Keskenylevelű kasvirág

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Keskenylevelű kasvirág
Echinacea angustifolia.jpg
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Kétszikűek (Magnoliopsida)
Rend: Fészkesvirágzatúak (Asterales)
Család: Őszirózsafélék (Asteraceae)
Alcsalád: Őszirózsaformák (Asteroideae)
Nemzetség: Kasvirág (Echinacea)
Faj: E. angustifolia
Tudományos név
Echinacea angustifolia
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Keskenylevelű kasvirág témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Keskenylevelű kasvirág témájú médiaállományokat és Keskenylevelű kasvirág témájú kategóriát.

A keskenylevelű kasvirág (Echinacea angustifolia) rendszertanilag a kasvirág (Echinacea) nemzetségbe tartozik, melynek tudományos neve a görög echinos, azaz sün szóból származik.

Népies neve: kúpvirág

Leírása[szerkesztés]

Eredetileg az Egyesült Államokból származó, vadon növő évelő növény, a száraz erdőket és a füves pusztákat kedveli. Gyöktörzzsel rendelkezik, nyáron virágzik, virága a margarétához hasonló. A kasvirágok három gyógyászati célokra használt fajának egyike, a másik kettő a lángvörös kasvirág (Echinacea purpurea) és a halvány kasvirág (Echinacea pallida). A lángvörös kasvirághoz hasonló gyógyhatással rendelkezik. Gyógynövényként eredetileg az indián törzsek alkalmazták. Századokon keresztül használták sebek gyógyítására vagy kígyómarás ellenszereként. Azóta máshol is elterjedt, termesztik is gyógyhatása miatt.

Hatóanyagai[szerkesztés]

A növény alkilamidokat, poliszacharidokat (arabinogalaktánokat), cikóriasav-származékokat, illóolajat és poliineket tartalmaz.

Gyógyászati hatásai[szerkesztés]

Erősíti az immunrendszert, vagyis a szervezet védekező képességét. Enyhe, középsúlyos megfázás, légúti és húgyúti fertőzés kiegészítő és megelőző kezelésére alkalmas. Külsőleg nehezen gyógyuló sebek, gyulladásos bőrbetegségek esetén alkalmazzák. A homeopátiás gyakorlatban a növényi drogot immunstimuláns és gyulladásgátló hatása miatt különböző eredetű fertőzéses megbetegedések kezelésére használják.

Gyógyászati felhasználása[szerkesztés]

Gyógyászati célokra a növény föld feletti részeit és gyökerét gyűjtik, de a legtöbb hatóanyagot a nyers gyökér tartalmazza. Gyűjtése a tavaszi és nyári hónapokra esik.
A növényt alkalmazzák echinacea-cseppek, homeopátiás golyócska, tabletta és oldat formájában, amelyek gyógyszertárakban és gyógynövényboltokban szerezhetők be. A leggyakrabban előforduló készítmények a friss présnedvből készült alkoholos kivonatok.
Fontos tudni, hogy gyermekek, terhes nők és szoptatós kismamák részére a kasvirág alkalmazása nem ajánlott!

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Kasvirág az immunerősítő