Mozartkugel

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mozartkugel
NévadóWolfgang Amadeus Mozart (ember)
Nemzet, országAusztria
A Wikimédia Commons tartalmaz Mozartkugel témájú médiaállományokat.
Az eredeti, Fürst-féle Mozart-golyók

A Wolfgang Amadeus Mozart osztrák zeneszerzőről elnevezett Mozart-golyó (németül Mozartkugel) egy édesség, pisztácia-marcipán keverék nugáttal beburkolva és csokoládéval bevonva.

Története[szerkesztés]

Különböző Mozart-golyók

Egy salzburgi cukrász, Paul Fürst készítette először 1890-ben. A termékkel az 1905-ös párizsi világkiállításon aranyérmet szerzett.

Összetétele[szerkesztés]

Az eredeti Mozartkugel egy kézzel formázott, gömb alakú édesség. Belsejében pisztáciával dúsított marcipángolyó található, vastag nugátkrém réteggel körbevéve. Ezt a golyót egy fa pálcika segítségével olvasztott csokoládéba mártják, majd sztaniolba csomagolják. Az eredetit utánzó márkák egy része géppel készül, ezeknél a gömb alak helyett talpas félgömb formájúak az édességek.

Névviták[szerkesztés]

Rövidesen a különböző salzburgi cukrászdák elkezdték az olcsó(bb) másolatokat készíteni, ekkor változtatta meg Fürst a terméke nevét „Original Salzburger Mozartkugeln”-re. A Fürst cukrászdában a mai napig kézzel gyártott édesség csak Salzburgban, és ott is csak négy cukrászdában kapható.

Mivel a „Mozartkugel” elnevezést a Fürst-cég nem védette le, hamarosan további salzburgi cukrászdák is elkezdték gyártani, azonban az eredetitől kissé eltérő recepttel. Jelenleg Németországban is gyártják.

Kapcsolódó szócikk[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]