A labdarúgó-világbajnokságok kabalái

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Minden egyes labdarúgó-világbajnokságnak 1966 óta saját kabalája van. World Cup Willie, az 1966-os versenykiírásból való, ez volt az első világbajnoki kabala és az egyetlen a kabalák közül, amely kapcsolatban áll a fő sportrendezvénnyel. A rendező ország néhány jellemzőjét mutatta be a kabala külseje (viselet, növényvilág, állatvilág, stb).

A világbajnoki kabalák célpontjai többnyire a gyerekek, és olyan árucikkek, amiket forgalomba hoztak a rendezvénnyel.

Világbajnokság Kabala/Kabalák Leírás
Anglia
1966

World Cup Willie

Oroszlán, az Egyesült Királyság jellemző szimbóluma, aki az Egyesült Királyság zászlaját ábrázoló pulóvert visel World Cup (Világbajnokság) felirattal. A brit zászló használata vitatható megoldás volt, hiszen a torna hivatalos helyszíne Anglia, nem pedig az egész Egyesült Királyság volt.
Mexikó
1970
Nincs szabad kép 1.svg

Juanito

Amexikói labdarúgó-válogatott mezét és egy sombrerót viselő fiú, a sombrero felirata MEXICO 70. Az -ito szóvég gyakori kicsinyítóképző a spanyol nyelvben.
Nyugat-Németország
1974
Nincs szabad kép 1.svg

Tip és Tap

Két fiú az NSZK labdarúgó-válogatott mezében, amelyen a WM (Weltmeisterschaft, Világbajnokság) felirat és a 74-es szám olvasható.
Argentína
1978
Nincs szabad kép 1.svg

Gauchito

Az argentin labdarúgó-válogatott mezét, valamint a gauchókra jellemző cserkésznyakkendőt viselő és kezében ostort tartó fiú, kalapján ARGENTINA ’78 felirattal.
Spanyolország
1982
Nincs szabad kép 1.svg

Naranjito

Spanyolország jellemző gyümölcse, egy stilizált, a spanyol labdarúgó-válogatott mezét viselő narancs. Neve a spanyolv nyelv ’narancs' jelentésű naranja szavának kicsinyítőképzős származéka.
Mexikó
1986
Nincs szabad kép 1.svg

Pique

A mexikói konyha jellegzetessége, egy sombrerót viselő, bajszos paprika. Nevét a spanyol picante szóból képezték, amelynek jelentése ’fűszeres mártás’.
Olaszország
1990
Mascotte di italia 90.JPG

Ciao

Ő egy Pálcikaember játékos egy focilabda fejjel és Olaszország zászlójának színeivel ellátott testtel. A neve olasz köszönést jelent.
Egyesült Államok
1994
Striker Ő egy Kutya, piros, fehér és kék labdarúgó viseletben "USA 94" felirattal.
Franciaország
1998
Footix Ő egy kakas, egyike Franciaország nemzeti jelképeinek, "FRANCE 98" felirattal a mellkasán. Teste többnyire kék színű, mint a házigazda nemzeti válogatott meze és a neve a "football" és az "-ix" szóvégződésből származik a népszerű Asterix képregényből. Mások a "Raffy", "Houpi" és a "Gallik" nevet javasolták.
Dél-Korea/Japán
2002
Ato, Kaz és Nik (The Spheriks) Narancssárga, bíborvörös és tengerkék (egyenként) futurisztikus, számítógép készítette teremtények. Ők mindannyian tagjai az "Atmoball" csapatának (egy kitalált labdarúgáshoz hasonló sport), Ato a vezetőedző, míg Kaz és Nik a játékosok. A három egyéni nevet egy listából választották, amelyet az internetet használók és a McDonald's üzletlánc állított össze a rendező országokban.
Németország
2006
Goleo VI
Sidekick: Pille
Ő egy oroszlán aki német mezt visel 06-os számmal és társa egy beszélő focilabda akinek a neve Pille. A Goleo a "goal" és a "leo" szóösszetételből ered, latin nyelven oroszlán. Németországban, a "Pille" a focilabda hétköznapi neve.
Dél-Afrika
2010
Zakumi Ő egy zöld hajú leopárd, aki egy fehér pólót visel, amin Dél-Afrika 2010 felirat van. Neve a dél-afrikai köztársaság ISO 3166-1 alpha-2 kódjából, a "ZA"-ból és a "kumi" szóból tevődik össze, amely több afrikai nyelven tízet jelent.

Zakumi sárga-zöld színei a dél-afrikai válogatott mezére utalnak.

Brazília
2014
Fuleco Ő egy kék-sárga-zöld matakó (háromöves tatu) ami Brazília délnyugati részén őshonos. Veszély esetén labdává gömbölyödik. A figurát először 2012. szeptember 16-án mutatták be a brazil TV Globo csatorna Fantástico című műsorában. A nevét internetes szavazás alapján döntötték el. A név a portugál "Futebol" (Futball) és a gazdaság (economy) vagy környezettan (ecologia) szavak összetételéből ered. A további lehetőségek ezek voltak: Amijubi, Zuzeco. Pólóján ez a felirat áll: "Brasil 2014" (Brazília 2014).

További információk[szerkesztés]