Drog (gyógyszergyártás)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Máriatövis termése (Silybi mariani fructus)

A drog természetes (főként növényi, ritkán állati) eredetű gyógyszeranyagot jelent. Az ipari méretű gyógyszergyártás és a szintetikus hatóanyagok 20. század eleji térnyeréséig ezek képezték a gyógyszerkincs nagy részét, és gyógyszeralapanyagot értettek alatta, melyek feldolgozásával a gyógyszerész manufakturális módszerekkel állította elő a gyógyszerkészítményt, habár időnként közvetlenül is értékesítették. (Minden olyan szer, amelynek használata tudatállapot-változást okoz, drognak minősül.)

A drog kifejezés a német trocken ’száraz’ szóból került a nemzetközi szaknyelvbe, mivel többnyire valóban szárított növényi részt jelent, de tartoznak ide más növényi eredetű anyagok (gumiarábikum, hasisgyanta, ópium stb.), állati eredetű anyagok (méz, sellak, szépiacsont, kőrisbogárpor, csukamájolaj stb.), gombák (siitake, anyarozs stb.), zuzmók, egysejtűek termékei (izlandi zuzmó, agaragar), valamint különféle vizes vagy alkoholos kivonatok. A drogok többnyire a terápia szempontjából fontos hatóanyagot szolgáltatják, ritkábban segédanyagként használják a gyógyszerformulálásban (kakaóvaj, sellak, agar). A drogok előállításával és minősítésével foglalkozó tudomány a farmakognózia.

A gyógynövénydrogok hivatalos minősítését Magyarországon a 37/1976. (X.29.) MT rendelet[1] felhatalmazása alapján a Gyógynövény Kutató Intézet, illetve annak jogutódja végezte; 2009. január 1-jétől ezt a rendeletet hatályon kívül helyezték és bármely akkreditált labor végezhet minősítést. A drogokkal szembeni követelményeket a Magyar Gyógyszerkönyv és a Magyar Szabványok tartalmazták, de a Magyar Szabványok európai uniós csatlakozás miatti visszavonásának határnapja után (2010. március 31.) csak a Gyógyszerkönyv cikkelyei érvényesek.

A köznyelv a „drog” szóval a kábítószereket, vagyis a pszichoaktív szereket szokta hívni, de hivatalos formában kerülik ezt az ilyen értelmezésben szlengnek minősülő kifejezést[forrás?].

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 37/1976. (X. 29.) MT rendelet a gyógynövények és illóolajok vizsgálatáról, minősítéséről, forgalomba hozataláról és ellenőrzéséről

Források[szerkesztés]

  • Verzárné dr. Petri Gizella. Farmakognózia. Budapest: Medicina Könyvkiadó (1982). ISBN 963-240-129-8 
  • Verzárné dr. Petri Gizella. Drogatlasz. Budapest: Medicina Könyvkiadó (1979). ISBN 963-240-010-0 

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Commons:Category:Pharmacy
A Wikimédia Commons tartalmaz Drog (gyógyszergyártás) témájú médiaállományokat.