Ugrás a tartalomhoz

The Plant List

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
The Plant List
Vállalkozás típusa
  • webhely
  • biológiai adatbázis
  • internetes adatbázis
Oldal típusaEnciklopédia
Elérhető nyelv(ek)Angol
Alapítva2010 december
Utódja(i)World Flora Online
AlapítóKirályi Botanikus Kertek és a Missouri Botanikus Kert
URLwww.theplantlist.org
Alexa-helyezés74 195 (2017. november 28.)

A The Plant List egy interneten elérhető lista a növényfajok tudományos neveivel. A Királyi Botanikus Kertek és a Missouri Botanikus Kert közös munkája. Célja az összes növényfaj összes ismert nevének megjelenítése.

2013 szeptemberében jelent meg a lista 1.1-es verziója, amely 1 064 035 fajnevet tartalmaz, ebből 350 699 elfogadott érvényes név. A többi szinonim, illetve megoldatlan (unresolved) helyzetű név, amelyről nem tisztázott a meglévő dokumentációból, hogy önálló fajok, vagy szinonim nevek-e. A növényfajokon kívül 642 növénycsalád és 17 020 növénynemzetség is szerepel benne, mely megkönnyíti a növényfajok rendszertani hovatartozásának átláthatóságát.

Kiegészítő projektje az International Plant Names Index. Ennek célja eltérő, nem kívánja meghatározni melyik az elfogadott név, hanem a leírás részleteit hivatott megjeleníteni. Az újonnan megjelent nevek az IPNI-től hozzáadódnak a World Checklist of Selected Plant Families-hez, ami a The Plant List alapját képezi.

Jegyzetek

[szerkesztés]

Fordítás

[szerkesztés]
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a The Plant List című a Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források

[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek

[szerkesztés]