Csarab

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:TaxoboxInfobox info icon.svg
Csarab
Virágzó csarab
Virágzó csarab
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (eudicots)
Csoport: Asterids
Rend: Hangavirágúak (Ericales)
Család: Hangafélék (Ericaceae)
Alcsalád: Hangaformák (Ericoideae)
Nemzetség-
csoport
:
Ericeae
Nemzetség: Calluna
Salisb.
Faj: C. vulgaris
Tudományos név
Calluna vulgaris
(L.) Hull
Hivatkozások
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Csarab témájú médiaállományokat.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Csarab témájú kategóriát.

A csarab vagy közönséges csarab (Calluna vulgaris) a hangafélék (Ericaceae) családjába sorolt csarab (Calluna) monotipikus nemzetség faja.[1] Egész Európában elterjedt évelő törpecserje; Magyarország keleti részén is gyakran találkozhatunk vele. Norvégia nemzeti virága. Erika, hanga, télizöld, vadciprus, angyalmetélt – ezek a leghasználatosabb elnevezései. A nemzetség tudományos neve a görög „söpörni” igéből ered, mivel valaha seprűket készítettek belőle.

Leírás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A 20–50 cm magas növény (néha 1 méteresre is megnő) szőnyegszerűen terül el a mészben szegény, nedves talajon. Elágazó szárának kis ágai felfelé nyúlnak, levelei szorosan egymáshoz simulnak. Virágai lilák vagy rózsaszínűek, július-augusztusban nyílnak. 2 mm-es, négyszögletű toktermése tele van maggal.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Mivel a csarab (Calluna) nemzetség monotipikus (azaz egyetlen fajjal rendelkezik), ezért nem feltétlenül szükséges, hogy minőségjelzővel illessük a csarab (Calluna vulgaris) fajt, mint ahogy' az szokás nem monotipikus nemzetségbe tartozó fajok esetében, hogy azokat egymástól megkülönböztethessük. Viszont érdemes használni minőségjelzőt akkor, amikor mondanivalónkban meg szeretnénk különböztetni a csarab (Calluna) nemzetséget a csarab (Calluna vulgaris) fajtól, s ilyenkor a Calluna vulgaris magyar neveként a „közönséges csarab” elnevezés használatos.

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]