Dél-koreai labdarúgó-válogatott

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dél-Korea Dél-Korea
Dél-koreai labdarúgó-szövetség
Beceneve(i) Tigrisek
Szövetség neveTehan Cshukku Hjophö
Konföderáció Ázsiai Labdarúgó-szövetség (Ázsia)
Szövetségi kapitányNémetország Jürgen Klinsmann
Csapatkapitány Szon Hungmin
Legtöbb válogatottság Hong Mjongbo (136)
Legtöbb válogatott gól Csha Bomgun (55)
Stadion Szöuli Világbajnoki Stadion
FIFA-kód KOR
Hazai
Idegenbeli
Ranglista helyezések
FIFA-rang 23. (2023. nov. 30.)[1]
Legmagasabb
FIFA-rang
17.
(1998. december)
Legalacsonyabb
FIFA-rang
56.
(1996. február)

Élő-rang 25. (2023. nov. 22.)[2]
Legmagasabb
Élő-rang
15.
(1980. szept., 1992. jún.)
Legalacsonyabb
Élő-rang
59.
(1967. augusztus)
Első hivatalos mérkőzés
1948. augusztus 2., London, Anglia
 Dél-Korea 5–3 Mexikó 
Legnagyobb győzelem
2003. szeptember 29., Incshon, Dél-Korea
 Dél-Korea 16–0 Nepál 
Legnagyobb vereség
1948. augusztus 5., London, Anglia
 Svédország 12–0 Dél-Korea 
Nemzetközi szereplések
Labdarúgó-világbajnokság
Részvételek10 (Először: 1954)
Legjobb eredmény4. hely (2002)
Ázsia-kupa
Részvételek13 (Először: 1956)
Legjobb eredményAranyérmes (1956, 1960)
Konföderációs kupa
Részvételek1 (Először: 2001)
Legjobb eredményCsoportkör (2001)

Az infobox utoljára frissítve: 2016. április 22.

A dél-koreai labdarúgó-válogatott – becenevükön TigrisekDél-Korea nemzeti csapata, amelyet a dél-koreai labdarúgó-szövetség (koreaiul: 대한 축구 협회, magyaros átírásban: Tehan Cshukku Hjophö) irányít. Ázsia egyik legsikeresebb labdarúgó-válogatottja, eddig kilenc alkalommal vett részt a labdarúgó-világbajnokságon, és két alkalommal hódította el az Ázsia-kupát.

A 2002-es dél-koreaijapán közös rendezésű világbajnokságon első ázsiai csapatként az elődöntőbe jutottak, végül a negyedik helyen zártak.

Története[szerkesztés]

Korai évek[szerkesztés]

Koreában a labdarúgás alapjai a 19. század végére vezethetők vissza, gyakran emlegetik ezzel kapcsolatban az 1882-es évet, amikor a Brit Királyi Haditengerészethez tartozó HMS Flying Fish legénysége kikötött az Incshoni kikötőben és játszottak egy mérkőzést egymás között. Korea 1905-ben Japán gyarmata lett és 1910-ben hozzácsatolták.

1921-ben rendezték meg az első Ali Joseon labdarúgótornát, 1928-ban pedig létrehozták a Joseon labdarúgó-szövetséget, amely a labdarúgás terjesztését és fejlesztését tűzte ki célul Koreában. A Joseon Football Club lényegében a koreaiak válogatottja volt. Az 1936. évi nyári olimpiai játékokon koreaiak is játszottak a japán válogatottban, mint például Kim Jongsik.

A labdarúgó-szövetséget 1945-ben átszervezték, miután a II. világháborút követően megszűnt a Japán megszállás. Dél-Korea létrejöttét követően 1948-ban megalakult a Dél-koreai labdarúgó-szövetség (KFA). Első hivatalos mérkőzésüket 1948. augusztus 2-án játszották Mexikó ellen az 1948. évi londoni olimpián, amit 5–3 arányban megnyertek.

Az 1954-es világbajnokság volt történetük első világbajnoksága, a selejtezőkben Japánt verték összesítésben 7–3-ra. Dél-Korea mindössze a második ázsiai válogatott volt. amelynek sikerült kijutnia a világbajnokságra, korábban Holland-India (Indonézia) vett részt, még az 1938-as tornán. A csoportkörben mindkét mérkőzésüket elveszítették, Magyarországtól 9–0-ra kaptak ki, míg Törökország ellen 7–0-ás vereséget szenvedtek.

A gyenge teljesítmény ellenére két évvel később, 1956-ban Dél-Korea megnyerte az első ízben megrendezett Ázsia-kupát. 1960-ban házigazdaként sikerült ismét elhódítaniuk a trófeát, miután Dél-Vietnámot, Izraelt és a Kínai Köztársaságot is legyőzték. A dél-koreai játékosok azonban hamis érmeket kaptak a beígért aranyérmek helyett és visszajuttatták a Dél-koreai labdarúgó-szövetségnek, mely ígéretet tett, hogy valódi érmekre cseréli a medáliákat, azonban erre csak 2019-ben került sor. Dél-Korea 1960 óta nem nyert Ázsia-kupát, amit a "hamis érmek átkának" tulajdonítanak.[3]

Az 1966-os világbajnokság selejtezőitől visszaléptek, mert nem szerettek volna pályára lépni Észak-Korea ellen. Utóbbi kijutott az angliai világbajnokságra és a negyeddöntőig menetelt.

1980 és 2000 közötti időszak[szerkesztés]

Az 1986-os világbajnokság selejtezőiben Japánt oda-vissza legyőzve kijutottak a mexikói világbajnokságra, 1954 óta első alkalommal sikerült mindez a dél-koreai csapatnak. Argentína ellen 3–1-es vereséggel nyitottak, majd Bulgáriával játszottak 1–1-es döntetlent. A harmadik mérkőzésükön Olaszországtól kaptak ki 3–2 arányban. Az 1990-es világbajnokságot három vereséggel zárták, Belgiumtól 2–0-ra, Spanyolországtól 3–1-re, Uruguaytól pedig 1–0-ra kaptak ki.

Az 1994-es világbajnokságon a Spanyolország ellen 2–2-es döntetlennel nyitottak, amit a Bolívia elleni 0–0-ás végeredmény követett. Németországgal szemben 3–2 arányban maradtak alul. 1997-ben Csha Bomgunt nevezték ki a szövetségi kapitányi posztra az 1998-as világbajnokság selejtezőire, melyben a Kazahsztán, Üzbegisztán, Japán és Egyesült Arab Emírségek felett aratott győzelmeknek köszönhetően megalapozták első helyüket a selejtezőcsoportban és kijutottak az 1998-as világbajnokságra. A tornát Mexikó elleni 3–1-es vereséggel nyitották, a koreaiak vezető gólját Ha Szokcsu szerezte, akit három perccel később kiállítottak.[4] A második mérkőzésen 5–0-ás súlyos vereséget szenvedtek a Guus Hiddink vezette Hollandiától Marseilleben. A találkozó után Csa Bomgunt menesztették és az utolsó mérkőzésre egyedült a kapus Kim Bjongdzsi maradt a kezdőben. A Belgium elleni találkozó végül 1–1-gyel zárult. A 2000-es Ázsia-kupán a harmadik helyen végeztek, miután I Dongguk góljával 1–0-ra legyőzték Kínát a bronzmérkőzésen.

2000-es évek[szerkesztés]

Szöul központja a 2002-es világbajnokság idején

2000. december 18-án Guus Hiddinket nevezték ki a dél-koreai válogatott élére azzal a céllal, hogy felkészítse a csapatot a 2002-es labdarúgó-világbajnokságra, melynek Dél-Korea, Japánnal közösen házigazdaként adott otthont. Első mérkőzésükön 2–0-ra legyőzték Lengyelországot és megszerezték történetük első világbajnoki győzelmét. A második találkozón 1–1-es döntetlent játszottak az Egyesült Államokkal, a koreaiak egyenlítő gólját An Dzsonghvan szerezte. Harmadik csoportmérkőzésükön Pak Csiszong góljával 1–0-ra verték Portugáliát. A nyolcaddöntőben Olaszországgal találkoztak és hosszabbítást követően 2–1-re győztek. A mérkőzés elején büntetőt rúghattak a koreaiak, de An Dzsonghvan lövését Gianluigi Buffon kivédte. Christian Vieri az olaszoknak szerezte meg a vezetést, amit Szol Kihjon a 88. percben kiegyenlített. A hosszabbításban Francesco Tottit kiállították, míg a büntetőt hibázó An Dzsonhvan megszerezte a koreaiak győztes gólját. A negyeddöntőben Spanyolországgal kerültek szembe. A spanyolok két gólt is szereztek a mérkőzés során, de a játékvezető mindkettőt érvénytelenítette. Végül tizenegyespárbajra került sor, melyben a koreaiak 5–3 arányban jobbnak bizonyultak és továbbjutottak. Az elődöntőt 1–0-ra elveszítették Németországgal szemben, majd a Törökországgal játszott bronzmérkőzésen is alulmaradtak 3–2 arányban. Ezzel együtt történetük legjobb világbajnoki szereplését érték el a negyedik hely megszerzésével.

A 2006-os világbajnokságot a Togo elleni 2–1-es győzelemmel kezdték. Franciaországgal 1–1-es döntetlent játszottak, a koreaiak gólját Pak Csiszong szerezte. A harmadik mérkőzésen Svájc ellen 2–0-ás vereséget szenvedtek és nem jutottak tovább a csoportból. A 2007-es Ázsia-kupán bronzérmet szereztek, miután a harmadik helyért rendezett mérkőzésen büntetőkkel 4–2-re legyőzték Iránt. A 2010-es világbajnokság selejtezőiben Észak-Korea, Szaúd-Arábia, Irán és az Egyesült Arab Emírségek ellenében négy győzelem mellett négy döntetlent elérve veretlenül jutottak ki a dél-afrikai világbajnokságra. A nyitómérkőzésükön I Dzsongszu és Pak Csiszong góljával 2–0-ra legyőzték Görögországot. A második mérkőzésen Argentína ellen szenvedtek 4–1-es vereséget, a koreaiak gólját I Cshongjong szerezte. Nigéria ellen 2–2-es döntetlennel zárták a csoportkört. A negyeddöntőben Uruguayjal szemben maradtak alul 2–1 arányban. Luis Suárez szerzett vezetést, amit I Cshongjong kiegyenlített, de Suárez második találatára már nem érkezett válasz a koreaiak részéről. A 2011-es Ázsia-kupán Bahrein 2–1-es legyőzésével kezdték, amit az Ausztrália elleni 1–1-es döntetlen követett, végül Indiát múlták felül 4–1 arányban a csoportban. A negyeddöntőben hosszabbításban szerzett góllal nyertek 1–0-ra Irán ellen.[5] Az elődöntőben Japánnal találkoztak és Ki Szongjong góljával megszerezték a vezetést, de a japánoknak sikerült döntetlenre menteniük az állást. A hosszabbításban megfordították az eredményt, amit még egalizáltak a koreaiak, a büntetőpárbajban azonban 3–0 arányban alulmaradtak. A bronzmérkőzésen 3–2-re győztek Üzbegisztán ellen.[6]

A dél-koreai válogatott a 2019-es Ázsia-kupán

A 2014-es világbajnokság selejtezőiben Irán mögött a második helyen végeztek és kijutottak a Brazíliában rendezett világbajnokságra, ahol Oroszország ellen 1–1-es döntetlennel kezdték a tornát. I Gunho góljával szereztek vezetést, amit Alekszandr Kerzsakov egyenlített ki.[7] Algériától 4–2-es vereséget szenvedtek a második csoportmérkőzésen, a koreaiak góljait Szon Hungmin és Ku Dzsacshol szerezte.[8] Belgium ellen egy teljes félidő keresztül emberelőnyben játszva 1–0-ra kikaptak és nem jutottak tovább a csoportból.[9] A 2015-ös Ázsia-kupán a csoportkört három győzelemmel zárták. Ománt, Kuvaitot és Ausztráliát egyaránt 1–0-ra győzték le.[10][11] A negyeddöntőben Szon Hungmin két góljával Üzbegisztánt verték 2–0-ra. A legjobb négy között Irakkal találkoztak és I Dzsonghjop, illetve Kim Jonggvon találataival 2–0-ra győztek.[12] A döntőben a házigazda ausztrálokkal találkoztak és hosszabbítást követően 2–1 arányban alulmaradtak.

A 2018-as világbajnokság selejtezőiben Irán mögött és Szíria előtt a második helyen végeztek és részvételi jogot szereztek az oroszországi világbajnokságra. A G-csoportban Svédország ellen egy tizenegyesgóllal 1–0 arányban maradtak alul a nyitómérkőzésükön.[13] Ezt követően Mexikó ellen 2–1-re kaptak ki és ezzel eldőlt, hogy nem jutottak tovább az egyenes kieséses szakaszba.[14] A mexikóiak két góljára Szon Hungmin a hosszabbítás 93. percében válaszolt. Utolsó mérkőzésükön nagy sikert jelentett a világbajnoki címvédő Németország 2–0-ás legyőzése Kim Jonggvon és Szon Hungmin góljaival. A koreaiak mindkét góljukat a hosszabbításban szerezték.[15] A 2019-es Ázsia-kupán a csoportkört három győzelemmel zárták, a Fülöp-szigeteket és Kirgizisztánt 1–0-ra, Kínát 2–0-ra pedig győzték le.[16] A nyolcaddöntőben Hvang Hicshan és Kim Dzsinszu góljaival Bahreint 2–1-re verték hosszabbítást követően.[17] A negyeddöntőben Katartól kaptak ki 1–0-ra és végül az ötödik helyen zártak.

A 2022-es világbajnokság selejtezőiben Irán mögött és az Egyesült Arab Emírségek előtt a második helyen végeztek és kijutottak a katari világbajnokságra. A sorsolást követően Uruguay, Ghána és Portugália társaságában a H csoportba kerültek.[18] Uruguay ellen egy 0–0-ás döntetlennel kezdték a tornát.[19] Ghána ellen 2–0-ás hátrányból sikerült egyenlíteniük, de végül 3–2-re elveszítették a találkozót.[20] A harmadik mérkőzésen Ricardo Horta góljával gyorsan megszerezték a veretés a portugálok, de sikerült fordítaniuk a dél-koreaiaknak 2–1-re.[21] A nyolcaddöntőt 4–1-re elveszítették Brazíliával szemben és kiestek.[22]

Nemzetközi eredmények[szerkesztés]

Világbajnokság
  • 4. helyezett: 1 alkalommal (2002)
Ázsia-kupa
Afro-ázsiai nemzetek kupája
  • Aranyérmes: 1 alkalommal (1987)
Ázsia-játékok
Dinasztia kupa
  • Aranyérmes: 3 alkalommal (1990, 2003, 2008)
Kelet-ázsiai labdarúgó-bajnokság (EAFF-kupa)

Világbajnoki szereplés[szerkesztés]

Év Eredmény Hely J Gy D V Rg Kg
Uruguay 1930 Nem tagja a FIFA-nak
Olaszország 1934
Franciaország 1938
Brazília 1950 Nem indult
Svájc 1954 Csoportkör 16. 2 0 0 2 0 16
Svédország 1958 A nevezése el lett utasítva
Chile 1962 Nem jutott be
Anglia 1966 Nem indult
Mexikó 1970 Nem jutott be
NSZK 1974
Argentína 1978
Spanyolország 1982
Mexikó 1986 Csoportkör 20. 3 0 1 2 4 7
Olaszország 1990 Csoportkör 22. 3 0 0 3 1 6
USA 1994 Csoportkör 20. 3 0 2 1 4 5
Franciaország1998 Csoportkör 30. 3 0 1 2 2 9
Dél-KoreaJapán 2002 Elődöntő 4. 7 3 2 2 8 6
Németország 2006 Csoportkör 17. 3 1 1 1 3 4
Dél-Afrika 2010 Nyolcaddöntő 15. 4 1 1 2 6 8
Brazília 2014 Csoportkör 27. 3 0 1 2 3 6
Oroszország 2018 Csoportkör 19. 3 1 0 2 3 3
Katar 2022 Nyolcaddöntő 16. 4 1 1 2 5 8
Összesen 11/22 4. hely 34 6 9 19 34 70

Ázsia-kupa-szereplés[szerkesztés]

Év Eredmény Helyezés M Gy D V RG KG
1956 Aranyérmes 1. 3 2 1 0 9 6
Dél-Korea 1960 Aranyérmes 1. 3 3 0 0 9 1
Izrael 1964 Bronzérmes 3. 3 1 0 2 2 4
1968 Nem jutott be
Thaiföld 1972 Ezüstérmes 2. 5 1 2 2 7 6
1976 Nem jutott be
Kuvait 1980 Ezüstérmes 2. 6 4 1 1 12 6
Szingapúr 1984 Csoportkör 9. 4 0 2 2 1 3
Katar 1988 Ezüstérmes 2. 6 5 1 0 11 3
Japán 1992 Nem jutott be
Arab Emírségek 1996 Negyeddöntő 7. 4 1 1 2 7 11
Libanon 2000 Bronzérmes 3. 6 3 1 2 9 6
Kína 2004 Negyeddöntő 6. 4 2 1 1 9 4
IndonéziaMalajziaThaiföldVietnam 2007 Bronzérmes 3. 6 1 4 1 3 3
Katar 2011 Bronzérmes 3. 6 4 2 0 13 7
Ausztrália 2015 Ezüstérmes 2. 6 5 0 1 8 2
UAE 2019 Negyeddöntő 5. 5 4 0 1 6 2
Kína 2023 Bejutott
Összesen 2 aranyérem 14/18 67 36 16 15 106 64

Olimpiai szereplés[szerkesztés]

Év Eredmény Hely M Gy D V Rg Kg
Franciaország 1900 Nem tagja a NOB-nak
USA 1904
Nagy-Britannia 1908
Svédország 1912
Belgium 1920
Franciaország 1924
Hollandia 1928
Náci 1936
Nagy-Britannia 1948 Negyeddöntő 8. 2 1 0 1 5 15
Finnország 1952 Nem indult
Ausztrália 1956 Nem jutott be
Olaszország 1960
Japán 1964 Csoportkör 14. 3 0 0 3 1 30
Mexikó 1968 Nem jutott be
NSZK 1972
Kanada 1976
Szovjetunió 1980
USA 1984
Dél-Korea 1988 Csoportkör 11. 3 0 2 1 1 2
Összesen Negyeddöntő 3/17 8 1 2 5 7 37
  • 1948 és 1988 között amatőr, 1992-től kezdődően U23-as játékosok vettek részt az olimpiai játékokon

Mezek a válogatott története során[szerkesztés]

A dél-koreai labdarúgó-válogatott hagyományos szerelése piros mez, fehér vagy kék nadrág és piros sportszár. A váltómez hosszú időn keresztül tiszta kék szerelés volt, amit felváltott a fehér mez, fehér vagy kék nadrág és fehér sportszárból kombináció.

Első számú[szerkesztés]

1948–54
1954
1960
1961–68
1970–77
1977–79
1980-1983
1985-88
1988-89
1990
1992–93
1993
1994
1994–95
1995
1995–1996
1996–98
1998–02
2002–04
Football kit
2010–12
Football kit
2012–14
2014–16
2016–2018

Váltómez[szerkesztés]

1954
1980
1985-88
1988-89
1990
1990
1992–93
1993–94
1994–95
1995
1995–1996
1996–98
1998–02
2002–04
2004–06
2006–08
2008–10
Football kit
2010–12
Football kit
2012–14
Football kit
2014–16
Football kit
2016–

Harmadik számú[szerkesztés]

1994
1994

Játékosok[szerkesztés]

A 2022-es játékoskeret[szerkesztés]

A 2022-es labdarúgó-világbajnokság 26 fős hivatalos kerete.[23]

2022. november 11-én a  Izland elleni mérkőzés után lett frissítve.

Szám Poszt Név Szül. dát./Kor Vál. Gólok Klub
K Kim Szunggju 1990. szeptember 30. (33 éves) 67 0 SAU Al-Shabab
K Cso Hjonu 1991. szeptember 25. (32 éves) 22 0 KOR Ulszan Hyundai
K Szong Bomgun 1997. október 15. (26 éves) 1 0 KOR Jeonbuk Hyundai Motors
V Kim Jonggvon 1990. február 27. (34 éves) 96 6 KOR Ulszan Hyundai
V Kim Dzsinszu 1992. június 13. (31 éves) 61 2 KOR Jeonbuk Hyundai Motors
V Hong Cshol 1990. szeptember 17. (33 éves) 46 1 KOR Tegu
V Kim Mindzse 1996. november 15. (27 éves) 44 3 ITA Napoli
V Kvon Kjongvon 1992. január 31. (32 éves) 28 2 JPN Gamba Osaka
V Kim Munhvan 1995. augusztus 1. (28 éves) 22 0 KOR Jeonbuk Hyundai Motors
V Kim Thehvan 1989. július 24. (34 éves) 19 0 KOR Ulszan Hyundai
V Csho Jumin 1996. november 17. (27 éves) 4 0 KOR Daejeon Hana Citizen
V Jun Dzsonggju 1998. március 20. (25 éves) 4 0 KOR Szöul
KP Csong Ujong 1989. december 14. (34 éves) 66 3 QAT Asz-Szadd al-Katari
KP I Dzseszong 1992. augusztus 10. (31 éves) 64 9 GER Mainz 05
KP Hvang Hicshan 1996. január 26. (28 éves) 49 9 ENG Wolverhampton Wanderers
KP Kvon Cshanghun 1994. június 30. (29 éves) 42 12 KOR Gimcheon Sangmu
KP Hvang Inbom 1996. szeptember 20. (27 éves) 37 4 GRE Olimpiakósz
KP Na Szangho 1996. augusztus 12. (27 éves) 24 2 KOR Szöul
KP Szon Dzsonho 1992. május 12. (31 éves) 15 0 CHI Santung Lüneng Tajsan
KP Paik Szungho 1997. március 27. (26 éves) 14 2 KOR Jeonbuk Hyundai Motors
KP Szong Minkju 1999. szeptember 12. (24 éves) 13 1 KOR Jeonbuk Hyundai Motors
KP Dzsong Vujong 1999. szeptember 20. (24 éves) 9 2 GER Freiburg
KP I Kanging 2001. február 19. (23 éves) 6 0 SPA Mallorca
CS Szon Hungmin 1992. július 8. (31 éves) 104 35 ENG Tottenham Hotspur
CS Hvang Uidzso 1992. augusztus 28. (31 éves) 49 16 GRE Olimpiakósz
CS Csho Keszung 1998. január 25. (26 éves) 16 4 KOR Jeonbuk Hyundai Motors


A legtöbb válogatottsággal rendelkező játékosok[szerkesztés]

Az adatok 2022. augusztus 13. állapotoknak felelnek meg.[24]

Hong Mjongbo a válogatottsági rekorder 136 mérkőzéssel.

A válogatottban legtöbb gólt szerző játékosok[szerkesztés]

Az adatok 2022. augusztus 13. állapotoknak felelnek meg.[25]

  • A még aktív játékosok (félkövérrel) vannak megjelölve.
Csha Bomgun a válogatott történetének legeredményesebb játékosa 58 góllal.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. The FIFA/Coca-Cola World Ranking. FIFA
  2. World Football Elo Ratings. eloratings.net
  3. (Yonhap Feature) S. Korean football looking to break curse of fake gold medals at Asian Cup”, yna.co.kr, 2019. január 15. (Hozzáférés ideje: 2022. augusztus 24.) (angol nyelvű) 
  4. 1998 FIFA World Cup France™: Korea Republic - Mexico”, fifa.com (Hozzáférés ideje: 2022. szeptember 14.) 
  5. Ázsia-kupa: Dél-Korea nagy csatában nyert, jöhet az álomelődöntő”, nemzetisport.hu, 2011. január 22. (Hozzáférés ideje: 2022. szeptember 26.) 
  6. Dél-Koreáé a bronzérem – és a 2015-ös részvétel”, nemzetisport.hu, 2011. január 28. (Hozzáférés ideje: 2022. szeptember 26.) 
  7. Kerzsakov tompított az óriási Akinfejev-potyán”, nemzetisport.hu, 2014. június 17. (Hozzáférés ideje: 2022. szeptember 26.) 
  8. Hatgólos meccsen szakadt meg Algéria 32 éves vb-nyeretlensége”, nemzetisport.hu, 2014. június 22. (Hozzáférés ideje: 2022. szeptember 26.) 
  9. Emberhátrányban nyertek, és hibátlanul zártak a belgák”, nemzetisport.hu, 2014. június 26. (Hozzáférés ideje: 2022. szeptember 26.) 
  10. Ázsia-kupa: Dél-Korea és Üzbegisztán győzelemmel rajtolt”, nemzetisport.hu, 2015. január 10. (Hozzáférés ideje: 2022. szeptember 26.) 
  11. Ázsia-kupa: Dél-Korea legyőzte a házigazda Ausztráliát”, nemzetisport.hu, 2015. január 17. (Hozzáférés ideje: 2022. szeptember 26.) 
  12. Ázsia-kupa: a kimerült Irak nem bírta, döntőben Dél-Korea”, nemzetisport.hu, 2015. január 26. (Hozzáférés ideje: 2022. szeptember 26.) 
  13. Svédország nyert, a németek a következő meccsen az életükért játszanak”, nemzetisport.hu, 2018. június 18. (Hozzáférés ideje: 2022. szeptember 26.) 
  14. Mexikó újra győzött, de még nem jutott tovább”, nemzetisport.hu, 2018. június 23. (Hozzáférés ideje: 2022. szeptember 26.) 
  15. [nemzetisport.hu/foci-vb-2018/vb-2018-del-korea-nemetorszag-es-mexiko-svedorszag-2643899 A címvédő alkonya: Németország már a csoportkörben kiesett a vb-ről!]”, nemzetisport.hu, 2018. június 27. (Hozzáférés ideje: 2022. szeptember 26.) 
  16. Ázsia-kupa: Dél-Korea és Irán is csoportelsőként jutott tovább”, nemzetisport.hu, 2019. január 16. (Hozzáférés ideje: 2022. szeptember 26.) 
  17. Ázsia-kupa: Dél-Korea és Katar is bejutott a negyeddöntőbe”, nemzetisport.hu, 2019. január 22. (Hozzáférés ideje: 2022. szeptember 26.) 
  18. Vb 2022: lezajlott a sorsolás – íme, a katari torna csoportbeosztása”, nemzetisport.hu, 2022. április 1. (Hozzáférés ideje: 2022. szeptember 26.) 
  19. Uruguay kétszer is kapufáig jutott, Dél-Korea még addig sem”, nemzetisport.hu, 2022. november 24. (Hozzáférés ideje: 2022. december 2.) 
  20. Két duplázó, öt gól – Ghána nagyszerű meccsen nyert Dél-Korea ellen”, nemzetisport.hu, 2022. november 28. (Hozzáférés ideje: 2022. december 2.) 
  21. Újabb ázsiai bravúr: Dél-Korea a 91. percben szerzett góllal legyőzte Portugáliát, és továbbjutott!”, nemzetisport.hu, 2022. december 2. (Hozzáférés ideje: 2022. december 7.) 
  22. Dél-Koreának esélye sem volt, Brazília kiütéssel jutott a negyeddöntőbe”, nemzetisport.hu, 2022. december 5. (Hozzáférés ideje: 2022. december 7.) 
  23. Nincs dél-koreai vb-keret (a friss műtött) Son nélkül (magyar nyelven). Eurosport HU, 2022. november 12. (Hozzáférés: 2022. november 13.)
  24. Appearances for South Korea National Team”, rsssf.org, 2022. augusztus 13. (Hozzáférés ideje: 2022. szeptember 14.) 
  25. Goalscoring for South Korea National Team”, rsssf.org, 2022. augusztus 13. (Hozzáférés ideje: 2022. szeptember 14.) 

További információk[szerkesztés]