2034-es labdarúgó-világbajnokság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Labdarúgó-világbajnokság
(2034)
(FIFA World Cup 2034)
Adatok
Csapatok 48

 ← 20302038 → 


A 2034-es labdarúgó-világbajnokság a 25. világbajnokság lesz. A tornán 48 csapat vesz részt, beleértve a később kijelölendő házigazdát is.

Lehetséges pályázatok[szerkesztés]

A 2034-es FIFA-világbajnokság megrendezésére az első ajánlatot a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) tagjai tették. A kombinált ASEAN-ajánlattétel ötlete már 2011 januárjában indult, amikor a Szingapúri Labdarúgó-szövetség korábbi elnöke, Zainudin Nordin azt nyilatkozta, hogy megtették a javaslatot az ASEAN külügyminiszteri találkozóján. 2013-ban Nordin és a Special Olympics malajziai elnöke, Datuk Mohamed Feisol Hassan emlékeztetett arra az ötletre, hogy az ASEAN közösen rendezze a világbajnokságot. A 2017-es FIFA-szabályok szerint a 2030-as világbajnokság nem tartható Ázsiában, mivel 2022-re Katart választották, így a következő ázsiai vb-t 2034-re lehetne tenni. Később Malajzia visszalépett a részvételtől, de Szingapúr és más ASEAN-országok folytatták kampányukat, hogy közös ajánlatot nyújtsanak be a 2034-es világbajnokságra. 2017 februárjában az ASEAN tárgyalásokat folytatott a FIFA vezetőjével, Gianni Infantinóval. 2017 júliusában Joko Driyono, az indonéziai labdarúgó-szövetség alelnöke azt mondta egy vietnami találkozón, hogy Indonézia és Thaiföld a délkelet-ázsiai nemzetek konzorciumát vezeti az ajánlatban. Driyono hozzátette, hogy a földrajzi és infrastrukturális megfontolások és a kibővített formátum (48 csapat) miatt legalább két vagy három ASEAN-ország együtt képes lesz a mérkőzések megrendezésre. 2017 szeptemberében Benjamin Tan az ASEAN Labdarúgó Szövetség tanácsülésén megerősítette, Thaiföld szívesen rendezné a 2034-es világbajnokságot Indonéziával. Ugyanebben az időpontban az AFF főtitkára, Dato Sri Azzuddin Ahmad megerősítette, hogy Indonézia és Thaiföld közös ajánlatot fog benyújtani.

Kína számos alkalommal bejelentette érdeklődését, ez azt jelzi, hogy szeretné 2034-ben megrendezni a világbajnokságot.

2014-ben Zimbabwe akkori turisztikai és vendéglátóipari minisztere, Walter Mzembi feltárta terveit, hogy az ország pályázzon a 2034-es világbajnokságra.

Forrás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 2034 FIFA World Cup című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés]