2008-as labdarúgó-Európa-bajnokság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Labdarúgó-Európa-bajnokság
(2008)
(UEFA Euro 2008)
Adatok
Rendezők Ausztria
Svájc
Mottó Expect Emotions
Dátum június 7.június 29.
Csapatok 16 (1 szövetségből)
(selejtezőben indult: 50)
Helyszínek8 (8 rendező városban)

Címvédő Görögország
Győztes Spanyolország (2. cím)
Statisztika
Mérkőzések31
Gólok77 (átlag: 2,48)
Nézőszám
Összesen1 140 902 (átlag: 36 803)

GólkirálySpanyolország David Villa
(4 gólos)
Legjobb játékosSpanyolország Xavi

 ← 20042012 → 

A 2008-as labdarúgó-Európa-bajnokságnak Ausztria és Svájc adott otthont. A tornát június 7-étől június 29-éig rendezték meg a két közép-európai országban. A rendező országok labdarúgócsapatai a torna automatikusan résztvevői voltak, nem kellett selejtezőt játszaniuk. Érdekesség, hogy az osztrák labdarúgó-válogatott a 2008-as volt az első Eb, amelyen részt vett, korábban sosem sikerült kvalifikálnia magát az európai labdarúgás legnevesebb eseményére.

A két rendező országon kívül még 14 csapat vett részt a kontinensbajnokságon. A selejtező mérkőzéseket 2006. augusztus 16. és 2007. november 24. között játszották le.

Pályázatok[szerkesztés]

Ausztria és Svájc együtt pályázott a rendezési jogokra, mellettük még a görögtörök, a skótír, a horvátbosnyák, az orosz, a magyar és a skandináv pályázat – amelyet Norvégia, Svédország, Dánia és Finnország közösen indított – került az UEFA-hoz. Ausztria a 2004-es EB-re is közös pályázatot adott be, ekkor Magyarországgal együtt indult a rendezés jogáért. Végül az a pályázat Portugália ellen vesztett.

A döntőbe Ausztria–Svájc, Görögország–Törökország és Magyarország pályázata jutott be. Görögország és Törökország pályázatát visszautasították, így a magyar és az osztrák–svájci pályázat harcolt a győzelemért, amiből az utóbbi páros jött ki győztesként.

Logó[szerkesztés]

Az EB hivatalos logóját 2005. június 7-én, három évvel a nyitómérkőzés előtt hozták nyilvánosságra.[1]

A logó elemei[szerkesztés]

  • Hegyek: A természet és a labdarúgás iránti szeretetet szimbolizálja a focilabdát átölelő hegy.
  • Tipográfia: Az EURO szó a vörös árnyalataiban rajzolódik, ezzel jelképezve a két ország egységét e nagyszerű sportesemény megrendezésében. Az országok nevei egy magabiztos, korabeli betűtípussal íródtak, lekerekített végekkel.
  • Labda: A tiszta és göröngyös környezet ihlette meg. A két ország zöld erdei és völgyei jellemzik. A minta az Alpok szintvonalas térképén alapul.
  • UEFA ív: Az európai labdarúgás magas színvonalát jellemzi.
  • Színek: A vörös és a fehér mindkét ország nemzeti lobogójának színe. A labda zöldje a terület természetének fontosságát jelképezi.

Helyszínek[szerkesztés]

Az Eb 16 mérkőzését Ausztriában játszották. Egy új stadion épült (Klagenfurtban 40 millió eurós költséggel), további három helyszíni létesítményt bővíteni kellett, hogy a minimum 30 ezres befogadóképességnek megfeleljen. A salzburgi stadion lelátóját 18 600 hellyel bővítették (32 000). Az innsbrucki Tivoli tetejét lebontották a bővítéshez. A döntőnek helyt adó bécsi Ernst Happel Stadion férőhelyeit 50 ezerre növelték. A négy svájci helyszínen új stadion épült. A újságírói részvételre 10 000 akkreditálási kérelem érkezett.

Bécs Klagenfurt Salzburg Innsbruck
Ernst Happel Stadion Hypo-Arena Red Bull Arena Tivoli Neu
Befogadóképesség: 53 008 Befogadóképesség: 32 000 Befogadóképesség: 30 000 Befogadóképesség: 30 000
Bázel Bern Genf Zürich
St. Jakob-Park Stade de Suisse Stade de Genève Letzigrund
Befogadóképesség: 42 500 Befogadóképesség: 32 000 Befogadóképesség: 32 000 Befogadóképesség: 30 000

Selejtezők[szerkesztés]

A selejtezőkör csoportjait 2006. január 27-én közép-európai idő szerint 12:00-kor, a svájci Montreux-ban sorsolták ki.

A selejtezőkben 50 ország válogatottja vett részt, az egy nyolcas és hat hetes csoportból az első két helyezett, jutott ki a döntőre, melyek csatlakozott a két rendező ország (Ausztria és Svájc). A selejtezők egy hónappal a 2006-os labdarúgó-világbajnokság után kezdődtek.

A selejtezőkön még nem vett részt a montenegrói labdarúgó-válogatott, mivel csak a nevezések lezárása után lett teljes jogú tagja az UEFA-nak.

Résztvevők[szerkesztés]

Jegyzetek:

  • [1] – Csehszlovákiaként vett részt
  • [2] – NSZK-ként vett részt
  • [3] – Szovjetunióként vett részt
  • [4] – FÁK-ként vett részt
  • [5] – A vastagon szedett évszámok azt jelzik, hogy a csapat megnyerte az adott tornát.

Csoportbeosztás[szerkesztés]

A labdarúgó-Európa-bajnokságon Ausztria és Svájc a rendező jogán vesz majd részt. A további 14 helyre azok a csapatok kerültek be, amelyek a saját selejtezőcsoportjukban az első vagy második helyen végeztek.

A labdarúgó-Európa-bajnokságon négy csoportot (A-D) alakítottak ki. Mivel a tornán 16 válogatott vesz majd részt, így minden csoportba négy-négy csapat kerül be. A két rendező közül Svájc az A-, míg Ausztria a B csoportba került automatikusan.

Kalapok[szerkesztés]

A labdarúgó-Európa-bajnokságra kijutott csapatokat négy kalapba osztották a 2006-os világbajnokság, illetve a selejtezők eredményei alapján.

Ausztria és Svájc a rendező, Görögország a címvédő, Hollandia pedig a legnagyobb UEFA-koefficienssel rendelkező válogatott jogán került automatikusan az első kalapba.

1. kalap 2. kalap 3. kalap 4. kalap

Sorsolás[szerkesztés]

A sorsolást 2007. december 2-án magyar idő szerint déli 12 órakor kezdték el, helyszíne a svájci Luzern városa volt. A csoportok sorsolását számos egykori labdarúgó végezte:

A sorsolás menete

A sorsolás előtt Svájc automatikusan az A csoport, míg Ausztria a B csoport első helyére került. A csoportok kisorsolását az egyes kalappal kezdték, majd az először kihúzott válogatott (Hollandia) a C csoport, míg a másodikként kihúzott csapat (Görögország) a D csoport első helyére került. A sorsolást a négyes kalappal folytatták, a kihúzott válogatottak sorban az A, a B, a C végül a D csoportba kerültek. Ám a kihúzott válogatottakhoz először még hozzárendelték a csoportban elfoglalt helyüket (például A2, A3 vagy A4 az először kihúzott csapatnál). Ugyanezt végig csinálták a harmadikként illetve negyedikként kihúzott csapatokkal is. A négyes kalap után a sorsolást a hármas kalappal folytatták, majd a kettes kalappal fejezték be. Ezeknél a kalapoknál is az előbb leírt sorsolási módszert alkalmazták.

Játékvezetők[szerkesztés]

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) JB és az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) JB együttműködésében tizenkét játékvezetőt, huszonnégy asszisztenst és nyolc tartalékbírót delegáltak az Európa-bajnokságra.[2] A nevezett tizenkét sportember mindegyike tapasztalt és elismert játékvezető, átlagos mérkőzésszám feletti Bajnokok Ligája- és nemzetközi válogatott mérkőzéssel a háta mögött. A hármasok nem először szerepelnek nemzetközi porondon. Az első labdarúgó torna, ahol a játékvezetőknek állandó, nemzeti partjelzői voltak. A tornát megelőzően svájci Regensdorfban, április 14.-április 17. között továbbképzésen vettek részt, az egység szemlélet, ítélkezés elősegítése érdekében. A rendezvénynek a Hotel Mövenpick adott helyet, amely a kontinensbajnokság kezdetétől június 26-ig a játékvezetők főhadiszállása lesz. Ezt követően, az torna utolsó szakaszában a bécsi Penta Hotel volt a bázisuk.

A „tizenketedik játékosként” emlegetettek közül Peter Fröjdfeldt a legidősebb. Fröjdfeldtnek, Konrad Plautznak és Herbert Fandelnek ez lehet az utolsó nagy tornája, mert hamarosan elérik a 45 éves korhatárt, amivel megszűnik FIFA JB kerettagságuk. Howard Webb a legfiatalabb. Kirosz Vasszarasz a 2004-es Eb-n tartalék-játékvezető volt, viszont a 2004. évi nyári olimpiai játékok labdarúgó tornája döntőjét vezethette. A tartalék bírók, Ivan Bebek, Stéphane Lannoy, Kristinn Jakobsson, Grzegorz Gilewski, Olegário Benquerença, Craig Thomson, Damir Skomina, köztük Kassai Viktor játékvezetői sérülés esetén léptek volna előre, illetve 4. bírói feladatokat láttak el.

A játékvezetők juttatása jelentősen, 60 százalékkal emelkedett a négy évvel ezelőtti díjazáshoz képest, idén meccsenként 10 ezer eurót kap a bíró, míg asszisztensei ennek felét tehetik zsebre működést követően.

Szövetség Játékvezető Asszisztensek
Anglia Anglia Howard Webb Darren Cann Michael Mullarkey
Ausztria Ausztria Konrad Plautz Egon Bereuter Markus Mayr
Belgium Belgium Frank de Bleeckere Peter Hermans Alex Verstraeten
Görögország Görögország Kírosz Vasszárasz Dimítrisz Bozadzídisz Dimítrisz Szaraidárisz
Hollandia Hollandia Pieter Vink Adriaan Inia Hans ten Hoove
Németország Németország Herbert Fandel Carsten Kadach Volker Wezel
Norvégia Norvégia Tom Henning Øvrebø Geir Åge Holen Jan Petter Randen
Olaszország Olaszország Roberto Rosetti Alessandro Griselli Paolo Calcagno
Spanyolország Spanyolország Manuel Mejuto González Juan Carlos Yuste Jiménez Jesús Calvo Guadamuro
Svájc Svájc Massimo Busacca Matthias Arnet Stephane Cuhat
Svédország Svédország Peter Fröjdfeldt Stefan Wittberg Henrik Andrén
Szlovákia Szlovákia Ľuboš Micheľ Roman Slyško Martin Balko

Keretek[szerkesztés]

Minden részt vevő nemzetnek 2008. május 28-áig 23 játékost kellett neveznie, a keretben 3 kapust kellett jelölniük. Amennyiben a nevezett játékosok közül valaki megsérül, csapata első mérkőzéséig cserélhető.[3]

Csoportkör[szerkesztés]

A csoport[szerkesztés]

Hely. Csapat M Gy D V G+ G– Gk P Továbbjutás
1.  Portugália 3 2 0 1 5 3 +2 6[m 1] Továbbjutott az egyenes kieséses szakaszba
2.  Törökország 3 2 0 1 5 5 0 6[m 1]
3.  Csehország 3 1 0 2 4 6 −2 3[m 2]
4.  Svájc (R) 3 1 0 2 3 3 0 3[m 2]
Forrás: UEFA
Sorrend szabályai: Sorrend meghatározása
(R) Rendező.
Jegyzetek:
  1. a b Egymás elleni eredmény: Portugália 2–0 Törökország.
  2. a b Egymás elleni eredmény: Svájc 0–1 Csehország.

2008. június 7.
18:00
Svájc  0–1  Csehország
(0–0)
Svěrkoš Gól : 71' 71'
St. Jakob-Park, Bázel
Nézőszám: 39 730
Játékvezető: Roberto Rosetti (olasz)


2008. június 7.
20:45
Portugália  2–0  Törökország
Pepe Gól : 61' 61'
Meireles Gól : 90+3' 90+3'
(0–0)
Stade de Genève, Genf
Nézőszám: 29 106
Játékvezető: Herbert Fandel (német)


2008. június 11.
18:00
Csehország  1–3  Portugália
Sionko Gól : 17' 17' (1–1)
Deco Gól : 8' 8'
Ronaldo Gól : 63' 63'
Quaresma Gól : 90+1' 90+1'
Stade de Genève, Genf
Nézőszám: 29 016
Játékvezető: Kírosz Vasszárasz (görög)


2008. június 11.
20:45
Svájc  1–2  Törökország
Yakın Gól : 32' 32' (1–0)
Semih Gól : 57' 57'
Arda Gól : 90+2' 90+2'
St. Jakob-Park, Bázel
Nézőszám: 39 730
Játékvezető: Ľuboš Micheľ (szlovák)


2008. június 15.
20:45
Svájc  2–0  Portugália
Yakın Gól : 71' 71' Gól : 83' 83' (11-esből) (0–0)
St. Jakob-Park, Bázel
Nézőszám: 39 730
Játékvezető: Konrad Plautz (osztrák)


2008. június 15.
20:45
Törökország  3–2  Csehország
Arda Gól : 75' 75'
Nihat Gól : 87' 87' Gól : 89' 89'
Volkan kiállítva 90+2′
(0–1)
Koller Gól : 34' 34'
Plašil Gól : 62' 62'
Stade de Genève, Genf
Nézőszám: 29 016
Játékvezető: Peter Fröjdfeldt (svéd)

B csoport[szerkesztés]

Hely. Csapat M Gy D V G+ G– Gk P Továbbjutás
1.  Horvátország 3 3 0 0 4 1 +3 9 Továbbjutott az egyenes kieséses szakaszba
2.  Németország 3 2 0 1 4 2 +2 6
3.  Ausztria (R) 3 0 1 2 1 3 −2 1[m 1]
4.  Lengyelország 3 0 1 2 1 4 −3 1[m 1]
Forrás: UEFA
Sorrend szabályai: Sorrend meghatározása
(R) Rendező.
Jegyzetek:
  1. a b Az egymás elleni eredmény döntetlen (Ausztria 1–1 Lengyelország). Az összes gólkülönbség döntött.

2008. június 8.
18:00
Ausztria  0–1  Horvátország
(0–1)
Modrić Gól : 4' 4' (11-esből)
Ernst Happel Stadion, Bécs
Nézőszám: 51 428
Játékvezető: Pieter Vink (holland)


2008. június 8.
20:45
Németország  2–0  Lengyelország
Podolski Gól : 20' 20' Gól : 72' 72' (1–0)
Wörthersee Stadion, Klagenfurt
Nézőszám: 30 461
Játékvezető: Tom Henning Øvrebø (norvég)


2008. június 12.
18:00
Horvátország  2–1  Németország
Srna Gól : 24' 24'
Olić Gól : 62' 62'
(1–0)
Podolski Gól : 79' 79'
Schweinsteiger kiállítva 90+2′
Wörthersee Stadion, Klagenfurt
Nézőszám: 30 461
Játékvezető: Frank de Bleeckere (belga)


2008. június 12.
20:45
Ausztria  1–1  Lengyelország
Vastić Gól : 90+3' 90+3' (11-esből) (0–1)
Guerreiro Gól : 30' 30'
Ernst Happel Stadion, Bécs
Nézőszám: 51 428
Játékvezető: Howard Webb (angol)


2008. június 16.
20:45
Ausztria  0–1  Németország

Hickersberger (edző) kiállítva 41′
(0–0)
BallackGól : 49' 49'
Löw (edző) kiállítva 41′
Ernst Happel Stadion, Bécs
Nézőszám: 30 461
Játékvezető: Manuel Mejuto González (spanyol)


2008. június 16.
20:45
Lengyelország  0–1  Horvátország
(0–0)
Klasnić Gól : 53' 53'
Wörthersee Stadion, Klagenfurt
Nézőszám: 51 428
Játékvezető: Kírosz Vasszárasz (görög)

C csoport[szerkesztés]

Hely. Csapat M Gy D V G+ G– Gk P Továbbjutás
1.  Hollandia 3 3 0 0 9 1 +8 9 Továbbjutott az egyenes kieséses szakaszba
2.  Olaszország 3 1 1 1 3 4 −1 4
3.  Románia 3 0 2 1 1 3 −2 2
4.  Franciaország 3 0 1 2 1 6 −5 1
Forrás: UEFA
Sorrend szabályai: Sorrend meghatározása

2008. június 9.
18:00
Románia  0–0  Franciaország
Letzigrund, Zürich
Nézőszám: 30 585
Játékvezető: Manuel Mejuto González (spanyol)


2008. június 9.
20:45
Hollandia  3–0  Olaszország
van Nistelrooy Gól : 26' 26'
Sneijder Gól : 31' 31'
Van Bronckhorst Gól : 79' 79'
(2–0)
Stade de Suisse, Bern
Nézőszám: 30 777
Játékvezető: Peter Fröjdfeldt (svéd)


2008. június 13.
18:00
Olaszország  1–1  Románia
Panucci Gól : 56' 56' (0–0)
Mutu Gól : 55' 55'
Letzigrund, Zürich
Nézőszám: 30 585
Játékvezető: Tom Henning Øvrebø (norvég)


2008. június 13.
20:45
Hollandia  4–1  Franciaország
Kuyt Gól : 9' 9'
van Persie Gól : 59' 59'
Robben Gól : 72' 72'
Sneijder Gól : 90+2' 90+2'
(1–0)
Henry Gól : 71' 71'
Stade de Suisse, Bern
Nézőszám: 30 777
Játékvezető: Herbert Fandel (német)


2008. június 17.
20:45
Hollandia  2–0  Románia
Huntelaar Gól : 54' 54'
van Persie Gól : 86' 86'
(0–0)
Stade de Suisse, Bern
Nézőszám: 30 777
Játékvezető: Massimo Busacca (svájci)


2008. június 17.
20:45
Franciaország  0–2  Olaszország
Abidal kiállítva 24′ (0–1)
Pirlo Gól : 25' 25' (11-esből)
De Rossi Gól : 62' 62'
Letzigrund, Zürich
Nézőszám: 30 585
Játékvezető: Ľuboš Micheľ (szlovák)

D csoport[szerkesztés]

Hely. Csapat M Gy D V G+ G– Gk P Továbbjutás
1.  Spanyolország 3 3 0 0 8 3 +5 9 Továbbjutott az egyenes kieséses szakaszba
2.  Oroszország 3 2 0 1 4 4 0 6
3.  Svédország 3 1 0 2 3 4 −1 3
4.  Görögország 3 0 0 3 1 5 −4 0
Forrás: UEFA
Sorrend szabályai: Sorrend meghatározása

2008. június 10.
18:00
Spanyolország  4–1  Oroszország
Villa Gól : 20' 20' Gól : 44' 44' Gól : 75' 75'
Fàbregas Gól : 90' 90'
(2–0)
Pavljucsenko Gól : 86' 86'
Tivoli Neu, Innsbruck
Nézőszám: 30 772
Játékvezető: Konrad Plautz (osztrák)


2008. június 10.
20:45
Görögország  0–2  Svédország
(0–0)
Ibrahimović Gól : 67' 67'
Hansson Gól : 72' 72'
Wals Siezenheim Stadion, Salzburg
Nézőszám: 31 063
Játékvezető: Massimo Busacca (svájci)


2008. június 14.
18:00
Svédország  1–2  Spanyolország
Ibrahimovic Gól : 34' 34' (1–1)
Torres Gól : 15' 15'
Villa Gól : 90+2' 90+2'
Tivoli Neu, Innsbruck
Nézőszám: 30 772
Játékvezető: Pieter Vink (holland)


2008. június 14.
20:45
Görögország  0–1  Oroszország
(0–1)
Zirjanov Gól : 32' 32'
Wals Siezenheim Stadion, Salzburg
Nézőszám: 31 063
Játékvezető: Roberto Rosetti (olasz)


2008. június 18.
20:45
Görögország  1–2  Spanyolország
Harisztéasz Gól : 42' 42' (1–0)
de la Red Gól : 61' 61'
Güiza Gól : 88' 88'
Wals Siezenheim Stadion, Salzburg
Nézőszám: 30 883
Játékvezető: Howard Webb (angol)


2008. június 18.
20:45
Oroszország  2–0  Svédország
Pavljucsenko Gól : 24' 24'
Arsavin Gól : 50' 50'
(1–0)
Tivoli Neu, Innsbruck
Nézőszám: 30 772
Játékvezető: Frank de Bleeckere (belga)

Egyenes kieséses szakasz[szerkesztés]

NegyeddöntőkElődöntőkDöntő
június 19. – Bázel
A1 Portugália2
június 25. – Bázel
B2 Németország3
 Németország3
június 20. – Bécs
 Törökország2
B1 Horvátország1 (1)
június 29. – Bécs
A2 Törökország1 (3)
 Németország0
június 21. – Bázel
 Spanyolország1
C1 Hollandia1
június 26. – Bécs
D2 Oroszország3
 Oroszország0
június 22. – Bécs
 Spanyolország3
D1 Spanyolország0 (4)
C2 Olaszország0 (2)

Negyeddöntők[szerkesztés]

2008. június 19.
20:45
Portugália  2–3  Németország
Nuno Gomes Gól : 40' 40'
Postiga Gól : 87' 87'
(1–2)
Schweinsteiger Gól : 22' 22'
Klose Gól : 26' 26'
Ballack Gól : 61' 61'
St. Jakob-Park, Bázel
Nézőszám: 39 374
Játékvezető: Peter Fröjdfeldt (svéd)


2008. június 20.
20:45
Horvátország  1–1  (h. u.)  Törökország
Klasnić Gól : 119' 119' (0–0, 0–0, 0–0)
Semih Gól : 120+2' 120+2'
  Büntetőpárbaj  
Modrić Elhibázott
Srna Értékesítve
Rakitić Elhibázott
Petrić Elhibázott
1–3 Értékesítve Arda
Értékesítve Semih
Értékesítve Hamit
Ernst Happel Stadion, Bécs
Nézőszám: 51 428
Játékvezető: Roberto Rosetti (olasz)


2008. június 21.
20:45
Hollandia  1–3  (h. u.)  Oroszország
van Nistelrooy Gól : 86' 86' (0–0, 1–1, 1–1)
PavljucsenkoGól : 56' 56'
Torbinszkij Gól : 112' 112'
Arsavin Gól : 116' 116'
St. Jakob-Park, Bázel
Nézőszám: 38 374
Játékvezető: Ľuboš Micheľ (szlovák)


Elődöntők[szerkesztés]

2008. június 25.
20:45
Németország  3–2  Törökország
Schweinsteiger Gól : 26' 26'
Klose Gól : 79' 79'
Lahm Gól : 90' 90'
(1–1)
Uğur Gól : 22' 22'
Semih Gól : 86' 86'
St. Jakob-Park, Bázel
Nézőszám: 39 374
Játékvezető: Massimo Busacca (svájci)


2008. június 26.
20:45
Oroszország  0–3  Spanyolország
(0–0)
Xavi Gól : 50' 50'
Güiza Gól : 73' 73'
Silva Gól : 82' 82'
Ernst Happel Stadion, Bécs
Nézőszám: 51 428
Játékvezető: Frank de Bleeckere (belga)

Döntő[szerkesztés]

2008. június 29.
20:45
Németország  0–1  Spanyolország
(0–1)
Torres Gól : 33' 33'
Ernst Happel Stadion, Bécs
Nézőszám: 51 428
Játékvezető: Roberto Rosetti (olasz)

A 2008-as labdarúgó-Európa-bajnokság győztese
Spanyolország
SPANYOLORSZÁG
2. cím

Díjak[szerkesztés]

Gólkirály[szerkesztés]

All-Star csapat[szerkesztés]

Kapusok Védők Középpályások Csatárok

Hollandia Edwin van der Sar
Olaszország Gianluigi Buffon
Spanyolország Iker Casillas

Németország Philipp Lahm
Oroszország Jurij Zsirkov
Portugália José Bosingwa
Portugália Pepe
Spanyolország Carlos Marchena
Spanyolország Carles Puyol

Hollandia Wesley Sneijder
Horvátország Luka Modrić
Németország Michael Ballack
Németország Lukas Podolski
Oroszország Konsztantyin Zirjanov
Spanyolország Cesc Fàbregas
Spanyolország Xavi
Spanyolország Andrés Iniesta
Spanyolország Marcos Senna
Törökország Hamit Altıntop

Oroszország Andrej Arsavin
Oroszország Roman Pavljucsenko
Spanyolország Fernando Torres
Spanyolország David Villa

Statisztika[szerkesztés]

Gólszerzők[szerkesztés]

4 gólos
3 gólos
2 gólos

1 gól

Lapok[szerkesztés]

1 kiállítva
2 Sárga lap
1 Sárga lap

Válogatott csapatok statisztikái[szerkesztés]

A válogatott csapatok statisztikái az egész torna alatt

Magyarázat:
M: mérkőzés
RG: rúgott gólok száma
KG: kapott gólok száma
Sárga lap: sárga lapok száma
kiállítva: kiállítások száma

Kiesések magyarázata:
CSM: csoportmérkőzésekben esett ki
ND: negyeddöntőkben esett ki
ED: elődöntőkben esett ki
D: döntőben esett ki
EB: Európa-bajnok

Végeredmény[szerkesztés]

A 2008-as labdarúgó-Európa-bajnokságon részt vevő országok helyezései
  A csoportkörben kiesett

Az első két helyezett utáni sorrend nem tekinthető hivatalosnak, mivel ezekért a helyekért nem játszottak mérkőzéseket. Ezért e helyezések meghatározásához az alábbiak lettek figyelembe véve:

  1. több szerzett pont (a 11-esekkel eldöntött találkozók a hosszabbítást követő eredménnyel, döntetlenként vannak feltüntetve)
  2. jobb gólkülönbség
  3. több szerzett gól
Hely. Csapat M Gy D V G+ G– Gk P
1. helyezett, aranyérmes  Spanyolország 6 5 1 0 12 3 +9 16
2. helyezett, ezüstérmes  Németország 6 4 0 2 10 7 +3 12
3. helyezett, bronzérmes  Oroszország 5 3 0 2 7 8 −1 9
3. helyezett, bronzérmes  Törökország 5 2 1 2 8 9 −1 7
5.  Horvátország 4 3 1 0 5 2 +3 10
6.  Hollandia 4 3 0 1 10 4 +6 9
7.  Portugália 4 2 0 2 7 6 +1 6
8.  Olaszország 4 1 2 1 3 4 −1 5
9.  Svájc (R) 3 1 0 2 3 3 0 3
10.  Svédország 3 1 0 2 3 4 −1 3
11.  Csehország 3 1 0 2 4 6 −2 3
12.  Románia 3 0 2 1 1 3 −2 2
13.  Ausztria (R) 3 0 1 2 1 3 −2 1
14.  Lengyelország 3 0 1 2 1 4 −3 1
15.  Franciaország 3 0 1 2 1 6 −5 1
16.  Görögország 3 0 0 3 1 5 −4 0
(R) Rendező.

Kabalák[szerkesztés]

Az UEFA EURO 2008 két hivatalos kabalája, amelynek neveit a két rendező ország lakossága szavazta meg. A lehetőségek ezek voltak:

  • Zagi és Zigi
  • Flitz és Bitz
  • Trix és Flix

A szavazatok 36,3%-át kapta meg a Trix és Flix lehetőség, így ezeket a neveket választották.

Szlogen[szerkesztés]

A 2008 Európa-bajnokság szlogenjét 2007. január 24-én választották ki: Számíts érzelmekre!

Az UEFA főigazgatója, Lars-Christer Olsson kijelentette: "Ez a szlogen röviden kifejezi azt, mit ad ez az EB: az érzelem minden formáját – örömöt, csalódást, megkönnyebbülést vagy óriási feszültséget – egészen az utolsó sípszóig."[4]

Labda[szerkesztés]

A 2008-as Európa-bajnokság hivatalos labdáját, az Europass-t 2007. december 2-án, a záró szakasz csoportjainak beosztási ceremóniáján mutatták be. A labdát az Adidas tervezte.

Rendkívüli események[szerkesztés]

Az Európa-bajnokság egyes mérkőzésein záporok nehezítették a játékosok dolgát, szakadó esőben vívták például az „A” csoportban a Svájc-Törökország mérkőzést, amelyet a törökök nyertek 2:1-re.

Az esős-szeles nyári időjárás következtében a Németország-Törökország elődöntőt televízión követőknek ritka bosszúságban volt része: a bécsi televíziós központot elérő vihar miatt a közvetítés háromszor is percekre megszakadt.[5]

Közvetítések[szerkesztés]

Az addigi Európa-bajnokságokhoz hasonlóan Magyarországon az MTV rendelkezett a közvetítési jogokkal. Az összes mérkőzést élőben, helyszínről kommentálva sugározták, többnyire az M1-en. Az utolsó csoportkör párhuzamos mérkőzéseit az M2-n adták, majd utána az M1-en teljes hosszában megismételték. A riporterek Gundel Takács Gábor, Egri Viktor, Somos Ákos és Somos Zoltán voltak, a döntőt Egri Viktor kommentálta.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. uefa.com
  2. UEFA Euro 2008 referees
  3. A labdarúgó-Európa-bajnokság szabályzata. [2008. május 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. május 28.)
  4. uefa.com
  5. Megszakadt közvetítés: vizsgálódik az UEFA. [2008. június 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. június 26.)

Források[szerkesztés]

Commons:Category:Fussball-Europameisterschaft 2008
A Wikimédia Commons tartalmaz 2008-as labdarúgó-Európa-bajnokság témájú médiaállományokat.