A10-es autópálya (Ausztria)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tauern Autobahn
A10-AT.svg
Az A10-es autópálya
Az A10-es autópálya
E55-AT.svg E66-AT.svg
Úttípus autópálya
Útfenntartó ASFiNAG
Építkezés 1939-1983
Hossza 192 km
Ország Ausztria
Tartományok Salzburg
Karintia
Az út eleje A1-AT.svg A1-es autópálya
Az út vége A2-AT.svg A2-es autópálya
Lásd még Ausztria autópályái
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Tauern Autobahn témájú médiaállományokat.
Díjszedési információs tábla

Az A10-es autópálya (németül: Tauern Autobahn) egy autópálya Ausztriában. Az autópálya az A1-es salzburgi csomópontjánál kezdődik, és a villachi A2-esA11-es találkozásáig ér, ezzel összeköttetést biztosít NémetországgalAusztrián át – mind a szlovén, mind pedig a volt jugoszláv, majd pedig a balkáni úthálózattal. A 192 km hosszú pályából 24 km összesen 12 alagútban vezetett, a legismertebb a Tauern alagút (második alagútcső építés alatt) és a Katschberg alagút. Zajvédelem céljából 22 és 5 óra között a teljes autópályán 110 km/h-s sebességkorlátozás van életben.

Története[szerkesztés]

A pontos nyomvonalvezetése a Tauern autópályának 1938-1942 között kijelölésre került. Az első kapavágás 1939. május 15-én Salzburgnál és Spittalnál, a Wolfsberg alagútnál és számtalan rávezető útnál megtörtént. 1942-ben a második világháború leállította az építkezést. 1958-ban az idegenforgalom emelkedése miatt leporolták a terveket. A technológia és az autópálya építések fejlődése egyes helyeken a tervek felülvizsgálatát eredményezte. 1968-ban a nyomvonalat hivatalosan is felvették az autópályák listájára. „Tauernautobahn AG. (TAAG)” néven részvénytársaság alakult az építésére. A legnagyobb kihívást az Alsó Tauern és a Katschberg szakasz jelentette, amit 1971. január 28-án kezdtek el. Itt a Keleti-Alpokban 6,4 km hosszú Tauern alagutat és egy 5,4 km hosszú Katschberg alagutat kellett átvezetni. 1974-ben a teljes északi szakaszt a Katschberg alagúttal együtt forgalomba helyezték. 1975. május 16-án súlyos szerencsétlenség történt Gmündtől délre: 11 ember zuhant 50 m-es mélységbe, egy túlélőt megtaláltak. 1980. június 28-án nyitották meg a déli pályát, 12 km hosszan 254 db esetenként 83,7 méter magas pillérekkel. A Pressingberg átvezetés a maga idején a 2,6 km-es hosszával a leghosszabb feszített hídja volt Európának. Ezzel a 146,5 km hosszú szakasz Salzburg és Spittal között elkészült. 1983-ban a pályát a Dráva völgyében Villachig meghosszabbították. Ma ez a pálya az A13 és a A9 autópályák mellett a legfontosabb észak-déli átjáró, erős turisztikai forgalommal, nyaranként gyakran dugókkal.

160 km/h[szerkesztés]

2006. május 2. és június 30. között az autópályán Spittal és Paternion között a sebességet - kísérleti célból - 160 km/h-ra emelték, és teszt szakaszt hoztak létre. A sebességet szakaszonként ellenőrizték. Csak 5-22 óra között megfelelő feltételek között működött. Ha körülmények nem feleltek meg, csökkentették a sebességet, rossz időjárási körülmények között akár 80 km/h-ra is. Az éjszakai 110 km/h sebességkorlátozás fennmaradt. 2006. november 6-tól indult a 2 hónapos, hideg évszakos újabb teszt. A tesztszakasz célja a 130 km/h-nál magasabb kontrollált és rugalmas sebesség-alkalmazás vizsgálata volt, magasabb biztonság és kevesebb baleset mellett. A terv az akkori közlekedési minisztertől származik: Hubert Gorbach. A kísérleti szakaszt folyamatos kritika érte, erős volt az ellenállás az akkori környezetvédelmi miniszter részéről is. Az új közlekedési miniszter Werner Faymann idején a program már nem folytatódott tovább.

Érdekességek[szerkesztés]

  • A Millstatti csomópontban északi irányból a lehajtás a belső (gyorsító) sávból nyíló és a balpálya alá bukó ággal történik
  • A B99 (németül: Katschberg Straße) Rennwegi szakaszáról tárul fel igazán a pilléreken álló autópálya szépsége
  • Az Alpok ketté osztja időjárásilag az autópályát is, ilyenkor jön létre a főn
  • Az A10 és az A10 Lendorfi ága köti össze a Mölltal gleccsert a Katschberggel, egy turisztikai régiót alkotva

Csomópontok, hágók, alagutak, hidak és pihenőhelyek[szerkesztés]

Csomópontok, pihenőhelyek és hidak

Galéria[szerkesztés]

Lábjegyzetek[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Tauern Autobahn című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Tauern Autobahn című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Külső hivatkozások[szerkesztés]