2022-es labdarúgó-világbajnokság-selejtező

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A 2022-es labdarúgó-világbajnokság selejtezői döntenek arról, hogy mely 31 csapat jut ki a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra, a rendező Katar mellett. A FIFA mind a 210 tagja nevezett.

Részvételi jogok[szerkesztés]

Kontinens Hely
Európa (UEFA) 13 hely
Afrika (CAF) 5 hely
Dél-Amerika (CONMEBOL) 4 vagy 5 hely
Ázsia (AFC) 4 vagy 5 hely
(Katar a rendező jogán automatikus résztvevője a világbajnokságnak, így összesen 5 vagy 6 hely)
Észak-Amerika, Közép-Amerika, és a Karib-térség (CONCACAF) 3 vagy 4 hely
Óceánia (OFC) 0 vagy 1 hely (nincs biztosított hely)
Megjegyzés: A dél-amerikai 5., az ázsiai 5., az észak-amerikai 4., és az óceániai csoport győztesének rájátszást kellett játszania.

A világbajnokságra kijutott csapatok[szerkesztés]

  Kijutott a világbajnokságra
  Még kijuthat a világbajnokságra
  Nem jutott ki a világbajnokságra, de még van mérkőzése
  Nem jutott ki a világbajnokságra és már nincs mérkőzése
  A FIFA kizárta, nem játszott mérkőzést
  Nem FIFA-tagország

A következő csapatok vesznek részt a 2022-es labdarúgó-világbajnokságon:

A kvalifikáció megszerzésének sorrendjében. A "Világbajnoki részvétel" oszlop már tartalmazza a 2022-es labdarúgó-világbajnokságot is.

Csapat Kvalifikáció módja Kvalifikáció
időpontja
Világbajnoki
részvétel
Utolsó
részvétel
Legjobb eredmény
 Katar 100Rendező 012010. december 2. 1 33még nem vett részt vb-n

Selejtezők[szerkesztés]

Afrika (CAF)[szerkesztés]

(5 hely)

Összesen 54 afrikai válogatott vesz részt a selejtezőn. Az Afrikai Labdarúgó-szövetség (CAF) 2019. július 10-én jelentette be a lebonyolítás formáját.[1]

Az afrikai selejtező fordulói:

 • Első forduló: 28 csapat vesz részt (a 27–54. helyen rangsoroltak). A csapatok oda-visszavágós rendszerben mérkőznek, a párosítások győztesei továbbjutnak a második fordulóba.
 • Második forduló: 40 csapat vesz részt (az 1–26. helyen rangsoroltak és az első forduló 14 továbbjutója). A csapatokat 10 darab négycsapatos csoportba sorsolják, ahol körmérkőzéses oda-visszavágós rendszerben mérkőznek meg egymással. A csoportgyőztesek továbbjutnak a harmadik fordulóba.
 • Harmadik forduló: 10 csapat vesz részt (a harmadik forduló 10 továbbjutója). A csapatokat öt párba sorsolják, a párok oda-visszavágós rendszerben mérkőznek. A párosítások győztesei kijutnak a világbajnokságra.

Ázsia (AFC)[szerkesztés]

(4 vagy 5 hely, és a rendező Katar)

Összesen 46 ázsiai válogatott vesz részt a selejtezőn. Ázsiából a rendező Katar mellett négy válogatott jut ki automatikusan a világbajnokságra, az ötödik helyezett csapatnak interkontinentális pótselejtezőt kell játszania.

Az első két forduló a 2023-as Ázsia-kupa selejtezője is, emiatt ebben a két fordulóban a 2022-es világbajnokság rendezője, Katar is részt vesz.[2]

Az ázsiai selejtező fordulói:[3]

 • Első forduló: 12 csapat vesz részt (a 35–46. helyen rangsoroltak), a csapatok oda-visszavágós rendszerben mérkőztek, a párosítások győztesei továbbjutottak a második fordulóba.
 • Második forduló: 40 csapat vesz részt (az 1–34. helyen rangsoroltak, Katarral együtt és az első forduló 6 továbbjutója). A csapatokat nyolc darab ötcsapatos csoportba sorsolták, ahol körmérkőzéses oda-visszavágós rendszerben mérkőznek meg egymással. A nyolc csoportgyőztes és a négy legjobb második helyezett továbbjutott a harmadik fordulóba és kijut a 2023-as Ázsia-kupára. Amennyiben Katar a továbbjutók között van, akkor az ötödik legjobb második helyezett is a harmadik fordulóba jut.[4]
 • Harmadik forduló: 12 csapat vesz részt (a második forduló 12 továbbjutója). A csapatokat két darab hatcsapatos csoportba sorsolják, ahol körmérkőzéses oda-visszavágós rendszerben mérkőznek meg egymással. A két csoportgyőztes kijut a világbajnokságra, a harmadik helyezettek pótselejtező mérkőzést játszanak. A harmadik forduló két harmadik helyezett csapata oda-visszavágós rendszerben mérkőzik meg. A győztes interkontinentális pótselejtezőn vesz részt.

Dél-Amerika (CONMEBOL)[szerkesztés]

(4 vagy 5 hely)

A dél-amerikai selejtezőben 10 válogatott vesz részt, amely egyetlen csoportot alkot. A csoportban a csapatok körmérkőzéses, oda-visszavágós rendszerben mérkőznek meg egymással. Az első négy csapat kijut a világbajnokságra, az ötödik helyezett dél-amerikai ország interkontinentális pótselejtezőn vesz részt.[5]

Európa (UEFA)[szerkesztés]

(13 hely)

Összesen 55 európai válogatott vesz részt a selejtezőn. A 2020–2021-es UEFA Nemzetek Ligája részben kapcsolódik a világbajnoki selejtezőhöz.[6] Két csapat a Nemzetek Ligájából kerül a második fordulóba.[7]

Az európai selejtező fordulói:

 • Első forduló: 55 csapat vesz részt. A csapatokat tíz darab csoportba sorsolják, amelyből öt darab ötcsapatos és öt darab hatcsapatos lesz. A csapatok körmérkőzéses oda-visszavágós rendszerben mérkőznek meg egymással. A 10 csoportgyőztes kijut a világbajnokságra, a második helyezettek a második fordulóba jutnak.
 • Második forduló: A lehetséges verzió szerint 12 csapat vesz részt. A 10 második helyezetthez csatlakozik az UEFA Nemzetek Ligájából két csapat, az ottani eredmények alapján.[7] A csapatokat hat párba sorsolják, a párok oda-visszavágós rendszerben mérkőznek. A párosítások győzteseiből újabb három pár alakul ki. A párok oda-visszavágós rendszerben mérkőznek. A három párosítás győztese kijut a világbajnokságra.

Észak- és Közép-Amerika, Karib-térség (CONCACAF)[szerkesztés]

(3 vagy 4 hely)

Óceánia (OFC)[szerkesztés]

(0 vagy 1 hely)

Interkontinentális pótselejtezők[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. CAF reverts to previous format for 2022 African World Cup qualifiers. Ahram Online, 2019. július 10.
 2. Hosts Qatar to compete in qualifying for 2022 World Cup”, insidethegames.biz, 2017. július 31. (Hozzáférés ideje: 2017. augusztus 20.) 
 3. Pakistan to learn World Cup, Asian Cup qualifying fate on April 17”, Dawn.com, 2019. március 22. 
 4. Groups finalised for Qatar 2022 & China 2023 race”, The-AFC.com, AFC, 2019. július 17. 
 5. Clasificatorio sudamericano al Mundial de Qatar arrancará en marzo del 2020 (spanish nyelven). Conmebol.com, 2019. január 24.
 6. UEFA Nations League format and schedule approved. UEFA.com, 2014. december 4.
 7. a b UEFA plots 2022 World Cup qualifying path via Nations League”, seattletimes.com, 2019. június 4. (Hozzáférés ideje: 2019. július 29.) 

Források[szerkesztés]