Fehér here

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:TaxoboxInfobox info icon.svg
Fehér here
TrifoliumRepensFlowers2.jpg
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (eudicots)
Csoport: Rosidae
Csoport: Eurosids I
Rend: Hüvelyesek (Fabales)
Család: Pillangósvirágúak (Fabaceae)
Alcsalád: Bükkönyformák (Faboideae)
Nemzetség-
csoport
:
Trifolieae
Nemzetség: Here (Trifolium)
Faj: T. repens
Tudományos név
Trifolium repens
L.
Hivatkozások
Wikispecies

A Wikifajok tartalmaz Fehér here témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Fehér here témájú kategóriát.

A fehér here (Trifolium repens) a hüvelyesek (Fabales) rendjébe és a pillangósvirágúak (Fabaceae) családjába tartozó faj. Négylevelű változata az európai kultúrkörben a szerencse egyik szimbólumának tekintett négylevelű lóhere, de viszonylag ritkán előfordul akár 5-7 levelű változat is.

Tulajdonságai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Négy–hat évig élő, évelő növény. A természetes gyep egyik legelterjedtebb növénye. Kaszáló típusú réteken, nedves és üde fekvésű legelőkön mindenütt megtalálható. Szertekanyargó indáiról egy évben öt növedéket is ad.

Változatai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Fő változatai a hollandi here (Trifolium repens var. hollandicum Erith.) és a nagylevelű fehérhere vagy lódihere (Trifolium repens var. giganteum Lagr.) Óriáslevelű változata, a lódihere a réti csenkesszel és olasz perjével társítva vagy öntözéses legelőkön kitűnő takarmányt ad.

Gazdasági jelentősége, termesztése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Öntözés nélkül és öntözve is igen eredményesen termeszthető. Jól alkalmazkodik a környezethez, még a száraz fekvésű területeken is eredményesen telepíthetõ. Bár az öntözést jól meghálálja, az öntözött gyepekben mégis inkább a lódiherének van jelentõsége. Telepítéskor a keverékbe 10–15%-ot ajánlatos tenni, mert túladagolva elszaporodik, a többi növényt elnyomja. Zölden és szénának szárítva is jó takarmányt ad, de még szilázsnak is megfelel, ha perjefélékkel társítjuk. A lódihere öntözéses viszonyok közé való; így nemesített fajtája akár 40–60 t/ha zöldtermést is adhat.

Képek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]