Szenna (növénynemzetség)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szenna
Senna alexandrina
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (Eudicots)
Csoport: Core eudicots
Csoport: Superrosidae
Csoport: Rosidae
Csoport: Eurosids I
Rend: Hüvelyesek (Fabales)
Család: Pillangósvirágúak (Fabaceae)
Alcsalád: Lepényfaformák (Caesalpinioideae)
Nemzetség-
csoport
:
Cassieae
Alnemzetség-
csoport
:
Cassiinae
Nemzetség: Senna
Mill.
Típusfaj
''Senna alexandrina Mill.
Szinonimák

Cathartocarpus (partim)
Chamaefistula
Diallobus
Earleocassia
Herpetica
Isandrina
Palmerocassia
Pseudocassia

Species

Around 250, see text

Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Szenna témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Szenna témájú kategóriát.

Senna aversiflora flowers
Velvet-leaved Senna, Senna lindheimeriana
Senna surattensis

A Szenna (Senna) a hüvelyesek rendjébe pillangósvirágúak családjába tartozó növénynemzetség. Körülbelül 250 fajt sorolnak ide. A növénynemzetség tagjai diantron glikozidokat tartalmazó, a bélfalat izgató hatású hashajtó gyógynövényekként is ismertek.

Hatása[szerkesztés]

Az antranol-glikozidok aglikonjai, az emodinok hashajtó hatásúak. Az emodinok di- vagy trihidroxi-antrakinon származékok. Az antranol-glikozidok ún. prodrugok, az aktív hatóanyag, az emodin a colonban a bélbaktériumok hatására keletkezik, így a hatása a vastagbélre korlátozódik. Ezek a vegyületek gátolják a víz és az elektrolitok felszívódását, fokozzák a nyálkahártya permeabilitását és a bélmozgást. A nátrium és vízvisszaszívás csökkenése a bélrendszer Na+-K+-ATPáz gátlásának a következménye.

Az OGYÉI rendelkezései szerint, emberi alkalmazása tilos, de korlátozással a levél és a termés 12 év feletti személyeknél használható, ha a hidroxiantracén- glikozid tartalom (szennozid B-ben kifejezve) kisebb, mint 10 mg a napi adagban, a késztermékre vonatkozóan. Legfeljebb 1 hétig alkalmazható. Terhesek és szoptató anyák nem használhatják.[1]

A nemzetséghez sorolt fajok[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Az OGYÉI Tudományos Tanácsadó Testülete által élelmiszerekben, étrend-kiegészítőkben alkalmazásra nem javasolt növények
  2. kolomona, kalamona, heuhiuhi, uhiuhi (angol nyelven). Hawaiian Ethnobotany Online Database. Bernice P. Bishop Museum. [2007. július 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. január 10.)
  3. Senna gaudichaudii (angol nyelven). Hawaiian Native Plant Propagation Database. University of Hawaiʻi at Mānoa. (Hozzáférés: 2011. január 10.)
  4. 'Senna occidentalis (L.) Link (angol nyelven). Germplasm Resources Information Network. United States Department of Agriculture, 2004. január 22. [2011. június 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. január 10.)
  5. Senna pleurocarpa (F. Muell.) Randell Archiválva 2012. október 10-i dátummal a Wayback Machine-ben, GRIN Taxonomy for Plants
  6. SANTOS, Rogério Nunes dos; SILVA, Maria Goretti de Vasconcelos, and BRAZ FILHO, Raimundo (2008). Constituintes químicos do caule de Senna reticulata Willd. (Leguminoseae) ("Kémiai összetevőit izolálták a Senna reticulata Willd fából.") Química Nova [online], évfolyam 31 szám 8, lap 1979--1981 (Portugál).

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Senna_(plant) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.