Mézharmat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Egy hangya mézharmat cseppet vesz fel egy kéregtetűtől

A mézharmat egy cukortartalmú kiválasztási termék, amit különféle félfedelesszárnyúak (Hemiptera), különösen a levéltetvek (Aphidina), pajzstetvek (Coccoidae), levélbolhák (Psyllina), liszteskék (Aleyrodina) és a kabóca-együttesek (Auchenorrhyncha) néhány faja állít elő. Ezek a rovarok különféle növények nedveit szívogatják a rostcsövekből. Mivel ezekben a csövekben nagy a nyomás, az állatok sok nedvességet vesznek fel, amit mézharmat formájában adnak le.

A mézharmat sok rovar számára jelent táplálékforrást vagy táplálék kiegészítést. Legismertebb példa a hangyák (Formicidae) példája, melyek az édes nedvet a levéltetvektől szerzik meg és kvázi „fejőstehénként” használják őket, mi több, meg is védelmezik őket a ragadozók ellen. Így például a hétpettyes katicabogár (Coccinella septempunctata) gyorsan szembetalálhatja magát egy adag hangyasavval.

A legtöbb rovar a levelekről (tűlevelekről) nyalogatja fel a mézharmatot; mint például a kétszárnyúak (Diptera). Ezeken a leveleken ugyanis a mézharmat vastag réteget tud képezni.

Friss állapotban a mézharmat áttetsző. Gazdag cukrokban, különösen gyümölcscukor (fruktóz), szőlőcukor (dextróz) és étkezési cukrokban (szacharóz). Ezekhez még hozzá jönnek maltóz, fruktomaltóz, melizitóz és oligoszacharóz kisebb mennyiségben. Emellett tartalmaz még enzimeket, szerves savakat, vitaminokat, adenozin-monofoszfátot (AMP).

Alkalmanként még a méhek is gyűjtenek nektár helyett mézharmatot. Ezek alapjául szolgálnak az ún. lomb-, fenyő-, harmat-, illetve erdei méz számára. Ezeknek a mézeknek a színe és aromája széles skálán mozog attól függően, hogy honnét származik a mézharmat. Különösen a jegenyefenyőn (Abies alba) és a lucfenyőn (Picea abies) gyűjtött mézharmatból készült erdei mézek különböznek.

Az erdei mézekben mindig van egy bizonyos mennyiségű melizitóz attól függően, hogy milyen anyagcserével rendelkező fafajról származott a mézharmat és milyen volt a kéregtetvek (Lachnidae) fermentációja. Például a pettyes vörösfenyő-kéregtetű (Cinara laricis) különösen magas melizitóz tartalmú mézharmatot termel. Ha ennek a cukornak a tartalma meghaladja a 12%-ot, akkor a méz hamar, már a kaptárban kikristályosodik úgy, hogy alig lesz kinyerhető. Ezt a fajta mézet melizitózméznek vagy cementméznek is nevezik.

További információk[szerkesztés]