Ugrás a tartalomhoz

Mezei katáng

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mezei katáng
A katáng virágai
A katáng virágai
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (eudicots)
Csoport: Asteridae
Csoport: Euasterids II
Rend: Fészkesvirágzatúak (Asterales)
Család: Őszirózsafélék (Asteraceae)
Nemzetség-
csoport
:
Katángrokonúak
Nemzetség: Katáng (Cichorium)
Faj: C. intybus
Tudományos név
Cichorium intybus
L.
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Mezei katáng témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Mezei katáng témájú médiaállományokat és Mezei katáng témájú kategóriát.

A mezei katáng, más néven katángkóró vagy egyszerűen katáng[1] (Cichorium intybus) az őszirózsafélék (Asteraceae) családjába tartozó növényfaj. Vadcikóriaként is ismert, mivel nemesített változata a cikória.

Jellemzői[szerkesztés]

Parlagon hagyott területeken és utak mentén elterjedt lágy szárú, évelő növény, amely az 1 m magasságot is elérheti. Tőlevelei öblösen hasogatottak, karéjosan fogasak. Szárlevelei lándzsásak vagy tojásdadok. Szárának felső levelei pillás élűek. Júniustól novemberig virágzik:[2] kék, néha rózsaszín vagy fehér virágai a szárak végén fészekvirágzatot alkotnak és a levélhónaljakban csoportosulnak. Az egész növény tejnedvet választ ki.

Gyógyhatása[szerkesztés]

Kimutatták, hogy a mezei katáng keserűanyagainak, szeszkviterpén laktonjainak köszönhetően serkenti az étvágyat és elősegíti az epetermelést. Ugyanezeknek a laktonoknak tulajdonítható a gyomorfekély kezelésében elért jótékony hatása. A föld feletti részek fenolsavjai vízhajtó hatásúak. Végül a növény csökkenti a vér triglicerid- és koleszterinszintjét.

Felhasználása[szerkesztés]

Egy virága

Kiváló máj- és veseméregtelenítő hatása miatt a mezei katángot főként a máj és a vese működési zavarainak kezelésére ajánlják. Elősegíti az epekiválasztást és hatékony bizonyos emésztési zavarok ('felfúvódás, böfögés, bélrenyheség, bélgázképződés') tüneteinek kezelésében. Kiegészítő kezelésként a köszvény és különböző bőrbetegségek esetén alkalmazzák.

A mezei katángnak még tartós kezelés esetén sincs mérgező hatása.

Cikóriasaláta[szerkesztés]

A téli időszak jelentős vitaminforrása, jól segíti az emésztést, ásványi sókban gazdag. Tartalmaz még 100 g-onként 4,5 mg karotint, 6–8 mg C-vitamint, meszet és foszfort.

Hűvös helyen hetekig is tárolható, bár C–vitamin‑tartalma elvész.

Cikóriakávé[szerkesztés]

A megtisztított gyökereket kávészem nagyságúra össze kell vágni, 200 fokon, kissé nyitott sütőajtó mellett pirítani, míg sötétbarna színűek nem lesznek. Ma már kevéssé elterjedt, régen viszont sokat használták ínséges időkben kávépótlékként.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fájl:Wikispecies-logo.svg
A Wikifajok tartalmaz Mezei katáng témájú rendszertani információt.
  1. Priszter Szaniszló: Növényneveink: A magyar és a tudományos növénynevek szótára. Budapest: Mezőgazda. 138.,337. o. ISBN 963 9121 22 3 1998. [1999]  
  2. Növény adatlap – Cichorium intybus L., Mezei katáng (html). terra.hu (a TERRA Alapítvány honlapja). TERRA Alapítvány. (Hozzáférés: 2014. április 14.)
  3. Rudi Beiser: Teák gyógynövényekből és gyümölcsökből. Gyűjtés, elkészítés és fogyasztás. Budapest, Sziget Könyvkiadó, 2013, 85. oldal. ISBN 978-615-5178-07-8

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]