Salzburg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Salzburg
2006-04-03 - Salzbourg.jpg
Salzburg címere
Salzburg címere
Salzburg zászlaja
Salzburg zászlaja
Közigazgatás
Ország Ausztria
Tartomány Salzburg
Járás Salzburg
Polgármester Heinz Schaden (SPÖ)
Irányítószám
 • 5020
 • 5023
 • 5026
 • 5061
 • 5071
 • 5081
 • 5082
Körzethívószám 0662
Forgalmi rendszám S
Testvérvárosok
Népesség
Teljes népesség 154 076 fő (2017. máj. 1.)[1]
Népsűrűség2262 fő/km²
Földrajzi adatok
Tszf. magasság424 m
Terület65,68 km²
Időzóna CET, UTC+1
Térkép
Elhelyezkedése
Elhelyezkedése
Elhelyezkedése
Salzburg (Ausztria)
Salzburg
Salzburg
Pozíció Ausztria térképén
é. sz. 47° 48′, k. h. 13° 02′Koordináták: é. sz. 47° 48′, k. h. 13° 02′
Salzburg weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Salzburg témájú médiaállományokat.

Salzburg Ausztria Salzburg tartományának székhelye. A Salzburg-környék közigazgatási egységgel együtt alkotják a Salzburg tartomány öt „Gau”-ja közül a legészakibbat, Flachgau-t. Északnyugaton Bajorországgal határos. 146 631 lakosával Bécs, Graz és Linz után a negyedik legnagyobb osztrák város. Agglomerációjában mintegy 210 000 ember él. Vonzáskörzete túlnyúlik a tartomány határain délnyugat-bajorországi és felsőausztriai területekre. Salzburg a központja a Salzburg-Berchtesgadener Land-Traunstein Eurorégiónak.

A várost gyakran Mozartstadt-nak is nevezik, hiszen itt született, és rövid életének több mint a felét itt is töltötte Wolfgang Amadeus Mozart. Egy hercegérseki városbíró név szerinti említésével (eredetileg először 1120-30 táján) Salzburg tekinthető a mai Ausztria legrégibb városának. Salzburgban mindenekelőtt a legkorábban benépesült Óváros és a Hellbrunni kastély rendelkezik különösen nagy múltra visszatekintő kulturális hagyományokkal. Itt találhatók többek között:

Híres barokk építészetéről, jelentős történelméről és mint az Alpok kapuja.

Geográfia[szerkesztés]

A környező vidék

Domborzata[szerkesztés]

Salzburg a Salzburgi-medencében fekszik. A Salzach és a beépítetlen hegyek Európa egyik legzöldebb városközpontjává teszik a belvárost. A belső hegyek közé tartozik a Várhegy (a várral), a Mönchsberg, a Rainberg és a Kapuzinerberg. A várostól délre fekszik a Helbrunner Berg.

A várostól délnyugatra magasodik az 1853 m magas Untersberg, délkeletre az 1288 méteres Gaisberg. Keleti irányban nem messze található Salzkammergut. Észak felé a Salzburgi-medence nyitott. A város ligetekkel búcsúzik a Salzachtól, ami innét Flachgau szelíd dombvidékén át folytatja útját. Itt áll még a Plainberg egy gyönyörű kálváriával, megkoronázva a búcsújáróhely Maria Plain templomával. A város északnyugaton Bajorországgal határos, itt a Salzach választja el a szomszéd városkától, Freilassingtól.

Korai városfejlődés[szerkesztés]

Salzburg mai területe az újkőkor óta (kb. i. e. 4500) lakott. Mindenekelőtt a Rainbergen maradtak fenn folyamatos településnyomok az újkőkortől egészen a rómaiak bevonulásáig, melyre i. e. 15-ben, Augustus császár uralkodása alatt került sor. Nagyobb településrészek helyezkedtek el a várhegyen és a Kapuzinerbergen is, melyek a kelta időkben közigazgatási központot képeztek. A város hegyeinek lakossága a rómaiak érkezése után az Óváros területére települt és ott immár a római „Iuvavum” település fennhatósága alatt éltek. (A Iuvavum név nem a római istenség nevéből származik, hanem kelta eredetre vezethető vissza.) A város kezdetben a Salzach bal partján fejlődött, ahol a Salzach és Mönchsberg kitűnő védelmet nyújtottak, és csak déli irányban volt szükség erős védelemre. Néhány évtizeddel később, Claudius császár idején a római Iuvavum már fontos közigazgatási központja volt az újonnan létrejött Noricum provinciának (a késő római időkben „Ufernoricum”) és egy municípium rangjával rendelkezett (Municipium Claudium Iuvavum). Salzburg volt az egyik legfontosabb város a Germániába vezető úton.

Városszerkezet és városrészek[szerkesztés]

Salzburg ma tizennégy közigazgatási egységre, településre tagolható: Salzburg, Maxglan, Morzg, Gnigl, Itzling, Aigen, Liefering és Leopoldskron, valamint a környező Gaisberg, Heuberg, Bergheim, Hallwang, Siezenheim és Wals.

Egyesítések a 20. században[szerkesztés]

1935. június 7-én a tartományi gyűlés törvényt fogadott el „Salzburg tartományi székhely területének bővítéséről”, melynek hatálybalépésével több környező települést részben vagy egészben a városhoz csatoltak. Ezzel a lakosság lélekszáma 40 232-ról 63 275-re, területe pedig 8,79 km²-ről 24,9 km²-re nőtt.

Az egyesítések második hulláma 1939-ben zajlott, ekkor csatoltak a városhoz többek között olyan nevezetes, ma idegenforgalmi szempontból jelentős részeket, mint Hellbrunn és Leopoldskron. A város lakosainak száma ezzel 77 170-re emelkedett, területe pedig 1950-re elérte a 65,67 km²-t. Érdekesség, hogy Anif község 1990-ben megtámadta Hellbrunn egykori elcsatolását, és visszakövetelte azt magának, sikertelenül.

Történelem[szerkesztés]

Salzburg a Salzach partjáról
Főtér

A kezdetek és a kora középkor[szerkesztés]

A város területe az újkőkor óta lakott. I. e. 15-ben a kis önálló településeket a római Iuvavum város váltotta fel a Salzach partján.

Az i. sz. 5. században a városban már kolostor is volt (Szent Péter kolostor), melyet Salzburgi Szent Rupert szervezett újjá 700-ban. A Salzburg név először 755-ben szerepelt. 739-től Salzburg püspöki székhely, első székesegyháza 774-re épült föl. 798. április 20-án III. Leó pápa Nagy Károly kérésére érseki rangra emelte a várost.

Érett és késő középkor[szerkesztés]

A város ezután a Keleti Frank Királysághoz tartozott.

A Festung Hohensalzburg vár építését 1077-ben Gebhard érsek kezdi meg, amelyet utódai fejeztek be. Mivel 1076-ban Gebhard az invesztitúraharcban a pápa, 1077-ben pedig az ellenkirály Sváb Rudolf oldalára állt, a harc befejeződése után hűtlenségéért IV. Henrik száműzte.

1166-ban II. Babenbergi Konrád császári beleegyezés nélkül kezdte meg uralkodását Salzburgban, ezért Barbarossa Frigyes hűbéresei porig rombolták a várost.

1328-ban az érsek közbenjárásával a város hosszú ideig önállósította magát a Német-római Birodalomban. 1348-49-es nagy pestisjárány Salzburgban is megjelent, ugyanúgy, ahogy egész Európában. A város lakosságának harmada meghalt.

1481-ben III. Frigyes német-római császár engedélyezte a városnak a szabad bíró- és polgármester-választást. 1525-ben a német parasztháború elérte a várost, és három hónapig a várost el is foglalták.

Salzburg a barokk korban[szerkesztés]

1756-ban látta meg a világot a város talán legismertebb szülötte, Wolfgang Amadeus Mozart, aki 1769 és 1781 között az érsek szolgálatában állt.

1772 és 1803 között – Franz Josef von Colloredo-Mannsfeld érsek kormányzása alatt – a város a késő felvilágosodás központjává vált. Ő hívott tudósokat és művészeket Salzburgba.

1805-ben a berchtesgadeni nagyfejedelemséggel együtt a Habsburg Birodalom annektálta. Ezt követően októberben francia csapatok szállták meg, majd az austerlitzi csatát követő pozsonyi békeszerződésben, az osztrák területveszteségek ellensúlyozása érdekében Berchtesgadennel együtt a Habsburg Birodalom kapta meg. 1806-ban Salzburgi Hercegséggé alakul és I. Ferenc felveszi a salzburgi herceg címet. Az ötödik koalíciós háború után, 1809-ben a wagrami csatát követően a Bajor Királyság fennhatósága alá került. Ezt a schönbrunni szerződés rögzítette.

A salzburgi régió Bajorország és Ausztria közötti sorsát az 1814-es párizsi békeszerződés rendezte. 1816-tól a Salzach folyótól keletre fekvői területek nagyobb részének adminisztrációja Salzburghoz került a felső-ausztriai Linztől, amíg 1850-ben újra nem alakítják a salzburgi hercegséget.

Salzburg a szekularizáció után[szerkesztés]

1886-ban indult meg a villamosközlekedés a városban.

1919-ben tartották az első szabad választást.

1921. május 29-én népszavazást tartottak arról, hogy a város csatlakozzon-e Németországhoz.

1997. szeptember 17-én az UNESCO világörökséggé nyilvánította az óvárost.

Látnivalók[szerkesztés]

Hohensalzburg vára

Hohensalzburg vára[szerkesztés]

Európa legnagyobb, teljes épségében megmaradt középkori építménye. Az eredetileg kisebb, fából készült várat 1077-ben Gebhard hercegérsek építtette az invesztitúraharc idején, majd a 11-13. század folyamán egyre több védfalat, bástyát toldottak hozzá. A bevehetetlennek tartott erőd mai méretét 1527-ben érte el, a 17. században pedig az északi oldal védelmi rendszerével bővült. 1816-tól a második világháborúig kaszárnyaként üzemelt.

Főszékesegyház[szerkesztés]

A Salzburgi dóm a Salzburgi főegyházmegye főszékesegyháza.

Kultúra[szerkesztés]

Kilátás a Mönchsbergről a salzburgi óvárosra

Színházak[szerkesztés]

 • Salzburgi színészház
 • Nemzeti Színház
 • Salzburgi Marionettszínház
 • Zenekarház
 • Salzburgi Utcai Színház
 • Kis Színház

Múzeumok[szerkesztés]

 • Rupertinum – Múzeum a modern művészeteknek
 • A természet háza
 • Állatkert
 • Csendes Éj múzeum
 • Salzburgi dóm múzeuma

Salzburgi Ünnepi Játékok[szerkesztés]

A Salzburgi Ünnepi Játékok (Salzburger Festspiele) a világ egyik legjelentősebb zenei fesztiválja, amelyet 1920 óta – néhány második világháborús évet kivéve – folyamatosan megrendeznek. A fesztivál minden nyár júliusának végén kezdődik, és öt hétig tart.

Közlekedés[szerkesztés]

Vasút[szerkesztés]

A Bécs-Salzburg vasútvonalat 1860. augusztus 1-jén nyitották meg, megalapozva vasúti csomóponti helyét a városnak. 1860. augusztus 12-én aztán Rosenheim felé is megnyílt a Rosenheim–Salzburg-vasútvonal, majd később a folytatása is, a München–Rosenheim-vasútvonal München felé. 1873-tól szakaszosan megnyílt a Salzburg–Tirol-vasútvonal, majd 1876-ban a Salzburger Lokalbahn. A vasútvonalak a Salzburg Hauptbahnhofon futnak össze, amely a 2009-2012 közötti átépítése során fejpályaudvarból átmenő pályaudvarrá alakult át. Salzburgot EuroCity vonat köti össze Klagenfurttal, Münchennel, Béccsel. InterCity vonatok járnak a 2012-es menetrendváltással ismét Graz felé. Korridorvasút üzemel Németországon át Innsbruck felé.

Közút[szerkesztés]

A város szerepkörét az Alpok völgyei és hágói által meghatározott közlekedési helyzetével alapozta meg. Tirol felé Németországon keresztül a Kleine deutsches Eck Bad Reichenhall érintésével és Großes deutsches Eck (kicsi és nagy német sarok) Rosenheim érintésével létezik korridorút. 1859-ig csak egy városi fahíd ívelt át a Salzach felett, mai itt áll a Staatsbrücke (Állami híd). 1859-ben nyílt meg a második híd a Karolinenbrücke, egy évvel később a vasúti híd. Az A1-es autópálya hídja a Karolinenbrücke és a Staatsbrücke ma is a legfontosabb három átkelő a 13 híd közül. A Mirabell kastélyhoz közeli modern Makartsteg gyalogos híd 2001-ben nyerte el mai formáját. A város az A1-es, A10-es osztrák és A8-as német autópályán közelíthető meg, illetve az 1-es, 150-es, 155-ös, 156-os, 158-as, 159-es, 160-as főúton.

Parkolás[szerkesztés]

A város jelentős területe rövid parkolási zóna (Kurzparkzone) része, amit kék festéssel jelölnek. Hétfőtől péntekig 9-19 óra, szombaton 9-16 óra között fizetős a parkolás és legfeljebb 3 órát lehet várakozni. Az utcákon kevés felszíni parkoló található. A legnagyobb számú parkolók mélygarázsokban létesültek. Az óvárosban például a Mönichs-hegy alatt lévő Altstadtgaragen – Mönchsberg garázsban 1296 férőhely áll a rendelkezésre, míg a Mirabell-Congressnél 700 férőhely. A mélygarázsoknál általánosnak mondható a 2 m körüli magasságkorlátozás. A parkolási díj a parkolóházakban a hosszabb várakozási idő esetén arányosan csökken. Ingyenes parkoló csak a város szélén álló P+R parkolókban és a szintén városszéli bevásárlóközpontoknál találhatóak, ahonnan busszal, trolibusszal, vagy vasúton lehet beközlekedni.[2] A Hellbrunni kastélynál félóra várakozás ingyenes, majd díjköteles a parkolás.

Tömegközlekedés[szerkesztés]

A városban 1886-tól lóvasút közlekedett, amelyet később 7 hónap alatt villamosítottak és 1909. május 4-én már mint villamos váltott fel. A vonalat 1916-ban és 1927-ben meghosszabbították. A belvárosban 1940. szeptember 25. és november 25. között a villamost 3 szakaszban trolibusz váltotta fel. Az utolsó villamos 1953. október 31-én közlekedett a még meglévő szakaszokon.[3] Ma a legtöbb útvonalon trolibuszok közlekednek. Az autóbuszok kevesebb vonalon járnak, és alternatív (gáz) meghajtásúak.

Salzburgot a személygépkocsi forgalom folyamatos növekedése jellemzi. A megtett távolság és a tömegközlekedési utazások részaránya folyamatosan csökkent, 1995-2004 között 21%-ról 16%-ra, elérve a közép-európai átlagot. A közösségi közlekedéssel ellentétben nőtt a kerékpáron közlekedők száma. A 38 busz és 72 trolibusz 117,3 km hosszú útvonalon közlekednek. 2005-ben 45 millió utast szállítottak.

Az S-Bahn rendszer szakaszos kiépítése 2004-ben kezdődött és 2014-re tervezték befejezését. A városba ingázók kiszolgálására a belvárosban folyamatosan alakítottak ki új megállókat a vasútvonalak mentén, könnyen elérhetővé téve azokat. Az S-Bahn nem csak az osztrák, hanem a németországi elővárosokat is eléri. Az S1-es vonal földalatti végállomása már úgy épült meg, hogy az a jövőben egy metró, vagy földalatti vasút 4 új megállójával - Mirabellplatz, Staatsbrücke, Residenzplatz és Nonnta - a belvárost is elérje. A beruházás 350 milliós euróra tehető, fedezet még nem biztosított. A vonatok ütemes menetrendben közlekednek 15-30 perces követési idővel.

Logo Salzburger Verkehrsverbund S1  Salzburg Hbf (földalatti állomás) – Bürmoos – Lamprechtshausen
Logo Salzburger Verkehrsverbund S11  Salzburg Hbf (földalatti állomás) – Bürmoos – Trimmelkam
Logo Salzburger Verkehrsverbund S2  Salzburg Hbf – Straßwalchen
Logo Salzburger Verkehrsverbund S3  Bad Reichenhall – Freilassing – Salzburg – Golling-Abtenau
Logo Salzburger Verkehrsverbund S4  FreilassingBerchtesgaden Hbf

A városközponttól nyugatra található a repülőtér: Flughafen Salzburg, vagy Salzburg Airport W. A. Mozart néven ismert. 2007-ben 1 946 422 utas fordult meg, a legtöbb utas a téli síidőszakban veszi igénybe a repülőteret.

Gyalogos, kerékpáros közlekedés[szerkesztés]

A történelmi óvárost gyalogos övezetként alakították ki, behajtani csak külön engedéllyel van mód. Az óvárosban fiáker közlekedik a Residenzplatzról indulva.

A kerékpáros útvonalakat 1991-től építették ki, a legszebb szakasza a Salzach folyót követő útvonal. A kerékpárosok száma nőtt: 1995-2008 között 12%-ról 20%-ra emelkedett .

A város szülöttei[szerkesztés]

A Residenzbrunnen
A Mozarteum egyetem

Sport[szerkesztés]

A város leghíresebb labdarúgó csapata az FC Red Bull Salzburg. A csapat korábban Casino Salzburg néven szerepelt, és bejutott az 1994-es UEFA-kupa döntőjébe, ahol 1-0 ra kikapott az Internazionaltól. 2005-ben a Red Bull megvette a csapatot, és innentől Red Bull Salzburg néven szerepel a csapat. A csapat hazai pályája a Red Bull Arena, amely a 2008-as Európa-bajnokságon több mérkőzésnek is helyszínéül szolgált.

A város megpályázta a 2010-es téli olimpia rendezését, de azt végül Vancouver nyerte el.

Média[szerkesztés]

Az ORF tv-nek van helyi kirendeltsége. A magántelevíziók 1995 óta működnek: SAFE kábeltelevízió (ma Salzburg AG) és a Signal.

Könyvtárak[szerkesztés]

 • Salzburgi város könyvtár
 • Egyetemi könyvtár

Testvértelepülések[szerkesztés]

Városkép[szerkesztés]

Salzburg óvárosa egy részének panorámája a Mönchsberg irányából. Előtérben a Kapuzinerberg, jobbra a Gaißberg a TV-toronnyal.
Salzburg óvárosa egy részének panorámája a Mönchsberg irányából. Előtérben a Kapuzinerberg, jobbra a Gaißberg a TV-toronnyal.

Jegyzetek[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Salzburg című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés]