FishBase

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A FishBase a valódi halak (Pisces) online adatbázisa.[1] A Web halakkal kapcsolatos legnagyobb és leginkább használt adatbázisa.

A FishBase széleskörűen tartalmazza a halfajok adatait, beleértve a rendszertani adatokat, a földrajzi elterjedtséget, a biometrikus és morfológiai adatokat, viselkedésükkel kapcsolatos ismereteket, élőhelyi környezetüket, ökológiai és populációdinamikai adataikat úgymint a szaporodással, anyagcserével és genetikával kapcsolatos adatokat. Az adatbázisban elérhetők olyan eszközök, mint az ökológiai piramis(wd), azonosítókulcsok(wd), biogeográfiai modellek, halászati statisztikák, és fajta szinten közvetlen kapcsolatok más adatbázisokhoz.[2]

Tevékenysége[szerkesztés]

The FishBase Consortium
Az Oceánológiai Kutatások Helmholtz Centruma koordinálja a FishBase Konzorcium tevékenységét[3]
Thessaloniki Arisztotelész Egyetem, Szaloniki, Görögország[4]
Halászati Tudományok Akadémiája, Peking, Kína
Brit Columbiai Egyetem, Vancouver, Brit Columbia
Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO), Róma, Olaszország
Nemzeti Természettudományi Múzeum, Párizs, Franciaország
A Királyi Közép-Afrika Múzeum, Tervuren, Belgium
Svéd Királyi Természettudományi Múzeum, Stockholm, Svédország
WorldFish, Penang, Malaysia

A FishBase létrehozásának szükségessége az 1970-es évek során került napirendre, amikor előtérbe kerültek a környezetvédelmi problémák és a fenntarthatóság kérdése. A halászat számára egyre fontosabbak lettek az ichthyológiai kutatások. 1988-ban kezdte meg működését a FishBase alapját képező első adatbázis, ami leginkább a trópusi halak adatait tartalmazta, ennek továbbfejlesztése a FishBase. A FishBase 1996 augusztusában vált online-ná és jelenleg (2018) a világ legnagyobb és legteljesebb ichthyológiai adatbázisa.[5]

Jelenleg a FishBase-t egy 9 tudományos intézet által működtetett konzorcium irányítja. A tudományos munkában közel 2000 tudományos munkatárs vesz részt, közöttük magyar kutatók is a Magyar Haltani Társaságtól és az MTA ÖK Balatoni Limnológiai Intézetből. A tudományos munkát és az adatbázis üzemeltetését az Oceánológiai Kutatások Helmholtz Centruma koordinálja Kielben.[6][7]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Froese R and Pauly D (eds): 'FishBase 2000: concepts, design and data sources'. ICLARM, Philippines, 2000 (Hozzáférés: 2018. november 2.)
  2. Gert B, B, Snoeks J. – FishBase: encyclopaedia and research tool (PDF) (angol nyelven), Brugge, Belgium.: VLIZ Special Publication 17, 48. o. [2004]. Hozzáférés ideje: 0218. november 2. 
  3. Leibniz Institute of Marine Sciences Archiválva 2011. július 7-i dátummal a Wayback Machine-ben. (IFM-GEOMAR). Main web site.
  4. Fishbase and Aristotle University Archiválva 2012. március 27-i dátummal a Wayback Machine-ben. Aristotle University of Thessaloniki, 5 August 2006.
  5. Palomares MLD and Bailly N (2011) "Organizing and disseminating marine biodiversity information: the Fishbase and SeaLifeBase story" Pages 24–46. In: Villy Christensen and Jay Maclean (Eds.) Ecosystem Approaches to Fisheries: A Global Perspective, Cambridge University Press. ISBN 978-0-521-13022-6.
  6. FishBase Home page. Retrieved 5 September 2011.
  7. Ecology, Population Dynamics, and Fisheries: FishBase. IFM-GEOMAR, Kiel. [2012. március 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. január 27.)