
Rahn 86'
(1 – 0)

Elődöntők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

június 30.
 Magyarország 4–2  Uruguay Olimpique stadion, Lausanne
Nézőszám: 50 000
Játékvezető: Mervyn Griffiths walesi Wales
Asszisztensek: Charles Faultless skót Skót, Raymond Vincentini francia Francia
Czibor 12'
Hidegkuti 47'
Kocsis 109', 117'
(1–0, 2–2, 2–2)
Hohberg 76', 87'

június 30.
NSZK  6 – 1  Ausztria St. Jakob stadion, Bázel
Nézőszám: 58 000
Játékvezető: Vincenzo Orlandini olasz Olasz
Asszisztensek: Arthur Ellis angol Angol, Karl Buchmueller svájc Svájc
Schäfer 31'
Morlock 47'
F. Walter 56' (te), 65' (te)
O. Walter 61', 89'
(1 – 0)
Probst 52'

Harmadik helyért[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

július 3.
Ausztria  3 – 1  Uruguay Hardturm stadion, Zürich
Nézőszám: 32 000
Játékvezető: Raymon Wyssling svájci Svájc
Asszisztensek: Zsolt István magyar Magyar 1949-1956, Arthur Ellis angol Angol
Stojaspal 16' (te)
Cruz 59' (ög)
Ocwirk 79'
(1 – 1)
Hohberg 21'

Döntő[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1954. július 4.
 NSZK 3 – 2  Magyarország Wankdorf stadion, Bern
Nézőszám: 64 000
Játékvezető: William Ling (ENG)
Asszisztensek: Vincenzo Orlandini ITA, Mervyn Griffiths

WAL

Morlock 11'
Rahn 18', 84'
(2 – 2)
Jegyzőkönyv
Puskás 6'
Czibor 9'

Góllövőlista[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

11 gól
6 gól
4 gól
Öngól
3 gól
2 gól

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Labdarúgás - 1976. XXII. évfolyam 5. szám