Mozartkugel

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az eredeti, Fürst-féle Mozartkugel
Másolat a Reber német cégtől
Másolat a Mirabell cégtől

A manapság világhírű Mozartkugelt (magyarul Mozart-golyó) – melyet az osztrák zeneszerzőről, Wolfgang Amadeus Mozartról neveztek el – egy salzburgi cukrász, nevezetesen Paul Fürst találta fel 1890-ben, amellyel az 1905-ös párizsi világkiállításon aranyérmet szerzett. A golyó formájú édesség nugátkrém, marcipán és csokoládé egyedülállóan finom kombinációja. Az eredeti salzburgi Mozart-golyó belsejében pisztáciával dúsított marcipángolyóval készült körbevéve vastag nugátkrém réteggel kívül pedig csokoládé bevonattal fedték be. Rövidesen a különböző salzburgi cukrászdák elkezdték az olcsó(bb) másolatokat készíteni, ekkor változtatta meg Fürst a terméke nevét „Original Salzburger Mozartkugeln”-re, ami a mai napig él és csak kizárólag Salzburgban gyártják, ennek következtében elég drága.

Fürst úr cukrászdája Salzburgban az Alten Marktnál a Schloss Mirabell mellett található és a mai napig működik. A Mirabell-gyár megvette a receptet Fürsttől. Ezért van kék-ezüst színű Originale Mozartkugeln és van a vörös-arany színű Echte Salzburger Mozartkugeln.

A 2006-os Mozart évforduló alkalmából már elkezdődött a Mozart-ital és joghurt-desszert forgalmazása is, ami a csokoládé kissé „remixelt” változata.

Összetétel[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Mozartkugel nem más, mint egy pisztácia-marcipán keverék, nugáttal beburkolva.

Kapcsolódó szócikk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Mozartkugel témájú médiaállományokat.