Bodonhely

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bodonhely
Bodonhely címere
Bodonhely címere
Közigazgatás
Ország  Magyarország
Régió Nyugat-Dunántúl
Megye Győr-Moson-Sopron
Járás Csornai
Jogállás község
Polgármester Kenesei Ferenc[1]
Irányítószám 9134
Körzethívószám 96
Népesség
Teljes népesség 287 fő (2015. jan. 1.)[2]
Népsűrűség 27,12 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület 11,1 km²
Időzóna CET, UTC+1
Elhelyezkedése
Bodonhely (Magyarország)
Bodonhely
Bodonhely
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 34′ 00″, k. h. 17° 24′ 00″Koordináták: é. sz. 47° 34′ 00″, k. h. 17° 24′ 00″
Bodonhely (Győr-Moson-Sopron megye)
Bodonhely
Bodonhely
Pozíció Győr-Moson-Sopron megye térképén
Bodonhely weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Bodonhely témájú médiaállományokat.

Bodonhely község Győr-Moson-Sopron megyében, a Csornai járásban.

Fekvése[szerkesztés]

A község a Rába mentén fekszik, Csornától 17 km-re délkeletre, illetve Győrtől 30 km-re délnyugatra. Híd köti össze a túlparton Kisbabottal. A talajtakaróra jellemző a változatosság, de döntően a réti öntés és a lápos réti talajok jellemzőek. A község lakóinak életét évszázadokon át meghatározta a folyó és az átkelőhely. A település az egyutcás falu képét mutatja.

Története[szerkesztés]

A községet 1446-ban említik először "Bodonhel" néven mint Kanizsai birtokot. 1536-ban a Nádasdyak, 1558-ban gróf Cseszneky János, 1861-ben pedig az Esterházyak kezére kerül.

A község lakói a török időkig a középkori jobbágyok életét élték. Az 1540-50-es években a földesúr- Nádasdy Tamás nádor- a Rábahíd védelmére várat emeltetett. Ettől kezdve a lakosok főképp katonák. A megyei közgyűlések jegyzőkönyvei szerint Bodonhelyen gyalogosok és lovasok egyaránt szolgáltak. 1594-ben a török a bodonhelyi várat is elfoglalta. Győr visszafoglalásakor (1598) a mérgesi és bodonhelyi erősségeket elhagyták. A falut új telepesekkel kellett benépesíteni. A vár helyett kastély, a Rába partra erődítmény épült. A község lakói már a XVI: században áttértek az új hitre és evangélikusok lettek. A rekatolizáció azonban itt is éreztette hatását. A török háborúk lezárásával a lakosság katonai szolgálata is véget ért. A lakosok megélhetésük érdekében irtás révén bővítették földterületüket. 1768-ban a község szerződést kötött az urasággal az úrbéres szolgáltatások megváltására. A szabadságharcban a községből 11-en szolgáltak honvédként.

A két világháború ugyancsak emberi áldozatokat követelt a falu lakosai közül. A visszavonuló német csapatok felrobbantották a Rába hídját, ami csak 1968-ban épülhetett újjá.

Mai élete[szerkesztés]

Az önkormányzat egy óvodát működtet. Konyhájáról látják el a házi szociális gondozásban és szociális étkezésben részesülő időseket. Általános iskolába a gyerekek Bágyogszovátra járnak. Rendelkezik a község orvosi rendelővel, a betegek ellátását a szomszédos faluban élő háziorvos látja el. A település infrastrukturális ellátottsága kielégítőnek mondható. A lakások vezetékes vízzel, telefonnal ellátottak. Az utak portalanítottak. Megoldott a hulladékkezelése is, megtörtént a csatornázás és kiépítették a vezetékes gáz hálózatát is. A községben evangélikusok és katolikusok egyaránt élnek, 1/3-1/4 arányban.

Látnivalók[szerkesztés]

  • Katolikus templom: Építése még a török hódoltság idejére tehető. A hagyomány szerint régen csak őrtoronyként szolgált a templom. Egy török vitéz gyógyulása után építette az őrtoronyhoz a mai templomot.
  • Sarlós Boldogasszonyt ábrázoló szobor: Érdekessége, hogy csupán négy ilyen szobor található Magyarországon.
  • Evangélikus templom: Az 1800-as években épült.

Forráshivatkozások[szerkesztés]

  1. Bodonhely települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Országos Választási Iroda, 2010. október 3. (Hozzáférés: 2011. december 23.)
  2. Magyarország közigazgatási helynévkönyve, 2015. január 1. (magyar és angol nyelven). Központi Statisztikai Hivatal, 2015. szeptember 3. (Hozzáférés: 2015. szeptember 4.)

Források[szerkesztés]

  • Nagy Imre: Sopron vármegye története

További információk[szerkesztés]