Kapuvár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kapuvár
A Szent Anna-templom
A Szent Anna-templom
Kapuvár címere
Kapuvár címere
Kapuvár zászlaja
Kapuvár zászlaja
Közigazgatás
Ország Magyarország
RégióNyugat-Dunántúl
MegyeGyőr-Moson-Sopron
JárásKapuvári
Jogállás város
Polgármester Hámori György (Fidesz-KDNP)[1]
Irányítószám 9330
Körzethívószám 96
Testvértelepülései
Lista
Népesség
Teljes népesség10 281 fő (2018. jan. 1.)[2] +/-
Népsűrűség108,6 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület96,05 km²
Időzóna CET, UTC+1
Elhelyezkedése
Kapuvár (Magyarország)
Kapuvár
Kapuvár
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 35′ 34″, k. h. 17° 01′ 38″Koordináták: é. sz. 47° 35′ 34″, k. h. 17° 01′ 38″
Kapuvár (Győr-Moson-Sopron megye)
Kapuvár
Kapuvár
Pozíció Győr-Moson-Sopron megye térképén
Kapuvár weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Kapuvár témájú médiaállományokat.
Esterházy-kastély
Szt. Anna rk. templom
A katolikus általános iskola
I. világháborús hősi emlékmű

Kapuvár (németül: Kobrunn) város Győr-Moson-Sopron megyében, a Kapuvári járás székhelye. A megyeszékhely után a megye negyedik legnépesebb települése.

Fekvése[szerkesztés]

Győr-Moson-Sopron megye egyik kisvárosa, Győr és Sopron között félúton. Főutcája a 85. számú főút. Neve az egykori nyugati gyepűrendszer megerősített, védett átjárójára, kapujára utal. Sokáig Kapunak mondták;[3] a Kapuvár szóhasználat csak a 17. századtól terjed, és igazán általánossá a 18. században vált.

A Kisalföld két kistája – a Rábaköz és a Hanság – találkozásánál fekszik. Északi, természetes határa a Hanság-főcsatorna, ami egyúttal a magyar–osztrák határ is. Keleten és délen kisebb települések külterületeivel határos, míg nyugaton ismét természetes határa van, a Répce folyó.

A város elérhetősége többféle közlekedési eszközzel is kiváló. Közúton a Sopront Győrrel összekötő 85-ös számú főútvonalon; vasúton a Győr-Sopron-Ebenfurt vasútvonalon; légi közlekedés szempontjából pedig a fertőszentmiklósi magán repülőtér, valamint az ausztriai schwechati nemzetközi repülőtér ad lehetőséget a város megközelítésére. Az M1-es autópálya Győrnél 40 km-es és Mosonmagyaróvárnál 50 km-es, az A3-as autópálya Cinfalvánál 60 km-es, az A4-es Pándorfalunál 50 km-es távolságban érhető el. Kerékpárút köti össze Vitnyéddel és Vallával.

Éghajlata[szerkesztés]

Éghajlata mérsékelten szárazföldi, változékonyságát főként az óceáni légtömegek okozzák. Az évi átlagos középhőmérséklet: 9,8 °C (a téli minimum: -13,7 °C, a nyári maximum: +32,6 °C). A Lajta és a Duna völgyében, a Cseh- és a Bécsi-medence felől akadálytalanul érkező légtömegek hatására az uralkodó szélirány az északnyugati. E légtömegek állandó áramlása miatt évente mindössze 30–40 napon van szélcsend. Az éves csapadék átlag 660 mm; az esős napok száma 115 körül, a havas napoké 18–25 között van.

A város címere[szerkesztés]

A címer leírása Kapuvár Város Önkormányzatának rendelete szerint:

 • „Hullámos osztású csücskös talpú pajzs. A felső mező kék, a közepén ezüst várfal, ennek közepén kapu, félig felvont zuhanóráccsal.
 • A kaputól jobbra és balra függőlegesen elhelyezett három-három ablaknyílás. A várfal cseréppel fedett, felette cölöphelyen emelkedő, ezüst színű, cseréppel fedett kúpos torony.
 • A torony tetején kereszt.
 • A várfal mindkét oldalán ezüst rúdon kifelé lobogó vörös-fehér-zöld lobogó van elhelyezve.
 • A kúpos torony és a zászlók között, mindkét oldalon ezüst színű hatágú csillag díszlik.
 • A vörös színű alsó mezőben ezüst színnel középen dob, dobverőkkel, jobbról kivont szablya, alatta pisztoly és három ágyúgolyó. Balról fokos, alatta ágyú." (Az 1991. évi, 2004-ben kiegészített rendelet 1. §-a).

Története[szerkesztés]

Kapuvár területe az ősidők óta lakott hely. A csiszolt kőkorszakból és a korai vaskorból (hallstatti kultúra) is jelentős leletanyag került elő.

Szomszédságában egykori földvárakat (Földvár, Feketevár) találunk. A Kapuvártól északra lévő Földvár ásatása (Nováki Gyula a középkori magyar föld-favárak egyetemes jellegzetességének tekintett égett sáncot tárt fel). A babóti várat (Feketevár) valószínűleg később, a 13. században emelték. Az egykori múzeumigazgató, Faragó Sándor egy 1962-es tanulmányában úgy vélte, hogy e két erősség az illírek egykori védelmi vonalának lehetett, de később ezt az álláspontját felülvizsgálta. Mindenesetre a környékről gazdag illír és avar leletanyag került elő.

Az ismeretlen okból kialakult, adatokkal alá nem támasztott 19. századi hagyomány szerint a honfoglalás után Sur vezér nemzetsége telepedett le e tájon. A 10–11. század fordulóján itt volt a gyepűrendszer megerősített kapuja.

A város nevét egy 1162-es oklevélben találták meg; ebben III. István király megjutalmazott egy Farkas nevű jobbágyot a soproni vár népéből, amiért jelentette, hogy a hűtlenek Kapu várát el akarják foglalni. Kapu vára a királyi birtokok egyik gazdasági központja, a nyugatra vezető utak kapuja, a nyugati gyepűrendszer részeként fontos védelmi szerepet töltött be. Első, név szerint ismert várnagya egy bizonyos Ditrik volt 1296-ban (1291-ben?).

1350-ben I. Lajos már adományozott a várhoz tartozó földekből a Kanizsai családnak. A várat és tartozékait 1387-ben Zsigmond király adta Kanizsai Jánosnak és fiainak. Ekkor kezdődött meg Kapuvár királyi birtokból családi nagybirtokká való válása. 1536-ban a Kanizsai család fiúágon kihalt. Az akkor 14 éves Orsolyát Nádasdy Tamás vette feleségül, és ezzel Kapuvár térsége a Nádasdyak birtoka lett. 1550-ben már volt itt iskolamester. 1558-ban mezővárossá vált.

A törökök egyes szerzők szerint 1594-ben foglalták el.

1663-ban Nádasdy Ferenc engedélyezte, hogy a vártól másfél kilométerre lévő puszta helyen megtelepedjenek: ott alakult meg Garta, amit 1922-ben csatoltak a városhoz. A Wesselényi-összeesküvésben részt vett Nádasdy Ferencet 1671-ben kivégezték, birtokait 1681-ben örökjogon Esterházy Pál nádor szerezte meg magának, ezzel Kapuvár az Esterházyak óriási uradalmának része lett.

A Rákóczi-szabadságharc idején a várért jelentős harcok dúltak, végül a kurucok felrobbantották. A maradványokat az Esterházyak kastéllyá építették át. Ahogy a település katonai jelentősége megszűnt, az Esterházyak sorra elvették a város lakóinak kiváltságait. A terhek növekedése egyre növelte az elégedetlenséget, ami az 1826-os felkelésben (parasztlázadásban) csúcsosodott ki. A 19. század második fele gazdasági fellendülést hozott, amit a belvárosban álló jelentős középületek sora jelez. Báró Berg Gusztáv 1864-ben bérbe vette és sikeres mintagazdasággá fejlesztette a kapuvári uradalmat.

1871-ben a község törvény mezővárosból nagyközséggé minősítette vissza, fejlődése azonban tovább gyorsult. Még abban az évben megalakult az Önkéntes Tűzoltó Egyesület, 1872-ben a Sopron megyei Első Takarékpénztár. Az 1870-es években építették a 750 mm nyomtávú gazdasági vasutat, ami az uradalom addig nehezen megközelíthető majorjait (Lászlómajor, Mekszikópuszta, Nyáros major, Tőzeggyár, Öntésmajor, Földvár) kötötte össze. A vasutat 1978. december 31-én szüntették meg és utána hamarosan fel is szedték. 1875-ben készült el a gartai elemi iskola. 1880-ban alakult meg a Rábaszabályozó Társulat. 1883-ban épült fel a mai formájában a Szent Anna templom, 1887-ben 30 ággyal kezdett működni a kórház. 1884-ben megindult a tanoncképzés és a polgári iskolai oktatás is. 1894-ben gőzmalom épült, két évvel később artézi kutat fúrattak.

A környék fejlesztésében elévülhetetlen érdemeket szerzett Berg Gusztáv által alkalmazott korszerű agrotechnika miatt kialakult a munkanélküliség. Ezért sokan kivándoroltak Amerikába.

A trianoni békeszerződés következtében Sopron vármegye székhelye rövid időre Kapuvár lett, ez az állapot azonban a Soproni népszavazás következtében megszűnt.[forrás?] A magyarországi Tanácsköztársaság alatt a Szamuely Tibor vezette vörösterroristák 1919. június 8-án nyilvánosan felakasztottak hat embert.[4]

A két világháború közötti időszak további fejlődést hozott, kövezett utak, járdák épültek, bevezették a villanyvilágítást, majd az Esterházy család 1924-ben húsárugyárat alapított, mely kedvezően hatott az állattenyésztés fejlődésére.

A város mai élete[szerkesztés]

A mai városkép az 1945 utáni fejlődés eredménye. 1949-ben megalakult az első termelőszövetkezet. Az 1950-es és ’60-as években a megye jelentős élelmiszer-, könnyű- és gépipari központjává vált. Az ipar fejlesztése a mezőgazdaság fejlesztésétől időben lemaradva kezdődött, az igazán meghatározó fejlesztések 1970 után kezdődtek. Lakótelepek, új iskolák, művelődési ház, színházterem, strandfürdő, múzeum létesült.

Kapuvár 1969. október 1-jén kapott városi rangot. Ezzel egy időben megszűnt a Kapuvári járás, viszont – az országban első ízben – négy szomszédos községet Kapuvár városkörnyéki községévé nyilvánítottak.

Az 1990-es évek után tovább folytatódó fejlesztések eredménye az ipari park, valamint a városi strand és termálfürdő mellé tervezett Hanság Üdülőpark. A nagy múltú település műemlékei, múzeuma, termálfürdője, a Fertő–Hanság Nemzeti Park bemutató háza, változatos városi rendezvényei sok, a térséget felkereső turistát vonzanak, akiket színvonalas vendéglátóhelyek várnak. 2013-tól a Kapuvári járás székhelye ismét.

Közélete[szerkesztés]

Polgármesterei[szerkesztés]

Oktatási intézmények[szerkesztés]

Egészségügyi és szociális intézmények[szerkesztés]

 • Kapuvár Térségi Szociális és Gyermekjóléti Szolgálati Társulás
 • Kapuvári Kéz-Mű és Szociális Foglalkoztató Nonprofit Közhasznú Kft.
 • Lumniczer Sándor Kórház-Rendelőintézet
 • Nyitott Kapu-Vár Térségi Szociális Szolgáltató Központ

Népesség[szerkesztés]

A település népességének változása:

A 2011-es népszámlálás során a lakosok 88,9%-a magyarnak, 2,5% cigánynak, 1,2% németnek, 0,2% románnak mondta magát (11% nem nyilatkozott; a kettős identitások miatt a végösszeg nagyobb lehet 100%-nál). A vallási megoszlás a következő volt: római katolikus 72,9%, református 1%, evangélikus 1,6%, görögkatolikus 0,1%, felekezeten kívüli 3,1% (20,3% nem nyilatkozott).[12]

Látnivalói[szerkesztés]

Képek[szerkesztés]

Nevezetes emberek[szerkesztés]

Testvérvárosai[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. a b Kapuvár települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Nemzeti Választási Iroda, 2019. október 13. (Hozzáférés: 2019. december 29.)
 2. Magyarország közigazgatási helynévkönyve, 2018. január 1. (magyar és angol nyelven). Központi Statisztikai Hivatal, 2018. szeptember 27. (Hozzáférés: 2018. szeptember 27.)
 3. ….castrum illud, quod vulgariter Capuu dicitur…
 4. Élő Anita: A hét elszáradt akác legendája: a 100 éve történt csornai kivégzés hatása az 1945-ös hatalomátvételre (magyar nyelven). Válasz Online, 2019. június 9. (Hozzáférés: 2019. június 11.)
 5. Kapuvár települési választás eredményei (magyar nyelven) (txt). Nemzeti Választási Iroda, 1990 (Hozzáférés: 2020. február 21.)
 6. Kapuvár települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Országos Választási Iroda, 1994. december 11. (Hozzáférés: 2019. december 29.)
 7. Kapuvár települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Országos Választási Iroda, 1998. október 18. (Hozzáférés: 2020. május 9.)
 8. Kapuvár települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Országos Választási Iroda, 2002. október 20. (Hozzáférés: 2020. május 9.)
 9. Kapuvár települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Országos Választási Iroda, 2006. október 1. (Hozzáférés: 2020. május 9.)
 10. Kapuvár települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Országos Választási Iroda, 2010. október 3. (Hozzáférés: 2011. december 23.)
 11. Kapuvár települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Nemzeti Választási Iroda, 2014. október 12. (Hozzáférés: 2020. május 9.)
 12. Kapuvár Helységnévtár
 13. European Handball Federation - Bernadett Horvath / Player (angol nyelven). www.eurohandball.com. [2019. június 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. június 20.)
 14. Ma Kapuvár városrésze

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]