Ugrás a tartalomhoz

Lenmag

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lenmag
Tápanyagtartalom 100 g-ban
Energia 534 kcal   2234 kJ
Szénhidrátok28.88 g
- Cukrok  1.55 g
- Étkezési rostok  27.3 g
Zsír42.16 g
Fehérje 18.29 g
Riboflavin (B2-vitamin)  0.161 mg13%
Niacin (B3-vitamin)  3.08 mg21%
Pantoténsav (B5-vitamin)  0.985 mg20%
B6-vitamin  0.473 mg36%
Folsav (B9-vitamin)  0 μg0%
C-vitamin  0.6 mg1%
Kalcium  255 mg26%
Vas  5.73 mg44%
Magnézium  392 mg110% 
Foszfor  642 mg92%
Kálium  813 mg17%
Cink  4.34 mg46%
Ez a szócikk a lenmagról szól. A len haszonnövény biológia leírása itt található: len.

A lenmagot (Lini semen) már a Kr. e. 14. században is termelték és használták gyógyszerként. Erre bizonyíték, hogy az egyiptomi sírkamrákban a halottak mellett találtak lenmagokat, melyeket valószínűleg útravalónak szánták a túlvilági útra. Hippokratész már Kr. e. 500 körül említi a lenmagot testi fájdalmak, hurut és hasmenés elleni gyógyszerként. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben házi lenmag (Lini semen) néven hivatalos drog.

A len (Linum usitatissimum L.) Népies nevei: kultúrlen, termesztett len, házi len. A lenfélék (Linaceae) családjába tartozik. A növény rostjáért és olajos magjáért termesztett, 30–80 cm magasra növő, egyéves, kék virágú, haszon-, és gyógynövény. Csak Közép-Európában termesztik. A növény szára legtöbbször egyenesen áll, és csak a virágzatnál ágazik el, sárgásbarna olajos magjai toktermésben (lengubó) fejlődnek. A magok tojás alakúak, laposak, fényes barna színűek, 5–6 mm hosszúak, az egyik végükön hegyesek. A len magját a jelen korban egyaránt használják ipari és gyógyászati célokra.

Gazdasági haszna

[szerkesztés]

Lenolajkence

[szerkesztés]

A len magjából hideg és meleg sajtolással (extrahációval) is nyernek ki zsíros, száradó olajat. Ez a festékgyártásban leggyakrabban használt és legismertebb növényi olaj. A festékek értékes kötőanyag alkotórésze, a felhasználásával készült festéknek nemcsak rugalmasságot, hanem jó terülő képességet biztosít. A lenolaj önmagában nagyon lassan szárad (3-8 nap), és erősen besárgul. Ennek javítására a préselés után víztelenítési, nyálkátlanítási, fehérítési és savtalanítási eljárásokat használnak. Szárító adalék hozzáadásával pedig a száradási idő 1/5–1/8-ára csökken. Az ilyen javított, finomított minőségű anyagot lenolajkencének, vagy firnisznek nevezik.

Lenolaj-standolaj

[szerkesztés]

A standolaj lenolaj sűrűre főzésével előállított, értékes kötőanyag a lakkokhoz, lazúrokhoz és falfestékekhez – a lenolaj hő hatására polimerizálódott változata. A főzést levegőtől elzárva, 290–300 °C-on végzik. A standolajos bevonatok időjárás- és vízállósága lényegesen jobb, mint a lenolajé. Az előállított lakkfilmek kevésbé sárgulnak, rugalmasabbak és ellenállóképesebbek, fényesebbek és jobb terülési tulajdonságokkal rendelkeznek. A kezeletlen lenolajjal készített bevonatokkal szemben, vízben gyakorlatilag nem duzzadnak. A lenolaj-zsírsav lenolajból glicerin lehasításával nyert természetes zsírsav. Adagolása a földfestékek, ásványi pigmentek használhatóságát javítja.

Káliszappan

[szerkesztés]

Tiszta lenolajból kálilúggal, vagy hamuzsírral való elszappanosítással állítanak elő, vízben gyengén oldódó, könnyen lebomló, ápoló hatású tisztítószert, ezt lenolaj-káliszappan, vagy csak egyszerűen káliszappan néven ismerjük.

Hatóanyagai

[szerkesztés]

A len magját (Lini semen) használják gyógyászati célokra. A magok tojás alakúak, laposak, fényes barna színűek, 5–6 mm hosszúak, az egyik végükön hegyesek. A lenmag nyálkaanyagot, zsíros olajat (linol-, linolénsav, olajsav gliceridjeit), fehérjét, cianogén glikozid keveréket tartalmaz. A lenmag 35% zsiradékot tartalmaz, aminek 72%-a esszenciális, a szervezet számára nélkülözhetetlen. Ebből 58% nélkülözhetetlen zsírsav, amiből a szójababban 9% van, a tökmagban 15%, és a dióban 5%. Más táplálékunkban nem fordul elő, vagy csupán jelentéktelen mennyiségben. Gazdag A-, B-, C-, D- és E-vitaminban.

Gyógyhatásai

[szerkesztés]

Agyműködést serkentő és koleszterinszint csökkentő hatása miatt ér- és szívbetegségben szenvedőknek ajánlott a fogyasztása. A lenmagot bélrenyheség, bélmegbetegedések és székrekedés esetén az emésztés szabályozására használják. Székrekedés esetén a lenmag hatását úgy fejti ki, hogy a bélben megduzzad, ezáltal tágulási inger lép fel, mely serkenti a vastagbélben a perisztaltikát. Az a feltevés, miszerint kéksav-tartalma (hidrogén-cianid) miatt nagy mennyiségben történő fogyasztása mérgezést okozhat, nem bizonyított. A lenmagpogácsát és a porított magot meleg borogatásként alkalmazva kelések és furunkulusok kezelésére használják. Nyákkészítmények formájában gyomor- és bélmegbetegedések, ízületi és egyéb gyulladások kezelésére is sikerrel alkalmazzák. Omega-3 (linolénsav) tartalmának szerepe van az érelmeszesedés kialakulásának megelőzésében.

Felhasználása

[szerkesztés]

Nem csak a lenmag, hanem a belőle nyert lenolaj (Oleum lini) is, mind több teret hódít táplálkozásunkban. Napról napra újabb és újabb felfedezések bizonyítják gyógyhatását, serkenti az agyműködést, megakadályozza koleszterin lerakódását, így csökkenti a koleszterinszintet, segít az ízületi gyulladásokon, a légutak gyulladásos megbetegedésein, a májjal kapcsolatos betegségekben, bőrbetegségeken, ekcémán, kedvezően befolyásolja a bőr életműködéseit. Hatásos még a a gyomorsav termelésére, gyomorfekély, cukorbetegség esetén is jótékonyan hat. Kozmetikumokban használva, például puhává, selymessé teszi a hajat.

A lenmag használata a modern táplálkozásban kiemelkedő. Az egyre több túlfinomított élelmiszer között a feldolgozatlan lenmag szinte egyedülálló. A legtisztább és legtöbb esszenciális olajat tartalmazza, amire a szervezetnek szüksége lehet. Ezzel a tulajdonságával ez egyik legértékesebb táplálékunkká válhat. Az emberi szervezet sejtjei, amelyek lenolajat tartalmaznak, sokkal ellenállóbbak, mindenféle szempontból kevésbé sebezhetők, mint a közönséges zsírokkal ellátott test.

Termesztése

[szerkesztés]
Legnagyobb lenmagtermelők
2021
(Számok százezer tonnában)
1.  Oroszország 383,9
2.  Kazahsztán 272,7
3.  Tunézia 88,4
4.  Kanada 60,5
5.  Kína 42,1
6.  India 31,6
7.  Etiópia 27,5
8.  Franciaország 20
9.  Egyesült Királyság 16,8
10.  USA 15,3
29.  Magyarország 0,01
..
Föld összesen 3842
Forrás: FAO[1]

A lenmagot széles körben termesztik világszerte, mivel nagyon tápláló és sokoldalú élelmiszer-alapanyag. 2021-ben a lenmagot több mint 40 országban termesztették, és az éves termés mennyisége meghaladta a 3,8 millió tonnát.

A világ legnagyobb lenmag termelői közé tartozik Oroszország, Kazahsztán, Tunézia, Kanada és Kína. Ezek az országok a 2021-es termelésük alapján az első öt helyen álltak. 2021-ben Oroszország és Kazahsztán az éves termés több mint felét (54%) adták a világ lenmag termelésének.

Fogyasztási módjai

[szerkesztés]

Egészben

[szerkesztés]

Az aprítatlan lenmagokat sok folyadékkal, legalább tízszeres hígításban alkalmazva használják, a hatás 12 óra elteltével jelentkezik. Felhasználják még sütőipari termékek díszítésére, mellyel a termék beltartalmi értékét is növelik.

Őrölve

[szerkesztés]

Az egészségesek számára ajánlatos, ha frissen őrölt lenmagot fogyasztanak reggelire, szójával, napraforgóval, szezámmal egy kis lekvárral, vagy gyümölccsel esetleg sóval vagy fahéjjal is ízesítve.

Sajtolva

[szerkesztés]

Mivel nehezebb megemészteni a ledarált magot, így a súlyos betegek diétájában, a nyersen préselt olajat fogyasszák salátára, illetve túróval. A hidegen sajtolt lenolaj bioélelmiszer boltokban beszerezhető. Hideg ételek, saláták ízesítésére fűszerolajként használható. Ajánlott mennyiség: 1-2 evőkanál.

Lenmagtea

[szerkesztés]

Ha teát főzünk a lenmagból, előtte megőrölhetjük, a magot egészben is megfőzhetjük. Mivel kemény, zárt magról van szó, sokáig kell főzni, legalább fél órán át.

Két evőkanál frissen összetört lenmagot tegyünk 3 dl hideg vízbe, majd hagyjuk 20-25 percig duzzadni. Ezt követően kissé melegítsük fel, majd szűrjük le. Székrekedés esetén kortyonként fogyasszuk.

Borogatás

[szerkesztés]

3-6 evőkanál frissen összetört lenmagot tegyünk mullzsákocskába, forrázzuk le, és tegyük a beteg testrészre bőrfekélyek, furunkulusok esetén.

Kivonat

[szerkesztés]

Egy magyar kutatók által megalkotott, világszabadalmi bejelentéssel védett eljárás segítségével a lenmagból – és négy másik növényfaj magjából (kendermag, máriatövis-mag, fűszerköménymag és citrommag) – a hatóanyag koncentráltabb formában nyerhető ki. Ilyen módon létrehozott lenmag-kivonat készül a battonyai HerbaPharm gyógynövény-feldolgozó üzemben.[2][3]

Ellenjavallt

[szerkesztés]

Kéksav-tartalma (hidrogén-cianid) miatt csecsemőknek, kisgyerekeknek nem adható! A gyógyszerek felszívódását befolyásolhatja, ezért a lenmag és valamely másik szer alkalmazása között legalább 2 óra teljen el!

Források

[szerkesztés]

Jegyzetek

[szerkesztés]
  1. http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC%7Cpublisher=United Nations, Food and Agriculture Organization, Statistics Division (FAOSTAT)
  2. Kugyelka-Zámbori Eszter: A világon egyedülálló eljárással készítenek gyógynövény kivonatot Battonyán. behir.hu. (magyarul) Békéscsaba: Békéscsabai Médiacentrum Kft. (2018. február 11.) (Hozzáférés: 2019. szeptember 28.)
  3. behir: Átadták a battonyai gyógynövényfeldolgozó üzemet. behir.hu. (magyarul) Békéscsaba: Békéscsabai Médiacentrum Kft. (2018. március 10.) (Hozzáférés: 2019. szeptember 28.)

Kapcsolódó szócikkek

[szerkesztés]