Szent István Koronájának Országai

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szent István Koronájának Országai
Az Osztrák–Magyar Monarchia egyik állama
Magyar Szent Korona Országai
Zemlje krune svetog Stjepana
Земље круне Светог Стефана
Krajiny Svätoštefanskej koruny
Țările Coroanei Sfântului Ștefan
18671918
A Magyar Királyság és a Horvát-Szlavón Királyság címere
A Magyar Királyság
és a Horvát-Szlavón Királyság címere
A Magyar Királyság és a Horvát-Szlavón Királyság zászlaja
A Magyar Királyság
és a Horvát-Szlavón Királyság zászlaja
A Magyar Királyság, a Horvát-Szlavón Királyság és a Boszniai Kondomínium (közösen kormányzott terület az Osztrák Császársággal)
A Magyar Királyság, a Horvát-Szlavón Királyság és a Boszniai Kondomínium (közösen kormányzott terület az Osztrák Császársággal)
Mottó: Regnum Mariae Patrona Hungariae[1]
Nemzeti himnusz: Hymnus, a' Magyar nép zivataros századaiból
Általános adatok
Fővárosa Budapest
(Magyar Királyság)
Zágráb
(Horvát-Szlavón Királyság)
Terület325 411 km² (1910)
Népesség20 886 487 fő (1910)
Népsűrűség64 fő/km² (1910)
Hivatalos nyelvek latin
német
magyar
horvát
(Horvát-Szlavón Kir.)
olasz (Fiume)
Vallás római katolikus, kálvinista, lutheránus, ortodox, uniátus, unitárius, zsidó
Nemzeti ünnep április 11. (Az áprilisi törvények emlékünnepe)
március 15. (Az 1848-as forradalom ünnepe)
augusztus 20. (Szent István emlékünnepe)
Pénznem osztrák–magyar forint (1867–1892)
osztrák–magyar korona (1892–1918)
Történelem
Kiegyezés
1867. március 30.

Magyar–horvát kiegyezés
1868. június 25.

Annexiós válság
1908-1909

Szarajevói merénylet
1914. június 28.

Hadüzenet Szerbiának
1914. július 28.

A Monarchia felbomlása
1918. október 31.

Trianoni békeszerződés
1920. június 4.
Kormányzat
Államforma Alkotmányos monarchia
Uralkodó I. Ferenc József
(1867-1916)
IV. Károly
(1916-1918)
Dinasztia Habsburg–Lotaringiai-ház
Államfő király
Államfő-helyettes Nádor (Magyar Kir.)
Bán (Horvát-Szlavón Kir.)
Kormányfő miniszterelnök
ElődállamUtódállam
 A Magyar Királyság a kora újkorbanMagyar Népköztársaság (1918–1919 és 1919–1920) 
 Horvát KirályságSzlovén–Horvát–Szerb Állam 
Fiumei Szabadállam 
A Wikimédia Commons tartalmaz Szent István Koronájának Országai témájú médiaállományokat.

A Szent István Koronájának Országai (más néven Transzlajtánia, a dualizmus alatt megegyezik a Magyar Szent Korona Országaival) az Osztrák–Magyar Monarchia horvát és magyar területei voltak. Az ország 1867. március 30. és 1918. november 16. között állt fenn, amely feloszlatását (Őszirózsás forradalom) követően szétesett. A név Magyarország történelmi koronaékszerére, a Magyar Szent Koronára utal, amelyet Szent István király koronájaként ismernek és amely szimbolikus jelentőséggel bír a Magyar Királyság számára.

Az 1868-as horvát–magyar kiegyezés első cikkelye szerint ezt a területet, amelyet Magyar Birodalomnak is neveznek (a középkori latin szóhasználat szerint Archiregnum Hungaricum), hivatalosan „a Magyar Királyság és a Háromegy Királyság államszövetségeként” határozták meg. Háromegy Királyságot a Horvát Királyság, Szlavónia és Dalmácia alkotta. Bár Dalmácia valójában Szent István Koronájának Országain kívül terült el, a Monarchia osztrák felének, Ciszlajtániának a részeként, a Háromegy Királyság létrejöttét célzó hosszú politikai kampány miatt mégis felvették a nevébe, amely az eredeti területekből állt.

A Magyar Korona országai[szerkesztés]

Az 1867-es osztrák–magyar kiegyezés után Transzlajtánia a Magyar Királyságból állt (amely magában foglalta az egykori Erdélyi Fejedelemség ( vagy Erdélyi Nagyfejedelemség) és az egykori Temesvári Bánság területeit is), de hozzá tartozott a belsőleg önállóan kormányzott Horvát-Szlavón Királyság és Fiume szabad kikötője is. A Katonai Határőrvidék 1873–1882-ig külön igazgatás alatt állt, majd megszűnt, és a tulajdonképpeni Magyarországhoz és a Horvát-Szlavón Királysághoz került.[2]

Térkép Név Vezető
Magyar Királyság
Király
Horvát-Szlavón Királyság
Bán
Fiume város
Kormányzó
Bosznia-Hercegovinai Kondomínium
(Az Osztrák Császársággal közösen)
Kormányzó
Térkép Név Vezető

Szent István Koronájának Országai
Király

Korábbi, később megszűnt országok[szerkesztés]

Térkép Név Megszűnés Utódállam
Erdélyi Nagyfejedelemség
1867. július 28. Magyar Királyság
Szerb Vajdaság és Temesi Bánság
1860. december 27.
Horvát Királyság
1868. június 25. Horvát-Szlavón Királyság
Szlavón Királyság

Közigazgatás[szerkesztés]

Hadsereg[szerkesztés]

Magyar Korona Országainak hadserege a Osztrák–Magyar Hadseregbe tartozott. A Magyar Királyságnak volt saját, a Közös hadseregtől elkülönülő fegyveres ereje, a Magyar Királyi Honvédség. A Horvát-Szlavón Királyságnak is volt hadsereg, mely szintén a Monarchia hadseregének és a Magyar Kir. Honvédség egyik ága volt. A Horvát-Szlavón Landwehr felet közvetlenül Horvátország és Szlavónia területi épségéért. Fiumének nem volt saját hadserege. A Bosznia-Hercegovinai Kondomínium pedig mivel közösen tartozott mind a Magyar Királysághoz, mind az Osztrák Császársághoz, a Közös hadsereg tartotta ellenőrzés alatt.

Neve[szerkesztés]

 • Magyarul: Szent István Koronájának Országai, Szent Korona Országai, a Magyar Korona Országai, a Magyar Szent Korona Országai
 • Horvátul: Zemlje Krune svetog Stjepana
 • Németül: Länder der heiligen ungarischen Stephanskrone
 • Csehül: Země Koruny svatoštěpánské
 • Szlovákul: Krajiny Svätoštefanskej koruny, Krajiny uhorskej koruny
 • Szerbül: Земље круне Светoг Стефана
 • Románul: Țările Coroanei Sfântului Ștefan
 • Ukránul: Землі корони Святого Стефана
 • Ruszinul: Землї короны Сятого Іштвана
 • Oroszul: Земли кoроны Святого Иштвана

Transzlajtánia[szerkesztés]

Transzlajtánia (más néven Lajtántúl) volt a Szent István Koronájának Országai nem hivatalos elnevezése. Transzlajtánia elnevezés onnan ered, hogy az osztrák–magyar határon folyt a Lajta, így az attól nyugatabbra fekvő területek (Osztrák Császárság) lettek a Lajtán innen, a folyótól keletebbre fekvő kerületek (Magyar Királyság) pedig nem hivatalosan a Lajtántúl elnevezéseket kapták. E terület a mai Szlovákia területén található Kárpátoktól Erdélyig, majd délen az Adriai-tenger horvát partjáig terjedt. Transzlajtánia fővárosa Budapest volt.[3]

Történelem[szerkesztés]

Az 1867-es kiegyezés, amely létrehozta a Monarchiát, nagyobb irányítást biztosított a magyar kormány belügyei felett, mint amennyivel a mohácsi csata óta bármikor rendelkezett. Az új kormány azonban súlyos gazdasági problémákkal és az etnikai kisebbségek növekvő nyugtalanságával szembesült. Az első világháború végül az Osztrák–Magyar Monarchia felbomlásához vezetett, majd a háborút követően kormányok sora – köztük egy kommunista rezsim – vette át a hatalmat Budapesten.

Alkotmány[szerkesztés]

A Liberális párt[szerkesztés]

Társadalmi változások és a kisebbségek helyzete[szerkesztés]

Politika az első világháború alatt[szerkesztés]

A Magyar Korona Országainak vége[szerkesztés]

Az első világháború végén Transzlajtánia is mint sok más állam eltűnt a térképekről. A horvátok, más délszláv nemzetekkel az unió kezdete óta8 óta saját államot, valamint az osztrákokkal és a magyarokkal egyenlő jogokat akartak a Monarchiában. Számos próbálkozás után, amelyeket a magyar fél mindig elvetett, a Magyar Minisztertanács Wekerle Sándor magyar miniszterelnök és Tisza István gróf vezetésével végül 1918. október 22-én, egy nappal IV. Károly király után aláírták a trialista kiáltványt.[4][5] Mivel túl késő volt az osztrák és magyar irányítású Monarchiát megreformálni, 1918. október 29-én a Zágrábi Parlament egyesítette a horvát területeket, megszüntette az uniót és minden kapcsolatot Ausztriával és Magyarországgal és úgy döntött, hogy csatlakozik a Szlovének, Horvátok és Szerbek Államtanácsához (1918. december 1-jén létrejött a Szlovén–Horvát–Szerb Állam). Fiume városa rövid életű szabad városállammá vált, egészen 1924-ig, amikor átengedték Olaszországnak, de létezését a nagyhatalmak egyáltalán nem ismerték el.

IV. Károly elkeseredettségében Károlyi Mihályt nevezte ki miniszterelnöknek, aki Ausztria és Magyarország kapcsolatának lazítását javasolta. Károlyi buzdítására a Magyar Parlament 1918. október 31-ével felmondta az osztrák–magyar Kiegyezést.

Károly november 13-án bejelentette, hogy elfogadja Magyarország államforma-meghatározási jogát, és lemond arról, hogy részt vegyen a magyar politikában. Felmentette a Monarchia magyar felében a tisztségviselőket is a neki tett hűségi eskü alól. Károlyi és kormánya nem volt hajlandó várni és november 16-án kikiáltották a Magyar Népköztársaságot. IV. Károly király soha nem mondott le, sőt megpróbálta újra megszerezni a magyar trónt (visszatérési kísérletek) és 1920-tól 1944-ig Horthy Miklós kormányzóként irányította a visszaállított Magyar Királyságot.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Lands of the Crown of Saint Stephen című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Adeleye, Gabriel G.. World Dictionary of Foreign Expressions (angol nyelven). Bolchazy-Carducci Publishers Inc. (1999). ISBN 0-86516-422-3. 
 2. Aldásy, Antal. Katolikus Enciklopédia (magyar nyelven) (1913) 
 3. Encyclopedia Britannica
 4. Budisavljević, Srđan. tvaranje Države SHS (horvát nyelven) (1958) 
 5. Dr. Aleksandar, Horvat. Povodom njegove pedesetgodišnjice rodjenja (horvát nyelven). Hrvatsko pravo 

Források[szerkesztés]

 • Lucas, James. Az Osztrák–Magyar Hadsereg harcoló csapatai 1868–1914 (magyar nyelven). Spellmount Ltd., Tunbridge Wells (1987). ISBN 0-946771-04-9 
 • Hrvatska Država újság. Public proclamation of the Sabor (horvát nyelven). Hrvatska Država (1918) 

További információ, kapcsolódó lapok[szerkesztés]