Csillagánizs

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Csillagánizs
Növényhatározó Pierre Jean François Turpin Flore Medicale könyvéből 1833
Növényhatározó Pierre Jean François Turpin Flore Medicale könyvéből 1833
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: besorolatlan
Rend: Austrobaileyales
Család: Schisandraceae
Nemzetség: Illicium
Faj: I. verum
Tudományos név
Illicium verum
Hook.f.
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Csillagánizs témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Csillagánizs témájú médiaállományokat és Csillagánizs témájú kategóriát.

Termése

A csillagánizs (Illicium verum) a Schisandraceae családba tartozó Illicium nemzetség legismertebb növényfaja. Egyéb elnevezései: csillagos ánizs, kínai ánizs vagy ánizscsillag. Igen kellemes, a Magyarországon ismertebb, de tőle rendszertanilag távol eső ánizshoz (Pimpinella anisum) hasonló aromájú, de annál valamivel erősebb illatú, édeskés ízű, Dél-Kínában őshonos gyógy- és fűszernövény, több étel- és italkülönlegesség neki köszönheti különleges ízét és illatát.

A Dél-Ázsiában is termesztett örökzöld fának a termése sugarasan, csillag alakban helyezkedik el, benne 3–4 mm nagyságú mag fejlődik. Illóolajat, csersavat, cukrot, fehérjét tartalmaz, jellegzetes illatát és ízét az illóolajának nagy részét kitevő anetolnak köszönheti.

Elterjedése Európában[szerkesztés]

Londonba a nagy angol utazó, Sir Thomas Cavendish közvetítésével érkezett 1588. szeptember 9-én, aki Fülöp-szigetekről hozta magával. A kínai és vietnámi konyha ismertté válásával azonban Európában is egyre többet kezdték használni lekvárok, szirupok ízesítésére, és az ánizsmagból desztillált drágább ánizsolaj helyettesítésére. A 17. században egyre inkább elterjedt Európában, például a cári udvarban a tea ízesítésére is használták.[1]

Felhasználása[szerkesztés]

Több területen is hasznosítható: előszeretettel alkalmazzák a konyhaművészet szerelmesei, gyógyászatban is ismert alapanyag és virágzása idején megcsodálhatjuk az örökzöld fa virágát is. Fontos azonban, hogy ne keverjük össze a rokonságába tartozó japán csillagánizs növénnyel, ami étkezésre nem használható, mert toxikus mérgező anyagot, anisatint tartalmaz. Az Európai Unióba néhány alkalommal összekeveredve importálták őket, amelyek ételmérgezésekhez vezettek, ezért behozatalukat a 2002/75/EK bizottsági határozat[2] külön szabályozta. Mivel a határozatban előírt ellenőrzések során nem került elő újabb szennyeződés, ezért a jogszabályt másfél évvel később, 2003 augusztusában hatályon kívül helyezték.[3]

Konyhában[szerkesztés]

Ínyencségre vágyók jellegzetes íze és illata miatt kiválóan használhatják sütemények, gyümölcslevesek, kompótok, édes borok, teák készítéséhez.[4] Az egyik alapvető összetevője a Gallianónak, a Sambucának, a Pastisnak és más ánizsos likőröknek. Az európai ánizs mellett változó mennyiségben használják az abszint készítésekor.[5]

Gyógyászatban[szerkesztés]

A hagyományos kínai orvoslás ajánlja elsősorban reumatikus fájdalmak enyhítésére, görcsoldó hatása miatt. Szélhajtó, ízjavító hatása miatt gyomorerősítő, étvágyjavító teakeverékek, fogkrémek és szájvizek alkotórésze. A tamiflu nevű influenza elleni antivirális gyógyszer hatóanyaga a növényből is előállítható sikimisav. Influenzajárványok és pánik esetén többszörösére emelkedik a tamiflu értékesítése.[6] Érdekesség, hogy 2005-ben időszakos hiány mutatkozott a csillagánizsból, mert belőle állították elő az akkor kitört influenzajárvány elleni gyógyszert.[7]

A kínai orvoslás a megelőzésre is kiemelt hangsúlyt fektet, ezért az influenza elleni védekezés során is előnyben részesíti a természetes gyógynövényeket és ezek között kiemelt helyen ajánlja a csillagánizs fogyasztását elsősorban az immunrendszer megerősítése érdekében.[8]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A bűvös szakács - csillagánizs. buvosszakacs.blog.hu, 2008. október 24. [2009. február 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. december 28.)
  2. A Bizottság 2002/75/EK határozata (2002. február 1.) a csillagánizs harmadik országokból való behozatalára vonatkozó különleges feltételek megállapításáról, 2002. február 1. (Hozzáférés: 2009. december 28.)
  3. A Bizottság 2003/602/EK határozata (2003. augusztus 12.) a csillagánizs harmadik országokból való behozatalára vonatkozó különleges feltételek megállapításáról szóló 2002/75/EK határozat hatályon kívül helyezéséről (angol, francia, német stb. – hivatalos magyar fordítása nincs)
  4. Bio csillagánizs egész. (Hozzáférés: 2009. december 28.)[halott link]
  5. J. Fritsch: New treatise on the fabrication of liquors with the latest procedures (angol nyelven). Oxygenee Ltd, 1891. (Hozzáférés: 2010. október 10.)
  6. Dr. Tihanyi László: Kínai csillagánizs és fehér bor a sertésinfluenza ellen?. AntalVali.com, 2009. december 3. (Hozzáférés: 2009. december 28.)
  7. VKF V. Fűszerek. aubergine, 2007. július 2. [2009. június 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. december 28.)
  8. Csillagánizs az influenza ellen - 2 hatásos tipp. WellnessCafe, 2009. november 3. (Hozzáférés: 2009. december 28.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]