1966-os labdarúgó-világbajnokság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Labdarúgó-világbajnokság
(1966)
(1966 FIFA World Cup England)
Adatok
Rendező Anglia
Dátum július 11.július 30.
Csapatok 16 (5 szövetségből)
(selejtezőben indult: 74)
Helyszínek 8 (7 rendező városban)
Honlap Hivatalos honlap

Címvédő  Brazília
Győztes  Anglia (1. cím)
Statisztika
Mérkőzések 32
Gólok 89 (átlag: 2,78)
Nézőszám
Összesen 1 635 000 (átlag: 51 094)

Gólkirály portugál Eusébio
(9 gólos)

 ← 1962 1970 → 

Az 1966-os labdarúgó-világbajnokság volt a nyolcadik világbajnokság. A rendező ország Anglia volt. A torna július 11-étől július 30-áig tartott. A FIFA 1960 augusztusában választotta ki Angliát házigazdának. A döntőben az angol válogatott nyert Nyugat-Németország ellen 4–2-re, megszerezve ezzel első (és eddig egyetlen) világbajnoki trófeájukat.

Csapatok[szerkesztés]

1966 world cup.png

Ázsia (AFC)

Dél-Amerika (CONMEBOL)

Észak- és Közép-Amerika (CONCACAF)

Európa (UEFA)

Kabala[szerkesztés]

A világbajnokság kabalája World Cup Willie, egy oroszlán volt, aki egy WORLD CUP (világbajnokság) feliratú, az Egyesült Királyság zászlaját ábrázoló pulóvert viselt. Az oroszlán az Egyesült Királyság jellemző szimbóluma. Ő volt az első kabala a világbajnokságok történetében.

Stadionok[szerkesztés]

London Liverpool Sheffield Sunderland
Wembley Stadion Goodison Park Hillsborough stadion Roker Park
Old Wembley Stadium (external view).jpg Goodisonview1.JPG Hillsborough Clock.JPG
London Birmingham Manchester Middlesbrough
White City stadion Villa Park Old Trafford Ayresome Park
White City Stadium 1908.jpg Villaparkfromtopofholte.jpg Old Trafford inside 20060726 1.jpg East Stand, Ayresome Park.jpg
  • Wembley: A londoni Wembley Stadion volt a világbajnokság legnagyobb stadionja; 98 623 néző befogadására volt képes. Közvetlenül a világbajnokság előtt újították fel, elsősorban a nemzeti válogatott mérkőzéseinek valamit az angol kupa-döntőknek ad helyszínt. A stadionban 5 csoportmérkőzést (A csoport), egy negyeddöntőt, egy elődöntőt, a harmadik helyért járó mérkőzést, és a döntőt rendezték.
  • White City stadion: Ebben a stadionban csupán egy mérkőzést – az A csoport egyik csoportmérkőzését – játszottak le. A stadion befogadóképessége 54 000 fő volt.
  • Villa Park: A birminghami stadion az Aston Villa otthona. Anglia második legnagyobb városa, másfél-millió lakossal. A FIFA rendező bizottságának elvárására az átalakítások során 6. 200 ülőhely és 46. 800 állóhely áll a nézők rendelkezésére. A II. világháborúban sokat szenvedett a város illetve a stadion. Az újjáépítések következtében az egy emeletes házak helyén modern acélvázas épületóriások alakultak ki. Az Aston Villa labdarúgó klub 1874-ben alakult. A stadion a 19. század végén épült, a háború után a stadiont a régi stílusban hozták rendbe. A FIFA elvárásának megfelelően az átalakítás során bővítették az ülőhelyek számát, sajtóhelyeket alakítottak ki. A "D" csoport mérkőzései közül itt három csoportmérkőzést rendeztek.
  • Hillsborough stadion: 1867-ben alakították meg a Wednesday Criket Club égisze alatt a futballszakosztályt. Majd 1883-ban különvált a krikettől és azóta létezik a Sheffield Wednesday futballegyesület. A Hillsborough Sheffieldben 24 000 ülőhely és 36 000 állóhely befogadó képességgel bírt. A stadionban a világbajnokság idején, a tájékoztatásra magyar eredményjelző berendezést építettek be. A labdarúgás fellegvárában, Angliában a stadionokat szinte egy azonos minta alapján építették. A stadion a 19. század végén épült, azóta nem sok átalakítás történt. Modern világítóberendezések biztosítják az esti mérkőzések lehetőségét. Az első villanyfényes mérkőzés 1955. március 9-én volt. A világbajnokságra a FIFA elvárásának megfelelő sajtópáholyt építettek, illetve bővítették az ülőhelyek számát. A stadion a Sheffield Wednesday otthona. A B csoport három csoportmérkőzését, és egy negyeddöntőt játszottak le itt.
  • Goodison Park: Liverpool a szigetország legnagyobb nemzetközi kikötője. A stadion szűk utcasorok, az egész Angliában mindenütt megszokott piros téglás, egyemeletes házak között található. A világbajnokság lebonyolítása érdekében felmerülő korszerűsítés következtében hat lakóházat lebontottak, hogy a bővítést elvégezhessék. A stadion befogadóképessége 18 000 fő ülőhely és 56 000 fő állóhely, a második legnagyobb stadion volt a világbajnokságon. Az Everton otthonában a C csoport három csoportmérkőzését, egy negyeddöntőt, és egy elődöntőt rendeztek.
  • Old Trafford: Manchester, a textil- és a vegyipar, az autógyártás központja. Országúton, vasúton és repülőgépen egyaránt megközelíthető. Az 1910-ben épített stadion külseje, a bejárata ugyanolyan régimódi, mint másutt. Az Old Trafford, a Manchester United otthona, a stadion befogadóképessége 58 000 ülő- és álló néző. A csapat eredményességének, a sportvezetés gazdálkodásának köszönhetően a stadiont több alkalommal jelentősen átalakították. A C csoport három csoportmérkőzését játszották itt.
  • Roker Park: Sandvingham Terrace, az 1879-ben alakult Sunderland FC sporttelepe. A sunderlandi stadion befogadó képessége álló- és ülőhelyekkel együtt 54 000 férőhely volt. A nagy ipari városok szürke egyhangúságához igazodóan illeszkedik a város képéhez. Angliában mindenütt alkalmazott, vigasztalanul piros téglás falak, korszerűtlen bejárat jellemzi. A 100 éves hagyományokat őrzi, de a szükséges átalakításokat rendszeresen elvégezték benne. A tribünök konstrukciója ugyan olyan, mint a század elején. Az öltözőkben nincsenek zuhanyok, fürdőmedencék, hanem 11-11 beépített zománcozott fürdőkád található. A Sunderland otthonában a D csoport három mérkőzését, és egy negyeddöntőt rendeztek.
  • Ayresome Park: Az angol építészetre jellemző régi típusú épület és nézőtér, de modern irodák és öltözők vannak, zuhanyzókkal és medencékkel. A pálya hivatalos átadást követő első hivatalos mérkőzés 1903-ban volt. A stadion befogadóképessége, ülő- és állóhely együttesen 40 000 férőhely. Az Ayresome Park volt a legkisebb stadion amit a torna során használtak. A világbajnokság szervező bizottságának elvárásainak megfelelő átalakítások (szükségszerű felújítások, az ülőhelyek számának növelése, sajtóhelyek kialakítása, stb.) időben befejeződtek. A 420 újságíró 100 telefont, 9 telexgépet használhat. A pályát használó egyesület 1876-ban alakult. A Wembley után itt van a legjobb gyepszőnyeg. A Middlesbrough otthonában a D csoport három mérkőzését játszották.

Keretek[szerkesztés]

Érdekességek[szerkesztés]

A labdarúgó tornán 89 gól esett, mérkőzésenként átlagosan 2, 89. az 1954-es labdarúgó-világbajnokság-on átlagosan még 5 gól esett egy-egy találkozón.

Anglia a harmadik rendező ország, amely a világbajnokságot nyert, az elsőt Uruguay 1930-ban, a másodikat Olaszország 1934-ben, s most játszották a második olyan döntőt, amelyet meg kellett hosszabbítani.

Játékvezetés[szerkesztés]

A világbajnokság nyitánya előtt, július 10-én összehívták a játékvezetőket és a 16 csapat felelős vezetőit. Sir Stanley Rous, a FIFA elnöke, figyelmeztette az érdekelteket a mérkőzések legsportszerűbb légkörének kialakítására. Szigorú rendszabályokat léptettek életbe, minden csapatot kizárnak, amely sportszerűtlenül viselkedik. Nem akarják, hogy az 1962-es labdarúgó-világbajnokság - ChileOlaszország mérkőzés - eseményei megismétlődjenek. Az a játékos, akit kiállítanak, nem szerepelhet a további mérkőzéseken. A világbajnokságon már két FIFA megbízott fogja ellenőrizni az eseményeket, az egyik feladata a stadion és a kiszolgáló személyzet tevékenységének, a másiknak - korábbi nemzetközi játékvezető - a játékvezetők szakmai munkáját kell megfigyelnie, értékelnie. A sportszerűség megóvása, tiszteletben tartása sokban függ a játékvezetőktől is. Alapvető cél, hogy a játékvezetők szakmai tevékenységének színvonalát emeljék.

A játékvezetők világranglistája alapján a FIFA 117 szövetségénél 643 olyan bírót tartanak nyilván, akik válogatott mérkőzéseket vezethetnek. A kontinensek közül Európa vezet 33 ország 214 játékvezetőjével.

A világbajnoki selejtezőkön Európából 84, Dél-Amerikából 18, Észak-Amerikából és a Karib szigetekről 18, Afrikából 20 játékvezető működött közre.

A FIFA Játékvezető Bizottsága kijelölte azokat az országokat, amelyek a világbajnokságra játékvezetőt adhatnak. Felkérte a szövetségeket, hogy csak tapasztalt játékvezetőket ajánljanak. A FIFA felhívására 81 ország ajánlott 141 játékvezetőt, azaz 60 ország 2-2 játékvezetőt, 21 ország 1-1 bírót. A FIFA Játékvezető Bizottsága 25 ország játékvezetőjét hívta meg a világbajnokságra, Európából 22 főt, ebből Anglia 10 játékvezetővel képviselteti magát. Az amerikai földrészt 6 fő, Afrikát 1 fő, Ázsiát 2 bíró képviseli. Feltűnő, hogy sok ország kiemelkedő játékvezetőjét mellőzték (Leo Horn - Hollandiából). Hivatalos bejelentés szerint két tartalék játékvezető állt készenlétbe, az NSZK-ból Kurt Tschenscher, Maláyziából Angullia Haren bin Moosajie. A sportvezetés döntésének következtében a mexikói Buergo Fernando Elcuar - aki a repülőút során beteg lett és New Yorkban kórházba került - valamint az angol Ernest Crawford végül nem működött, helyettük az NSZK második legjobb játékvezetője, a tartaléknak jelölt Kurt Tschenscher és a "vésztartalékból" mozgósított skót William Crawford játékvezető működhetett.

A leggyorsabb karriert két játékvezető ért el, mindketten 1964. augusztus 1-jén kerültek a FIFA jegyzékre: a skót William Crawford és a szovjet Tofik Bahramov, akik 1970-ben kapták meg a FIFA jelvényt.

A játékvezetők küldését Sír Stanley Rous (angol) a FIFA elnöke egyedül intézte és csak utólag kérdezte meg, jelen lévő bizottságát, hogy egyetértenek-e azzal! Egy torna esélyes csapatát nagyon lehet menedzselni a játékvezetői küldéssel. Csak olyan játékvezetőt - függetlenül felkészültségétől - kell küldeni, akinek vannak egyéni hibái, vagy olyan partbírókat kell mellé delegálni, akik hazájukban soha nem működnek partbíróként.

A világbajnokságon minden játékvezető fel volt hatalmazva arra, hogy dopping vizsgálatot rendeljen el minden olyan játékosnál, akinél valami gyanúsat tapasztal. Játékvezetői tapasztalat: Ha, valamelyik játékvezető él ezzel a lehetőséggel - függetlenül az elért mérési eredménytől -, akkor a világ előtt megköszönik figyelmes tevékenységét, de soha többet nem kap küldést mérkőzésre.

Felállítottak egy Fegyelmi Bizottságot, melynek határozatai ellen nincs fellebbezés, kivéve, ha valamelyik szövetséget ítélik el, ebben az esetben a Fellebbezési Bizottság határoz, melynek határozatai ellen további fellebbezésnek helye nincs. A Bizottságok tagjai saját szövetségük ügyénél nem vehetnek részt a bizottság ülésén.

A tudósítókat is felkérték (ezt az angol sportminiszter, Denis Howell, egykori FIFA futballbíró tette, a világbajnokság alkalmából megnyílt információs központban), hogy egy-egy ország csapatának a vereségét egyetlen lap se tekintse úgy, mint katasztrófát, hiszen végül is bele kell nyugodni abba, hogy a 16 résztvevőből 15 vesztes lesz. Ennek ellenére az argentin, a brazil sajtó elfogultsággal vádolta az európai játékvezetőket, őket téve felelőssé csapatuk korai búcsújáért.

A világbajnokság során a FIFA jelen lévő vezetői rendszeres megbeszéléseket folytatott a közreműködő játékvezetőkkel, melynek során megvitatták a játékvezetés legfontosabb problémáit. (Itt tételezzük fel, hogy a játékvezetők beszéltek valamilyen világnyelven. Általános tapasztalat, hogy csak tolmács útján történt információ csere.) Közvetlenül a torna előtti napokban az egységes játékvezetői szemlélet érdekében egyeztették a játékvezetőkkel a szabályok értelmezését. A szabályok a világon mindenütt egyformák, az értelmezésük viszont nagyon eltér Európában és Dél-Amerikában. Az eltérések értelmezésének köszönhetően sok vita, kritika alakul ki, ha európai játékvezető dirigál Dél-Amerikai és európai csapat között. A tornán bebizonyosodott, hogy a játékszabályok alkalmazásában kevés, a játékvezetés módszereiben és színvonalában jelentős különbségek vannak.

Játékvezetők[szerkesztés]

Afrika
Ázsia
Európa
 
Dél-Amerika
Partbírók

Mérkőzések[szerkesztés]

A csoport[szerkesztés]

Csapat Pont Mérk Gy D V G+ G- +/-
 Anglia 5 3 2 1 0 4 0 +4
 Uruguay 4 3 1 2 0 2 1 +1
 Mexikó 2 3 0 2 1 1 3 -2
 Franciaország 1 3 0 1 2 2 5 -3
Anglia  0–0  Uruguay
Wembley Stadion, London
Nézőszám: 87 000
Játékvezető: Magyar Zsolt (magyar)

Partbíró: Tofik Bahramov szovjet Szovjet

Partbíró: Dimiter Rumencsev bolgár Bulgária


Franciaország  1–1  Mexikó
Hausser Gól : 62' 62' (0–0)
Gól : 48' 48' Borja
Wembley Stadion, London
Nézőszám: 69 000
Játékvezető: Izrael Ashkenazi (izraeli)

Partbíró: Joaquim de Campos (Portugál) Portugál

Partbíró: Karol Galba csehszlovák Csehszlovák


Uruguay  2–1  Franciaország
Rocha Gól : 26' 26'
Cortés Gól : 31' 31'
(2–1)
Gól : 15' 15' (11-es) De Bourgoing
White City stadion, London
Nézőszám: 40 000
Játékvezető: Csehszlovák Galba (csehszlovák)

Partbíró: Leo Callaghan wales Wales

Partbíró: Armando Marques brazil Brazil


Anglia  2–0  Mexikó
B. Charlton Gól : 37' 37'
Hunt Gól : 75' 75'
(1–0)
Wembley Stadion, London
Nézőszám: 92 000
Játékvezető: Olasz Lo Bello (olasz)

Partbíró: Cshö Dukjong észak-korea Észak-Korea

Partbíró: Menahem Ashkenazi izrael Izrael


Mexikó  0–0  Uruguay
Wembley Stadion, London
Nézőszám: 61 000
Játékvezető: Belga Lööw (belga)

Partbíró: Larrain Claudia Vicuna chile Chile

Partbíró: Concetto Lo Bello olasz Olasz


Anglia  2–0  Franciaország
Hunt Gól : 38' 38' Gól : 75' 75' (1–0)
Wembley Stadion, London
Nézőszám: 98 000
Játékvezető: Peru Yamasaki (perui)

Partbíró: Karol Galba csehszlovák Csehszlovák

Partbíró: Dimiter Rumencsev bolgár Bulgária

B csoport[szerkesztés]

Csapat Pont Mérk Gy D V G+ G- +/-
 NSZK 5 3 2 1 0 7 1 +6
 Argentína 5 3 2 1 0 4 1 +3
 Spanyolország 2 3 1 0 2 4 5 -1
 Svájc 0 3 0 0 3 1 9 -8
NSZK  5 - 0  Svájc
Held Gól : 16' 16'
Haller Gól : 21' 21' Gól : 77' 77' (11-es)
Beckenbauer Gól : 40' 40' Gól : 62' 62'
(3-0)
Hillsborough stadion, Sheffield
Nézőszám: 36 000
Játékvezető: skót Phillips (skót)

Partbíró: John Adair északír Északír

Partbíró: Bertil Lööw svéd Svéd


Argentína  2 - 1  Spanyolország
Artime Gól : 65' 65' Gól : 77' 77' (0-0)
Gól : 71' 71' (ö.g.) Roma
Villa Park, Birmingham
Nézőszám: 48 000
Játékvezető: bolgár Rumencsev (bolgár)

Partbíró: Arturo Yamasaki peru Peru

Partbíró: Konstantin Zečević jugoszláv Jugoszláv


Spanyolország  2 - 1  Svájc
Sanchís Gól : 57' 57'
Amancio Gól : 75' 75'
(0-1)
Gól : 31' 31' Quentin
Hillsborough stadion, Sheffield
Nézőszám: 32 000
Játékvezető: szovjetunió Bahramov (szovjet)

Partbíró: Zsolt István magyar Magyar

Partbíró: Phillips Hugh skót Skót


Argentína  0 - 0  NSZK
Villa Park, Birmingham
Nézőszám: 51 000
Játékvezető: jugoszlávia Zečević (jugoszláv)

Partbíró: Joaquim de Campos portugál Portugál

Partbíró: Bertil Lööw svéd Svéd


Argentína  2 - 0  Svájc
Artime Gól : 52' 52'
Onega Gól : 79' 79'
(0-0)
Hillsborough stadion, Sheffield
Nézőszám: 31 000
Játékvezető: portugál Campos (portugál)

Partbíró: Zsolt István magyar Magyar

Partbíró: Tofik Bahramov szovjet Szovjet


NSZK  2 - 1  Spanyolország
Emmerich Gól : 39' 39'
Seeler Gól : 84' 84'
(1-1)
Gól : 23' 23' Fusté
Villa Park, Birmingham
Nézőszám: 51 000
Játékvezető: brazil Marques (brazil)

Partbíró: Larrain Claudia Vicuna chile Chile

Partbíró: Cshö Dukjong észak-korea Észak-Korea

C csoport[szerkesztés]

Csapat Pont Mérk Gy D V G+ G- +/-
 Portugália 6 3 3 0 0 9 2 +7
 Magyarország 4 3 2 0 1 7 5 +2
 Brazília 2 3 1 0 2 4 6 -2
 Bulgária 0 3 0 0 3 1 8 -7
Brazília  2 - 0  Bulgária
Pelé Gól : 15' 15'
Garrincha Gól : 63' 63'
(1-0)
Goodison Park, Liverpool
Nézőszám: 48 000
Játékvezető: német Tschenscher (német)

Partbíró: George McCabe angol Angol

Partbíró: John Keith Taylor angol Angol


Portugália  3 - 1  Magyarország
José Augusto Gól : 1' 1' Gól : 67' 67'
Torres Gól : 90' 90'
(1-0)
Gól : 60' 60' Bene
Old Trafford, Manchester
Nézőszám: 37 000
Játékvezető: wales Callaghan (wales)

Partbíró: Kevin Howley angol Angol

Partbíró: Clements Williams angol Angol


Magyarország  3 - 1  Brazília
Bene Gól : 2' 2'
Farkas Gól : 64' 64'
Mészöly Gól : 73' 73' (11-es)
(1-1)
Gól : 14' 14' Tostão
Goodison Park, Liverpool
Nézőszám: 52 000
Játékvezető: angol Dagnall (angol)

Partbíró: Kevin Howley angol Angol

Partbíró: Arturo Yamasaki peru Peru


Portugália  3 - 0  Bulgária
Vutsov Gól : 17' 17' (ö.g.)
Eusébio Gól : 38' 38'
Torres Gól : 81' 81'
(2-0)
Old Trafford, Manchester
Nézőszám: 26 000
Játékvezető: uruguay Codesal (uruguay)

Partbíró: Roberto Goicoechea argentin Argentin

Partbíró: Kurt Tschenscher német Német


Portugália  3 - 1  Brazília
Simões Gól : 15' 15'
Eusébio Gól : 27' 27' Gól : 85' 85'
(2-0)
Gól : 70' 70' Rildo
Goodison Park, Liverpool
Nézőszám: 62 000
Játékvezető: angol McCabe (angol)

Partbíró: Leo Callaghan wales Wales

Partbíró: Kenneth Dagnall angol Angol


Magyarország  3 - 1  Bulgária
Davidov Gól : 43' 43' (ö.g.)
Mészöly Gól : 45' 45'
Bene Gól : 54' 54'
(2-1)
Gól : 15' 15' Asparuhov
Old Trafford, Manchester
Nézőszám: 22 000
Játékvezető: argentína Goicoechea (argentin)

Partbíró: Juan Gardeazabal spanyol Spanyol

Partbíró: José Maria Codesal uruguay Uruguay

D csoport[szerkesztés]

Csapat Pont Mérk Gy D V G+ G- +/-
 Szovjetunió 6 3 3 0 0 6 1 +5
 Észak-Korea 3 3 1 1 1 2 4 -2
 Olaszország 2 3 1 0 2 2 2 0
 Chile 1 3 0 1 2 2 5 -3
Szovjetunió  3 - 0  Észak-Korea
Malofeyev Gól : 31' 31' Gól : 88' 88'
Banisevszkij Gól : 33' 33'
(2-0)
Ayresome Park, Middlesbrough
Nézőszám: 22 000
Játékvezető: spanyol Gardeazabal (spanyol)

Partbíró: Aly Hussein Kandil egyiptom Egyiptom

Partbíró: Gottfried Dienst svájc Svájc


Olaszország  2 - 0  Chile
Mazzola Gól : 8' 8'
Barison Gól : 88' 88'
(1-0)
Roker Park, Sunderland
Nézőszám: 30 000
Játékvezető: svájc Dienst (svájc)

Partbíró: James Finney angol Angol

Partbíró: Rudolf Kreitlein német Német


Chile  1 - 1  Észak-Korea
Marcos Gól : 26' 26' (11-es) (1-0)
Gól : 88' 88' Pak Seung-Zin
Ayresome Park, Middlesbrough
Nézőszám: 16 000
Játékvezető: egyiptom Kandil (egyiptom)

Partbíró: William Crawford skót Skót

Partbíró: James Finney angol Angol


Szovjetunió  1 - 0  Olaszország
Chislenko Gól : 57' 57' (0-0)
Roker Park, Sunderland
Nézőszám: 27 800
Játékvezető: német Kreitlein (német)

Partbíró: William Crawford skót Skót

Partbíró: Aly Hussein Kandil egyiptom Egyiptom


Észak-Korea  1 - 0  Olaszország
Pak Doo-Ik Gól : 42' 42' (1-0)
Ayresome Park, Middlesbrough
Nézőszám: 18 000
Játékvezető: holland Schwinte (holland)

Partbíró: John Adair északír angol Északír

Partbíró: John Keith Taylor angol Angol


Szovjetunió  2 - 1  Chile
Porkujan Gól : 28' 28' Gól : 85' 85' (1-1)
Gól : 32' 32' Marcos
Roker Park, Sunderland
Nézőszám: 22 000
Játékvezető: északír Adair (északír)

Partbíró: Pierre Schwinte francia Francia

Partbíró: Clements Williams angol Angol

Egyenes kieséses szakasz[szerkesztés]

Negyeddöntők Elődöntők Döntő
                     
London        
 Anglia 1
London
 Argentína 0  
 Anglia 2
Liverpool
     Portugália 1  
 Portugália 5
London
 Észak-Korea 3  
 Anglia 4
Sheffield    
   NSZK 2
 NSZK 4
Liverpool
 Uruguay 0  
 NSZK 2 Bronzmérkőzés
Sunderland
     Szovjetunió 1   London
 Szovjetunió 2
 Portugália 2
 Magyarország 1  
 Szovjetunió 1


Negyeddöntő[szerkesztés]

Portugália  5 - 3  Észak-Korea
Eusébio Gól : 27' 27' Gól : 43' 43' (11-es) Gól : 56' 56' Gól : 59' 59' (11-es)
José Augusto Gól : 80' 80'
(2-3)
Jegyzőkönyv
Gól : 1' 1' Pak Seung-Zin
Gól : 22' 22' Lee Dong-Woon
Gól : 25' 25' Yang Sung-Kook
Goodison Park, Liverpool
Nézőszám: 51 780
Játékvezető: Izrael Ashkenazi (izrael)

Partbíró: Karol Galba csehszlovák Csehszlovák

Partbíró: Pierre Schwinte francia Francia


NSZK  4 - 0  Uruguay
Haller Gól : 11' 11' Gól : 83' 83'
Beckenbauer Gól : 70' 70'
Seeler Gól : 75' 75'
(1-0)
Jegyzőkönyv
Hillsborough stadion, Sheffield
Nézőszám: 34 000
Játékvezető: angol Finney (angol)

Partbíró: Aly Hussein Kandil egyiptom Egyiptom

Partbíró: Phillips Hugh skót Skót


Szovjetunió  2 - 1  Magyarország
Csiszlenko Gól : 5' 5'
Porkujan Gól : 46' 46'
(1-0)
Jegyzőkönyv
Gól : 57' 57' Bene
Roker Park, Sunderland
Nézőszám: 22 100
Játékvezető: spanyol Gardeazabal (spanyol)

Partbíró: José Maria Codesal uruguay Uruguay

Partbíró: Joaquim de Campos portugál Portugál


Anglia  1 - 0  Argentína
Hurst Gól : 78' 78' (0-0)
Jegyzőkönyv
Wembley Stadion, London
Nézőszám: 90 000
Játékvezető: NSZK Kreitlein (német)

Partbíró: Gottfried Dienst svájc Svájc

Partbíró: Zsolt István magyar Magyar

Elődöntő[szerkesztés]

NSZK  2 - 1  Szovjetunió
Haller Gól : 42' 42'
Beckenbauer Gól : 67' 67'
(1-0)
Jegyzőkönyv
Porkujan Gól : 88' 88'
Goodison Park, Liverpool
Nézőszám: 38 300
Játékvezető: olasz Lo Bello (olasz)

Partbíró: José Maria Codesal uruguay Uruguay

Partbíró: Juan Gardeazabal spanyol Spanyol


Anglia  2 - 1  Portugália
B. Charlton Gól : 30' 30' Gól : 80' 80' (1-0)
Jegyzőkönyv
Gól : 82' 82' (11-es) Eusébio
Wembley Stadion, London
Nézőszám: 95 000
Játékvezető: francia Schwinte (francia)

Partbíró: Arturo Yamasaki peru Peru

Partbíró: Konstantin Zečević jugoszláv Jugoszláv

Harmadik helyért[szerkesztés]

Portugália  2 - 1  Szovjetunió
Eusébio Gól : 12' 12' (11-es)
Torres Gól : 89' 89'
(1-1)
Jegyzőkönyv
Gól : 43' 43' Malofeev
Wembley Stadion, London
Nézőszám: 88 000
Játékvezető: angol Dagnall (angol)

Partbíró: Kevin Howley angol Angol

Partbíró: Aly Hussein Kandil egyiptom Egyiptom

Döntő[szerkesztés]

Anglia  4 - 2 (h.u.)  NSZK
Hurst Gól : 18' 18' Gól : 101' 101' Gól : 120' 120'
Peters Gól : 78' 78'
(1-1)
Jegyzőkönyv
Gól : 12' 12' Haller
Gól : 89' 89' Weber
Wembley Stadion, London
Nézőszám: 98 000
Játékvezető: Svájc Dienst (svájc)

Partbíró: Tofik Bahramov szovjet Szovjet

Partbíró: Karol Galba csehszlovák Csehszlovák


Világbajnok:
Anglia
ANGLIA

Gólszerzők[szerkesztés]

9 gólos
6 gólos
4 gólos
3 gólos
2 gólos
1 gólos
Öngólok

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz 1966-os labdarúgó-világbajnokság témájú médiaállományokat.