A3-as autópálya (Ausztria)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Südost Autobahn
Austria A3 ebreichsdorf.jpg
A3-AT.svg
Az A3-as autópálya. Piros=elkészült szakasz, kék=tervezett szakasz
Az A3-as autópálya.
Piros=elkészült szakasz, kék=tervezett szakasz
Úttípus autópálya
Útfenntartó ASFiNAG
Hossza
elkészült 30 km
épül ? km
tervezett 9 km
Ország Ausztria
Tartományok Alsó-Ausztria, Burgenland
Az út eleje Guntramsdorf
Az út vége Kismarton
Időzóna Bécs, UTC+1
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Südost Autobahn témájú médiaállományokat.
Az A3-as autópálya és S31 csomópontja Kismartonnál
Az A3-as autópálya Guntramsdorf és Ebreichsdorf között

Az A3-as autópálya (németül Südost Autobahn) egy autópálya Ausztriában. Az A2-es autópályától indul, és egészen Kismartonig tart, ahol csatlakozik az S31-es gyorsforgalmi úthoz. Jelenleg 38 km hosszú. Tervben van a magyar határig történő meghosszabbítása. A magyar határt Kelénpataknál érné el.

Története[szerkesztés]

Az A3-as autópálya nyomvonalát 1971-ben jelölték ki Bécs-Kismarton nyomvonalon.[1] Az akkori nyomvonal Kismartonnál csatlakozott volna a Pándorfalutól Kismarton érintésével Bécsújhelyig tervezett S4-es autóútra. Az S4-es autóút ezen északi szakasza átszámozásra került és 1983-tól az S31-es autóútként üzemel.[2] Az 1971-es nyomvonal kijelölés érdekessége volt, hogy a Kismartontól Sopronig tartó szakaszt eredetileg S32-es autóútként jelölték ki, majd az autóút ötletét 1983-ban elvetették. Az A3-as autópályát csak a 2002-ben elfogadott 50. törvénycikkben jelölték ki, immár a teljes hosszában, autópályaként a magyar határig.[3]

Építése délről észak felé haladva meglehetősen lassan zajlott. Az első pár kilométeres szakaszt 1974. július 17-én adták át. A következő szakaszokat 1977-ben, 1980-ban és 1986-ban avatták. Az Ebreichsdorf észak - Pottendorf közötti 8 km-es autópálya 1991. október 10-én nyílt meg az autóforgalom előtt, ezzel 17 év építést követően immár 24 km hosszú lett a pálya.

Az autópálya északi szakaszát eredetileg az S1-es autóútig kívánták meghosszabbítani tehermentesítve az A2-es autópályát, azonban a környezetvédelem mellett kibontakozó tiltakozások miatt azt végül az A2-es autópályába kötötték be. A viták lezárultát követően az utolsó 5 km-es szakasz Ebreichsdorf észak - Guntramsdorf/A2 autópálya között 1996. október 28-án készült el.

2011. július 27-én megnyitották az A3-ról A2-es autópályára - Bécs felé haladó - második gyorsító sávot, amely a korábbi dugót okozó egy sávot váltotta fel.

2012. októberéig az A2-es autópályát folyamatos bővítés mellett Bécs és a A3 Guntramsdorf csomópont között 8 sávosra fejlesztették, hogy az A2 és A3-as autópálya megnövekedett forgalmát kiszolgálja.

2012-ben benzinkút nyílt az autópálya mentén Szarvkőnél. 2014. novemberében átadták a 4 millió euróból épült vadátjárót Szárazvámnál. Az átjáró része az Alpok-Kárpátok között a vadak mozgását segítő nemzetközi koridorrnak.[4]

Kismarton-országhatár szakasz[szerkesztés]

Az útvonalat 1971-ben Kismartontól Sopronig tartó S32-es autóútként jelölték ki. Az autópálya keleti folytatásában a távlati nyomvonal részeként felhasználható utak épültek 1995-ben Kelénpatak elkerülésével és Kismarton csomóponttól B16-os főútra visszakötő 2x1 sávos szakasz 1999-es átadásval, amely egyben Vulkapodrány elkerülését is biztosítja.

A határig tartó 10 km-es szakasz forgalma a rendszerváltást követően nőtt meg jelentősebben, ezért 2003-ban 3 nyomvonal változat készült a befejezéshez. 2008-ban az érintett települések közös tiltakozása miatt az útépítés nyomvonal kijelölése megakadt, majd 2009-ben az osztrák Asfinag a tervezés folytatását felfüggesztette.[5] Az Asfinag 2016-ban bejelentette, hogy a magyar oldalon előkészített fejlesztésekkel együtt folytatja a tervezést, azonban érdemi lépés nem történt.[6] A hiányzó szakasz kiépítését korábban a magyar oldalon lévő autópálya építés be nem látható távlata, ma pedig főként az érintett négy falu: Vulkapordány, Cinfalva, Zárány, Kelénpatak ellenállása akadályozza. A lehetséges nyomvonalak ellen a nem kívánt tranzit forgalom, a várható zajhatások és megnövekedő környezeti terhelések, jelenleg magyar oldalon fennálló súlykorlátozás feloldásának kedvezőtlen hatásai hangzanak el érvként. 2018-ban az M85-ös autóút építésének megindulásával újból lendületet vettek a viták és a tervezések. A politikusok helyi népszavazáshoz kötik a nyomvonal kijelölést, az Asfinag zajvédő alagutak és zajvédő falak építését a magas költségek miatt ellenzi és a zajvédő falak esetében a költségekhez 1/3-1/3 arányban kéri a tartomány és az önkormányzatok hozzájárulását. 2018. márciusában a legoptimálisabb nyomvonalként jelölt - és részben építészetileg védett egykori cukorgyáron átvezető - változatot kedvezőtlenül érintve bevásárlóközpontot avattak Cinfalván.[7] Az útépítés kezdetének legelső dátumaként 2024-et jelölték meg, mivel környezeti hatásvizsgálat sem áll jelenleg rendelkezésre.[8]

Csomópontok és pihenőhelyek[szerkesztés]

Csomópontok, pihenőhelyek és hidak
Autópálya-csomópont 0 Guntramsdorfi autópálya-csomópont A2-AT.svg
Kijárat 1 Münchendorf, Achau
Kijárat 5 Ebreichsdorf-észak B16-AT.svg
Kijárat 9 Ebreichsdorf-nyugat B210-AT.svg
Kijárat 13 Pottendorf B60-AT.svg
Kijárat 30 Szarvkő
Kijárat 34 Szárazvám
Autópálya-csomópont 38 Kismartoni autópálya-csomópont S31-AT.svg
AB-AS-gelb.svg (terv.) 39 Vulkapordány B16-AT.svg
Schengeni határ Hungary road sign C-033-100.svg (terv.) KelénpatakSopron
Hungary road sign C-033-110.svg (terv.) Magyarország Magyarország M85 (Hu) Otszogletu kek tabla.svg

Forrás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Südost Autobahn című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz A3-as autópálya (Ausztria) témájú médiaállományokat.