Fossilworks

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fossilworks
Vállalkozás típusa
  • internetes adatbázis
  • biológiai adatbázis
Oldal típusa portál
Elérhető nyelv(ek) angol
Alapítva 1998
Alapító John Alroy
URLwww.fossilworks.org
Szolgáltató Macquarie University
Alexa-helyezés 346 550 (2017. november 28.)

A Sydney-i Macquarie Egyetem által üzemeltetett Fossilworks egy publikus gateway a Paleobiológiai adatbázishoz (Paleobiology Database). Ebben a világ több száz őslénytani kutatójának együttműködésével összeállított ősélettani adatbázisban biztosít keresési, letöltési lehetőségeket, és különböző analitikai vizsgálatok végzését.

Az őslénytani adatbázis[szerkesztés]

A paleobiológiai adatbázist a Santa Barbara-i Kaliforniai Egyetem hozta létre a National Science Foundation támogatásával. Az jelenleg a Wisconsin–Madison Egyetemen működik. A nyilvános hozzáférést biztosító Macquarie Egyetemi Fossilworks adatbázisát és a paleobiológiai adatbázist naponta szinkronizálják. Az adatbázist 1998-ban hozták létre. Jelenleg 29 ország 171 intézetének 444 kutatójának közreműködésével üzemel. Magyarországot két kutató képviseli a szerkesztőgárdában, Kocsis Tibor Ádám, az ELTE tudományos munkatársa és Pálfy József akadémikus.

Az adatbázisban található információk szerzői joga az azokat közreadó kutatóké, tekintettel arra, hogy nem egyszer tényközlésről, hanem általában kutatási eredményekről szólnak. Az adatbázis jogtulajdonosa az amerikai állam. Az adatok kutatási és oktatási célból a forrás megadása mellett felhasználhatok, de közvetlenül nem másolhatók és üzleti stb. célra nem használhatók.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Frequently asked questions. Fossilworks. (Hozzáférés: 2018. július 11.)

Források[szerkesztés]