Milánói királyi palota

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Milánói királyi palota
Royal Palace Milan 2.jpg
Település Milánó
Hely Piazzetta Reale
Építési stílus neoklasszikus építészet
Építész(ek) Giuseppe Piermarini
Elhelyezkedése
Milánói királyi palota (Olaszország)
Milánói királyi palota
Milánói királyi palota
Pozíció Olaszország térképén
é. sz. 45° 27′ 47″, k. h. 9° 11′ 28″Koordináták: é. sz. 45° 27′ 47″, k. h. 9° 11′ 28″
Milánói királyi palota weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Milánói királyi palota témájú médiaállományokat.
A királyi palota dóm felé néző homlokzata
A palota díszlépcsője

A milánói királyi palota a város uralkodóinak székhelye volt. Napjainkban a dóm múzeumának ad otthont valamint konferenciaközpont.

Története[szerkesztés]

A palota klasszicista stílusban épült két oldalszárnnyal. Eredetileg 1138-tól bírósági épület, a Palazzo Broletto Vecchio állt a helyén, mely 1311-ben a Visconti-család birtokába került. Azzone Visconti 1330-1336 között a hercegi udvar számára lebontatta és palotát építtetett. Ebből az épületből ma csak néhány faldarab maradt fenn. 1386-ban, amikor elkezdték a dóm építését, a palota egy részét elbontották. Mivel a Sforzák saját udvartartásuk számára a Castello Sforzescót használták a város nyugati végében, a palota, mely ekkor a Palazzo di Corte Vecchia nevet viselte, elveszítette jelentőségét. Egy időben színház is működött benne, itt tartották a 18. században az első milánói operaelőadást. Mai formáját 1771-1778 között nyerte el, amikor Habsburg Ferdinánd székhelye lett. A klasszicista épületet Piermarini tervei alapján építették fel. A palotában szállt meg Napoléon Bonaparte tábornok is, amikor 1796-ban bevonult a városba. 1861-ben az egyesült Olasz Királyság létrejöttekor a korona birtokába került. A királyság felszámolása után a város birtokába került, ekkor költözött be a dóm múzeuma. A második világháborúban súlyos bombatámadás érte, de 1953-ban újjáépítették.

San Gottardo-templom[szerkesztés]

A palota épülettömbjéhez tartozik, egykoron királyi kápolna volt. A Viscontiak építették 1336 körül Francesco Pecorari tervei alapján. A palota átépítésével egyidőben az eredetileg gótikus stílusú templom klasszicista külsőt kapott. A templom ékessége Azzone Visconti síremléke, melyet Giovanni Balduccio faragott, valamint néhány Giotto-freskó részlete, melyek eredetileg a harangtornyot díszítették.

Felhasznált irodalom[szerkesztés]

  • Blanchard Paul: Northern Italy (Blue Guide sorozat), W. Norton Company, London, 2005, ISBN 978-0393327304
  • Fajth Tibor: Itália Panoráma útikönyvek, Athenaeum Nyomda, Budapest, 1980 ISBN 963-243-235-5
  • Lindner László: Milánó és az északolasz tóvidék, Panoráma útikönyvek, Franklin Nyomda, Budapest, 1984, ISBN 963-243-281-9

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Milánói királyi palota témájú médiaállományokat.