Jalapeño

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jalapeño
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Magnoliophyta
Osztály: Magnoliopsida
Alosztály: Asteridae
Rend: Solanales
Család: Solanaceae
Nemzetség: Capsicum
Faj: C. annuum
Tudományos név
''Capsicum annuum''
Hivatkozások
Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Jalapeño témájú kategóriát.

A jalapeño [ejtsd: halapenyo] az egyik legismertebb és leghíresebb csilipaprika a Capsicum annuum fajból.

Termőhelye, nevei[szerkesztés]

Nevét a mexikói Veracruz állambeli Xalapa [ejtsd: halapa] városról kapta, ahol hagyományosan termesztik. Mexikóban összesen 160 négyzetkilométeres területen terem, főleg a Papaloapan folyó medencéjében, Veracruz állam északi részében és a Chihuahua [ejtsd: csiwawa] államban található Delicias [ejtsd: delisziasz] környékén. Kisebb mennyiségben termesztik Jalisco, Nayarit, Sonora, Sinaloa és Chiapas államokban is. Egyéb, Mexikóban használatos nevei: cuaresmeno, huachinango és chile gordo.

Az Amerikai Egyesült Államokban 1999-es adatok szerint 2200 hektáron termesztették; többnyire Új-Mexikó állam déli és Texas nyugati részében.

Megjelenése, hatóanyaga[szerkesztés]

Zöld jalapeño

A növény 75–90 centiméter magasra nő. Életciklusa 75–80 nap. Virága fehér színű, pettyek nélkül. Egy tipikus egyed 25–30 paprikát terem, és folyamatosan szüretelhető. A szezon vége felé a paprikák pirosodni kezdenek. A piacon általában a zöld jalapeño paprikát tekintik jobbnak, a pirosat gyengébbnek. A pirosat a termelők vagy a földeken hagyják, vagy chipotlét [ejtsd: csipotlét], azaz füstön szárított jalapeño paprikát készítenek belőle. Maga a termés éretten 5–9 centiméter hosszú, és 2–2,5 cm széles, vörös vagy gyakrabban zöld, lecsüngő.

A paprikafélék csípőssége, amit Scoville-egységekben (SHU) fejeznek ki, a termés kapszaicin-tartalmától függ. A jalapeño csípőssége 2500 és 10 000 között mozog; ezzel a csípős vagy nagyon csípős fajták között foglal helyet.

Felhasználása[szerkesztés]

A mexikói jalapeño 60%-át feldolgozzák, 20%-át frissen használják és 20%-ából készül chipotle. Sok saláta és pikáns szósz alapvető adaléka; főleg a salsa szószokhoz használják.

Változatai[szerkesztés]

Fontosabb mexikói fajtái:

  • Típico;
  • Peludo.

Amerikai változatok:

  • Early Jalapeno (csípős);
  • TAM Jalapeno (enyhe).

Érdekességek[szerkesztés]

  • A Mexikóban rendezett 1986-os labdarúgó-világbajnokság kabalafigurája egy „Pique” nevű mariachi sombrerót [ejtsd: mariacsi szombrerót] viselő, bajuszos „jalapeño” volt. („Pique” a spanyol picante melléknévből, az pedig a „megcsíp” jelentésű picar szóból ered.

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Capsicum annuum
A Wikimédia Commons tartalmaz Jalapeño témájú médiaállományokat.