Vidrafű

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:TaxoboxInfobox info icon.svg
Vidrafű
Fieberklee2.jpg
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Magyarországon védett
Eszmei érték: 10 000 Ft[1][2]
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Kétszikűek (Magnoliopsida)
Rend: Fészkesvirágzatúak (Asterales)
Család: Vidrafűfélék (Menyanthaceae)
Nemzetség: Menyanthes
L. 1753
Faj: M. trifoliata
Tudományos név
Menyanthes trifoliata
L.
Hivatkozások
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Vidrafű témájú médiaállományokat.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Vidrafű témájú kategóriát.

A vidrafű vagy hármaslevelű vidrafű (Menyanthes trifoliata) a fészkesvirágzatúak közé tartozó vidrafűfélék családján belül a Menyanthes nemzetség egyetlen faja.

Előfordulása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az északi félteke zsombékosaiban, láprétjeiben található meg. Európa nagy részén előfordul, Ázsiában és Észak-Amerikában a kipusztulás szélén áll.

Jellemzése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A vidrafű virága

Lágy szárú, 10-30 centiméter magas, évelő vízinövény. Pionír faj. Vízszintesen kúszó gyökértörzséből fejlődnek hármasan összetett levelei, később a virágzat. A levél alapja 5–10 cm hosszú, hártyás szélű hüvely, a levelek elliptikusak, élük hullámos, erezetük élrefutó szárnyas. A növény április-május környékén virágzik. Fehér, piros vagy lila virágai rojtos cimpájúak, és tömött fürtbe tömörülnek. Termése tok. Magyarországon védett növény.

Gyógyhatása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Hatóanyagai keserű szekoiridoid-glikozidok (foliamentin és mentiafolin), keserű monoterpén alkaloidok (gencianin). A vidrafüvet hagyományosan étvágygerjesztőnek és hízókúránál használják, gyomorkeserű-likőrök alkotóeleme. A növény fokozza a gyomornedv-elválasztást és a nyáltermelést, továbbá gátolja prosztaglandinok és a leukotrién B4 bioszintézisét és emiatt különleges gyulladásgátló hatása van. A népi gyógyászatban lázcsillapításra használják (ezt azonban a hatóanyagok nem magyarázzák). A homeopátia lázrohamok, fej- és izomfájdalom esetén alkalmazza. Többféle gyógykészítmény alkotóeleme.

A vidrafűnek előírás szerint alkalmazva nincs ismert káros mellékhatása. Keserű íze megakadályozza túlzott fogyasztását, ami hányást okozhat. Napi adagja maximum 1 g.

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]