Salzburgi Szent Rupert

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Salzburgi Szent Rupert
Paul Troger (Schule) Der heilige Rupertus und ein Engel.jpg
püspök, a bajorok apostola
Születése
kb. 660/670
Worms
Halála
710/718. március 27.
Worms
Tisztelete
Egyháza Római katolikus egyház
Tisztelik Római katolikus egyház
Ünnepnapja március 27.
Római katolikus egyház
Védőszentje Salzburg
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Salzburgi Szent Rupert témájú médiaállományokat.

Salzburgi Szent Rupert (660/670 körül – Worms, 718. március 27.), püspök, hitvalló, a bajorok apostola.

Élete[szerkesztés]

Salzburgi Szent Rupert a germán frank törzsből, királyi nemzettségből, a Meroving dinasztia rokonságából származott. Worms püspöke volt midőn a felemelkedő Karolingok-kal viszályba kerülvén kénytelen volt elhagyni püspöki székhelyét, és 696-ban rokonához Theodo Agilolfing bajor herceghez Regensburg-ba menekült. Theodo kérésére a felületesen keresztény bajor népet megerősítette új hitében. Keresztény templommá alakíttatta át Regensburg és Altötting pogány germán szentélyeit. Az Alpok-ban missziós utat tett. 700-ban az egykori római település Juvavum romjain várost alapított Salzburg néven. Ekkor még éltek itt rómaiak is. Kolostorukat újjászervezte és templomot építtetett. 711-ben kolostor alapításával létrehozta a mai Bischofshofen települést. A szintén általa 714-ben alapított Nonnenberg-i apácakolostor a máig működő legrégibb apácakolostor német nyelvterületen. A történetkritikai kutatásokból ma már tudjuk, hogy élete végén visszatérhetett püspöki székhelyére Wormsba, ahol rövidesen elhunyt. Sírja Salzburgban a Szent Rupert Székesegyházban található.

Hatása[szerkesztés]

Rupert a ma Bajorország és Ausztria néven ismert terület térítője. Salzburgban magas színvonalu iskolát alapított. Itt tanított Szent Chuniald és Szent Gislar is. Rupert az alapokat rakta le, az egyházi szervezetet, a püspökséget Szent Bonifác hozta létre 739-ben. Szent Virgil 774-ben Salzburgban felszentelte a Szent Rupert Székesegyházat, földi maradványait ekkor hozták át Wormsból. Salzburgot 798-ban emelték érseki rangra, ettől kezdve a keleti misszió és a kultúra központjává vált. Adalwin salzburgi érsek (860-873) több templomot szentelt fel a Balaton mellett.

Rupert támogatta az ír térítőket, ezért Írország-ban is népszerű szent. Szorgalmazta a Salzburg környéki sóbányák fejlesztését, a helyi sóbányászok védőszentjükként tisztelték. Rupert a Salzburgi Érsekség fővédőszentje.

Felhasznált források[szerkesztés]

  • Források Salzburg kora középkori történetéből. Fordította, jegyzetekkel ellátta, az előszót és a bevezető tanulmányt írta: Nótári Tamás. Lectum Kiadó, 2005.
  • Szentek Élete II. kötet. Szent István Társulat, 2002.

Külső hivatkozások[szerkesztés]