Majoránna

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Majoránna
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Kétszikűek (Magnoliopsida)
Rend: Ajakosvirágúak (Lamiales)
Család: Árvacsalánfélék (Lamiaceae)
Nemzetség: Origanum
Faj: O. majorana
Tudományos név
Origanum majorana
L.
Szinonimák
  • Majorana hortensis Mönch.
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Majoránna témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Majoránna témájú médiaállományokat és Majoránna témájú kategóriát.

A közönséges majoránna (Origanum majorana) (névváltozatai: majorána, majoranna, pecsenyevirág) az árvacsalánfélék családjába tartozó növényfaj. Eredeti hazája a Földközi-tenger környéke, de ma már nagyüzemi módon és kiskertekben egyaránt termesztik.

A növény szárított, morzsolt levele és virágzata a fűszer. A jól kezelt majoránna szürkészöld, egyenletesen morzsolt, erősen aromás, kellemes illatú, kissé hűtő, kesernyés ízű. Illóolajat, keserű anyagot, csersavat tartalmaz.

Megjelenése[szerkesztés]

Természetes előfordulási helyén évelő, hűvösebb éghajlaton a fagykár miatt egyéves növény. 30–50 cm magasra növő sűrűn elágazó hajtása van. Levelei tojásdadok és ép szélűek. Virágai tömött álörvökben állnak, virágzata álfüzér. Termése 4 makkocska.

További hozzá nagyon hasonlító növényfaj a vadmajoránna vagy szurokfű (Origanum vulgare) és a ciprusi szurokfű (Origanum onites) is.[1]

Felhasználása[szerkesztés]

Felhasználható levesek (főleg krumpli- és gombaleves), főzelékek (krumpli-, bab-), mártások, húsételek, köztük szárnyas és vadhúsok, továbbá húskészítmények (kolbász, hurka), valamint borok ízesítésére. Kacsa, bárány, birka, ürü, továbbá grillételek, májas és véres töltelékek elkészítésénél kedvező hatást mutat, ugyanis tompítja vagy elveszi a húsok mellékízét.

Termesztése[szerkesztés]

Magról, illetve palántázással, májusban 30–40 cm sor- és 15–20 cm tőtávolságra ültetik. Évente 2-3 alkalommal a virágzáskor vágott növény leveleit lemorzsolják.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Szélesi Ferenc: Egy fűszernövény, ami nem hiányozhat a kertedből – A majoránna termesztése. agraroldal.hu, 2022. augusztus 2. (Hozzáférés: 2022. november 20.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]