Sopron vármegye

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sopron vármegye (11. század1918)
Sopron vármegye címere
Sopron vármegye címere

Központ Sopron
Népesség
Népesség 259 602 (1891)
Nemzetiségek magyarok, németek, horvátok
Földrajzi adatok
Terület 3 256  km2
Térkép
Sopron vármegye térképe
Sopron vármegye térképe
Sopron vármegye domborzati térképe
Sopron vármegye domborzati térképe
Sopron vármegye 1811

Sopron vármegye (németül: Komitat Ödenburg) közigazgatási egység volt a Magyar Királyság nyugati részében. Területét Magyarország és Ausztria között osztották fel.

Földrajz[szerkesztés]

A vármegye területének nyugati része hegység, déli része teljesen síkság volt. Nyugaton az Alpok kiagázasa, valamint az Alpokaljához tartozó Lajta-hegység feküdt, keleten a Kisalföld terült el. A vármegye folyóvizekben igen gazdag volt: az Öreg-Rába, a Kis-Rába, valamint a Répce is a vármegye folyói közé tartozott. Északról Felső-Ausztria és Moson vármegye, keletről Győr vármegye, délről Vas vármegye határolta.

Történelem[szerkesztés]

A vármegyét Szent István király hozta létre az államalapítás és a királyi vármegyerendszer megszervezése idején Sopronvár központtal, az Osl nemzetség birtokainak területén.[1]

1920-ban a vármegye nyugati részét Ausztria területéhez csatolták, 1921-ben szavazás döntött arról, hogy Sopron Magyarországon maradjon ("Leghűségesebb Város" - Civitas Fidelissima). A második világháború után a szintén csonka Győr és Moson vármegyékkel megalakították Győr-Moson-Sopron megyét. 1950-ben Győr-Sopron megye déli része Vas megye területéhez csatolódott.

Sopron vármegye közigazgatási térképe 1910-ből

Lakosság[szerkesztés]

1891-ben a vármegye összlakossága 259.602 volt, ebből:

Közigazgatás[szerkesztés]

A vármegye a következő járásokra volt felosztva:

Forrás[szerkesztés]

  1. Györffy György. 15 / A vármegye X. századi előzményei és korai szervezete., István király és műve. Gondolat Budapest 1983. ISBN 963-281-221-2 

További információk[szerkesztés]