Radiofabrik

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search

Koordináták: é. sz. 47,7942°, k. h. 13,0559°

Radiofabrik
Rf logo2008badge.svg
Adatok
Indulás 1998
Társaság "Freier Rundfunk Salzburg"
Tulajdonos Sendeanlagen Ltd.
Ország  Ausztria
Vételi terület Salzburg (tartomány)
Vétel
Földi sugárzás
107,5 97,3 MHZ 107,5 97,3 MHZ. programhely
Kábeles vétel
Hivatalos oldal

A Radiofabrik Salzburgban működő közösségi rádió. A legnagyobb független, nonprofit rádió Nyugat-Ausztriában.

Története[szerkesztés]

„Radio Bongo 500“ kalózadást reklámozó gyufásskatulya 1992-ből

A rádió alapítói közül néhányan 1992-ben még illegálisan készítettek műsort. Az egyik ilyen alapítótag volt „Wolfgang Hirner”, aki a későbbi Radiofabrik igazgatója is lett. Ausztriában ugyanis tilos volt magán rádióállomást üzemeltetni 1998-ig. A kalózrádió-adás «Radio Bongo 500» néven vált ismertté.

Amikor a Graz-i «Radio Helsinki» megtörte az állami ORF műsorszolgáltatói monopóliumát 1995-ben, nem sokkal azután a Radiofabrik is megkezdte működését. Kezdetben mindössze öt órás műsoridőt kapott a kereskedelmi «Radio Arabella» hullámhosszán. Folyamatos műsorszolgáltatás 2002 januárjában valósulhatott meg az «Objektwerbung GmbH», reklámcég együttműködésével. Miután a vállalatnak pénzügyi nehézségei támadtak és beszüntette tevékenységét 2003 októberében, a Radiofabrik vette át teljes egészében a helyét.

Radiofabrik stúdiója 2005-ig egy konténerben kapott helyet

Jelenleg több mint 280 önkéntes munkatárs vesz részt a műsorkészítésben. Az adások a 107,5 és 97,3 MHz frekvencián hallgathatók, valamint kábelen keresztül a 98,6 MHz-en a nap huszonnégy órájában.

Radiofabrik első emeleti stúdiója az ARGE kulturális központban, 97,3 MHz frekvenciára hangolt tetőantennával

Eleinte a Radiofabrik műsorait egy konténerstúdióban készítették. A rádió 2005-ben kapott helyet az az újonnan épült «ARGE-Kultur Salzburg»-ban, ami a legnagyobb kulturális központnak számít Nyugat-Ausztriában. A rádió számára a legmodernebb munkakörülmények (iroda, stúdió, vágószoba, tanácskozóterem) és felszerelések biztosítottak.

Program és elképzelés[szerkesztés]

Mivel Radiofabrik egy független, kereskedelmi célokat mellőző, közösségi rádió, így igyekszik minden társadalmi réteget elérni, különös tekintettel azokra, akik mind a kereskedelmi, mind az állami médiumokban nem kapnak szót. Ennek megfelelően készítenek műsort ötvenen felüliek, akik célzottan a saját korosztályukhoz kívánnak szólni, de a tizennyolc éven aluliakat is bevonják itt a rádiózásba. Nem utolsósorban az adások tíz különböző nyelven hallgathatók teret engedve a legkülönbözőbb kultúrák, vélemények bemutatásának Salzburgban.

Mindenki, aki kedvet érez a rádiózáshoz, a stáb tagjává válhat. Mindössze annyit kell tenni, hogy az érdeklődő részt vesz egy kurzuson, ahol a műsorkészítéshez elengedhetetlen technikai tudás, az újságírás alapjai, valamint alapvető médiajog sajátítható el. A önjelölt rádiós szabadon választhatja meg műsora témáját, vállalva a felelősséget annak tartalmáért. Mindamellett rasszista, szexista, gyűlöletkeltő, demokráciaellenes tartalmú műsoroknak, valamint vallási propagandának nem biztosít helyet a rádió.

Georg Wimmer, többszörös díjnyertes újságíró koordinálta a műsorokat egészen 2008 végéig, amikor is egy évre otthon maradt újszülött kisfiával. Eva Schmidhuber, a rádió projektvezetője vette át a helyét 2009 januárjában.

Szervezeti felépítés[szerkesztés]

Radiofabrik struktúrája két pillérű: „Verein Freier Rundfunk Salzburg“ egy bejegyzett társaság, amiben minden adáskészítő és támogató tagnak számít intézményi szinten. Az egyesület felelős a műsorszolgáltatásért. A tulajdonát képezi egy a műsorszórást biztosító vállalat (Sendeanlagen GmbH), ami műsorterjesztési licenccel is rendelkezik.

A vezetőség tagjai: az igazgatóság elnöke „Anton Prlic”, a Salzburger Nachrichten újságírója, elnökhelyettes Nicole Modl, Monika Pink jegyző, az igazgatósági tanácsadó Wolfgang Stöger a pénzügyekért felelős, ezenfelül Alois Plischkowitz újságíró és Darka Grčević-Golić tagjai a vezető testületnek.

A rádiót 2007-ig „Wolfgang Hirner”, a Radiofabrik alapítója vezette. Helyét Andreas Wagner, a felnőttképzésben dolgozó pedagógus vette át. 2008 márciusától a vezérigazgatói posztot Alf Altendorf, filmszínész és médiamenedzser tölti be.

Projektmunka[szerkesztés]

Radofabrik a helyi kormányzati szervekkel fenntartott kapcsolatai, valamint Salzburgban végzett kulturális tevékenysége nagy mértékben hozzájárul, hogy a rádió Európai Unió-s projektekben vehessen részt. A rádióadások egy Ausztriában és Németországban közösen létrehozott internetes megosztó felületen is megtalálhatók.

A médiaoktatás területén végzett tevékenységek is egyre jelentősebb szerepet kapnak. Példának okáért az “EuRegio Medienzentrum” Interreg-IIIA-Projekt-ben az “Aktion Film Salzburg” és Traunstein regionális irodája is érdekelt.

Projektek[szerkesztés]

 • EU-Project Civilmedia (évenként megrendezett konferencia 2005 óta)[1]
 • EU-Project Radiodialogues – A sokszínűség hangjai
 • EU-Project Talk About It
 • EU-Project Let's Talk About Science
 • EU-Project I Speak Football[2]
 • Euregio-Project EuRegio Media Center (EMZ)
 • EuRegio Childrens Radio – Rádió a gyerektől/-kel/-ért
 • belle of the ball – Projekt “Rasende Reporterin” EURO2008
 • mozartRemixed

Technika[szerkesztés]

Radiofabrik hardver- és szoftverfejlesztéssel is foglalkozik, ezzel is elősegítve a rádiószerkesztést. ”Hermann Huber” mérnökinformatikus 2005-ben mutatta be a rádió automatizálási szoftvert, a YARM-ot (Yet Another Radio Manager) az Ars Electronica elnevezésű elektronikai kiállításon. Azóta már több osztrák közösségi rádió is a YARM-ot használja.

„Marcus Diess” produkciós igazgató, zenész és feltaláló alkotta meg az úgynevezett jel monitorizáló rendszert, a „Signal Watchdog”-ot, ami folyamatosan nyomon követi a Radiofabrik átjátszóadójának működését és az esetleges meghibásodást azonnal jelzi SMS-en keresztül. A vakok számára készülő hangszerkesztő szoftver (a „Studioguard”) még fejlesztés alatt áll.

Partnerség[szerkesztés]

A Radiofabrik 107,5 tagja az „Ausztriai Közösségi Rádiók Egyesületének” (Verband Freier Radios Österreich – VFRÖ), valamint a szervezet felkarolja a salzburgi kulturális törekvéseket a (Dachverband Salzburger Kulturstätten) égisze alatt.

Díjak[szerkesztés]

A Radiofabrik a következő díjakat nyerte el:

 • Kulturális díj az integráció és az emberi jogok támogatásáért (“Kulturpreis für Integration und Menschenrechte“) a Salzburgi Zöld Párt, valamint Gerard Mortier felajánlásával.
 • Salzburg tartomány kultúradíj (Kulturpreis des Landes Salzburg)
 • Felnőttképzés Rádió Díj – Eduard-Ploier-Díj(2007, 2008)
 • Alternatív Média Díj a Nürnberg-i Média Akadémia és a Friedrich Ebert Alapítvány (FES)kiírásában
 • Média Díj kitüntetve a német Kindernothilfe szervezet által
 • ESIS – Innovatív nyelvi projekteket kitüntető Európa-pecsét (2003, 2008)

Hivatkozások[szerkesztés]

Honlap[szerkesztés]