Hellbrunni kastély

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Hellbrunni kastély
Hellbrunn 1.jpg
Település Salzburg
Cím Salzburg, Hellbrunn
Építési adatok
Építés éve 16131615
Építési stílus reneszánsz
manierizmus
Építész(ek) Santino Solari
Elhelyezkedése
Hellbrunni kastély (Ausztria)
Hellbrunni kastély
Hellbrunni kastély
Pozíció Ausztria térképén
é. sz. 47° 45′ 44″, k. h. 13° 03′ 39″Koordináták: é. sz. 47° 45′ 44″, k. h. 13° 03′ 39″
Hellbrunni kastély weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Hellbrunni kastély témájú médiaállományokat.
A kastély a Római színházból tekintve

Hellbrunni kastély Salzburg déli Hellbrunn városrészében található vízijátékairól világszerte ismert nevezetessége. A manierizmus korszakában épült kastélynak és kastélypark szinte ma is eredeti formájában tekinthető meg. Szépen gondozott parkja, vízi attrakciói mellett itt található a Markus Sittikus színház, a Waldems-kastély, a Salzburgi Állatkert.

Története[szerkesztés]

Markus Sittikus von Hohenems választották meg 1612-ben a salzburgi érseknek. 1613-1615-től megbízást adott Salzburg déli részén új székhely kialakítására. Az épület késő gótikus stílusban olasz mintára épült a déli külvárosában villa suburbana, vagyis egyfajta nyári rezidencia céljára. Az építész Santino Solari volt, aki a salzburgi székesegyházon is dolgozott. A bálterem falai és a boltíves mennyezete allegorikus jelenetekkel - feltehetően Arsenio Mascagni munkája - gazdagon festett. Figyelemre méltó továbbá az un. Nyolcszög szoba, Halterem, Madár szoba és sarok. A zárt udvar melléképületei szimmetrikusan vannak elrendezve. A kastélyt keletről fasorral kísért úttengelyére van szervezték, majd a kapun belül két oldalról fallal kísérve vezeti a tekintetet a központi udvarra. A kiterjedt parkot 1730 körül átalakították, Franz Anton Danreiter udvari kertfelügyelő tervei alapján és a kor ízléséhez igazították. A parkban található isten- és hősi alakokat ábrázoló szobrok a 17. század elejéről származnak.

A valamikori hellbrunni kőfejtőt Markus Sittikus színházzá alakíttatta, így jött létre a "Steintheater" (Kőszínház), Európa első szabadtéri színpada.

Ugyancsak Hellbrunnban áll a Waldems Kastély, amelyet a köznyelv Monatsschlößchen néven is emleget, mert rendkívül rövid idő, alig néhány hónap leforgása alatt épült 1615-ben Markus Sittikus érsek megrendelésére. Ma a salzburgi Carolino Augusteum Néprajzi Múzeumnak ad otthont. A hellbrunni kastélypark fölött, idilli környezetben díszelgő kis kastély termeiben népszokások és népi játékok elevenednek meg, a népi lakáskultúra, a népi gyógyászat és a környék jellegzetes népviseleteinek válogatott darabjai társaságában.[1]

Hellbrunn kastélyát végül igen ritkán használták érseki székhelyként. A díszes termek és a különleges vízi játékokkal tarkított, varázslatos kert a kezdetektől fogva ünnepségek, előadások, kulturális rendezvények helyszínéül szolgáltak.

Valaha kirándulni, vadászatokra és fényes fogadásokra érkeztek a vendégek Hellbrunnba – ma leginkább konferenciákra, szemináriumokra és elegáns társasági eseményekre. A kastély mindenféle nemzetközi rendezvények kedvelt helyszíne.

Vízijáték[szerkesztés]

A világ legjobb állapotban fennmaradt késő reneszánsz szökőkútjai találhatóak itt. A vízi látványosságot a kastély épület nyugati oldalán a hegyoldalban alakították ki. A víz mindig is a kastély meghatározó eleme volt. A közeli hegyekből érkező számtalan forrás vize pezsgő élettel töltötte meg az óriási parkot. Titokzatos, misztikus barlangok, víz mozgatta figurák és fura szökőkutak szórakoztatják külön belépő díj ellenében a látogatókat.[1] Andreas Jakob Dietrichstein érsek 1749-1752-ben kiegészítette a régi vízijátékot a bonyolultabb "Mechanikai színház"zal.

A kastély környezet[szerkesztés]

A kastélyon kívül sok munkát fektettek a környező táji kapcsolat kialakítására is. Hellbrunner Allee-t Markus Sittikus 1614/1615-ben hozta létre késő reneszánsz stílusban. Az úttal a célja a hercegi kert és táj Freisaal-kastély felé való kiterjesztése volt, kifejezve az ifjú herceg abszolút hatalmát. A Lindenalle (ma Fürstenweg) a Salzach folyóig nyújtja a kastélykertet, amelynek tengelyében áll a főépület áll. A Diána szobortól induló allé szintén egy fontos tengely, amelyre szimmetrikus a halakkal gazdagított nagymedence, majd áthalad a vadászkerten, és távolban a Salzach folyó túlpartján magasodó Goldenstein-kastélyt célozza meg.

Látogatása[szerkesztés]

A kastély télen rövidebb, nyáron hosszabb nyitvatartással várja a látogatókat. Adventkor vásárt szerveznek a kastélynál. A vízijáték külön belépő díj ellenében tekinthető meg. A parkolás első félórában ingyenes, majd fizetős.

Galéria[szerkesztés]

360°-os kép a Hellbrunn-kastély udvaráról
360°-os kép a Hellbrunn-kastély udvaráról
360°-os kép a díszteremről
360°-os kép a díszteremről

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Schloß Hellbrunn című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]

  1. a b Hellbrunni Kastély és Vízi Játékok. salzburg.info. [2012. október 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. október 25.)