Mozartkugel

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Az eredeti, Fürst-féle Mozartkugel
A Reber német cég terméke
A Mirabell cég terméke

A Wolfgang Amadeus Mozart osztrák zeneszerzőről elnevezett Mozartkugel (magyarul Mozart-golyó) nevű édesség egy pisztácia-marcipán keverék, nugáttal beburkolva.

Története[szerkesztés]

Egy salzburgi cukrász, nevezetesen Paul Fürst készítette először 1890-ben, majd az 1905-ös párizsi világkiállításon aranyérmet szerzett.

Összetétele[szerkesztés]

A Mozartkugel egy golyó formájú édesség, nugátkrém, marcipán és csokoládé egyedülállóan finom kombinációja. Az eredeti salzburgi Mozart-golyó belsejében pisztáciával dúsított marcipángolyóval készült, vastag nugátkrém réteggel körbevéve, kívül pedig csokoládébevonattal fedték be.

Névviták[szerkesztés]

Rövidesen a különböző salzburgi cukrászdák elkezdték az olcsó(bb) másolatokat készíteni, ekkor változtatta meg Fürst a terméke nevét „Original Salzburger Mozartkugeln”-re, ami a mai napig él és csak kizárólag Salzburgban gyártják, ennek következtében elég drága.

Fürst úr cukrászdája Salzburgban a mai napig működik, a város négy különböző pontján. Mivel a Mozartkugel elnevezést a Fürst-cég nem védette le, hamarosan további salzburgi cukrászdák is elkezdték gyártani, azonban az eredetitől kissé eltérő recepttel.

Kapcsolódó szócikk[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Mozartkugel témájú médiaállományokat.