Parlagi ligetszépe

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:TaxoboxInfobox info icon.svg
Parlagi ligetszépe
Illustration Oenothera biennis0.jpg
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (eudicots)
Csoport: Rosidae
Csoport: Core eudicots
Csoport: Eurosids II
Rend: Mirtuszvirágúak (Myrtales)
Család: Ligetszépefélék (Onagraceae)
Nemzetség: Ligetszépe (Oenothera)
Faj: O. biennis
Tudományos név
Oenothera biennis
L.
Hivatkozások
Wikispecies

A Wikifajok tartalmaz Parlagi ligetszépe témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Parlagi ligetszépe témájú médiaállományokat és Parlagi ligetszépe témájú kategóriát.

A parlagi ligetszépe vagy egyszerűen ligetszépe[1] (Oenothera biennis) a ligetszépefélék (Onagraceae) családjába tartozó, lágyszárú, évelő gyógynövény, amely 1-1,5 méterre is megnő. Általában töltéseken és ugaron nő. A róla elnevezett család fajai Észak-Amerikától Chiléig megtalálhatók. Több faja, mint kerti dísznövény, már a 17. század eleje óta megtalálható Európában, így Magyarországon is.

Június-szeptember folyamán virágzik, termése négykopácsú tok. Virágai nagyok, éjjel nyílnak, a csészelevélből négy többnyire sárga szirom, és nyolc porzó, bibéje négy metszetű, magháza alsó állású, a vacok csöve a magház felett nyélszerűen folytatódik.

Tartalmaz[szerkesztés]

Esszenciális zsírsav-tartalmú olajokat (gamma-linolénsav), keményítőt, fehérjeanyagokat tartalmaz. A magból nyert olajban található γ-linolénsav, olajsav- és palmitinsav-trigliceridek az emberi szervezet számára létfontosságú prosztaglandin prekurzora.

Gyógyászati alkalmazása[szerkesztés]

Hatóanyagai révén javítja a koszorúér keringését ,azonban ezt klinikai vizsgälatok még nem bizonyították. (ref. http://www.mayoclinic.org/drugs-supplements/evening-primrose/evidence/hrb-20059889 )Segíti a bőr megújulási folyamatát. Enyhíti a menstruációs panaszokat. Szerepet játszik a vér koleszterinszintjének csökkentésében. A kozmetikaipar a száraz, gyulladt bőr ápolására alkalmazható szereket készít belőle. Gamma-linolénsav tartalma miatt a neurodermatitisz (krónikus, erős viszketéssel járó bőrbetegség) kiegészítő kezelésére használják. Magjából olajat sajtolnak. Gyógynövényboltokban beszerezhető a ligetszépe kapszula. Mellékhatása nem ismert..

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Priszter Szaniszló. Növényneveink: A magyar és a tudományos növénynevek szótára. Budapest: Mezőgazda Kiadó, 162, 435. oldal ISBN 963 9121 22 3 (1999)

Lásd még[szerkesztés]