Rózsavirágúak

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rózsavirágúak
A kerti rózsa az egyik legszebb dísznövény
A kerti rózsa az egyik legszebb dísznövény
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (Eudicots)
Csoport: Core eudicots
Csoport: Superrosidae
Csoport: Rosidae
Csoport: Eurosids I
Rend: Rosales
Perleb
Családok
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Rózsavirágúak témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Rózsavirágúak témájú kategóriát.

A rózsavirágúak (Rosales) a zárvatermők valódi kétszikűek kládján belül a rosids csoportba tartozó növényrend. A rendben megfigyelhető a morfológiai tulajdonságok alakulása az ősibbektől a levezetett tulajdonságokig: a porzószám az ősibb taxonokban sok, illetve az öt többszöröse, a levezetettebbekben pontosan öt. Az apokarpikus termőtáj szinkarpikussá, később monokarpikussá válik. A termő fokozatosan alsó állásúvá alakul. Az egyszerű aszmag- és tüszőterméseken túl változatos termésformák, terméságazatok jönnek létre. Elterjedt a rovarmegporzás, a szélmegporzás igen ritka, másodlagosan kialakult.

Az APG rendszerezése szerinti rózsavirágúak rendjébe jól ismert növények tartoznak: a rózsák, szamóca, vadszeder, málna, körte, szilva, őszibarack, kajszibarack, mandula, berkenye, galagonya, csalán, fikusz, komló és kender.

Rendszerezés[szerkesztés]

A Rosales rend kladogramja. A *-gal jelölt élek támogatottsága 50%, a többieké 80%

Kilenc család tartozik ide, a típuscsalád a Rosaceae. Ez a kilenc család (lásd a dobozt a jobb oldalon) a genetikai analízisen alapuló APG II-rendszerezés szerint összetartoznak. Az analízis kimutatta, hogy a régi Cronquist-rendszer szerinti Urticales rend a Rosales részét képezi. Az 1998-as APG-rendszerben még a Rosales családjai között szerepelt a Cecropiaceae is, molekuláris genetikai kutatások alapján azonban a 2003-as APG II-rendszerben már az Urticaceae nemzetségei közé sorolták be (Cecropia).

A rend erősen monofiletikus, az rbcL génszekvenciák vizsgálata alapján megállapítható a Rosaceae család alapi helyzete. Morfológiai szünapomorfia a rendben az erősen redukálódott vagy teljesen hiányzó endospermium.

A balra látható kladogramból kitűnik, hogy a Rosaceae család alapi helyzetben van. A többi család két fő ágra válik szét, az alsóba a Cronquist-rendszerbeli Hamamelididae alosztály Urticales rend családjai tartoznak. Ezek jellemzően tejnedveket és cisztolitokat tartalmaznak, virágtakarójuk redukált. A felső ágon a Rhamnaceae család emelhető ki a többi kis fajszámú család közül.

Eltérések a Cronquist-rendszertől[szerkesztés]

Magának a rózsafélék családjának a kivételével az új rendszerezés teljesen eltérő a Cronquist-rendszer Rosales-leírásától, amely alább olvasható; a legújabb osztályozás szerint ezeket a családokat más rendekbe „száműzték”, zárójelben láthatók, hogy melyikbe:

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Rosales című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]