Ugrás a tartalomhoz

Kínai paprika

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kínai paprika
Habanero Paprika (Capsicum chinense)
Habanero Paprika (Capsicum chinense)
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (eudicots)
Csoport: Asterids
Csoport: Euasterids I
Rend: Burgonyavirágúak (Solanales)
Család: Burgonyafélék (Solanaceae)
Nemzetség: Paprika (Capsicum)
Faj: C. chinense
Tudományos név
Capsicum chinense
Jacq.
Szinonimák
  • Capsicum annuum var. annuum
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Kínai paprika témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Kínai paprika témájú médiaállományokat és Kínai paprika témájú kategóriát.

A kínai paprika (Capsicum chinense) a burgonyafélék családjába tartozó növényfaj. Az elnevezés megtévesztő, ugyanis ez a faj éppúgy Dél-, illetve Közép-Amerikából származik, mint a többi paprikaféle.

Leírása[szerkesztés]

A fajták nagy különbözősége miatt nincs tipikus alkatú kínai paprika. Magasságuk 15-től 120 cm-ig változik; de néhány évelő változat a trópusokon akár 2,5 m-re is megnőhet. Szára elágazó, általában ovális, mintegy 15 cm hosszú és 10 cm széles, rendszerint ráncos leveleinek színe a halványtól a középzöldig változik.

Az egyes változatok termésének mérete az apró bogyótól a méretesebbig változhat, és ízük is sokféle: lehet édes, enyhe, csípős vagy halálosan erős. Chilikhez használt változataik habanero gyűjtőnév alatt futnak, és a legcsípősebb paprikák közé tartoznak (100–350 ezer Scoville-egység). Minden más chilitől jellegzetes, trópusi gyümölcsös ízük is megkülönbözteti őket. Hosszú évekig a világ talán legcsípősebb paprikafajtájának az egyedi esetben az 577 ezer Scoville-egységet (SHU) is elért „Red Savina” számított stabilan 250 ezer fölötti SHU-val, ám a rangsor élén felváltotta az ezredfordulón, Indiában kinemesített Naga Jolokia fajta, amely elérte a 850 ezer SHU-t. Jelenleg a listavezető Carolina Reaper a legerősebb paprika, ami akár 2,2 millió SHU-t is elérheti.

A kínai paprikákra nagyon jellemző egyfajta gyümölcsös, a leginkább a sárgabarackéhoz hasonlító aroma.

Karibi változata a Scotch Bonnet a végén általában laposabb, sapkaszerű; a nevét is innen kapta. A vége sokszor visszahajlik, behorpad.

Felhasználása[szerkesztés]

Mivel az ennyire csípős paprika érintése akár égési sebeket is okozhat, ezért többnyire védőkesztyűben szüretelik. Főzés közben sem árt az óvatosság: a forró zsiradékból felszálló csípős gőz erősen irritálhatja a nyálkahártyát és különösen a szemet.

A C. chinense termően keresztezhető a C. annuummal, beporozható a C. frutescens-szel és a C. baccatummal, de nem keresztezhető a C. pubescens-szel.

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]