S4-es autóút (Ausztria)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
S4
Mattersburger Schnellstraße
Az S4-es gyorsforgalmi út Piros=elkészült szakasz, kék=tervezett szakasz
Az S4-es gyorsforgalmi út
Piros=elkészült szakasz, kék=tervezett szakasz
Úttípusautóút
ÚtfenntartóASFiNAG
Hossza
elkészült16,94 km
épül0 km
tervezett0 km
OrszágAusztria
TartományokBurgenland, Alsó-Ausztria
Az út elejeBécsújhely
Az út végeNagymarton
IdőzónaCET (UTC+1)
A Wikimédia Commons tartalmaz S4
Mattersburger Schnellstraße
témájú médiaállományokat.

Az S4-es gyorsforgalmi út (németül Mattersburger Schnellstraße) Ausztriában. A gyorsforgalmi út köti össze az A2-es autópályát az S31-es autóúttal Bécsújhely és Nagymarton között.

Története[szerkesztés]

Az S4-es gyorsforgalmi út Savanyúkút és Siklósd között
Pecsenyéd mellett lévő pihenőhely

Eredetileg az S4-es autóút egy északkelet-délnyugat irányú gyorsforgalmi útként került kijelölésre. Az 1971. július 16-án kelt 286. szövetségi törvény a szövetségi utakra vonatkozóan (Bundesstraßengesetz – 1971) Pándorfalutól Kismarton érintésével Bécsújhelyig javasolta az út kiépítését.

1983-ban módosították az út tervezett nyomvonalát, egyúttal a NagymartonKismartonPozsony irányú szakaszt leválasztották az S4-es autóútról, és ez utóbbi megkapta ma is használatos S31-es autóút megnevezést.[1]

1964. december 19-én került sor az A2-es autópálya bécsújhelyi csomópont és a Bécsújhely-déli csomópont közötti első szakasz átadására. Az akkori 1 km-es út 2×1 sávos félautópálya volt, és biztosította az A2-es autópályára való felhajtást. A felhajtó rámpa teljes autópályává való kiépítésére 1975. július 5-én került sor. 1983. április 1-jén megnyílt a Nagymarton-Siklósd szakasz is, amit 1985. szeptember 13-án meghosszabbítottak Savanyúkútig. Az utolsó pályaszakasz 1986. november 3-án került átadásra, amely magába foglalta Bécsújhely keleti elkerülő szakaszát is.

2006-ban Pecsenyéd településnél vadátjárót avattak. Ez volt az első vadátjáró, amelyet az A4 és A3 autópályák feletti további zöldhidak követtek. Az így létrejött ökofolyosó része lett az Alpok-Kárpátok között a vadak mozgását segítő nemzetközi koridorrnak.[2]

2009. április és október között a Nagymarton és Siklósd közötti pálya teljes felújítása megtörtént. 2009 novembere és 2010 októbere között a munka a Siklósd és Bécsújhely szakaszon folytatódott. Kritikaként fogalmazódott meg, hogy az eredeti tervekkel ellentétben mégsem került sor a haladási irányok fizikai szétválasztására.

Csomópontok és pihenőhelyek[szerkesztés]

Csomópontok és pihenőhelyek
Nagymartoni csomópont (Knoten Mattersburg)
(0) Nagymartoni csomópont (Knoten Mattersburg)
Siklósd (Sigleß)
Pecsenyéd (Raststation Pöttsching)
(5) Savanyúkút (Bad Sauerbrunn)
Sopron–Nagymarton–Bécsújhely vasútvonal
Lajtaszentmiklós (Neudörfl)
Sopron–Nagymarton–Bécsújhely vasútvonal
Lajta
Bécsújhely-kelet (Knoten Wiener Neustadt-Ost)
Aspangbahn
(15) Lanzenkirchen
(16) Bécsújhely-dél (Knoten Wiener Neustadt-Süd)
(16) Bécsújhely csomópont (Knoten Wiener Neustadt)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Mattersburger Schnellstraße című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Bundesstraßengesetznovelle 1983. 9. oldal
  2. Neue Grünbrücke Müllendorf für den Alpen-Karpaten-Korridor. [2014. november 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. november 12.)

További információk[szerkesztés]