Kardamom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:TaxoboxInfobox info icon.svg
Kardamom
Kardamom
Kardamom
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Egyszikűek (Liliopsida)
Csoport: Commelinidae
Rend: Gyömbérvirágúak (Zingiberales)
Család: Gyömbérfélék (Zingiberaceae)
Nemzetség: Elettaria
Maton
Faj: E. cardamomum
Tudományos név
Elettaria cardamomum
(L.) Maton
Hivatkozások
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Kardamom témájú médiaállományokat.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Kardamom témájú kategóriát.

A kardamom (Elettaria kardamum), régies nevén kardamon, kardamomi vagy kardamomum egy fűszernövény. A „Cardamomum” név talán a görög kardia = szív és amomum = fűszer szavakból származik. Nem tévesztendő össze a fekete kardamommal (Amomum subulatum).

Származása, élőhelye[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Elő-India délnyugati partvidékéről, a Malabár-part környékéről és Srí Lankáról származik, de napjainkra már Délkelet-Ázsia számos trópusi éghajlatú vidékén és Guatemalában is nagyban termesztik. A Malabár-parton az ősidők óta fogyasztják (már a szanszkrit írások is említik). A friss Malabár-cardamom aromája, formája és papagájzöld színe különleges.

A meleg, párás klímát kedveli, de a talaj nem lehet vizenyős. Tápanyagigényes. Lakásban is nevelhető, vegetatív és generatív módon is szaporítható.

Megjelenése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Egészben (hüvelyestül) vagy a termésfaltól mentesen, egész vagy őrölt állapotban kerül forgalomba. Illóolajat, zsírolajat, keményítőt, cukrot tartalmaz.

Lágyszárú, évelő növény. 2–3 méter magasra megnövő szárai csak a leveleket hordozzák; a külön növő virágos szár 30–50 centiméter hosszú.

A hüvelye háromszögletű, 15–20 milliméteres, igen vékony falú. Celláiban 10–20, egyenként 3–4 milliméter vastag mag van. A termés fala semmiféle íz-, olaj- vagy illóanyagot nem tartalmaz; fűszerként a gyengén kámforillatú, édes, fűszeres ízű magvakat (Kardamomi fructus) használjuk. Ezek szaga gyengén kámforos, aromás. Többféle illóolaj (eukaliptol, kámfor, limonén stb.) mellett cukrot, 20–40% keményítőt és mintegy 10% egyéb olajat tartalmaznak.

A hüvely színe zöld, fehér vagy fekete lehet. A zöldet Indiában kedvelik, a fehéret Észak-Európában, a fekete pedig Afrikában népszerű. Ha egészben tárolják, jól záródó üvegben, akkor a fehér és a zöld hüvelyek nagyon sokáig elállnak. A fekete kardamom nem ugyanennek a termésnek más érettségű vagy máshogyan készített változata, hanem másik fajhoz (Amomum subulatum) tartozó növény termése, amely a zöld, illetve fehér kardamomot nem helyettesítheti.

Felhasználása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Mézeskalácshoz, marcipánhoz, páclevekbe, likőrökhöz az egész magvakat használjuk, rizs, gyümölcssaláta, curry, kenyér, sütemények, török kávé, csokoládé, salátaöntetek ízesítésére pedig a porát.

Ha tehetjük, egész hüvelyeket vásároljunk, mert a hámozott, esetleg őrölt termés sok íz- és illatanyagot veszít. A termést teljesen kifejlett állapotában, de még zölden, éretlenül szedik le, és úgy szárítják.

Klasszikus felhasználói:

  • a Közel-Kelet országai (az arab világ),
  • a skandináv országok,
    • a svédek az almapudingjukba teszik;
    • Norvégiában (darált) húsokat (hamburger, kolbász) ízesítenek vele;
  • Oroszország egyes vidékei,
  • Japán,
  • arab országokban nem múlhat el nap egy Gahwa „kotyvasztása” nélkül: ez a kávé az arab vendégszeretet nélkülözhetetlen eleme,
  • a világ többi részén főként curry-porok alkotóelemeként ismerjük.

A kozmetikai ipar is felhasználja.

Gyógyhatása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Serkenti a szívizmok működését, javítja az emésztést (gyomorerősítő, szélhajtó). Köhögéscsillapító és tonizáló szer. Felfúvódás, rossz emésztés, fejfájás ellen is jó.

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]