Almasav

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Almasav
Äpfelsäure3.svg
Malic-acid-3D-balls.png
IUPAC-név 2-hidroxibutándisav
Kémiai azonosítók
CAS-szám 97-67-6 (L-(-)-almasav)
636-61-3 (D-(+)-almasav)
6915-15-7 (DL-(±)-almasav)
Kémiai és fizikai tulajdonságok
Kémiai képlet C4H6O5
Moláris tömeg 134,09 g/mol
Megjelenés fehér por[1]
Sűrűség 1,609 g/cm³
Olvadáspont 129 - 133 °C[1]
Oldhatóság (vízben) Jó, 558 g/l 20°C-on[1]
Savasság (pKa) pKs1 = 3,40
pKs2 = 5,2[2]
Veszélyek
EU osztályozás Irritatív (Xi)[1]
R mondatok R37/38, R41[1]
S mondatok S26, S37/39[1]
Lobbanáspont 203 °C[1]
Öngyulladási
hőmérséklet
340 °C[1]
LD50 1600 mg/kg (egér, szájon át)[3]
Ha másként nem jelöljük, az adatok az anyag standardállapotára (100 kPa) és 25 °C-os hőmérsékletre vonatkoznak.

Az almasav (C4H6O5) savanykás ízű, szerves dikarbonsav, ami számos savanyú ételben megtalálható. Színtelen kristályokat alkot. Higroszkópos vegyület. Jól oldódik vízben és alkoholban. A borostyánkősav hidroxiszármazékának tekinthető. Először Scheele vonta ki éretlen egres nedvéből 1785-ben.

Anion formája, a malát a fumaráthoz hasonlóan a citromsavciklus intermediere. Piruvátból is képződhet anaplerotikus reakció útján.

Optikai izoméria[szerkesztés]

A biológiai almasavak homokirálisak és csak az L-(−)-almasav enantiomer formában fordulnak elő a természetben.

Kémiai tulajdonságai[szerkesztés]

Az almasav a hidroxikarbonsavak általános tulajdonságait mutatja. Jellemzőek rá mind a hidroxilcsoport, mind a karboxilcsoport reakciói. Kétértékű savként viselkedik, léteznek normál és savanyú sói is. Az almasav sóit a vegyület latin neve után malátoknak nevezik.

Az almasav 160°C-ra hevítve vízvesztés során fumársavvá és maleinsav-anhidriddé alakul. Ez a reakció visszafelé is lejátszódhat. A maleinsav és a fumársav nyomás alatt víz és lúgok vagy fémsók jelenlétében hevítve az almasav racém elegyévé, DL-almasavvá alakul. Az almasav hidroxilcsoportjának halogénnel való helyettesítése inverzióval jár, ezt a fajta inverziót Walden-inverziónak nevezik.

Az almasav szekunder alkoholos hidroxilcsoportja enyhe oxidációval (például KMnO4) ketocsoporttá alakítható, ekkor oxálecetsav képződik. Ez a reakció is lejátszódhat visszafelé, az oxálecetsav (észtere alakjában) almasavvá redukálható.

Előfordulása[szerkesztés]

A legelterjedtebb növényi savak közé tartozik. Az almasav az almában is megtalálható, ez okozza a zöld alma savanyú ízét. Az almasav okozhatja a szőlő savanyúságát is, de a gyümölcs érése során az almasavtartalom csökken. Megtalálható a cseresznyében, az eperben, a szilvában és a barackban is. madárberkenyében is. Emellett savanyú kalciumsója előfordul a dohánylevélben, a savanyú káliumsója pedig a rebarbarában. Egyes fafajták (nyír, kőris) nedvében is található almasav.

Előállítása[szerkesztés]

Az almasavat fumársavból állítják elő mikrobiológiai úton. Előállítható klór-borostyánkősav hidrolízisével is, ez a szintézis inkább elméleti szempontból jelentős (Walden-inverzió).

Felhasználása[szerkesztés]

A malolaktikus fermentáció folyamatában az almasav a kevésbé savanyú tejsavvá alakul. Az almasavat, ha élelmiszer-adalékanyagként alkalmazzák, E296 E-számmal jelölik.

Az almasavat az édesiparban is felhasználják, de az almasavtartalmú cukorkák túlzott fogyasztása szájirritációt okozhat.

Források[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. a b c d e f g h Az almasav vegyülethez tartozó bejegyzés az IFA GESTIS adatbázisából. A hozzáférés dátuma: 2011. január 14. (JavaScript szükséges) (angolul)
  2. pKs táblázat Archiválva 2010. június 2-i dátummal a Wayback Machine-ben (angolul)
  3. Almasav (ChemIDplus)

Lásd még[szerkesztés]


A citromsavciklus anyagcsere-útvonala
oxálacetát malát fumarát szukcinát szukcinil-CoA
Oxalacetat.svg L-Malat.svg Fumarat.svg Succinat.svg Succinyl-CoA.svg
Biochem reaction arrow reverse NNYY horiz med.svg Biochem reaction arrow reverse NNYN horiz med.svg Biochem reaction arrow reverse NNYY horiz med.svg Biochem reaction arrow reverse NNYY horiz med.svg
acetil-CoA NADH
+ H+
NAD+ H2O ubikinol ubikinon CoA +ATP
(GTP)
Pi + ADP
(GDP)
Acetyl-CoA.svg + H2O Biochem reaction arrow forward YNNY vert med.svg Biochem reaction arrow reverse NYYN vert med.svg NADH + H+ + CO2
CoA NAD+
Citrat.svg H2O Cis-Aconitat.svg H2O Isocitric acid.svg NAD(P)+ NAD(P)H
+ H+
Oxalsuccinat.svg CO2 2-oxoglutarate wpmp.svg
Biochem reaction arrow forward NYNN horiz med.svg Biochem reaction arrow forward YNNN horiz med.svg Biochem reaction arrow forward YYNN horiz med.svg Biochem reaction arrow forward NYNN horiz med.svg
citrát cisz-akonitát izocitrát oxálszukcinát α-ketoglutarát