Madárberkenye

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Infobox info icon.svg
Madárberkenye (Sorbus aucuparia)
Madárberkenye (Sorbus aucuparia)
Madárberkenye (Sorbus aucuparia)
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Kétszikűek (Magnoliopsida)
Rend: Rózsavirágúak (Rosales)
Család: Rózsafélék (Rosaceae)
Alcsalád: Almaformák (Maloideae)
Nemzetség: Berkenye (Sorbus)
Alnemzetség: S. subg. Sorbus
Faj: S. aucuparia
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Madárberkenye (Sorbus aucuparia) témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Madárberkenye (Sorbus aucuparia) témájú médiaállományokat és Madárberkenye (Sorbus aucuparia) témájú kategóriát.

A madárberkenye termése

A madárberkenye (Sorbus aucuparia) a rózsafélék családjába tartozó növényfaj. A Mátrában megtalálhatóak állományai.[1][2]

Jellemzése[szerkesztés]

A dombvidékektől a havasokig megtalálható, egész Európában elterjedt, a nyirkos, savanyú erdőket kedveli, de városokban díszfaként is ültetik. A 15 m magas fának karcsú koronája, és felfelé törő ágrendszere van. Kérge szürkés, sima, levelei sötétzöldek, páratlanul szárnyaltak, a levélkék ferde vállúak, erősen fogazottak. Virágai lapos bogernyőben nyílnak, melyből kerek termései, élénkvörös színre érnek be. A nagy termésekkel bíró Sorbus aucuparia var. edulis termése ehető, ezért termesztik is.

Felhasználása[szerkesztés]

A dércsípte érett bogyókat gyűjtik, száraz, napos helyen aszalják. Lekvár, zselé készítésére, süteményekbe, húsételek, vadhúsok mellé mártás, és borkészítésre.

Gyógyhatása[szerkesztés]

Gyenge vizelet- és hashajtó – a berkenyevirágból enyhe has- és vizelethajtó hatású tea készíthető –, vesekőképződés és húgyúti betegségek ellen javallják. Friss gyümölcsét vitaminpótlásra fogyasztják. Cukorpótlóként is alkalmazzák.

Képek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Wikiszótár
Nézd meg Madárberkenye madárberkenye címszót a Wikiszótárban!
  1. [http://kitaibelia.unideb.hu/articles/Kitaibelia_vol81_p139-160.pdf Adatok a Mátra és környéke edényes flórájának ismeretéhez]. kitaibelia.unideb.hu. (Hozzáférés: 2017. március 22.)
  2. A Woodsia ilvensis (L.) R. Br. ˙j előfordulása az Eperjesi Tokaji-hegységben. kitaibelia.unideb.hu. (Hozzáférés: 2017. március 22.)