A Tengeri Élőlények Világkatalógusa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Tengeri Élőlények Világkatalógusa

Alapítva2008
Székhely
Elhelyezkedése
A Tengeri Élőlények Világkatalógusa (Belgium)
A Tengeri Élőlények Világkatalógusa
A Tengeri Élőlények Világkatalógusa
Pozíció Belgium térképén
é. sz. 51° 13′ 40″, k. h. 2° 56′ 28″Koordináták: é. sz. 51° 13′ 40″, k. h. 2° 56′ 28″
Az A Tengeri Élőlények Világkatalógusa weboldala

A Tengeri Élőlények Világkatalógusa (World Register of Marine Species - WoRMS), a tengeri élőlények hiteles és mindenre kiterjedő adatbázisa.[1]

A Tengeri Élőlények Világkatalógusa a Tengeri Élőlényeik Európai Katalógusából és más különböző fajta katalógusból, valamint a Flandriai Tengerkutató Intézet(wd) különböző rendszertani adatbázisaiból jött létre. A cél, hogy a különböző projektekben használt rendszertani elnevezéseket egységesítése. Az adatbázist aminek az elnevezése Aphia Ostendben a Flandriai Tengerkutató Intézet hozta létre és üzemelteti. Ennek az adatbázisnak az interfésze a MarineSpecies weblap. Az adatbázisba integrált különböző rendszertani adatbázisok teljes listája itt érhető el. A WoRMS-t integrálták más szervezetek által működtetett hiteles rendszertani adatbázisokkal, mint például az AlgaeBase-zel[2] vagy a FishBase-zel.[3] Az adatbázis létrehozását az Európai Unió MarBEF(wd) programja és a Natura 2000 részeként a Species 2000 Európa program támogatta.

Az Aphia adatbázis az a fajták érvényes nevei mellett szinonímiákat és köznyelvi elnevezéseket (vernaculars) is tartalmaz. Ezeket az adatokat kiegészítik irodalmi és biogeográfiai adatok is. A fajta nevek mellett megadásra kerülnek a felmenő rendszertani adatok nemzetség, család, rend stb. Az adatbázis aktualitását taxonómiai szakértők[4] biztosítják. Az új információk napi rendszerességgel kerülnek be a rendszerbe.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. What is WoRMS?. (Hozzáférés: 2018. október 7.)
  2. AlgaeBase
  3. FishBase Archiválva 2021. május 13-i dátummal a Wayback Machine-ben
  4. Current WoRMS editors. (Hozzáférés: 2018. október 7.)