Sárga tárnics

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:TaxoboxInfobox info icon.svg
Sárga tárnics
virágos példány Ausztriában
virágos példány Ausztriában
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (eudicots)
Csoport: Asteridae
Csoport: Euasterids I
Rend: Tárnicsvirágúak (Gentianales)
Család: Tárnicsfélék (Gentianaceae)
Nemzetség-
csoport
:
Gentianeae
Alnemzetség-
csoport
:
Gentianinae
Nemzetség: Gentiana
Fajcsoport: Gentiana sect. Gentiana
Faj: G. lutea
Tudományos név
Gentiana lutea
L.
Szinonimák
Hivatkozások
Wikispecies

A Wikifajok tartalmaz Sárga tárnics témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Sárga tárnics témájú médiaállományokat és Sárga tárnics témájú kategóriát.

A sárga tárnics (Gentiana lutea) a tárnicsvirágúak (Gentianales) rendjébe, ezen belül a tárnicsfélék (Gentianaceae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Elterjedési területe Közép- és Dél-Európa hegyvidékei. Az Alpokban főleg a nyugati és a középső területeken található meg. Keleten, Románia, Moldova, Ukrajna, de még Törökország területein is vannak őshonos állományai. Régebben kifejezetten gyakori volt, de ma már számos helyen teljesen kipusztult.

Alfajok, változatok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Gentiana lutea subsp. lutea
  • Gentiana lutea subsp. montserratii (Vivant ex Greuter) Romo
  • Gentiana lutea subsp. symphyandra (Murb.) Hayek
  • Gentiana lutea var. aurantiaca (M.Laínz) M.Laínz

Megjelenése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A sárga tárnics a hegyvidékek jellegzetes robusztus termetű, 50-140 centiméter magas, kopasz, évelő növénye. Karvastagságú, répaszerű, kissé elágazó gyöktörzse 1 méter hosszúra is megnőhet, gyökérágakban folytatódik, gyökerei keserű ízűek. Felálló, egyszerű szára üreges. Levelei keresztben átellenesen állnak, nagyok, hosszúságuk a 30 centimétert, szélességük a 15 centimétert is elérheti. A levelek széles lándzsásak vagy elliptikusak, kékeszöldek, ívesen futó erőteljes oldalerekkel. A felsők ülők, az alsók rövid nyelűek. A hosszú kocsányú, 3-10 tagú virágok csomókban (álörvökben) nyílnak a hajtásvégeken és a felső, csésze alakúan behajló levelek hónaljában. A 2-6 fogú csésze hártyás, sárga, egyik oldalán az aljáig felhasított. A párta széles tölcsér alakú, csaknem tövig 5-6 cimpára szeldelt, cimpái keskenyek, hegyesek, aranysárga színűek, 25-35 milliméter hosszúak. A porzószálak szabadok, a bibe felnyílás után visszacsavarodik. Toktermése 40-60 milliméter hosszú, a magvak szárnyaltak.

Életmódja[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Élőhelye a hegyvidéki öv völgyeitől 2500 méter magasságig terjed. Túlnyomórészt mély rétegű, meszes, ritkábban gyengén savanyú talajokon nő. Réteken, trágyázatlan kaszálókon, magaskórós társulásokban, törmelékes lejtőkön, törpefenyvesekben és havasi égercserjésekben található meg.

A virágzási ideje júniustól augusztus végéig tart. A növény igen lassan fejlődik, csak mintegy 10 év múlva kezd virágozni. Nem háborgatott termőhelyein akár 40-60 éves kort is megérhet.

Gyógyhatása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A sárga tárnicsban lévő bioaktív anyagok kis mennyiségben serkentőleg hatnak a reflexszerű nyál-és gyomornedv-elválasztásra. Mindezt az az egyszerű tény is igazolja, hogy ha a gyökeret szétmorzsolja, megindul a nyálképződése, és az étvágya is megjön.

Felhasználása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Serkentő hatású, keserű növény, amelyet gyomorbántalmak, renyhe emésztés és étvágytalanság esetén használnak. Étvágygerjesztő hatása miatt régóta az aperitif likőrök alkotórésze.

Figyelmeztetés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jóllehet a sárga tárnics ártalmatlan növény, esetenként az arra érzékenyeknél fejfájást okozhat. Ellenjavallt gyomor- és nyombélfekély esetén. Mivel könnyen összetéveszthető a fehér zászpával (Veratrum album), a begyűjtést szakemberre kell bízni, ugyanis a fehér zászpa mérgező!

Hibridjei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Képek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]