A labdarúgó-világbajnokságok kabalái

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Minden egyes labdarúgó-világbajnokságnak 1966 óta saját kabalája van. World Cup Willie, az 1966-os versenykiírásból való, ez volt az első világbajnoki kabala és az egyetlen a kabalák közül, amely kapcsolatban áll a fő sportrendezvénnyel. A rendező ország néhány jellemzőjét mutatta be a kabala külseje (viselet, növényvilág, állatvilág, stb).

A világbajnoki kabalák célpontjai többnyire a gyerekek, és olyan árucikkek, amiket forgalomba hoztak a rendezvénnyel.

Világbajnokság Kabala/Kabalák Leírás
Anglia
1966

World Cup Willie

Az oroszlán, egy jellemző szimbóluma az Egyesült Királyságnak, aki egy Egyesült Királyság zászlaját ábrázoló pulóvert visel "Világbajnokság" felirattal. A zászlón észrevehető egy jelentős hiba, ugyanis a torna helyszíne Anglia volt, nem pedig az egész Egyesült Királyság.
Mexikó
1970
Nincs szabad kép 1.svg

Juanito

Ez a fiú Mexikó mezét viseli és egy sombrerot ("MEXICO 70"-es felirattal). Az "-ito" szócska egy kicsinyítőképző, amely gyakori név a spanyol nyelvben.
Nyugat-Németország
1974
Nincs szabad kép 1.svg

Tip és Tap

Ez a két fiú Nyugat-Német mezt visel, WM felirattal (Weltmeisterschaft, Világbajnokság) és 74-es számmal.
Argentína
1978
Nincs szabad kép 1.svg

Gauchito

Ez a fiú Argentína mezt visel. A kalapján (ARGENTINA '78 felirattal), a Cserkésznyakkendő és az Ostor jellemző a Gauchókra.
Spanyolország
1982
Nincs szabad kép 1.svg

Naranjito

Ő egy Narancs, egy jellemző gyümölcs Spanyolországban, amely a házigazda nemzeti válogatott mezét viseli. A neve a naranja-ból jön, spanyolul azt jelenti narancs, és az "-ito" szócska pedig kicsinyítőképző.
Mexikó
1986
Nincs szabad kép 1.svg

Pique

Ő Paprika, a Mexikói konyha jellegzetessége, egy bajusszal és egy sombrerot viselve. A neve a picante szóból ered, spanyolul "fűszeres mártás".
Olaszország
1990
Mascotte di italia 90.JPG

Ciao

Ő egy Pálcikaember játékos egy focilabda fejjel és Olaszország zászlójának színeivel ellátott testtel. A neve olasz köszönést jelent.
Egyesült Államok
1994

Striker

Ő egy Kutya, piros, fehér és kék labdarúgó viseletben "USA 94" felirattal.
Franciaország
1998

Footix

Ő egy kakas, egyike Franciaország nemzeti jelképeinek, "FRANCE 98" felirattal a mellkasán. Teste többnyire kék színű, mint a házigazda nemzeti válogatott meze és a neve a "football" és az "-ix" szóvégződésből származik a népszerű Asterix képregényből. Mások a "Raffy", "Houpi" és a "Gallik" nevet javasolták.
Dél-Korea/Japán
2002
FIFA World Cup 2002 mascot.jpg

Ato, Kaz és Nik (The Spheriks)

Narancssárga, bíborvörös és tengerkék (egyenként) futurisztikus, számítógép készítette teremtények. Ők mindannyian tagjai az "Atmoball" csapatának (egy kitalált labdarúgáshoz hasonló sport), Ato a vezetőedző, míg Kaz és Nik a játékosok. A három egyéni nevet egy listából választották, amelyet az internetet használók és a McDonald's üzletlánc állított össze a rendező országokban.
Németország
2006

Goleo VI
Sidekick: Pille

Ő egy oroszlán aki német mezt visel 06-os számmal és társa egy beszélő focilabda akinek a neve Pille. A Goleo a "goal" és a "leo" szóösszetételből ered, latin nyelven oroszlán. Németországban, a "Pille" a focilabda hétköznapi neve.
Dél-Afrika
2010
Zakumi original.jpg

Zakumi

Ő egy zöld hajú leopárd, aki egy fehér pólót visel, amin Dél-Afrika 2010 felirat van. Neve a dél-afrikai köztársaság ISO 3166-1 alpha-2 kódjából, a "ZA"-ból és a "kumi" szóból tevődik össze, amely több afrikai nyelven tízet jelent.

Zakumi sárga-zöld színei a dél-afrikai válogatott mezére utalnak.

Brazília
2014
Fuleco.2013.jpg

Fuleco

Ő egy kék-sárga-zöld matakó (háromöves tatu) ami Brazília délnyugati részén őshonos. Veszély esetén labdává gömbölyödik. A figurát először 2012. szeptember 16-án mutatták be a brazil TV Globo csatorna Fantástico című műsorában. A nevét internetes szavazás alapján döntötték el. A név a portugál "Futebol" (Futball) és a gazdaság (economy) vagy környezettan (ecologia) szavak összetételéből ered. A további lehetőségek ezek voltak: Amijubi, Zuzeco. Pólóján ez a felirat áll: "Brasil 2014" (Brazília 2014).

További információk[szerkesztés]